Jump to content

292 de bolnavi de hepatită, pe lista de aşteptare


dcp100168

Recommended Posts

1.178.921 de lei costă vieţile a 292 de oameni

În acest moment, 96 de gălăţeni care suferă de hepatită cronică C şi B şi ciroză se află sub tratamentul, extrem de costisitor de altfel, oferit gratuit sau compensat, prin programele naţionale de sănătate. 292 de gălăţeni au şi ei nevoie de acelaşi tratament, dar cum banii nu sunt suficienţi, ei se află pe lista de aşteptare a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Infecţiile hepatice cronice cu virusurile B şi C dau, mai ales când se ajunge la ciroză, afecţiuni complexe care sunt extrem de costisitor de tratat. Pentru cei aflaţi în sistemul public de asigurări de sănătate, o parte sau chiar tot tratamentul se poate compensa. Pentru asta trebuie depuse dosare la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care le trimite spre aprobare şi evaluare la Bucureşti. Indiferent de numărul celor care ar avea nevoie de acest tratament, dosarele se trimit spre aprobare în funcţie de posibilităţile financiare oferite de bugetul casei. "Practic, pe măsură ce tratamentul unui pacient s-a terminat, putem introduce altul în locul său. Dacă nu am proceda aşa, am epuiza imediat toate resursele finaciare. Din păcate, actuala situaţie economică nu ne permite să introducem bolnavii în sistem pe măsură ce apar dosarele. De exemplu, în luna octombrie am introdus pentru tratament şase bolnavi, trei cu hepatită cronică C şi ciroză şi trei cu hepatită cronică B şi ciroză. Per total, în acest moment în judeţ avem sub acest tratament compensat oferit asiguraţilor prin programele de sănătate 96 de persoane, 61 cu hepatită cronică C şi ciroză şi 29 cu hepatită cronică B şi ciroză. Pe lista de aşteptare avem înscrise 292 de persoane pentru tratarea cărora am avea nevoie de 1.178.921 de lei. Costul mediu al tratării unui astfel de pacient se ridică la 2.500 de lei", a declarat directorul casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, Olimpia Buzia. Din cele 292 de persoane ce suferă de hepatită cronică B şi C şi se află pe lista de aşteptare a CJAS, 236 au hepatită C şi ciroză, iar 56 hepatită B şi ciroză. Din păcate, pentru unii dintre cei 292 banii pot veni când deja va fi prea târziu.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.