Jump to content

Criza financiară le-a tăiat gălăţenilor pofta de cumpărături


dcp100168

Recommended Posts

Criza financiară le-a tăiat gălăţenilor pofta de cumpărături

Cei mai mulţi gălăţeni susţin că, din cauza crizei financiare, au fost nevoiţi să renunţe la alimentaţia sănătoasă şi la obiecte care nu pot fi considerate „de lux”. Oricât de mult şi-ar dori o bluză dintr-o nouă colecţie, un robot de bucătărie nou sau chiar o masă cu preparate culinare deosebite, cei mai mulţi dintre gălăţeni nu şi le mai permit. Cel puţin aşa ne-au mărturisit persoanele pe care le-am întrebat ieri la ce au fost nevoite să renunţe pe timp de criză. „Eu câştig doar 400 de lei, iar de curând, fetiţa mea a născut gemeni. Avem foarte mult cheltuieli şi am fost nevoiţi să renunţăm la multe, chiar şi la alimente. Acum cumpărăm ceva mai ieftin. Spre exemplu, dacă în trecut făceam ciorbe cu pulpe de pui, acum cumpăram şi oase”, declară Mariana Sârbu, vânzătoare.

Aceleaşi sacrificii le fac şi pensionarii, care spun că, din banii pe care îi primesc în fiecare lună, abia îşi pot cumpăra medicamente. „Mâncăm mai puţină carne, iar de haine nici nu se mai pune problema”, ne declară Nicu Poşa. Pensionarul adaugă că, din indemnizaţia de 900 de lei, trebuie să o întreţină şi pe soţia sa, deoarece că este casnică, aşa că orice „moft” este automat eliminat de pe listă.

Vânzările la haine s-au redus la jumătate

Atunci când vine vorba de înnoirea garderobei, gălăţenii de rând ocolesc magazinele cu haine de firmă, majoritatea făcându-şi cumpărăturile în magazinele cu produse ieftine sau chiar second-hand. „La noi, vânzările s-au redus la jumătate. Dacă anul trecut, încasam în jur de 3.000-4.000 de lei pe lună, acum abia dacă facem 1.500 de lei. Clienţii noştri fideli sunt avocaţi, angajaţi de la Finanţe, însă majoritatea clienţilor se duc la magazinele care au produse mai ieftine” mărturiseşte Ana Ţ., vânzătoare la un magazin cu confecţii scumpe, din Ţiglina I.

Mai puţine băuturi şi cosmetice

De scăderi ale vânzărilor se plâng şi patronii magazinelor alimentare de cartier, care resimt din plin pasul înapoi făcut de clienţi. „Se cumpără mai puţine preparate din carne, băuturi alcoolice şi cosmetice”, spune Gabriel Oanea, administratorul unui magazin din Ţiglina I. „Nu mai cumpăr cosmetice decât strictul necesar şi nici haine. Acum primesc cu 100-200 de lei mai puţin pe lună şi încerc să fac economie”, recunoaşte Mihaela Dobre, studentă.

Pe unii criza încă nu i-a atins

Interlocutorii cu salarii mai mari ne-au declarat că au fost nevoiţi să-şi taie de pe listele de cumpărături doar articolele de lux. „Nu ne-am mai cumpărat electrocasnice şi nici nu am mai plecat în concediu. Salariile s-au micşorat cam cu 10% şi nu ne mai permitem”, precizează Mioara Gheorghe, vânzător. Un alt gălăţean, „bine îmbrăcat”, ne-a declarat că viaţa lui nu s-a schimbat de când a început criza financiară. „Eu sunt profesor şi am un salariu de 900 de lei. Locuiesc împreună cu părinţii şi cel puţin deocamdată nu am renunţat la nimic. Îmi cumpăr aceleaşi lucruri ca şi până acum”, recunoaşte Adrian Ispas.

Statistica, împotriva realităţii

Conform statisticilor oficiale, gălăţenii au câştigat în luna septembrie un salariu mediu net de 1.278 de lei, iar în cele mai multe domenii de activitate câştigurile au crescut faţă de cele obţinute în lunile trecute. “Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 0,4% în servicii faţă de luna august 2009 şi a crescut cu 6,4% faţă de luna august 2009 în Agricultură, Silvicultură şi cu 4,0% în industrie şi Construcţii” se arată în comunicatul Direcţiei Judeţene de Statistică. În judeţul Galaţi, sunt 123.577 de salariaţi.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... aturi.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.