Jump to content

Plătim cele mai scumpe gaze din România


Recommended Posts

Posted

La Galaţi, Brăila, Buzău şi Focşani sunt cele mai scumpe gaze din România!

Potrivit ANRE, gălăţenii, brăilenii, buzoienii şi vrâncenii plătesc pe gaz cu 20 la sută mai mult decât bucureştenii. Situaţia este revoltătoare, cu atât mai mult cu cât n-a demonstrat nimeni că ar exista vreo diferenţă a calităţii gazelor între diferite zone din ţară. Chiar dacă guvernanţii au dat asigurări că, până la anul, prin aprilie, preţul gazelor naturale livrate populaţiei nu se modifică, există serioase temeri că, odată cu „instaurarea” gerului peste Europa, furnizorii ruşi vor scumpi din nou marfa. Până atunci, însă, un alt element dă bătăi de cap (şi de portofel) românilor: facturarea gazelor în funcţie de puterea calorifică. În prezent, gazele se plătesc şi în funcţie de calitatea gazului, exprimată în kilowaţi/ora (kWh). Puterile calorifice ale gazelor sunt diferite în funcţie de câmpurile de unde sunt extrase şi sunt stabilite lunar de Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), teoretic pe baza unor măsurători. Cea luată în calcul pe luna octombrie este între 9,7 kWh şi 11,6 kWh pentru un metru cub. În teorie, pentru că în practică nimeni n-a demonstrat asta! Cele mai mari puteri calorifice au fost stabilite pentru judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău, ceea ce înseamnă că aici se plăteşte pe metrul cub de gaz cu circa 15-20 la sută mai mult decât în Bucureşti, Prahova şi Sibiu, unde sunt cele mai mici puteri calorifice. Factura unui client din zona noastră, cu un consum de 100 de metri cubi, se va stabili înmulţind volumul de gaze (100 mc) cu puterea calorifică (11,6 kWh/mc) cu tariful ANRE (0,1047 lei/kWh). Astfel, valoarea facturii este 121,4 lei, fără TVA. Repetând calculul pentru un consumator din Bucureşti, pentru aceeaşi cantitate de gaze rezultă 101,5 lei, fără TVA.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... mania.html

  • 2 months later...
Posted

Cine plăteşte cele mai scumpe gaze din ţară

Locuitorii din Dobrogea şi din Moldova consumă gazele de cea mai bună calitate, care sunt şi cele mai scumpe, în timp ce ardelenii ard mai mult gaz pentru a încălzi acelaşi ibric de apă. Factura lunară poate varia cu 30 de lei pe teritoriul ţării, în funcţie de calitatea gazelor, la acelaşi volum consumat.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a introdus, de la 1 iulie 2008, un nou mod de calcul al consumului de gaze, exprimat în unităţi energetice, respectiv în kWh. Noua modalitate de facturare introduce, totodată, un parametru care măsoară calitatea gazelor, puterea calorifică superioară (de exemplu, cât gaz consumăm pentru a încălzi un ibric cu apă), exprimată în kWh pe metru cub. Astfel că, pe lângă volumul de gaze consumat, pe factură se ia în calcul şi calitatea, iar consumul final se stabileşte înmulţind volumul de gaze utilizat cu puterea calorifică. Aceasta variază pe teritoriul ţării în funcţie de zăcământul de unde provine gazul, de depozitul unde a fost înmagazinat sau dacă a fost adus din import. În România, puterea calorifică are o medie de 10,6 kWh pe metru cub şi variază cu circa 10%. Astfel, cele mai ieftine gaze, dar şi cele de cea mai slabă calitate, sunt în centrul ţării: Harghita, Braşov, Covasna, Prahova, Sibiu, Mureş, dar şi în vest: Bihor, Arad, Caraş-Severin, cu valori sub 10,4 kWh pe metru cub. Gazele cu cea mai mare putere calorifică, de peste 11 kWh pe metru cub, sunt consumate de utilizatorii din zona Moldovei (judeţele Galaţi, Vrancea, Bacău, Neamţ), dar şi în Brăila, Constanţa şi Tulcea.

Gazul de import, calitate mai bună

Valorile puterii calorifice superioare variază zilnic şi sunt calculate în cele 321 de zone de calitate de pe întregul teritoriu al ţării de către Transgaz.

Potrivit specialiştilor din domeniu, gazul de import are aproximativ aceleaşi caracteristici cu cel autohton, însă puterea calorifică este de circa 11 kWh pe metru cub, adică peste media celui produs în România. Astfel că puterile calorifice mari din estul ţării se explică prin faptul că utilizatorii din aceste zone consumă un volum mai mare de gaze ruseşti, în condiţiile în care două treimi din importuri intră în ţară prin conducta de la Isaccea, judeţul Tulcea.

Avantaj pentru cei cu gaze slabe

Un client casnic consumă, într-un an, circa 1.200-1.500 de metri cubi, din care aproximativ 300 de metri cubi pe lună în perioada rece. Calculând factura unui consumator dintr-o zonă cu putere calorifică mică, de exemplu judeţul Harghita, unde indicatorul are o valoare de 10,3 kWh/m3, rezultă un consum de 3.090 de kWh, la un volum de 300 de metri cubi pe lună. Înmulţit cu preţul reglementat al gazelor pentru un kWh, respectiv 0,096 lei, factura totală se ridică la 296 de lei pe lună. Pentru un consumator din judeţul Galaţi, unde puterea calorifică este una dintre cele mai mari, de 11,4 kWh/m3, acesta va avea de plată pe lună 328 de lei. Prin urmare, diferenţele de puteri calorifice în ţară se pot traduce în variaţii ale facturii de circa 30 de lei pe lună, la acelaşi volum de gaze. Totuşi, cel puţin teoretic, folosirea unui gaz de bună calitate înseamnă arderea unui volum mai mic, ceea ce ar trebui să egalizeze, în final, facturile plătite. Trecerea la facturarea gazelor în funcţie de puterea lor calorifică îi avantajează pe cei cu gaze de slabă calitate, întrucât aceştia consumă o cantitate mai mare pentru acelaşi rezultat, deci plăteau mai mult după vechea metodă, mai spun specialiştii. Furnizorii de gaze sunt obligaţi să afişeze pe factură informaţii legate de puterea calorifică superioară a gazului, volumul consumat, în metri cubi, şi cantitatea de energie, în kWh.

http://www.adevarul.ro/financiar/Cine_plateste_cele_mai_scumpe_gaze_din_tara_0_191981307.html

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.