Jump to content

A murit actorul Gheorghe Dinică


dcp100168

Recommended Posts

A murit Gheorghe Dinica

Actorul Gheorghe Dinica a incetat din viata marti, la varsta de 75 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, unde era internat 22 octombrie, cu diagnosticul bronhopneumonie, care ulterior s-a complicat, anunta Mediafax. La internare, actorul avea o infectie la plamanul stang, care s-a extins si la cel drept. El a fost diagnosticat cu bronhopneumonie cu stafilococ auriu si candida, pneumonie bazala stanga in remisie, soc septic si disfunctie multipla la organe. Pe 9 noiembrie, Gheorghe Dinica a fost operat de colecist, iar ulterior, starea sa s-a agravat si mai mult.

Unul dintre cei mai mari actori romani

Gheorghe Dinica este unul dintre cei mai mari actori romani. In 1961 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Dina Cocea. Actorul comparat de critici cu Robert de Niro a debutat in filmul "Strainul", in anul 1963 si de atunci a jucat in peste 60 de filme, numele sau aparand in distributia unora dintre cele mai importante titluri ale cinematografiei romane: "Prin Cenusa Imperiului", seria aventurilor comisarului Moldovan, "Felix si Otilia", "Secretul lui Bachus", "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Filantropica". Pe scena teatrului, Gheorghe Dinica a interpretat, de-a lungul carierei, peste 40 de roluri, iar in ultimii ani lansase mai multe albume muzicale de cantece de petrecere, in colaborare cu bunii sai prieteni Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. In 2008, Gheorghe Dinica a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, iar in 1999 a fost distins cu premiul de excelenta - UNITER. Din 2002 era Societar de onoare al Teatrului National "I.L.Caragiale" din Bucuresti.

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-644 ... dinica.htm

Link to comment
Share on other sites

Gheorghe Dinică va fi înmormântat vineri, la Cimitirul Bellu, unde o alee va purta numele său

Gheorghe Dinică va fi înmormântat vineri, la Cimitirul Bellu, unde o alee va purta numele său Vezi Galerie Articol

Înainte de funeralii, trupul artistului va fi depus în foaierul Teatrului Naţional, cel mai probabil vineri dimineaţa, astfel încât publicul să îi poată aduce îndrăgitului actor un ultim omagiu, potrivit reprezentanţilor teatrului.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că una dintre aleile Cimitirului Bellu va purta numele actorului Gheorghe Dinică alături de nume ca Toma Caragiu, Iulia Haşdeu sau Mihai Eminescu.

Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, astăzi, în jurul orei 13, după 20 de zile de internare la secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă "Floreasca" din Capitală.

Absolvent în promoţia 1961 al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Gheroghe Dinică este considerat unul dintre cei mai valoroşi actori români, cu roluri în peste 60 de filme şi în piese montate la cele mai importante teatre ale Capitalei. Pentru prestaţiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu nouă premii, printre care şi unul pentru întreaga carieră, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF). În 1999, a fost recompensat şi cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC). Marele actor a cochetat şi cu muzica, înregistrând melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii săi prieteni Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.

Sursa

Link to comment
Share on other sites

M-am uitat aseara la Revansa.

Ce filme se faceau odata...

Si ce putini actori au mai ramas: Marin Moraru, Florin Piersic, Sergiu Nicolaescu, Albulescu...

Poate avea dreptate Dinica atunci cind spunea ca un mare actor se construieste cu roluri mari.

Cu telenovele, nu vom mai vedea rasarind altii in locul lor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.