Jump to content

Isărescu: Criza trece cu investiţii


AndreiM

Recommended Posts

Pentru a trece de criza economică, ţara noastră are ca variante relocarea banilor dinspre salarii spre investiţii, majorarea taxelor - total nerecomandată, sau o ajustare brutală din partea pieţelor, a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, cu ocazia decernării diplomei "Virgil Madgearu", la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Mugur Isărescu a transmis mai multe mesaje, care ar trebui să ţină agenda dezbaterii publice în următoarea perioadă. El a afirmat că România nu are alternativă la acordul de finanţare internaţională, care reprezintă o înţelegere în primul rând cu UE şi, în subsidiar, cu FMI şi Banca Mondială. Guvernatorul propune realocarea resurselor bugetare către domenii care să aducă noi locuri de muncă. În caz contrar, România ar fi nevoită să ia decizii deloc benefice de creştere a veniturilor prin majorarea taxelor, spune guvernatorul BNR, care anticipează că, în lipsa oricăror astfel de măsuri, pieţele vor reacţiona în sensul unei ajustări dure.

CORECŢIA PRIN CURS REAPRINDE INFLAŢIA

Ca şi în alte dăţi, Isărescu a pledat pentru economisire şi investiţii, ca singura ecuaţie ce poate permite o dezvoltare a economiei pe baze sănătoase. "Băncile centrale sunt de regulă un împrumutător de ultimă instanţă. Despre BNR se spune, mai nou, că este un apărător de ultimă instanţă, un fel de goalkeeper (portar - n.r.) care poate să apere orice. BNR îşi va face datoria, va apăra şi interesul naţional şi obiectivele sale, stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară", a spus Isărescu, precizând că o corecţie făcută prin curs nu reprezintă optimul, ci reaprinde inflaţia. Isărescu a evocat anii '90, când România avea 10 milioane de salariaţi care plăteau impozite şi mai puţin de un milion de bugetari, iar în prezent are doar 4,5 milioane de salariaţi şi 1,5 milioane de bugetari. Numărul persoanelor asistate a crescut de la trei la cinci milioane.

"Un an în care se organizează alegeri nu trebuie să dăuneze stabilităţii economice", a completat guvernatorul BNR, care a atras atenţia că ţara noastră trebuie să găsească drumul cel drept între păstrarea echilibrului macroeconomic şi financiar şi alegeri.

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Isărescu a evocat anii '90, când România avea 10 milioane de salariaţi care plăteau impozite şi mai puţin de un milion de bugetari, iar în prezent are doar 4,5 milioane de salariaţi şi 1,5 milioane de bugetari. Numărul persoanelor asistate a crescut de la trei la cinci milioane.

N-am prea inteles. Ma poate lamuri cineva?

1,5 milioane de bugetari sunt inclusi in cei 4,5 milioane de salariati, sau nu...?

Din articol ar reiesi ca 4,5 milioane de salariati (dar care nu-s bugetari) -> trebuie sa sustina, prin taxe si impozite, salariile bugetariilor ( 1,5 milioane).

La care se adauga pensionarii?! Ca doar si ei pensia o primesc tot de la buget...

Ce inseamna persoane asistate? Fara gluma, ce categorii sociale intra la "persoane asistate"? Intreb si sunt nedumerit deoarece mi se pare foarte mult 5 milioane ! :- Adica balanta nu-i deloc echilibrata!

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.