Jump to content

Legea locuirii, în dezbatere publică


dcp100168

Recommended Posts

Legea locuirii, în dezbatere publică

"Contractele de inchiriere se vor incheia pe o durata de minim un an"

Inchirierea locuintelor va fi permisa pentru cel putin un an iar nivelul chiriei se va putea negocia fara nicio restrictie intre proprietar si chirias. Pentru locuintele administrate sau subventionate de stat se vor stabili, in urma unor studii, "chirii de referinta". Propunerile sunt incluse in proiectul "Legii privind inchirierea locuintelor si a reglementarii raporturilor dintre locatari si locatori", una dintre cele patru "legi ale locuirii" prezentate in premiera de Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. "Scopul legii este asigurarea unui echilibru intre drepturile si obligatiile proprietarilor si cele ale chiriasilor", a spus Laszlo Borbely.

Principalele propuneri din proiectul de lege: * durata contractului de inchiriere va fi de minim 1 an si va fi pe perioada determinata. Potrivit ministrului Borbely, prevederea este inspirata din legislatia europeana, termenul fiind, spre exemplu, de 4 ani in Italia si 3 ani in Franta * contractul de inchiriere poate fi reziliat cu preaviz de 6 luni, la initiativa locatorului si cu preaviz de 3 luni, la initiativa locatarului. * nivelul chiriei lunare se poate stabili liber prin negociere intre locatar si locator * Pentru locuintele care au fost realizate cu subventii publice, se va stabili un nivel maxim al chiriei, reprezentat de "chiria de referinta" din localitatea respectiva. Aceste chirii de referinta se stabilesc in urma unui studiu de piata al chiriilor din zona, la locuinte comparabile. Pentru studierea pietei, se vor constitui niste structuri pe langa autoritatile locale, denumite "observatoare teritoriale'".

"Legile locuirii" vor fi publicate pentru consultare saptamana viitoare pe website-ul Ministerului Dezvoltarii Publice, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Ministrul Laszlo Borbely a spus ca vor fi luate in considerare propunerilie sosite din piata, in urma consultarii publice. Pachetul legislativ ar putea fi prezentat in Guvern peste aproximativ o luna.

"Toti cei cu venitul sub salariul mediu net pe economie pot solicita locuinte sociale"

Toti cei care castiga un salariu mai mic decat cel mediu net pe economie vor putea solicita locuinte sociale iar autoritatile locale sunt obligate sa "furnizeze" terenuri pentru constructia acestor locuinte. Propunerile sunt incluse in proiectul "Legii locuintei", unul dintre cele patru acte normative prezentate in premiera de Laszlo Borbely, ministrul de resort. "Legea locuintei" are ca actori principali autoritatile locale, potrivit lui Laszlo Borbely. "In 18 ani, nu a existat decat foarte razlet o strategie la nivelul autoritatilor locale pentru constructia de locuinte", a mai spus acesta.

* autoritatile locale sunt obligate sa realizeze o strategie pe 4 ani, pentru constructia de locuinte

* autoritatile locale sunt obligate sa-si constituie "rezerve funciare", situate in diferite amplasamente, pe care sa poata fi construite locuintele sociale. Cu toate acestea, nu au fost inca incluse in proiectul de lege si sanctiuni pentru consiliile locale care nu vor respecta obligatiile amintite.

* se elimina prevederea legislativa potrivit careia numai salariatii care castiga maxim 20% din salariul mediu net pe economie ( 1.550 RON, n.r.) pot solicita locuinte sociale. Reglementarea a fost extinsa la toti cei care castiga sub salariul mediu net pe economie. Astfel, potrivit lui Borbely, sunt ajutati mai ales profesorii si medicii rezidenti.

* se prevede o procedura de semnalare si penalizare pentru detinatorii de constructii care, prin gradul de insalubritate sau degradare, reprezinta un pericol public. "Vor primi in mod repetat amenda de 1.500 de lei si vor fi indrumati ce pasi trebuie facuti pentru remedierea problemelor", au explicat reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

"Reabilitarile se vor face simultan pe intregul imobil, nu pe segmente de cladire"

Cladirile in care locuiesc mai multi proprietari de locuinte vor putea fi administrate de firme specializate, atestate de 3 ministere. De asemenea, lucrarile de reabilitare ale imobilelor cu mai multe scari se vor face unitar, pe intreaga cladire. Propunerile sunt incluse in proiectul "Legii privind statutul coproprietatii", unul dintre cele patru acte normative prezentate in premiera de Laszlo Borbely, ministrul de resort. Proiectul de "Lege privind statutul coproprietatii asupra imobilelor cu destinatia de locuinte, a organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari" completeaza legea 230/2007 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Principalele propuneri din proiectul de lege:

* se propune instituirea "regulamentului coproprietatii" in scopul imbunatatirii administrarii imobilelor in care se afla mai multi proprietari

* stabileste obligativitatea coproprietarilor de a constitui fonduri de rezerva si de a realiza lucrari in vederea conservarii valorii imobilului

* se creaza cadrul legal pentru constituirea firmelor de administrare a coproprietatii. Asociatia de proprietari va avea posibilitatea sa incheie un contract cu o companie specializata, care sa se ocupe de administrarea imobilului. Potrivit reprezentantilor MDLPL, aceste contracte nu vor fi obligatorii. Licentele pentru firmele de administrare vor fi emise, cel mai probabil, prin ordin comun de catre MDLPL, Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

* se modifica modul de aprobare in adunarea generala privind realizarea lucrarilor de reabilitare a imobilului: decizia va fi aprobata cu 2/3 dintre membrii asociatiei.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.