Jump to content

Jana şi Gheorghe Andreescu


dcp100168

Recommended Posts

Expoziţie Jana şi Gheorghe Andreescu

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi va găzdui începând de pe 20 noiembrie, expoziţia “Jana şi Gheorghe Andreescu”, artişti plastici cunoscuţi publicului gălăţean, având însă şi o bogată activitate pe plan naţional şi internaţional. Organizarea expoziţiei şi catalogul care însoţeşte evenimentul sunt realizate de criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş.

http://www.viata-libera.ro/articol-Expo ... scu_2.html

Link to comment
Share on other sites

Soţii Andreescu expun la Muzeul de Artă

* Peste 85 de lucrări de pictură au fost puse pe simeze şi vor rămâne acolo până în ianuarie

Muzeul de Artă a vernisat astăzi, la ora 12.00, o expoziţie inedită. Este vorba despre una “în familie”, a soţilor Jana şi Gheorghe Andreescu, care se prezintă, pentru a doua oară în acest an, în faţa gălăţenilor, cu peste 85 de lucrări. “Este expoziţie de pictură şi grafică, fără o temă anume, sunt şi peisaje şi naturi statice. De fapt, sunt lucrări care ne reprezintă” , ne-au spus cei doi artişti, la inaugurarea de astăzi. Expoziţia va fi deschisă până la mijlocul lunii ianuarie şi poate fi vizitată zilnic, între 9.00 şi 17.00, cu excepţia zilei de luni, când muzeul este închis publicului.

Două biografii de excepţie

Jana Andreescu este obişnuită cu expoziţiile încă din 1974, de când şi-a prezentat lucrările în public împreună cu alţi artişti din ţară. Din 1994, expoziţiile Janei Andreescu se leagă de Grupul AXA, pe care este mândră că l-a fondat. Are o grămadă de distincţii, care mai de care mai onorante, dar se mândreşte cu cele două titluri de Cetăţean de onoare al municipiului Galaţi.

Gheorghe Andreescu, partenerul de expoziţie şi de viaţă, are şi el un CV impresionant în care se regăsesc zeci de expoziţii personale sau de grup precum şi câteva implicări în realizarea scenografiilor unor piese de teatru. La rândul său este membru fondator al Grupului AXA. Este pasionat şi de restaurarea lucrărilor de artă importante.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/So ... 84805.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jana şi Gheorghe Andreescu expun la Roma

* Expozitia de arta „Natura arhitectura”, la Accademia di Romania

O expozitie de pictura semnata de Jana si Gheorghe Andreescu si intitulata „Natura arhitectura" va putea fi vazuta in perioada 17 - 27 februarie, la Sala de Expozitii de la Accademia di Romania, transmite Romanian Global News, care citeaza institutia culturala romana din Roma. Vernisajul maniferstarii va avea loc miercuri, 17 februarie, de la ora 19:00. La o prima abordare relatia dintre acesti termeni din titlul expozitiei pare antagonica: "Natura" poate sa desemneze o zona a supremei libertati si a imprevizibilului misterios, atragator dar si declansator de catastrofe, fatale adesea omului. "Arhitectura" este, dimpotriva, o creatie a mintii si a priceperii omenesti, presupunand structurare, ordine, geometrie. Este opusul naturii ce poate fi imblanzita de proiectele umane, dar scapa mereu tendintei ordonatoare a omului. Expozitia este construita in jurul tentativei de a descoperi o "geometrie secreta" arhitecturala in natura, care i-a fascinat pe creatori de-a lungul timpului. Artistii Jana si Gheorghe Andreescu vor expune o serie de lucrari proprii si vor realiza o instalatie pe aceasta tema inedita. Expozitia va fi introdusa de criticul de arta Mariana Cocos si va fi deschisa in prezenta directorului Muzeului de Arta Vizuala Galati, dl. Dan Basarab Nanu.

http://www.rgnpress.ro/content/view/41477/30/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Expoziţie de pictură Jana şi Gheorghe Andreescu la Roma

Miercuri 17 februarie 2010, la ora 19,00 va avea loc în Sala de Expoziţii a Accademiei di Romania din Roma vernisajul expoziţiei Natura arhitectura a artiştilor Jana şi Gheorghe Andreescu de la Muzeul de Artă din Galaţi.

La o primă abordare relaţia dintre aceşti doi termeni – natură şi arhitectură – pare antagonică: natura poate să desemneze o zonă a supremei libertăţi şi a imprevizibilului misterios, atrăgător dar şi declanşator de catastrofe adesea fatale omului. Arhitectura este, dimpotrivă, o creaţie a minţii şi a priceperii omeneşti, presupunând ordine, geometrie, rigoare, linişte. Arhitectura poate deveni, aşadar, opusul naturii ce poate fi îmblânzită de proiectele umane, dar scapă mereu tendinţei ordonatoare a omului.

Artista Jana Andrescu denotă în cuvintele criticului de artă Mariana Cocoş (Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi) „acea tendinţă conştient cultivată de a descoperi «faţa ascunsă a lucrurilor»”, de a o dezvălui prin gest şi culoare. „Tehnica de o mare virtuozitate cultivată de Jana Andreescu transmite astfel concomitent senzaţia de energie şi sensibilitate prin fluiditatea şi transparenţele care alcătuiesc spaţiul compoziţional.” (Mariana Cocoş).

Artistul Gheorghe Andreescu împleteşte subtil preocupările sale pentru lucrări de artă monumentală, grafică publicitară, scenografie, restaurare, medalioane şi plăci omagiale, muzeografie în picturi în care domină „interesul pentru multisemantismul obiectului pictural” (Mariana Cocoş) ca posibilitate de apropiere de aceeaşi armonie secretă a naturii ca peisaj şi ca reprezentare simbolică. Peisajul pitoresc al mării şi în special al Balcicului îl circumscrie pe acesta din urmă ca loc predilect de întâlnire între frumuseţe naturală şi „memorie culturală” în ceea ce poate reprezenta pentru artiştii Jana şi Gheorghe Andreescu o căutare a materialităţii semnificative, a „geometriei secrete” a lumii. Nu antagonism, aşadar, între natură şi arhitectură, ci complementaritatea vitală a întrupării artistice.

Artiştii Jana şi Gheorghe Andreescu vor expune în Sala de Expoziţii a Accademiei di Romania din Roma o serie de circa 60 de lucrări şi o instalaţie pe această temă. Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Mariana Cocoş.

Dan Basarab Nanu, directorul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi, subliniază faptul că acesta este primul muzeu de artă contemporană românească din ţară. Patrimoniul acestuia cuprinde creaţii de artă românească din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din secolul al XX-lea (Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Lucian Grigorescu), reprezentanţi ai avangardei româneşti (Victor Brauner, M. H. Maxy, Mattis-Teutsch, Marcel Iancu) şi lucrări ale artiştilor care formează o punte de legătură între prima şi a doua jumătate a secolului al XX-lea (Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Ţuculescu).

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 17 – 27 februarie 2010.

http://www.amosnews.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-29-pid-34660.phtml

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Gheorghe Andreescu, unul dintre artiştii gălăţeni de referinţă

Şi-a câştigat notorietatea cu un evantai larg de activităţi artistice, pornind de la pictură, muzeografie şi până la artă monumentală.

Gheorghe Andreescu a avut prima expoziţie personală chiar în timpul facultăţii la sala „Kalinderu" din Bucureşti. Era doar începutul unei activităţi expoziţionale prodigioase, cu peste 30 de expoziţii personale în ţară şi peste 20 de expoziţii de grup în străinătate.

Munca artistului este extrem de complexă, Gheorghe Andreescu ocupându-se pe lângă pictură şi de grafică de carte, scenografie de operă şi operetă, music hall, spectacole pentru copii, teatru dramatic şi pentru copii. Pasiunile sale rămân însă pictura şi desenul. „Am o anumită spaţialitate. Văd lucrurile altfel decât un alt pictor. Compoziţiile mele au o interpretare scenografică", ne explică pictorul.

A lucrat ca restaurator timp de trei ani şi jumătate la cunoscutul muzeu „Peleş" din Sinaia, fiind specializat pe sticlă, metal şi sculptură, iar un an a activat la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Din 1975, este muzeograf principal la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, unde lucrează şi în prezent.

Specialist în lucrări de artă monumentală

Activitatea sa în domeniul artei monumentale este cunoscută de majoritatea gălăţenilor. Este suficient să enumerăm câteva dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale. Este vorba de „Relief şi sgrafitto" la Casa Căsătoriilor, „Ansamblu metal gravat" la Prefectură, monumentele eroilor din localităţile Tuluceşti şi Rogojeni, „Sculptură şi sgrafitto" la Colegiul Vasile Alecsandri şi pictură murală la Universitatea „Danubius".

Ca muzeograf principal a organizat peste 40 de expoziţii de artă contemporană românească.

Gheorghe Andreescu a fost premiat în mai multe rânduri pentru contribuţia adusă culturii naţionale româneşti, printre cele mai importante distincţii numărându-se medalia şi diploma „Meritul Cultural" clasa a II-a, categoria „Arte Plastice", acordate de preşedinţia României în 2004, premiul revistei „Porto Franco" în 2009 şi premiul de excelenţă al municipiului Galaţi care i s-a acordat de trei ori. „Crezul meu în artă este pictura de calitate, bazată pe echilibru între linie şi culoare, între închis şi deschis, între spaţiu şi monumentalitate. Indiferent de ceea ce fac, cred eu că se cunoaşte", concluzionează pictorul.

Gheorghe Andreescu care ne-a dezvăluit câteva dintre secretele pe care se bazează succesul său: „Un lucru pe care îl consider cel mai important în viaţă este munca de atelier, combinată cu responsabilitatea muncii de la teatru şi muzeu, toate pe fondul unui mediu familial unit, cu dragoste faţă de oameni, cu apreciere faţă de importantul număr de prieteni pe care îl am şi pentru pescuit".

Ce îi place

Îmi place în mod deosebit onestitatea, respectul de sine. Îmi plac oamenii care respectă valorile umanităţii şi ierarhiile umane. Acum este un alt sistem de valori. Sunt oameni care au ajuns foarte buni la furat şi înşelăciuni.

Ce nu îi place

Nu îmi place că nu suntem ceea ce am visat să ajungem ca naţie. Ni s-au înecat iluziile. Este vorba de aspectul vieţii în general. Ca să sintetizez, nu-mi place sistemul actual de cultivare a valorilor.

Întrebări şi răspunsuri

- De ce aţi ales să deveniţi muzeograf?

- Sunt legat de instituţia de cultură prin destin. Din liceu am colaborat cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini" şi în studenţie, cu alte teatre din ţară. După terminarea facultăţii, m-am angajat la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană Galaţi, colaborând ulterior cu Teatrul Muzical „Nae Leonard", biblioteca V.A. Urechia, dar şi muzee, galerii de artă din ţară şi străinătate.

- Vă mai amintiţi de prima pictură?

- Am pictat prima dată în clasa a V-a, iar subiect a fost profesorul meu de desen. El m-a îndrumat ulterior către Şcoala de Artă. Şi de atunci până acum lucrez în acest domeniu. La teatru fac scenografie şi în particular sunt colecţionar.

Profil

Născut: 29 iulie 1946

Studii: Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu" Bucureşti (1973), Facultatea de Muzeografie-Muzeologie (1981)

Stare civilă: Căsătorit, un copil

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-andreescu-pictor-gheorghe-pictura-muzeograf-arta-evantai-Teatrul_Dramatic_-Fani_Tardini_0_421157926.html

Link to comment
Share on other sites

Jana Andreescu, artistul plastic de la catedră

A organizat zeci de expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate, iar ca profesor a format, de-a lungul anilor, generaţii de elevi.

Jana Andreescu a organizat până acum 16 expoziţii personale de pictură în ţară şi alte trei în străinătate, la care se adaugă 30 expoziţii de grup şi şi numai puţin de 24 de expoziţii internaţionale de grup. Cu aceeaşi pasiune cu care pictează îşi practică şi profesia de dascăl, având o activitate de peste 35 de ani în învăţământul gălăţean.

Cu modestie, dă „vina” pe elevi pentru rezultatele meritorii ca profesor la Liceul de Artă din Galaţi. „Avem marea şansă să lucrăm cu copii care sunt foarte buni din toate punctele de vedere”, ne declară Jana Andreescu. Artista realizează şi grafică de carte, lucrari de tapiserie si arta decorative. Are lucrari in colectii de stat si particulare din tara dar si din: Franta, SUA, Germania, Grecia, Israel, Italia etc.

Un creator al Europei

Doar în 2010 pictoriţa a avut două expoziţii personale, una la Roma, iar cealaltă la Braşov. Expoziţia din Italia a fost realizată la cererea Academiei cu acordul Institutului Cultural Român, un examen de certificare a valorii pentru orice artist cunoscut din România. „Am avut expoziţii în Franţa, Italia şi Austria. Vreau să vă spun că aceste evenimente au fost de două ori deosebite pentru mine. Odată pentru că am avut succes şi apoi pentru că au venit artisti din aceste ţări şi am avut ocazia să îi cunosc şi să discut cu ei. Îti dai seama că eşti un creator al Europei”, ne spune emoţionată Jana Andreescu.

Meritele sale au fost răsplătite în mai multe rânduri atât pentru munca de artist, cât şi pentru cea de profesor. În 1999 şi 2004 i-a fost înmânat premiul municipiului Galaţi, dar şi medalia Meritul Cultural, clasa a II-a. În 2007 a primit medalia oraşului Saint Gaudens.

Întrebări şi răspunsuri

- Cine v-a descoperit talentul de pictoriţă?

- Învăţătoarea şi-a dat seama de ceea ce pot face în pictură. Am urmat Liceul „Nicolae Bălcescu”din Brăila, profilul real şi în paralel, Şcoala de Artă. Mi-a plăcut matematica, dar pasiunea mea a rămas pictura.

- De ce aţi ales să deveniţi profesoară?

- Îmi place munca cu elevii. Am devenit profesoară în 1974, am condus 11 ani Cercul de Picturp – Tapiserie de la Palatul Copiilor şi din 1991, odată cu reînfiinţarea Liceului de Artă, predau desenul şi compoziţia alături de un minunat colectiv de profesori.

Ce îi place

Îmi plac călătoriile, literaratura şi tot ceea ce este creat în arta plastică şi arhitectură. Îmi plac prieteniile adevărate şi preţuiesc tot ceea ce mi s-a întâmplat frumos în viaţă. Îmi iubesc fiica, Irina, şi pe al meu soţ, Ovidiu.

Ce nu îi place

Nu îmi place vulgaritatea. Nu îmi plac relaţiile tensionate de orice natură. Sunt mai multe tipuri de urât care ne invadează, dar am învăţat să fiu din ce în ce mai răbdătoare. Reuşesc astfel să trec mai uşor peste anumite aspecte ale vieţii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Jana_Andreescu-artistul_plastic_de_la_catedra_0_422957759.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Gheorghe Andreescu – 65

Nume de referinţă în arta plastică gălăţeană, Gheorghe Andreescu este o personalitate complexă: pictor, scenograf, ilustrator de carte, restaurator şi, de 36 de ani, muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală. Fire statornică, are cultul prieteniei, îşi iubeşte mai presus de orice familia şi petrece câte opt ore pe zi în atelierul său, într-o căutare continuă a noi idei, a noi provocări.

L-am întrebat ce semnificaţie are pentru domnia sa ziua de 29 iulie, astăzi, când împlineşte 65 de ani: „29 iulie a însemnat dintotdeauna o zi caldă, în care ne strângem, la mine acasă, toţi cei care de peste 30 de ani suntem prieteni”, vine răspunsul.

În atelierul său, Gheorghe Andreescu ascultă Sting, Pink Floyd, Luz Casal şi Beethoven: „Muzica mă transpune în lumea ideilor, acolo unde pot să gândesc. Ascult mult Beethoven, sunt înnebunit după sonatele de pian. Nu de puţine ori sunt în atelier împreună cu soţia mea, Jana, fiecare dintre noi făcând altceva”.

În luna august, soţii Jana şi Gheorghe Andreescu vor participa, alături de alţi plasticieni gălăţeni, la o expoziţie de grup la Torino, iar în octombrie, Gheorghe Andreescu va deschide la Galeriile de Artă „Nicolae Mantu” o expoziţie personală cu lucrările realizate în tabăra internaţională de pictură de la Balcic.

La mulţi ani, domnule Andreescu!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Expoziţie semnată Gheorghe Andreescu, la Tecuci

Gheorghe Andreescu – pictor, scenograf, colecţionar, muzeograf al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi – şi-a inaugurat vineri, ora 12, o expoziţie personală de pictură la Galeriile de Artă “Gheorghe Petraşcu” din Tecuci. Artistul a fost însoţit de colega sa de la muzeul gălăţean, criticul de artă cu origini tecucene, Mariana Cocoş. Manifestarea a fost deschisă de directorul Muzeului Mixt, Laurenţiu Groza, care a prezentat o seamă de date despre artist.

Gheorghe Andreescu s-a născut la 29 iulie 1946 la Galaţi. În 1973 şi 1981 a absolvit Academia de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, (şef promoţie pe ţară) şi Facultatea de Muzeografie – Muzeologie. A participat ulterior la cursuri de perfecţionare în restaurarea ceramicii, sticlei, metalelor şi sculpturii. Are un număr de 18 expoziţii personale în ţară dar a expus şi peste hotare, în Germania, Italia, Franţa, Austria. Palmaresul său mai conţine peste 30 de expoziţii de grup în ţară şi peste 20 în străinătate. “Eu consider că este unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai Galaţiului iar circulaţia destul de frecventă a expoziţiilor sale în spaţiul european fac din el una dintre personalităţile artei româneşti contemporane (…) În toate aceste lucrări o să întâlnim genuri tradiţionale ale artelor plastice, peisaj natură moartă, compoziţii cu tendinţe simbolistice. Spaţiul este un element care ne vorbeşte afectiv în toate lucrările pe care le creează. O lucrare de artă nu poate să reziste dacă nu are o construcţie solidă dar la el aş spune că este de o expresivitate specială fie că e vorba de un ţărm cu câteva bărci, fie că e vorba de nişte stânci sau naturi moarte. De fiecare dată această construcţie, desenul, modul cum desfăşoară spaţiul sunt foarte importante şi au o claritate desosebită (…) Gama cromatică este relativ restrânsă dar se merge pe rafinamentul ei”, a spus criticul Mariana Cocoş. Ultimul cuvânt i-a revenit autorului, membru al Uniunii Artiştilor Plastici – secţia grafică. “Sper ca lucrările mele să vă descreţească frunţile. Indiferent în ce sector am lucrat am încercat să aduc elemente de plasticitate autentice, cele care se transmit din generaţie în generaţie cum ar fi: transparenţa, pensulaţia, compoziţia. Vreau ca puţinul meu efort pe care-l fac în domeniul artei să rămână o parte cât de cât, pentru fiica mea, pentru soţia mea, pentru dumneavoastră în general”.

Lucrări de artă monumentală şi distincţii

Lucrări de artă monumentală: 1985 – Sgrafitto, Port Galaţi – Laminorul de tablă; 1985 – Vas decorativ sgrafitto, Galaţi; 1987 – Relief şi sgrafitto, Casa Căsătoriilor, Galaţi; 1988 – Ansamblu metal gravat, Prefectura Galaţi; 1997 – Monumentele Eroilor, Tuluceşti, Rogojeni, judeţul Galaţi 1997 – Sculptură şi sgrafitto, Colegiul Vasile Alecsandri, Galaţi; 1998 – Candelabru sticlă – metal, Banca Agricolă, Galaţi; 1998 – Pictură murală „Mihai Eminescu”, Liceul Energetic, Galaţi; 2009 – Pictură murală, Universitatea „Danubius”, Galaţi; Tabere de creaţie: 1995 – Tabăra de sculptură în lemn de nuc, Galaţi; 2000 – Dragoslavele; 2004, 2005, 2008 – Celic Dere-Argamum; 2009 – Balcic, Bulgaria; 2010 – Balcic, Bulgaria; 2010 – Tabăra Internaţională UNESCO, „Jadardina”, Zadar, Croaţia, 2011 – Balcic, Bulgaria;

Distincţii: 1999 – Premiul de excelenţă al Municipiului Galaţi, cu Grupul Axa; 2000 – Medalia şi Diploma de Merit, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Galaţi; 2001, 2003 – Diplomă de Merit Express TV, Galaţi; 2003 – Diplomă de Merit a Municipiului Călăraşi; 2004 – Medalia şi Diploma „Meritul Cultural”, clasa a Il-a, categoria C „Arte Plastice”; 2006 – Diplomă de Merit, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Galaţi; 2010 – Premiul de excelenţă al Municipiului Galaţi 2011 – Ordinul şi medalia „Leonard”.

protecuci.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Gigi şi Jana Andreescu - 41 de ani de armonie şi culoare

Soţii Jana şi Gigi Andreescu sunt o familie admirabilă, din toate punctele de vedere. Amândoi plasticieni valoroşi, amândoi iubitori de frumos, un cuplu ce ilustrează în mod fericit ideea de armonie şi de compatibilitate.

„O legătură pe care o simţi din prima…”

S-au cunoscut în studenţie, la Bucureşti. El gălăţean de câteva generaţii, din familie de intelectuali, ea brăileancă, nepoata celebrului solist de muzică uşoară Jean Moscopol (frate cu mama Janei).

S-au căsătorit în anul I de facultate, în primăvara lui 1971, după examenul de Anatomie artistică. A fost dragoste la prima vedere, „o legătură pe care o simţi din prima”, cum spune, simplu, Jana.

Gigi a invitat-o, din prima zi, la un film cubanez, „O sută de carabine”, la Sala Palatului şi, chiar dacă din film nu-şi mai amintesc prea mult, fiecare ştie cu precizie cum era îmbrăcat celălalt. Au avut profesori buni, atât în liceele urmate separat, Gigi la Galaţi şi Jana la Brăila, cât şi la Bucureşti, la Institutul de Artă Plastică, iar astăzi sunt amândoi nume de referinţă ale plasticii gălăţene şi nu numai.

„Un artist învaţă continuu”

În Galaţi au venit în 1973: Gigi - şef de promoţie, ca muzeograf la Muzeul de Artă - după care, timp de trei ani, a urmat cursuri de perfecţionare la Muzeul Peleş din Sinaia şi un an la Muzeul Naţional de Artă. „Un an am fost lector pentru alte serii de cursanţi, apoi revenind la Galaţi, am mai participat, ca lector principal, la două cursuri de restaurare”. La absolvirea facultăţii, Jana Andreescu a obţinut, prin repartiţie guvernamentală, post pe profesor la Tuluceşti. „Timp de şapte ani am făcut naveta, dar am făcut-o cu plăcere, având atât elevi cât şi colegi buni. Apoi am venit la Casa Pionierilor, actualul Palat al Copiilor, pentru că între timp, în 1977, s-a născut fiica noastră, Irina. La Palat am activat ca profesor de Tapiserie, până în 1991, când, prin concurs, am devenit profesor de Desen la Liceul de Artă, unde sunt şi astăzi”.

Amândoi sunt adepţii ideii că un artist trebuie să înveţe continuu, indiferent câtă experienţă are: „Eu lucrând la muzeu, iar soţia mea într-un colectiv de plasticieni, toţi unul şi unul, la Liceul de Artă, fiind puşi mereu în situaţia de a ne menţine în top, având contact permanent cu arta contemporană, automat acumulăm permanent”, spune Gigi.

Scenografia pe care Gigi Andreescu a realizat-o, de-a lungul timpului, la diverse spectacole a adus elemente valoroase de plasticitate şi de monumentalitate în teatrul gălăţean.

Irina şi Ovidiu

Au trecut 41 de ani de la căsătorie. Faptul că au vorbit, şi profesional, aceeaşi limbă a fost benefic pentru amândoi: „Cariera profesională este strâns legată de familie: nici nu puteam concepe altfel. Baza, esenţa existenţei fiecăruia dintre noi este familia. Au fost şi perioade grele, când era Irina mică, sau când ne-au fost părinţii bolnavi, dar le-am trecut pe toate fără să se vadă în exterior”, afirmă Gigi. „Familia îţi dă împlinirea să poţi să faci ceva. Şi, fiind pe acelaşi profil, am avut permanent, unul în celălalt, un suport extraordinar”, completează Jana.

Acum, Irina, fiica lor, are 35 de ani, este inginer biochimist şi este căsătorită cu Ovidiu Ariton, informatician şi matematician. „Ea este un critic de artă foarte subtil şi avizat, are talent, numai că nu s-a ţinut de artă, având şi un serviciu foarte solicitant. Nu există localitate din Europa unde să ajungă şi să nu viziteze muzeele de artă. Are un simţ al evaluării extraordinar, a reuşit, din ce a văzut şi din ce am discutat, din biblioteca de acasă, educaţia vizuală a avut-o permanent în casă, a urmat şase ani de pian la Liceul de Artă, astfel că partea artistică nu-i e străină”.

„În lucrările noastre vezi familia”

"Dacă te uiţi la lucrările noastre, ai să vezi familia”, afirmă Gigi. „Sunt lucruri umane, naturale. Iar peisajele reflectă locuri pe care le-am văzut amândoi: că a fost Balcic, Paris, Veneţia, Viena, peste tot am fost împreună. Anul acesta am făcut o călătorie de documentare la Barcelona, am participat la trei tabere internaţionale de creaţie, la Stara Zagora şi la Varna, în Bulgaria, şi la Ostrov, lângă Călăraşi”.

Săptămâna trecută, cei doi soţi au participat, tot împreună, la deschiderea expoziţiei de înaltă ţinută, „Artistul şi puterea”, la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, unde li s-au tăiat picioarele văzând în ce companie selectă - Pătraşcu, Ciucurencu, Pallady, Tonitza - sunt expuse lucrările lor şi ale altor trei gălăţeni: Lola Schmierer Roth, Ioan Simion Mărculescu şi Angela Tomaselli.

Sâmbăta trecută, Gigi Andreescu a deschis o personală, având genericul „De la Dunăre, la mare”, alături de sculptorul Grigore Patrichi Smulţi, la Muzeul „Dunării de Jos” din Călăraşi şi a primit invitaţia de a expune, alături de Ion Sălişteanu, la Sofia. Jana Andreescu pregăteşte o expoziţie personală, pentru luna decembrie, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi.

În 41 de ani de căsnicie, cel mai mult au rezistat unul fără altul trei săptămâni, dar au vorbit la telefon seară de seară. Împreună alcătuiesc un tot, nu-şi pot imagina nicio clipă viaţa unul fără celălalt. Privindu-i şi ascultându-i pe soţii Andreescu nu poţi să nu-i admiri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.