fiona Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Efectele nefaste ale margarinei asupra organismului Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, citat de http://www.ecolife.ro, susţine că materia primă în fabricarea margarinei sunt grăsimile sub formă de uleiuri, care prin procesul de hidrogenare se transformă în grăsimi saturate solide la temperatura camerei. "Prin acest proces se distrug acizii graşi esenţiali şi se nasc acizii trans. Practic, prin aceste modificări chimice este distrusă grăsimea naturală, care nu mai este recunoscută de organism, ceea ce înseamnă că o materie primă naturală supusă chimizarii se transformă într-un produs artificial", adaugă specialistul. E de preferat să evităm sau să limităm în alimentaţia noastră grăsimile saturate şi trans, deoarece cresc colesterolul sanguin. Numai că nu e singura problemă de sănătate: 1. Pe termen lung, margarina determină apariţia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative.Grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sânge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu. 2. Atunci când sunt asimilate de către organism, grăsimile hidrogenate afectează sistemul imunitar, determinând o sensibilitate mai mare la infecţii şi la intoxicaţii; 3. Margarina poate dezvolta şi rezistenţa la insulină, în cazul diabeticilor; 4. Consumul de margarină şi implicit de acizi graşi trans provoacă naşterea unor copii cu greutate scăzută şi cu circumferinţă mică a craniului; 5. Femeile care alăptează trebuie să evite asemenea grăsimi, pentru că ajung în laptele matern şi apoi în organismul sugarului; 6. Margarina favorizează formarea de depozite de grăsime pe talie şi pe fese, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizată. Ce este, de fapt, margarina? În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, untul se găsea tot mai greu. O echipă de cercetători americani a avut ideea de a fabrica un produs asemănător cu untul, pornind de la uleiuri vegetale, precum cele de floarea-soarelui, soia sau rapiţă. Au încălzit uleiurile vegetale la 150˚ C şi le-au adăugat hidrogen în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească. Au obţinut un produs alb, asemănător cu untul la consistenţă şi cu plasticul (!!!) la structura moleculară. Produsul a fost denumit margarină şi avea singurul avantaj că se putea întinde pe pâine. Dintr-un mail ce circulă insistent pe Internet, fiind preluat de numeroase site-uri, mai puteţi afla că: “margarina a fost produsă iniţial pentru a îngrăşa curcanii, pe când ceea ce a făcut în realitate a fost să-i omoare. Conţinea o substanţă albă, care nu avea nimic atractiv pentru a fi comestibilă, aşa că i-au adăugat o culoare galbenă, pentru a o vinde în loc de unt". Acelaşi mail conţine şi sugestii pentru zilele noastre: “Cumpăraţi un pic de margarină şi lăsaţi-o în garaj, sau într-un loc umbros. După câteva zile, veţi observa două lucruri: nu veţi găsi nici muşte, nici măcar acei deranjanţi ţânţari. Nu veţi putea simţi nici un miros urât sau diferit, pentru că nu are nicio valoare nutritivă. Nimic nu creşte în ea. Nici măcar cele mai mici microorganisme! De ce? Pentru că este aproape numai plastic!!!... Dacă luăm o bucată de margarină şi o punem pe grătar sau într-o tigaie ca să prăjim o friptură, va ieşi un fum negru!!!" (http://www.4diete.net). Pentru sanatatea dumneavoastra evitati excesul de sare, zahar, grasimi si margarina. ! In cazul in care insistati sa luati margarina alegeti una care are continutul de grasimi trans cel mai scazut si care contine o cantitate maxima de 3 grame de grasimi saturate si trans. Fabricantii sunt obligati sa afiseze grasimile saturate si grasimile trans separat pe ambalajul produselor alimentare.
Recommended Posts