Jump to content

Lideri de sindicat în greva foamei la ICMRS


dcp100168

Recommended Posts

Lideri de sindicat în greva foamei

Problemele cu care se confruntă ICMRS ca urmare a crizei economice şi care s-au răsfrânt mai ales în întârzierea considerabilă la plata salariilor angajaţilor societăţii, i-a determinat pe cei 8 lideri membri ai Consiliului de Conducere al Sindicatului de la ICMRS să recurgă la un mijloc de protest disperat, prin care încearcă să tragă un semnal de alarmă referitor la situaţia dramatică a salariaţilor. Practic, după ce discuţiile purtate cu reprezentanţii conducerii ICMRS s-au soldat ieri fără niciun rezultat concret legat de plata drepturilor salariale restante, cei 8 sindicalişti au decis ca astăzi, începând cu ora 7, să intre în greva foamei în faţa sediului societăţii de pe platforma siderurgică. Un gest disperat, am putea spune noi, dar de apreciat dacă ţinem cont de faptul că sindicaliştii consideră că astfel trag un semnal de alarmă faţă de problemele existente la ICMRS şi faţă de situaţia grea a salariaţilor. Rămâne de văzut dacă şi angajaţii societăţii, după terminarea lucrului, vor fi alături de ei măcar câteva minute pentru a-i susţine pe cei care luptă pentru drepturile lor sau dacă greviştii foamei se vor bucura de susţinerea măcar morală a colegilor lor de la alte sindicate. "Având în vedere situaţia disperată a salariaţilor de la ICMRS, din cauza faptului că nu se mai poate continua dialogul şi nu mai pot fi crezute promisiunile făcute de către conducere în ceea ce priveşte plata salariilor, Consiliul de Conducere al Sindicatului a hotărât ca liderii de sindicat să intre în greva foamei", se arată în comunicatul transmis de conducerea sindicatului al cărui lider este Alexandru Serea. "Pentru a fi bine înţeleşi că acest ultim mod de revoltă e bine întemeiat prezentăm datoriile angajatorului faţă de salariaţi, după cum urmează: salarii şi indemnizaţia de şomaj tehnic începând cu luna iunie 2009 până în luna octombrie 2009 (5 luni), tichetele de masă pe lunile septembrie şi octombrie, inclusiv tichetele cadou de ziua întreprinderii sărbătorită pe 8 septembrie, salariile biroului executiv al sindicatului începând din luna aprilie, cotizaţiile membrilor de sindicat nevirate din luna iunie 2009", se mai arată în comunicatul de presă care ne-a fost adus la cunoştinţă de liderul sindicatului, Alexandru Serea. Acesta ne-a mai declarat că discuţiile care au fost purtate ieri cu conducerea societăţii privitoare la plata drepturilor salariale restante către salariaţi s-au finalizat fără un rezultat faborabil pentru oameni, reprezentanţii admnistraţiei invocând faptul că nu există fonduri pentru plata angajaţilor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la ICMRS, întreprinderea care a construit SIDEX Galaţi, au intrat în greva foamei

Opt lideri sindicali de la ICMRS, întreprinderea care a construit combinatul siderurgic SIDEX Galaţi în anii '60, au intrat marţi în greva foamei, fiind nemulţumiţi de faptul că ei şi ceilalţi 400 de salariaţi nu şi-au mai primit lefurile de cinci luni, transmite corespondentul NewsIn. "Opt persoane din conducerea sindicatului am intrat astăzi (marţi, n.r.) în greva foamei. La ora 15.00 avem primul control medical, este posibil ca unii dintre noi să nu reziste foarte mult. Trebuie să stăm la sediul societăţii 24 de ore din 24. Peste 100 de salariaţi, cei aflaţi în tură, au venit deja la noi să ne susţină", a declarat, marţi, vicepreşedintele Sindicatului ICMRS, Toader Ţebreanu.

Liderii sindicali din Întreprinderea de Construcţii, Montaj şi Reparaţii Siderurgice (ICMRS) au recurs la această formă de protest întrucât ei şi ceilalţi 400 de angajaţi nu şi-au mai primit lefurile din iunie, adică de cinci luni. Protestatarii spun că au ajuns în pragul disperării. "Trăim din mila rudelor şi a prietenilor, de la care ne împrumutăm pentru a ne hrăni familiile. În tot acest timp, însă, datoriile la utilităţi şi la bănci cresc de la o zi la alta. Situaţia e disperată, se destramă familii", a spus Toader Ţebreanu.

La câteva ore după ce au intrat în greva foamei, liderii sindicali au fost chemaţi la discuţii de conducerea ICMRS. Protestatarii le-au cerut directorilor să achite restanţele salariale în trei tranşe săptămânale. "Am cerut să ne plătească salariile în trei tranşe, într-un termen scurt, de trei săptămâni. Administraţia a spus, însă, că nu are resurse", a afirmat vicepreşedintele Sindicatului ICMRS, Toader Ţebreanu.

Din iunie, de când a încetat să le mai achite salariile angajaţilor, conducerea Întreprinderii de Construcţii, Montaj şi Reparaţii Siderurgice a explicat că, pe fondul crizei, nu mai are comenzi de lucrări. ICMRS, care a fost antreprenorul general al lucrărilor de construcţii derulate la Combinatul Siderurgic SIDEX Galaţi în anii '60, face acum asfaltări de drumuri şi mici lucrări de reparaţii pe platforma siderurgică.

La început, ICMRS avea 10.000 de angajaţi, iar acum, după o privatizare eşuată şi după schimbări succesive la nivelul managementului, a ajuns la doar 400 de salariaţi. ICMRS a fost privatizată în iulie 2004, când pachetul majoritar de acţiuni a fost achiziţionat contra sumei de 600.000 de euro de consorţiul Amerom-PAS-Mairon. Firma Amerom, condusă de omul de afaceri Nicolai Boghici, a ieşit, însă, din rândul acţionarilor în 2005, cesionând pachetul său de acţiuni către PAS ICMRS ’96 (Programul de Acţiuni al Salariaţilor), care a devenit astfel acţionarul majoritar al întreprinderii.

Link to comment
Share on other sites

Sindicaliştii de la ICMRS Galaţi au renunţat la greva foamei, după un acord cu administraţia

Cei opt lideri sindicali de la ICMRS Galaţi care au intrat marţi dimineaţă în greva foamei au renunţat la protest după ce, împreună cu administraţia, au stabilit un grafic de eşalonare a restanţelor salariale, transmite corespondentul NewsIn. "Toate drepturile salariale de la 1 iunie până la 30 septembrie vor fi achitate în trei tranşe: pe 13 noiembrie, pe 20 noiembrie şi pe 4 decembrie. Până la achitarea celei de-a treia tranşe, sperăm să ne dea şi tichetele de masă. În acelaşi timp, până la data de 20 noiembrie vom stabili eşalonarea plăţilor aferente lunilor octombrie şi noiembrie. Am semnat un protocol cu administraţia şi am renunţat la greva foamei", a declarat, marţi, vicepreşedintele Sindicatului ICMRS, Toader Ţebreanu. Liderul sindical a atras, însă, atenţia, că el şi colegii săi îşi rezervă dreptul de a relua protestul la prima nerespectare a graficului de eşalonare a restanţelor salariale.

Link to comment
Share on other sites

Angajaţii de la ICMRS şi-au primit banii pe luna iulie

Potrivit declaraţiei liderului sindicatului de la ICMRS, Alexandru Serea, în conturile celor 420 de angajaţi ai societăţii au fost viraţi ieri, în jurul orei 12, banii reprezentând salariile aferente lunii iulie, obligaţie pe care conducerea societăţii şi-a asumat-o prin protocolul încheiat marţi cu sindicatele şi în care se specificau termenele la care urmau să fie plătite drepturile salariale restante de 5 luni către angajaţii ICMRS. Potrivit declaraţiei liderului de sindicat Alexandru Serea, suma necesară pentru plata salariilor restante se ridică la 21 de miliarde de lei vechi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Plăţi salariale amânate la ICMRS

Potrivit protocolului încheiat între reprezentanţii sindicatului şi ai conducerii ICMRS, plata restanţelor salariale aferente lunii august către salariaţii societăţii ar fi trebuit făcută până pe data de 20 noiembrie. Practic, potrivit liderului sindicatului de la ICMRS, Alexandru Serea, este vorba de plata sumei de 7 miliarde de lei vechi, reprezentând contravaloarea drepturilor salariale datorate angajaţilor de la ICMRS pentru luna august. "Nu s-a reuşit respectarea prevederilor protocolului pe care l-am încheiat în urmă cu câteva săptămâni cu reprezentanţii conducerii societăţii, respectiv achitarea până pe data de 20 noiembrie a salariilor aferente lunii august. Reprezentanţii conducerii au motivat faptul că nu sunt bani, dar au promis că vor face tot posibilul pentru a găsi fondurile necesare. Le-am explicat salariaţilor situaţia şi ceea ce ne-au spus cei din conducere şi oamenii au înţeles şi nu au întrerupt lucrul. Dacă până vineri conducerea nu va achita restanţele salariale aferente lunii august, aşa cum s-a stabilit în protocolul semnat cu sindicatul, nu ştiu cum vor reacţiona luni salariaţii", ne-a precizat Serea.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Restanţe salariale achitate

Angajaţii ICMRS au primit, vineri, drepturile salariale aferente lunii august, cu câteva zile de întârziere faţă de data stabilită în protocolul încheiat între reprezentanţii sindicatului şi ai conducerii care era 20 noiembrie. Potrivit declaraţiilor liderului sindicatului de la ICMRS, Alexandru Serea, au fost achitate drepturile salariale aferente lunii august doar către angajaţii societăţii, urmând să fie plătite în următoarea perioadă şi drepturile restante către angajaţii care au fost trimişi în şomaj. Deşi prevederile protocolului nu au fost respectate literă cu literă, în sensul achitării restanţelor salariale la datele prevăzute în protocol, conducerea ICMRS a făcut eforturi pentru achitarea acestora, chiar dacă s-a realizat cu o întârziere de câteva zile. Următoarea dată de achitare a drepturilor salariale restante este 4 decembrie, potrivit declaraţiei liderului de sindicat Alexandru Serea, când ar trebui achitate drepturile salariale aferente lunii septembrie, suma necesară fiind de 7 miliarde de lei vechi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.