Jump to content

La Combinat au început negocierile salariale pentru 2010


dcp100168
 Share

Recommended Posts

În combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi au început negocierile salariale pentru 2010

Administraţia companiei siderurgice ArcelorMittal Galaţi şi sindicatele care activează în combinat au demarat, luni, negocierea contractului colectiv de muncă aplicabil în 2010, transmite corespondentul NewsIn. Întâlnirea de luni a fost una formală, în care sindicatele şi administraţia au stabilit calendarul negocierilor. La tratative participă 11 dintre cele 13 sindicate de pe platforma siderurgică, reunite în patru mari forţe sindicale: Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor, Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere şi Uniunea Sindicatelor Independente Forum.

Criza economică are o influenţă majoră asupra modului în care organizaţiile sindicale din combinatul gălăţean abordează aceste negocieri. După un an în care nu au existat creşteri salariale, aproape 4.000 de angajaţi au părăsit compania stimulaţi cu pachete financiare consistente, iar cei rămaşi au fost trimişi în şomaj tehnic şi în concediu de odihnă forţat, liderii sindicali au în vedere, în primul rând, să protejeze salariaţii de concediere şi de şomaj tehnic. "Vom încerca să obţinem majorarea compensaţiilor financiare acordate salariaţilor disponibilizaţi. De asemenea, vom încerca să conservăm dreptul câştigat anul acesta, prin Ordonaţă de Urgenţă a Guvernului, şi anume scutirea angajaţilor de la plata contribuţiilor către bugetele asigurărilor sociale de stat în perioadele în care sunt trimişi în şomaj tehnic", a declarat, luni, vicepreşedintele FSS-Metarom Galaţi, Nelu Macovei.

În privinţa salariilor, sindicatele nu au stabilit încă procentul de creştere pe care îl vor solicita. O revendicare în acest sens va fi formulată abia după ce liderii sindicali vor analiza situaţia financiară a combinatului şi premisele de dezvoltare pentru anul viitor. În orice caz, liderii sindicali nu vor accepta ca salariile să rămână la nivelul din 2008, pentru al treilea an consecutiv, deoarece puterea de cumpărare a siderurgiştilor a scăzut. "Am cerut administraţiei să ne pună la dispoziţie documentele economico-financiare - exerciţiul financiar pe anul 2008, acelaşi exerciţiu financiar pe primele nouă luni din acest an şi planul de afaceri pe anul viitor - ca să ştim ce pretenţii salariale să avem, astfel încât să nu exagerăm nici noi, şi nici administraţia. Sub nicio formă nu se mai poate accepta îngheţarea salariilor şi pentru 2010, pentru că ultima creştere salarială a fost în 2008, am avut în 2008 şi în 2009 o inflaţie ridicată, devalorizarea monedei naţionale în faţa principalelor valute a fost între 16% şi 20%, iar inflaţia prognozată pentru 2010 e 5%. Trebuie să păstrăm măcar puterea de cumpărare a metalurgiştilor de la data de 1 ianuarie 2008", a declarat Nelu Macovei. Liderul sindical a apreciat că el şi colegii lui din comisia de negociere nu vor accepta în niciun caz un procent de creştere salarială mai mic decât rata inflaţiei.

Semnalele din direcţia administraţiei companiei nu sunt, însă, încurajatoare. Surse apropiate patronatului au afirmat că, la instrucţiunile Grupului, managerii de la Galaţi le vor propune liderilor sindicali să menţină salariile îngheţate la nivelul din 2008 de teamă ca siderurgicul să nu se afunde într-o criză şi mai profundă, în contextul în care piaţa oţelului dă semne de revigorare în Europa, însă în România nu.

Următoarea întâlnire dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi sindicatele din combinat va avea loc vineri, 13 noiembrie. Atunci, sindicatele îi vor înainta patronatului propriile propuneri de modificare a contractului colectiv de muncă pentru 2010, iar patronatul le va pune la dispoziţia sindicatelor documentele economico-financiare. Părţile vor studia setul de documente primit şi, în două săptămâni, vor relua discuţiile.

În 2008, administraţia ArcelorMittal Galaţi a majorat salariile cu 9,5%. De atunci, pe fondul crizei, compania a îngheţat indemnizaţiile, a oprit temporar sau permanent unele capacităţi de producţie pentru a nu creşte stocurile, a închis Uzina CocsoChimică optând pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a 4.000 de salariaţi, iar pe cei rămaşi i-a trimis în şomaj tehnic. La ora actuală, în combinatul gălăţean mai sunt între 9.500 şi 10.000 de muncitori.

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi cer creşterea cu 25% a compensaţiilor de disponibilizare

Liderii sindicali din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi cer patronatului ca, de la 1 ianuarie 2010, să majoreze cu 25% compensaţiile destinate salariaţilor disponibilizaţi, transmite corespondentul NewsIn. Cele patru forţe sindicale din combinatul gălăţean, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor, Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere şi Uniunea Sindicatelor Independente Forum, au stabilit, miercuri, propunerile de modificare a contractului colectiv de muncă al societăţii, pentru 2010. Pachetul include 30 de modificări pe care sindicatele vor să le aducă articolelor din actualul contract. Cea mai importantă modificare vizează articolul 41 al documentului, care se referă la compensaţiile financiare acordate salariaţilor în caz de concedieri colective. "Contractul colectiv de muncă în vigoare prevede că salariaţilor concediaţi li se oferă plăţi compensatorii în cuantum de 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei şi salarii compensatorii lunare timp de 6, 9 sau 12 luni, în funcţie de vechime. Noi dorim ca plăţile compensatorii să fie majorate cu aproximativ 25%, după cum urmează: 20.000, 23.000 şi 25.000 de lei. Dorim să crească, de asemenea, şi numărul de luni în care salariaţii concediaţi primesc ultimul salariu încasat: 10 până la 24 de luni, tot în funcţie de vechime", a declarat, miercuri, vicepereşedintele FSS-Metarom Galaţi, Nelu Macovei.

Din 2001, de când a preluat combinatul gălăţean, compania ArcelorMittal nu a operat niciodată concedieri colective pentru că o clauză din contractul de privatizare o împiedica să facă acest lucru în primii cinci ani. Pentru a reduce, totuşi, schema de personal, care la momentul privatizării număra 27.000 de angajaţi, patronatul a stimulat muncitorii să renunţe de bunăvoie la locurile de muncă oferindu-le pachete financiare. Plecările s-au făcut periodic, în cadrul unor "scheme de plecări voluntare". Peste 17.000 de siderurgişti au părăsit astfel combinatul în cei opt ani scurşi de la privatizare. Dintre aceştia, circa 4.000 au plecat doar în 2009, beneficiind de pachete financiare mai consistente decât cele prevăzute în cazul concedierilor colective. Liderii sindicali se tem acum că, în lipsa restricţiei de a mai face concedieri colective şi pe fondul crizei economice, compania ar putea recurge la disponibilizări în viitor, aşa că privesc majorarea compensaţiilor acordate muncitorilor concediaţi ca pe o măsură de precauţie. "Nu se ştie cum va evolua piaţa oţelului. Poate că, la un moment, dat, patronatul va recurge la concedieri colective, aşa că este necesar să protejăm muncitorii, negociind creşterea compensaţiilor", a explicat Nelu Macovei.

Între propunerile de modificare a contractului colectiv de muncă anunţate de sindicate se numără şi creşterea ajutoarelor acordate în caz de accident de muncă sau deces, a bonificaţiilor de căsătorie şi de naştere, precum şi a primelor de pensionare.

Pachetul de propuneri va fi prezentat patronatului vineri, când este programată a doua rundă de negociere a contractului colectiv de muncă aplicabil în combinat anul viitor. Tot vineri, administraţia ArcelorMittal Galaţi le va înmâna sindicatelor documentele economico-financiare ale companiei, în baza cărora liderii sindicali vor stabili procentul de creştere salarială pe care îl vor solicita pentru 2010. Luni, în debutul negocierilor, sindicaliştii au declarat că nu vor accepta ca salariile să rămână la nivelul din 2008 pentru al treilea an consecutiv deoarece puterea de cumpărare a siderurgiştilor a scăzut, fiind necesară o majorare cel puţin egală cu rata inflaţiei. Surse apropiate patronatului au afirmat însă că, la instrucţiunile Grupului, managerii de la Galaţi le vor propune liderilor sindicali să menţină salariile îngheţate de teamă ca siderurgicul să nu se afunde într-o criză şi mai profundă, în contextul în care piaţa oţelului dă semne de revigorare în Europa, nu însă şi în România.

Link to comment
Share on other sites

Cei 11 negociatori

Vineri dimineaţă a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanţii sindicatelor şi cei ai conducerii ArcelorMittal Galaţi, în cadrul căreia sindicaliştii au prezentat lista cuprinzând componenţa comisiei din partea sindicatelor care vor negocia Contractul Colectiv de Muncă de la Combinat ale cărui prevederi urmează să intre în vigoare de la1 ianuarie 2010. "Am prezentat conducerii lista cu cei 11 reprezentanţi ai sindicatelor care vor negocia Contractul precum şi lista comună cuprinzând modificările pe care le propunem să fie aduse pe marginea contractului, cu excepţia propunerilor legate de capitolul salarizare. Reprezentanţii conducerii ne-au cerut să le spunem care este creşterea salarială pe care o solicităm, dar punctul de vedere al sindicatelor a fost acela că nu putem să formulăm o solicitare până când nu ne vor fi puse la dispoziţie documentele pe care le-am cerut, astfel încât să ne putem întemeia cererea", ne-a declarat viceliderul sindicatului UTSL, Costică Popă. Sindicatele au înaintat o listă care cuprinde circa 25 de propuneri de modificare a contractului.

În ceea ce priveşte componenţa comisiei de negociere a CCM-ului, aceasta e formată din: liderul sindicatului Forum, Costică Harnagea, viceliderul sindicatului UTSL, Costică Popa, preşedintele Sindicatului Solidaritatea alMetalurgiştilor (SSM), Gheorghe Tiber, precum şi din 7 lideri de sindicatele afiliate la FSS MetaromGalati, respectiv: Cristi Eftimie, liderul Sindicatului Siderurgistul de la ULP, Gheorghe Bezman, liderul sindicatului SLIO de la UOR, Nelu Macovei, liderul Sindicatului Democrat Metalurgistul de la UCC, Toma Petru, liderul Sindicatului de la UPDES, Vasile Crişan, liderul sindicatului de la UPSRS, Sandu Petru, liderul Sindicatului departamentului calitate, Gheorghe Faur, liderul Sindicatului de la UETU.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Siderurgiştii vor salarii minime la nivelul bugetarilor

Liderul de sindicat de la FFS Metarom, Mircea Scântei, a subliniat că pentru anul 2010 este reglementată prin lege prima discriminare din domeniul salarizării din ţara noastră. Este vorba de apariţia a două salarii minime. Unul pentru angajaţii de la stat, situat la 705 lei, şi unul pentru domeniul privat, îngheţat la 600 de lei. "Este prima dată când se pune în acte această discriminare între sectorul de stat şi cel privat. Noi nu suntem de acord cu aşa ceva şi vom face cât mai multe acţiuni pentru a determina ridicarea salariului minim din domeniul privat la nivelul de 705 de lei", a declarat Mircea Scântei.

În ceea ce priveşte negocierele salariale la nivel de unitate pentru 2010, Adrian Adăscăliţei, preşedintele FSS Metarom Galaţi, a declarat că în luna decembrie se va întocmi lista revendicărilor. "Avem unele date ale evoluţiei economice a Combinatului de la Galaţi, dar încă nu am ajuns la un consens privind majorarea pe care o vom cere administraţiei. Mai este şi problema că board-ul ArcelorMittal a impus îngheţarea salariilor în 2010", a mai explicat Adăscăliţei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=17

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele ţin cu dinţii de vechile contracte de muncă

Conceputul de luptă sindicală capătă valenţe ciudate în timp de criză. Aflat ieri în vizită la Galaţi, preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei, a declarat că, în ceea ce priveşte negocierile la nivel de ramură (în metalurgie), mandatul său este să nu accepte diminuarea unor drepturi şi nu să lupte pentru cucerirea altora noi. „Am fost mandatat de FSS Metarom ca în cadrul acestor negocieri să nu accept diminuarea unor drepturi câştigate la negocierile precedente. Concret, este vorba despre o precizare care arată că în condiţiile în care există disponibilizări colective să se acorde plăţi compensatorii în cuantum de 30 la sută pentru fiecare an lucrat, dar nu mai puţin de trei salarii şi o nouă prevedere că în contextul şomajului tehnic, în afară de procentul de 75 la sută din salariul de bază, să se adauge şi sporul de vechime”, a susţinut Scântei, în cadrul unei conferinţe de presă. Cele afirmate de către liderul de sindicat relevă astfel o imagine sumbră a metalurgiei şi aruncă în aer speranţele siderurgiştilor că veniturile lor s-ar putea îmbunătăţi. Acest lucru a fost confirmat chiar de către Scântei, care a mai spus că metalurgia se află într-o situaţie dificilă, iar pentru muncitori lucrurile stau şi mai rău, asta în contextul în care nu există contract colectiv de muncă la nivel de ramură de mai bine de un an, iar situaţia economică nu dă semne că se va îmbunătăţi nici anul viitor.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sind ... nca_2.html

Link to comment
Share on other sites

Sindicatele cer creşterea salariilor din Combinat cu 18%

Cea mai importantă solicitare comună a comisiei de negociere din partea sindicatelor este cea referitoare la indexarea tuturor salariilor de încadrare din Combinat cu un procent de 18%, începând cu data de 1 ianuarie 2010, precum şi negocierea capitolului salarizare cel puţin trimestrial. Sindicaliştii mai solicită acordarea sporului de pericol (care reprezintă 15% din salariul de bază) tuturor salariaţilor care lucrează în condiţii speciale, precum şi salariaţilor din staţiile şi reţelele electrice, acordarea alimentaţiei de protecţie (carne de pasăre) tuturor salariaţilor. Revendicările sindicaliştilor vizează şi cuantumul primelor acordate cu diferite ocazii siderurgiştilor, şi anume stabilirea la un nivel de 500 lei a primei de vacanţă şi respectiv la 200 lei a primei de Crăciun, primei de Paşte, a primei acordate de Ziua Siderurgistului şi respectiv a primei acordate cu ocazia zilei de naştere. Lista cuprinzând revendicările comune ale sindicatelor a fost transmisă ieri conducerii Combinatului, aşa cum au solicitat reprezentanţii administraţiei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ionel Borş a anunţat că nu poate creşte salariile din Combinat în 2010

Administraţia companiei siderurgice ArcelorMittal Galaţi le-a spus, luni, liderilor sindicali, că este nevoită să menţină salariile îngheţate la nivelul din 2008, după ce sindicatele solicitaseră o majorare de 18% pentru 2010, transmite corespondentul NewsIn. Senior managerul ArcelorMittal Galaţi, Ionel Borş, le-a comunicat, luni, liderilor sindicali, că managementul nu poate majora salariile din combinat în 2010. Asta înseamnă că indemnizaţiile siderurgiştilor gălăţeni vor rămâne la nivelul din 2008. În prima parte a anului trecut, patronatul a majorat salariile din combinat cu 9,5% pentru ca, la finele aceluiaşi an, să le îngheţe pe fondul prăbuşirii comenzilor de oţel.

Liderii sindicali au hotărât se se întâlnească marţi, 15 decembrie, pentru a formula un răspuns comun la "oferta" managementului. Ei s-au declarat dezarmaţi, în condiţiile în care ceruseră 18% creştere salarială de 1 ianuarie 2010. În pachetul de revendicări mai erau incluse, de asemenea, majorarea cu 25% a compensaţiilor financiare acordate muncitorilor în caz de concedieri colective, creşterea primelor şi a altor bonificaţii.

În aceeaşi măsură, însă, sindicaliştii de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi se aşteptau ca patronatul să respingă toate aceste solicitări, pe care nu le-a acceptat nici în anii în care combinatul gălăţean prospera. Liderii sindicali au mizat, însă, pe precedentul Luxemburg. Recent, într-o unitate-soră de acolo, s-a ajuns la un acord pentru o majorare salarială de 2,5% în 2010.

Din toamna lui 2008, când producţia de oţel a început să scadă şi în sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galaţi a îngheţat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacităţi de producţie pentru a nu creşte stocurile, a închis Uzina CocsoChimică optând pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariaţi, iar pe cei rămaşi i-a trimis în şomaj tehnic, prin rotaţie. La ora actuală, în combinatul gălăţean mai sunt circa 9.300 de muncitori.

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal Galaţi propune un bonus anual de 4,5% din salariu, dacă societatea nu are pierderi

Administraţia companiei siderurgice ArcelorMittal Galaţi şi-a menţinut, marţi, propunerea de menţinere a salariilor îngheţate şi în 2010, însă a avansat posibilitatea acordării unui bonus anual de 4,5% din salariul lunar, dacă unitatea nu mai înregistrează pierderi. Pentru a determina sindicatele din combinat să accepte prelungirea cu un an a actualului contract colectiv de muncă, ceea ce ar însemna menţinerea şi în 2010 a salariilor îngheţate la nivelul din 2008, managementul ArcelorMittal Galaţi a spus că anul viitor le va acorda celor 9.300 de angajaţi, o singură dată, un bonus de 4,5% din salariul lunar. Acordarea bonusului este condiţionată, însă, de intrarea societăţii păe profit sau pe bilanţ zero. "Ni s-a spus că s-ar putea lua în discuţie o acordare de venituri fiecărui salariat, cu condiţia să se ajungă la zero cu pierderile şi chiar cu ceva creştere anul viitor. Va fi sub formă de bonus: 4,5% din salariul pe o lună al fiecărui angajat, procent pe care să îl primească o singură dată în tot anul. E absolut jignitoare propunerea şi nici măcar nu este fermă", a declarat, marţi, preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. În replică, sindicatul Solidaritatea şi-a menţinut revendicarea iniţială. "Sindicatul Solidaritatea a fost singurul care astăzi (marţi, n.r.) şi-a menţinut punctul de vedere, adică indexarea salariilor cu 18% în 2010, deoarece patronatul nu a venit cu niciun fel de ofertă, or între 0 şi 18% nu avem ce negocia. Se pare că celelalte sindicate sunt aproape convinse să semneze această prelungire de contract. Nu înţeleg de ce se grăbesc atât de tare", a spus Gheorghe Tiber. Liderii celorlalte sindicate din combinatul gălăţean nu au răspuns la telefon nici înainte, şi nici după şedinţa de negociere de marţi. Colegii lor de la Solidaritatea vorbesc acum despre intenţia patronatului de a forţa semnarea contractului colectiv de muncă în următoarele 24 de ore. "Se încearcă forţarea semnării contractului colectiv de muncă - aşa cum este el - până mâine seară. Sindicatul Solidaritatea a convocat, mâine (miercuri, n.r.), consiliul de conducere lărgit. Sperăm ca 60 de lideri de-ai noştri din toate uzinele combinatului să vină cu punct de vedere de la cât mai mulţi salariaţi, pentru a decide ce-avem de făcut", a declarat liderul Solidaritatea.

Link to comment
Share on other sites

FSS, UTSL şi Forum vor semna (condiţionat) contractul

Sindicaliştii de la FSS Metarom Galaţi, UTSL şi Forum s-au întâlnit ieri pentru a analiza punctul de vedere ferm al administraţiei, iar în urma discuţiilor purtate au ajuns la un punct de vedere comun, şi acela de a nu accepta propunerea administraţiei de prelungire a valabilităţii CCM-ului şi de îngheţare a salariilor în cursul anului viitor dacă în actul adiţional nu se prevede acordarea bonusului pe care reprezentanţii conducerii l-au avansat doar la stadiu de posibilitate sau o creştere salarială de minim 5%. Unii dintre sindicalişti au început să îşi consulte şi membrii de sindicat pentru a afla care este părerea lor vis-a-vis de punctul de vedere al conducerii, şi anume acela de îngheţare a salariilor şi de conservare a drepturilor prevăzute în actualul CCM.

Sindicaliştii de la Solidaritatea au convocat ieri după-amiază Consiliul de Coordonare al sindicatului la care au invitat cât mai mulţi membri de sindicat pentru a lua o decizie referitoare la acceptarea sau nu a punctului de vedere al administraţiei. Până la închiderea ediţiei şedinţa sindicaliştilor de la Solidaritatea nu se terminase.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=16

Link to comment
Share on other sites

Strategia Solidaritatii are ca final declansarea conflictului de munca

Consiliul de Coordonare si Control al SSM a decis în cadrul sedinþei de miercuri dupã-amiazã, în cadrul cãreia s-a analizat stadiul negocierii contractului precum si punctul de vedere al conducerii, sã trimitã o adresã administratiei în care se arãtã cã sindicatul va semna prelungirea contractului pentru un an în conditiile acordãrii unei majorãri cu 18% la salariilor de bazã ale tuturor lucrãtorilor începând cu 1 ianuarie.

Cea de-a doua variantã pe care sindicalistii au aprobat-o a fost cea privitoare la semnarea prelungirii contractului pentru 3 luni în conditia în care salariilor de bazã ale lucrãtorilor li se aplicã o majorare cu 10% începând cu 1 ianuarie. Sindicalistii considerã solicitãrile lor rezonabile si sustin cã dacã nu vor ajunge la un acord cu conducerea vor fi nevoiti sã declanseze conflictul de muncã.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Link to comment
Share on other sites

Salariile din combinatul ArcelorMittal Galaţi rămân îngheţate pentru al doilea an consecutiv

Administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi şi liderii sindicali au încheiat, vineri, negocierea contractului colectiv de muncă pentru 2010, zece dintre cele 11 sindicate fiind de acord cu menţinerea salariilor îngheţate la nivelul din 2008, transmite corespondentul NewsIn. Patronatul şi sindicatele din combinatul gălăţean au semnat, vineri, procesul verbal de încheiere a negocierilor salariale pentru anul viitor. Documentul prevede prelungirea cu un an a contractului colectiv de muncă în vigoare, ceea ce înseamnă menţinerea şi în 2010 a salariilor îngheţate la nivelul din 2008. Este prevăzută, însă, acordarea unui bonus anual de 5% din salariul lunar al fiecărui angajat. Pentru un siderurgist cu o leafă de 1.000 de lei pe lună, bonusul îi aduce încă 50 de lei pe an. Suma este acordată şi în două tranşe: 2% în primul semestru al lui 2010 şi 3% în semestrul al doilea. În plus, acordarea tranşei secunde de bonus este condiţionată de ieşirea companiei din zona pierderilor după primele şase luni ale anului viitor.

Zece dintre cele 11 sindicate participante la negocieri au acceptat această ofertă, având semnale că patronatul nu va oferi mai mult decât atât şi temându-se ca societatea să nu rămână fără contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel în vigoare expiră în câteva zile şi există riscul ca, fără un document valabil, în unitate să se aplice contractul de muncă la nivel naţional, care ar genera o reducere cu 40% a veniturilor siderurgiştilor gălăţeni, au apreciat liderii sindicali.

Singurul sindicat care a respins oferta salarială avansată de managementul ArcelorMittal Galaţi este Solidaritatea. "Am semnat procesul verbal de încheiere a negocierilor cu următoarea obiecţiune: acceptăm prelungirea cu un an a contractului colectiv de muncă, cu excepţia capitolului salarizare, faţă de care rămânem în conflict", a declarat, vineri, preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber. El urmează să-şi consulte membii de sindicat şi, până pe 28 decembrie, să comunice dacă acceptă la rândul său această oferă sau deschide conflictul de interese. Gheorghe Tiber a continuat să susţină pe tot parcursul procesului de negociere revendicarea iniţială a sindicatelor, şi anume majorarea cu 18% a salariilor din combinat de la 1 ianuarie 2010. Liderul Solidaritatea a oferit, însă, şi o alternativă: creşterea salariilor cu 10% după Revelion şi renegocierea capitolului salarizare după 31 martie 2010. Ambele propuneri au fost respinse categoric de patronat, care a invocat condiţiile de piaţă dificile.

În pachetul iniţial de revendicări mai erau incluse majorarea cu 25% a compensaţiilor financiare acordate muncitorilor în caz de concedieri colective, creşterea primelor şi a altor bonificaţii. În ciuda listei lungi de solicitări, sindicaliştii se aşteptau la un răspuns negativ din partea patronatului, care nu a acceptat asemenea revendicări nici în anii în care combinatul prospera. Liderii sindicali au mizat, însă, pe precedentul Luxemburg. Recent, într-o unitate AcelorMittal de acolo s-a bătut palma pentru o majorare salarială de 2,5% în 2010.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Angajaţii ArcelorMittal Galaţi vor încasa în 2010 un bonus de 5% din salariul anual

Salariile din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi rămân îngheţate şi în 2010, pentru al doilea an consecutiv, însă cei 9.300 de angajaţi vor încasa un bonus de 5% din salariul anual, în două tranşe, transmite corespondentul NewsIn. Administraţia ArcelorMittal Galaţi şi toate cele 11 sindicate care au participat la negocierea contractului colectiv de muncă al societăţii pentru anul 2010 au declarat, luni, tratativele încheiate şi au semnat, în unanimitate, procesul verbal final. Documentul prevede prelungirea cu un an a contractului colectiv de muncă în vigoare, ceea ce înseamnă menţinerea salariilor îngheţate şi în 2010, pentru al doilea an consecutiv, din cauză că "în continuare societatea înregistrează pierderi datorate crizei economice globale, astfel încât anul financiar 2009 se va încheia cu pierderi financiare, iar prognoza pentru anul 2010 nu este deloc încurajatoare, previzionându-se o situaţie negativă şi la sfârşitul anului 2010". Lefurile din combinatul gălăţean nu au mai crescut de la începutul anului 2008, când patronatul a acordat o majorare salarială de 9,5%.

Pentru 2010 este prevăzută, însă, acordarea unui bonus de 5% tuturor celor 9.300 de angajaţi din combinat. Bonusul va fi de 5% din salariul anual al fiecărui angajat, nu din salariul lunar, aşa cum declaseră iniţial unii lideri de sindicat. "Sindicatele afiliate la FSS-Metarom, Uniunea Sindicală Forum şi Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere-Căi Ferate Uzinale-Linii sunt de acord cu prelungirea în întregime a actualului CCM (Contract Colectiv de Muncă, n.r.), în următoarele condiţii: o primă de 2% din venitul brut anual al fiecărui salariat acordată în avans în decembrie 2009 şi o primă de 3% din venitul brut anual al fiecărui salariat acordată în luna iulie 2010, cu condiţia ca în primele şase luni ale anului 2010 societatea să înregistreze EBITDA pozitiv. Această sumă va fi acordată diferenţiat pentru management, în funcţie de performanţele fiecăruia, dar media va fi de 3%. În plus, se solicită acordarea unor întâlniri trimestriale pentru a analiza situaţia economică a societăţii. (...) Patronatul este de acord cu punctele de vedere exprimate de sindicate", se arată în procesul verbal semnat, luni, de reprezentanţii patronatului şi de liderii celor 11 sindicate negociatoare.

Unul dintre sindicate, Solidaritatea, a fost de acord cu prelungirea cu încă un an a contractului colectiv de muncă, "cu excepţia capitolului salarizare". Liderul Gheorghe Tiber a specificat, în procesul verbal, că sindicatul său "va prezenta administraţiei ArcelorMittal Galaţi la data de 6 ianuarie 2010, după Adunarea Generală a sindicatului, fie un nou punct de vedere cu privire la capitolul salarizare, fie va depune sesizarea creării premiselor declanşării conflictului de interese".

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiştii au Contract Colectiv de Muncã

Şeful Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, ne-a fãcut cunoscut cã la instituţia pe care o conduce s-a înregistrat ieri actul adiţional prin care se prelungeşte cu un an Contractul Colectiv de Muncã (CCM) al Combinatului. „Azi (marţi, 29 decembrie, n. r.) la Agenţia Judeţeanã pentru Prestaţii Sociale a fost înregistrat actul adiţional nr. 4, referitor la CCM de la ArcelorMittal”, ne-a declarat Niculina Olimpia Ralea. Potrivit procesului verbal de încheiere a negocierilor o parte dintre sindicate au fost de acord cu prelungirea în întregime a CCM din 2008 cu urmãtoarele condiţii: o primã de 2% din venitul brut al fiecãrui salariat, acordat în avans în decembrie 2009, şi o alta de 3% din acelaşi venit numai dacã în primele şase luni ale lui 2010 societatea nu înregistreazã pierderi. Aceleaşi procente se vor acorda în mod diferenţiat pentru management, în funcţie de performanţele fiecãruia, tot dacã nu vor fi pierderi. Reprezentanţii Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor au semnat doar pentru prelungirea CCM-ului, exceptând capitolul salarizare, cu observaţia cã vor prezenta administraţiei pe 6 ianuarie 2010 un nou punct de vedere referitor la acesta. Reamintim cã este al doilea an consecutiv când CCM-ul din 2008 a fost prelungit.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Sindicatul Solidaritatea deschide conflictul de interese, din cauza salarizării pe 2010

Sindicatul Solidaritatea din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a declanşat, miercuri, procedurile de deschidere a conflictului de interese, nemulţumit de acordul cu patronatul privind salarizarea pe 2010, transmite corespondentul NewsIn. Acordul încheiat de administraţia ArcelorMittal Galaţi şi de sindicatele din combinat chiar înainte de Revelion prevede prelungirea cu încă un an a valabilităţii contractului colectiv de muncă - aplicat în societate şi în 2009 - şi, implicit, menţinerea măsurii de îngheţare a salariilor, pentru al doilea an consecutiv. Acordul prevede, totuşi, oferirea unui bonus de 5% din salariul anual fiecăruia dintre cei 9.300 de angajaţi. Potrivit înţelegerii dintre partenerii sociali, bonusul se acordă în două tranşe: 2% în ianuarie şi 3% în iulie. Tranşa secundă de bonus este condiţionată, însă, de ieşirea companiei siderurgice din zona pierderilor după primul semestru al acestui an.

Zece dintre cele 11 sindicate negociatoare din combinatul ArcelorMittal Galaţi au semnat pentru prelungirea contractului colectiv de muncă în aceste condiţii, înainte de Revelion. Solidaritatea a semnat atunci cu observaţii, rezervându-şi dreptul de a declanşa conflictul de interese în ceea ce priveşte capitolul salarizare. Acum, sindicatul a luat această decizie şi a comunicat-o patronatului, de la care speră să obţină o majorare salarială mai consistentă. "Am înştiinţat conducerea combinatului gălăţean despre hotărârea noastră de a declanşa conflictul de interese. Revendicarea noastră este următoarea: salariile de bază să fie majorate cu 10% începând cu luna ianuarie, iar în prima lună din trimestrul al doilea, adică în luna aprilie, să se renegocieze o nouă creştere salarială pe baza rezultatelor din primul trimestru. Dacă nu va fi posibilitate de majorare salarială în trimestrul al doilea, se vor relua negocierile în trimestrul al treilea, pe baza rezultatelor din primul semestru şi a previziunilor pentru al doilea semestru", a declarat, miercuri, preşedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Solidaritatea trebuie să aştepte acum 48 de ore, adică până vineri, răspunsul patronatului, după care, în lipsa unei contra-oferte mulţumitoare, poate înregistra conflictul de interese la Direcţia Judeţeană de Muncă şi Protecţie Socială, care are misiunea de a concilia conflictul din societate.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Solidaritatea declanşează luni conflictul de muncă

Sindicaliştii de la Sindicatul "Solidaritatea" au decis în cadrul adunării de ieri după-amiază declanşarea, luni, a conflictului de muncă la Combinat, acest lucru urmând să fie adus la cunoştinţa Direcţiei de Muncă Galaţi. "Am decis declanşarea conflictului colectiv de muncă deoarece conducerea Combinatului nu a răspuns la solicitarea noastră privind organizarea unei întâlniri în care să discutăm pe marginea doleanţei noastre de majorare a salariilor. Luni vom depune adresa prin care vom anunţa declanşarea conflictului de muncă la Direcţia de Muncă", a declarat liderul Solidarităţii, Gheorghe Tiber.

Sindicaliştii au mai hotărât să organizeze şi alte acţiuni de protest, respectiv pichetarea Tribunalului Galaţi şi a Direcţiei de Muncă, data urmând să fie stabilită în funcţie de condiţiile meteo. "Am decis să pichetăm Tribunalul Galaţi în semn de protest faţă de sentinţa dată de Judecătoria Galaţi, pe care o considerăm abuzivă şi ilegală, şi pentru faptul că se tergiversează acţiunile de executare silită a Combinatului pe care le-am făcut, deoarece nu ni s-au virat sumele rezultate din plata cotizaţiilor. De asemenea, vom picheta şi sediul Direcţiei de Muncă, în semn de protest faţă de conducerea acestei instituţii, care face abuzuri, şi aici mă refer la faptul că a refuzat să înregistreze actul adiţional al Contractului Colectiv de Muncă, pe care l-am trimis cu obiecţiuni la această instituţie. Vom reclama aceste nereguli atât la Ministerul Muncii, cât şi la forurile superioare ale magistraturii", a mai precizat liderul "Solidarităţii".

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=5

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.