Jump to content

Amnistie fiscală! Toate firmele pot cere amânarea datoriilor


dcp100168

Recommended Posts

Amnistie fiscală! Toate firmele pot cere amânarea datoriilor

Toate firmele care sunt cu declaraţiile fiscale la zi şi cu cazierul fiscal curat vor putea solicita amânarea plăţii obligaţiilor către stat. Legea care aprobă amânarea la plată a datoriilor către buget a ieşit din Parlament fără articolul care acordă această facilitate doar firmelor care nu avuseseră datorii înainte de data de 30 septembrie. Analiştii nici nu îndrăznesc să estimeze care va fi impactul. Camera deputaţilor (for decizional) a eliminat din textul Ordonanţei de Urgenţă 92/2009 privind amânarea la plată a datoriile către buget articolul care limita această facilitate doar la firmele care nu înregistrau obligaţii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008. Lipsa datoriilor istorice era cea mai exigentă condiţie pentru accesarea acestei facilităţi. Eliminarea acestei condiţii face ca practic oricare firmă să poată să-şi amâne plăţile către stat, cu efecte greu de contabilizat pentru veniturile bugetului de stat pe anul viitor. Astfel, singurele condiţii de accesare a acestei facilităţi sunt depunerea tuturor declaraţiilor fiscale şi cazierul fiscal curat. De asemenea, firma solicitantă trebuie să nu fie în insolvenţă.

Amânarea la plată nu poate depăşi data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă, astfel că cererile pot fi depuse abia de la 1 ianuarie 2010. La 20 decembrie 2010 este data-limită până la care această facilitate poate funcţiona. Cererile pot fi depuse până cel târziu pe 30 iunie 2010. Dacă iniţial, amânările puteau fi făcute doar pe 6 luni, acum, după ieşirea textului final din parlament se poate opta chiar şi pentru o amânare de un an.

Pentru acces la facilitate este nevoie şi de constituirea unor garanţii. Bunurile oferite sau alte garanţii constituite în vederea instituirii măsurilor asigurătorii trebuie să ajungă la 20% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării, dacă amânarea se acordă pe o perioadă de până la 3 luni inclusiv. Garanţiile trebuie să ajungă însă la 40% din suma amânată şi dobânzile datorate pe perioada amânării, dacă este vorba de o perioadă mai mare de 3 luni.

Noua lege aduce şi o excepţie de la dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 pe perioada de valabilitate a amânării la plată. Astfel, dobânda pentru sumele amânate este mai mică decât cea standard de 0,1% pe zi. Nivelul dobânzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plată. “Ordonanţa 92 era foarte greu de aplicat. Aproape imposibil. În primul rând aveai nevoie de garanţii în suma pe care vroiai s-o amâni. Apoi, penalizările erau foarte mari. De 0,1% pe zi. Prin reducerea necesităţii de garantare şi prin reducerea la jumătate a dobânzii, această facilitate va deveni foarte atractivă. În consecinţă, este posibil ca numărul solicitărilor şi cuantumul sumelor să crească semnificativ, evident, în dauna deficitului bugetar”, a comentat expertul fiscal Gabriel Biriş. Întrebat de impactul pe care ar putea sa-l aibă această lege, Biriş a răspuns că „nimeni nu poate da nici măcar un ordin de mărime pentru ce se va întâmpla”

Ordonanţa a fost introdusă ca măsură anticriză, iar ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a spus, la momentul aprobării ei de către guvern, că urmăreşte să ajute firmele bun-platnice. “Dacă n-au înregistrat datorii la buget până la 30 septembrie 2008 şi apoi da, înseamnă că le-au făcut din cauza crizei, şi acestea sunt firmele pe care vrem să le ajutăm”, a argumentat Gheorghe Pogea decizia la acel moment.

Anul acesta, când a fost în vigoare ordonanţa de urgenţă, din numai 211 firme care au depus cereri pentru amânarea plăţii datoriilor la stat, 130 au reuşit să şi obţină acest lucru.

http://www.money.ro/fiscalitate/pe-fina ... iilor.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.