Jump to content

Primăria pierde şi Casa Căsătoriilor


dcp100168

Recommended Posts

Primăria pierde şi Casa Căsătoriilor!

* Fosta Şcoală grecească de fete a revenit comunităţii elene *

Încă o clădire a Primăriei este pierdută, după ce sediul central, de pe Domnească, fostul „Grand Hotel”, cu magazine la parter, devenit în anii ’50 primărie, a fost revendicat şi câştigat în instanţă de Pierre Macri, fiul fostului proprietar. Primăria Galaţi plăteşte chirie… Zisă Oficiul de Stare Civilă, zisă şi Casa Căsătoriilor, locul unde spui „da” sau unde se înregistrează naşterile ori, Doamne-fereşte, decesele, în a cărei sală, nu foarte generoasă cu spaţiul pentru atâţia consilieri, se desfăşoară şedinţele Consiliului Local, clădirea a fost retrocedată comunităţii elene din Galaţi. Retrocedarea vine la timp, sediul actual al comunităţii, situat nu departe de sediul din centru al Primăriei, primit cu chirie de la aceasta, are fisuri mari în pereţi şi este disfuncţional. Bine că n-a căzut pe cineva! Revenind la Casa Căsătoriilor, trebuie spus că incinta a fost sediu al Muzeului de Ştiinţele Naturii, apoi, până la construcţia Casei Roşii, sediu pentru Clubul Tineretului. Clădirea a devenit Stare Civilă prin anii ’80, între căsătoriile oficiate aici şi statuia lui Eminescu din parc realizându-se un solid… parteneriat de suflet.

Încep tratativele…

„Dl primar a înţeles greşit, că noi am fi renunţat la revendicări”, ne-a spus dl Dimitrios Zanfiropol, preşedintele Comunităţii Elene din Galaţi. „Am spus doar că nu vrem totul odată înapoi, ca să nu dezorganizăm lucrurile, nu că nu ne trebuie… Comisia specială de retrocedare a bunurilor imobile care au aparţinut comunităţilor, de la Bucureşti, are actele noastre din 17.06.2004 şi prin decizia nr. 212, din 28.09.2009, ni se comunică retrocedarea Stării Civile”. „Primul pas care trebuie făcut: Primăria să ne invite să facem protocolul de predare-primire. Urmează să facă măsurătorile cei de la Cadastru”. Retrocedarea rezolvă parţial lucrurile. După celelalte restituiri - restaurantul „Olimpic” şi cinema „Central” – comunitatea a constatat că luase plasă: ar fi trebuit să primească şi mai mult teren. Şi în cazul Stării Civile – fosta Şcoală grecească de fete – comunitatea a avut mai mult teren în jurul clădirii. Au fost căutate documente şi dovezile au apărut pe nişte hărţi militare. „Tot acest pătrat – cinematograf – „Olimpic” – biserică, până la curtea Stării Civile, era al comunităţii. Pe locul băncii era o casă cu etaj”, demolată la 1989: şcoala primară, cu predare în greacă şi româna, şi liceul, în latină şi franceză. Alături era cantina săracilor. Limita proprietăţii elene pentru Starea Civilă din strada Maior Iancu Fotea nr. 3 (fost nr. 5) merge până în parcarea din faţa imobilului. Total, 525 mp, din care clădirea, 425 mp.

Unii intră, alţii ies…

Am mai aflat de la şeful comunităţii: în localul retrocedat se doreşte instalarea birourilor, o sală de club pentru membri, pentru şedinţe şi repetiţii ale trupei de dans popular, o bibliotecă (acum cărţile de valoare stau pe sub mese, pe dulapuri, cu acces… de pe scaun). În concluzie, tinerii nu vor mai spune „Da!” la Casa Căsătoriilor din Centru… Unde îşi vor face consilierii locali şedinţele? Ridicarea unui nou sediu pentru Primărie ar putea costa în jur de 15 milioane euro, aprecia primarul Dumitru Nicolae în 2007, la câştigarea în instanţă a sediului de foştii proprietari.

Primăria nu a câştigat în instanţă, de la Regionala CFR, nici fostul ei sediu de pe Domnească 51. Iar un loc central pentru construcţia unei noi primării, pe Domnească 24, presupune demolarea unei clădiri de patrimoniu – Ministerul Culturii nu aprobă. Sau costisitoarea refacere a vechii clădiri de acolo, probabil cu spaţiu insuficient pentru birouri.

O altă soluţie vehiculată de edili a fost cumpărarea Hotelului „Faleza”. Dar cum suntem în criză şi închirierea devine o soluţie.

Semnătura lui Iorga

În 1932, ca premier, istoricul Nicolae Iorga semna pentru România un protocol cu Grecia, în care erau menţionate Biserica Metamorphosis a comunităţii elene din Galaţi şi imobilele cumpărate în 1864 în centru - cafeneaua „Olimpic”, berăria „Astoria”, cinematograful „Central” - sau case de pe străzile Portului, Basarabiei sau Sfântul Nicolae.

O comunitate cândva puternică, influentă, care revine în centrul atenţiei şi… în centrul oraşului.

Vor ţine consilierii locali şedinţe în parc?, ca… pe vremea anticei Şcoli din Atena?

http://www.viata-libera.ro/articol-Prim ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Divorţ între Primărie şi Casa Căsătoriilor

* Dimitrios Zamfiropol nici nu vrea să audă de chirie din partea Primăriei

Comunitatea elenă a câştigat în instanţă retrocedarea „în natură” a imobilului care găzduieşte în prezent Starea Civilă. În viitorul cât se poate de apropiat Primăria va fi nevoită să găsească un alt sediu pentru desfăşurarea serviciului de stare civilă.

Starea Civilă este în pericol să rămână fără sediu. O comisie guvernamentală specială care se ocupă de patrimoniul minorităţilor a decis să restituie comunităţii greceşti clădirea în care funcţionează Oficiul de stare Civilă.

Punerea în posesie este stabilită prin decizia numărul 212 din 28 septembrie 2009, dată de „Comisia specială de retrocedare a unor bunuri mobile şi imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând comunităţilor naţionale din România”.

Deocamdată, clădirea s-a restituit doar pe hârtie. „Vrem ca acum, la mai bine de 20 de ani de la Revoluţie să ni se restituie clădirea care a fost luată abuziv în 1954”, a declarat ing. Dimitrios Zamfiropol, preşedintele Comunităţii Elene din Galaţi. Terenul pe care trebuie să-l primească înapoi grecii are o suprafaţă de 526 de metri pătraţi, în timp ce clădirea Oficiului de Stare Civilă se întinde pe 426 de metri pătraţi. „Până în anul 1932 în clădirea respectivă a funcţionat o şcoală de fete, iar după acel an şi până la intrarea în proprietatea statului a existat Camera de Comerţ a Comunităţii Elene”, a mai declarat Zamfiropol.

Deşi încă din momentul deciziei Guvernului, grecii au făcut tot posibilul pentru a intra în posesia clădirii şi a terenului, Primăria Galaţi a încercat prin orice mijloace să întârzie punerea în posesie. La cererea oficială a comunităţii de a se comunica valoarea de inventar a bunurilor, răspunsul din partea autorităţii locale a fost unul cât se poate de aberant. Într-un document oficial, semnat de primarul Municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, dar şi de directorul executiv adjunct din cadrul Primăriei, Rodica Câmpeanu se afirmă nici mai mult nici mai puţin decât că nu există acte în Primărie care să precizeze valoarea de inventar a bunurilor ce fac obiectul retrocedării.

„Primăria ne-a propus inclusiv să închirieze imobilul, dar noi nu suntem de acord, deoarece vrem ca acolo să înfiinţăm un club al comunităţii elene, dar şi o grădiniţă cu predare în limba greacă”, a mai declarat Zamfiropol.

Până la închiderea ediţiei, nici primarul Dumitru Nicolae, dar nici vicele Nicuşor Ciumacenco nu au răspuns la telefon, pentru a preciza unde vor muta Oficiul Stării Civile.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/La_cererea_grecilor-Primarie_a_divortat_de_Casa_Casatoriilor_0_228577404.html

Link to comment
Share on other sites

Primăria pierde şi Casa Căsătoriilor!

Titlu cam dupa ureche... Si inca dupa una infundata, parerea mea.

E cam greu sa spui ca cineva a pierdut ceva (un imobil, de exemplu) daca de fapt e clar ca lumina zilei ca nu l-a avut in proprietate. Mai degraba comunitatea greaca redobandeste un drept luat abuziv. Parerea mea. Dar e de bon-ton si mai "ziaristic" sa amesteci primaria, retrocedari, mp de teren si alte alea, si sa te miri apoi ca ... -n targ ca nu vor mai avea consilierii unde sa se intalneasca.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Starea Civilă, cu bagajele la uşă

Cele trei servicii de Stare Civilă - Naşteri, Decese şi Căsătorii - nu vor mai funcţiona pentru multă vreme în clădirea de lângă Parcul Eminescu. După cum am scris încă din 2009, sediul Casei Căsătoriilor a fost retrocedat Comunităţii Elene.

După cum am aflat de la primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, serviciile de Naşteri şi Decese vor fi primele care vor părăsi clădirea. Ele se vor muta în clădirea de lângă Primărie, în care acum îşi desfăşoară activitatea serviciul Revendicări. Când? „În cel mai scurt timp”, ne-a răspuns primarul, precizând că birourile în care vor funcţiona cele două servicii de stare civilă trebuie amenajate, şi că mutarea arhivei va da cel mai mult de furcă municipalităţii. Potrivit primarului Dumitru Nicolae, cununiile civile nu se vor mai oficia în sala mare, ci în biroul în care până acum mirii îşi depuneau actele. Atunci când toate vor fi pregătite, Serviciul Căsătorii va fi mutat la parterul blocului A4 de pe strada Traian.

Cât despre şedinţele Consiliului Local care până acum se ţineau la Casa Căsătoriilor, municipalitatea are în vedere mai multe opţiuni: Prefectura sau Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Starea_Civila_cu_bagajele_la_usa_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nuntă fără recepţie la Starea Civilă

Căsătoriile oficiate la Starea Civilă – sau mai degrabă la ce-a mai rămas din ea – au devenit mai scurte şi mai puţin vesele. Motivul? Mirii, naşii şi nuntaşii nu mai au unde să ciocnească un pahar de şampanie, să guste un pişcot, un fursec ori o prăjitură, iar mireasa să primească muntele de flori şi zecile de felicitări şi urări de bine, pentru că nu mai există sală de recepţii.

Un anunţ mare, scris pe uşa sălii în care mirii răspundeau cu „Da” la toate întrebările, înştiinţează pe toată lumea: „Începând cu data de 21 iunie 2010 serviciul starea civilă nu mai dispune de sală de recepţie pentru căsătorii”. Căsătoriile sunt oficiate civil, pe repede înainte, în sala în care altădată se sărbătorea fericitul eveniment. Încăperea este coşmarul fotografilor şi cameramanilor profesionişti, deoarece nuanţele de maroniu-ruginiu-portocaliu în care e îmbrăcată dau peste cap armonia culorilor din poze. Imediat ce şi-au exprimat consimţământul liber şi au devenit o familie, cuplurile sunt grăbite să plece pentru a lăsa loc următorilor pretendenţi la celula de bază a societăţii – familia.

Naşteri şi Decese - la Primărie

Anunţul privind dispariţia sălii de recepţii nu e singurul. Un altul informează că Serviciul Autoritate Tutelară s-a mutat în Primărie, în clădirea în care funcţionează serviciul Revendicări. În birourile Autorităţii Tutelare s-a mutat seviciul Naşteri. Aşa cum v-am anunţat deja, cele trei servicii de Stare Civilă - Naşteri, Decese şi Căsătorii - nu vor mai funcţiona pentru multă vreme în clădirea de lângă Parcul Eminescu, deoarece aceasta a fost retrocedată Comunităţii Elene. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a confirmat declaraţiile recente ale primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, şi anume că serviciile de Naşteri şi Decese vor fi mutate în clădirea de lângă Primărie, în care acum îşi desfăşoară activitatea serviciul Revendicări.

Căsătoriile - la parterul blocului A4 de pe strada Traian

Pe îndrăgostiţii care se vor căsători în viitor îi aşteaptă alte schimbări. Potrivit viceprimarului Ciumacenco, pentru căsătorii va fi amenajat parterul blocului A4 de pe strada Traian. Deocamdată trebuie făcută licitaţia pentru proiectul de amenajare a spaţiului. Viitorii mirii ar putea fi dezamăgiţi de aceste modificări. Nu vor mai avea alături de viitoarea Stare Civilă Parcul Eminescu, zonele lui pline de verdeaţă, statuia marelui poet ori fântânile arteziene pentru a face fotografii de neuitat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Schimbari_la_Starea_Civila_2.html

Link to comment
Share on other sites

Potrivit viceprimarului Ciumacenco, pentru căsătorii va fi amenajat parterul blocului A4 de pe strada Traian. pe langa cei din talcioc vor mai fi si altii care vor suferi: chiuieli, acordeoane, ur(l)aturi, "multi ani traisca", etc... toate astea sambata si duminica la intre orele 13 - 17. le urez celor din blocul A4 odihna placuta.

gdpit_com_96762789_155.gif

Edited by mambo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Starea Civilă din Galaţi se mută la blocul A4 de pe strada Traian

Tinerii gălăţeni care se vor căsători în viitorul apropiat nu vor mai avea ocazia să se fotografieze, la ieşirea de „la acte”, lângă statuia poetului Mihai Eminescu. Asta pentru că sediul actual al Casei Căsătoriilor a fost retrocedat comunităţii elene, iar municipalitatea va muta Oficiul Stării Civile în altă parte a oraşului.

După ce o lungă perioadă căsătoriile s-au oficiat pe holul Stării Civile, municipalitatea a găsit, în sfârşit, o soluţie. Conform viceprimarului Ciumacenco, pentru căsătorii va fi amenajat parterul blocului A4 de pe strada Traian. „Lucrările au fost finalizate, urmează să facem recepţia. În curând, Casa Căsătoriilor se va muta acolo”, spune Ciumacenco.

Întrebat de alte variante, viceprimarul a răspuns: „Ne-am mai gândit la Parcul de Soft, de pe Faleza Dunării, sau holul mare al Prefecturii. Nu ştim dacă domnul prefect ar fi de acord şi dacă mirii ar nimeri să intre în Prefectură, pe lateral”. Tot în blocul A4 se vor muta şi Spaţiul Locativ şi Serviciului de Asistenţă Medicală Comunitară şi Şcolară (SAMCS) din cadrul Primăriei Galaţi.

În privinţa şedinţelor Consiliului Local care până acum se ţineau la Casa Căsătoriilor, municipalitatea s-a gândit la două variante: Prefectura sau Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Evacuata_de_greci-Starea_Civila_din_Galati_se_muta_in_casa_noua_0_328167290.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Căsătorii civile în Piaţă, nu la Eminescu

Până în luna martie, blocul A 4, de pe strada Traian, va fi populat. La etaj, în cele 87 de apartamente ale Primăriei, vor locui familii de gălăţeni, cazuri sociale, iar la parter se va muta întregul Serviciu de Stare Civilă. Ceea ce înseamnă că, teoretic, din martie, căsătoriile civile se vor oficia pe Traian şi nu lângă Parcul Eminescu. Deja, în spaţiile de pe Traian au început mutările de mobilă, documente, motiv pentru care spaţiul este păzit de poliţişti locali.

Ieri, din fostul sediul al Stării Civile se cărau deja obiectele grele. Eminescu, impasibil, le făcea cu mâna (muzei) semn de rămas bun.

http://www.viata-libera.ro/articol-Casatorii_civile_in_Piata_nu_la_Eminescu____2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.