Jump to content

O casă este înghiţită de pământ pe strada Nicolae Bălcescu


dcp100168

Recommended Posts

O casă este înghiţită de pământ pe strada Nicolae Bălcescu

* Clădirea s-a scufundat o jumătate de metru, are risc seismic maxim, iar prin acoperiş plouă

În ciuda numeroaselor petiţii către Primărie, imobilul continuă să se degradeze, iar viaţa celor 12 familii este pusă în pericol în fiecare clipă. Dumitru Corchi, unul dintre cei mai vechi locatari ai clădirii, ne-a mărturisit că imobilul are o vechime de 100 de ani, iar în 2001, când s-a verificat structura de rezistenţă, s-a stabilit că are risc seismic de gradul 1, adică este în pericol iminent de a se prăbuşi la un cutremur. Chiar şi aşa, autorităţile locale nu au făcut decât să constate starea de fapt la faţa locului şi nimic mai mult.

Şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns crăpăturile din pereţii clădirii, acoperişul s-a fisurat în nenumărate locuri şi apa de la ploaie intră în apartamentele locatarilor. „Pur şi simplu, ne este frică să dormim noaptea. Clădirea a intrat în pământ 50 de centimetri, iar pereţii sunt foarte şubrezi. Nu este zi, lăsată de la Dumnezeu, să nu ne pice câte o bucată de plafon în cap. De curând, mi-a plouat în televizor şi s-a ars. Acum, stăm cu cazane în pod, dar degeaba. Tot se scurge apa. Am fost la primar şi mi s-a spus că pe 20 octombrie vor veni muncitori ca să repare acoperişul. A trecut o lună de atunci. M-au minţit”, s-a plâns Dumitru Corchi, chiriaş al Primăriei din 1954.

Familia Costin se confruntă cu aceeaşi dramă. Pereţii sunt crăpaţi, tencuiala căzută, iar tocurile uşilor s-au dislocat. „A căzut plafonul şi am fost nevoiţi să punem hârtii şi ziare. Sobele nu mai funcţionează aproape deloc. Vorbesc prin perete cu vecinii, ba ne şi vedem, din cauză că pereţii sunt crăpaţii peste tot”, spune cu indignare Nica Costin, chiriaş al Primăriei din 1980.

În imobilul de pe strada Bălcescu nr. 21 locuiesc opt familii chiriaşe şi patru proprietari. Pentru începerea lucrărilor de consolidare a clădirii, este nevoie de acordul celor patru famiili de proprietari şi de particiarea lor financiară cu o cotă parte de 70.000 de lei.

Din cele 160 de clădiri din municipiul Galaţi, expertizate şi declarate cu risc seisimic de gradul I, II şi III, doar una a primit finanţare de la Guvern pentru consolidare, dar lucrarea începută în 2005 este încă nefinalizată. 68 de imobile sunt propuse pentrua fi demolate, deoarece nu mai prezintă siguranţă şi au grad mare de risc seismic. Cele mai multe au fost expertizate în perioada 2000-2005.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... cescu.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.