Sari la conținut

Amintiri din "epoca de aur"


Mikka

Postare recomandata

Ar fi interesant sa facem un topic nou vis-a-vis de amintirile despre "Iepoca de aur"? Aveti fotografii de prin "practica", de la "atelier" sau de prin alte parti? Din momentul in care ati fost facuti pionieri? :) Fotografii din perioada pre-89? Imagini de la intalniri cu ... Brifcor, cu Pepsi (ala de Constanta)? Sau cu alte amintiri din acea vreme? Nu doresc o disputa politica sau de genul "ce bine era inainte". Ar fi poate doar o mica reconstituire a vremurile nu prea indepartate...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Telemac Siriopol vs. Constantin Dăscălescu

Încă nu era foarte puternic Constantin Dăscălescu, pe care cred că în primul număr din seria mea, ziaristul gălăţean Telemac Siriopol, aflat în puşcărie din cauza lui Dăscălescu, îl demasca într-o scrisoare ca vinovat de urgentarea politică, soldată cu o surpare şi doi morţi, a pasajului din centrul oraşului Galaţi. Telemac Siriopol, diriginte de şantier în locul blestemat, fusese condamnat pentru o vină pe care el o considera imaginară, atribuindu-i-o primului-secretar al judeţului, Constantin Dăscălescu. Iar asta apărea în Flacăra, sub controlul şi cenzura PCR, în a cărui ierarhie Constantin Dăscălescu tocmai urca zdravăn. Mulţi m-au întrebat ce avea Dăscălescu cu mine? În afară de incompatibilităţi fundamentale, episodul Telemac Siriopol juca rolul lui ireductibil.

http://www.jurnalul.ro/?section=articol ... &id=527912

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Uau! Tocmai ce mi-am facut un refresh la memorie.

Cum as caracteriza vremea aceea?! Cenusiu, previzibil, lipsa de perspective, bancuri subversive spuse in cerc foarte restrans, frica.

In ultima perioada - lipsa alimentelor, cartele la: paine (o jumatate de paine / om), ratiile lunare la care se mai si statea la coada ( carne, unt, oua, faina, cartofi, chiar si ceapa). Cozile de la sifoane. Cozi la orice.

Lipsa benzinei... au fost luni de iarna cand s-a dat la cartela si cate 5 l / luna... De obicei se dadea 15 l/luna. Cozi la OJT/BTT pentru obtinerea unui bilet la mare sau la munte. Dintre cei care se duceau la mare... un membru al familiei (soferul) se sacrifica si statea la cozile de kilometri de la PECO-urile de pe litoral pentru benzina in plus ce se dadea pe talonul de inspectie tehnica. "Solariile" de la mare de unde parintii cumparau biseptol si ... altele de la polonezi.

Pachetul de tigari (in special Kent) era valuta suprema. Oriunde te duceai trebuia sa ai neaparat un Kent, sau un pachet de cafea. Desi acestea nu se gaseau trebuia sa "faci rost".

Imi mai aduc aminte de magazine goale. Insa conservele de peste erau peste tot. Imi mai aduc aminte de bananele pe care le puneam in ziare pe sifonier ca sa se coaca. Portocale iarna. Acestea, ca si bananele erau procurate dupa ore intregi de stat la cozi imense (daca aveai norocul sa fii prin preajma)! Mai era o posibilitate dar trebuia sa ai "relatii" : un restaurant sau... magazinul partidului (in complex Francezi). Acolo era alta lume: ciocolata chinezeasca de toate soiurile, banane, portocale, mandarine, compot de ananas, alune la cutie.

Ce-mi mai aduc aminte? Pai nebunia TV pentru "prinderea" rusilor, a moldovenilor, a bulgarilor sau TV Odessa. Fiecare se chinuia sa faca o antena cat mai buna! In general, la TVR erau 2 ore de televiziune cu "Cantarea Romaniei" si unde auzeai numai cantece patriotice si ode dedicate lui Ceausescu :@) . Cateodata mai dadea un film vechi pe care-l imparteau in zeci de episoade. Tin minte cateva filme... In perioada mai "roz", pana in '84 parca, in vacanta se emitea si dimineata... "Ciresarii", "Arabela", "Racheta alba", "Alarma in Delta", "Toate panzele sus", "Omul din Atlantis", "Dallas" (la inceputul anilor 80), "Copiii capitanului Grant" - un fim rusesc transformat intr-un serial ce rula cate 20 de minute in fiecare luni prin anii '86 - '87.

Televizoare color aveau numai cei cu mari pile! Se puteau lua si cu liste de asteptare prin sindicate... Greu se putea "lipi" un om obisnuit de-un tv color. Existau 2 marci: Cromatic si parca Elcrom.

Sambata: "Gala desenului animat" in care realizatoarea Viorica Bucur vorbea 10 minute x( si restul de 5 - 10 minute vedeam si noi cateva desene animate. Sambata seara erau emisiuni de divertisment de genul "Teleenciclopedia". Tot sambata seara pe la inceputul anilor '80, tin minte ca era o emisiune tv cu public: "Cu masca si fara masca" in care parintii nostri se intreceau sa ghiceasca actorii. Mai tin minte si de un film romanesc, cu actiunea in timpul razboiului: "Lumini si umbre". Duminica, noi copiii abia asteptam sa inceapa la oara 13 "Album Duminical" in cadrul caruia aveam o portie de 10 minute de desene animate si peste ceva timp incepea "Cascadorii rasului" care dura cam tot 10 minute. Si mi se pare ca martea era teatru tv.

Tot din "Epoca de Aur" imi amintesc de cozile la bilete de la cinematografe. Un bilet costa 6 lei si daca avea 2 serii costa 12. Pentru elevi se distribuiau la scoli bilete cu 3 lei. Era nebunie la filmele cu "Piedone" (Bud Spencer). Filmele indiene cu Raj Kapoor ca "Vagabondul" sau "Articolul 420"... Parca mai era un film, tot indian, ce storcea lacrimi: "Lantul amintirilor". Alte filme care rulau cu salile pline erau cele cu karate (preferatele copiilor). Un alt film mult vizionat in cinematografe era "Kramer contra Kramer". In ultima perioada amintesc de "Liceenii" sau "Gheata verde".

Nebunia video... Nu cred ca a existat cineva care sa nu fi asistat la o noapte de filme video. Cineva avea sau inchiria un video si aduna in casa lui o multime cunoscuti sau necunoscuti evident contra cost . Tarif: 80 de lei pana intr-o suta. Se dadeau filme de actiune, de groaza, karate iar spre dimineata, cateodata, pornaciuni.

Se "taia" curentul... aproape in fiecare zi din iarna. Bucuria noastra, a copiilor. Aveam motivatie pentru a 2-a zi. Oricum nu prea interesa pe nimeni notele, nu eram obligati de catre parinti sa invatam chiar la toate obiectele... Invatam la mate si romana pentru treapta I, mate si fizica pentru treapta II si mai departe... fieacare ce vroia.

Ne jucam afara pana la ora 11 noaptea, jucam "miuta" la lumina becului. Nu le era frica parintilor ca s-ar putea intampla nu stiu ce...

In fine... Oamenii aveau mai mult timp. Oamenii erau mai inocenti. Poate ca socializau mai mult. "Dusmanul" era cunoscut si nu trebuiau sa-l "descopere". Toate frustarile aveau o directie precisa. De frica se mintea foarte mult, se raporta voit gresit tot felul de aberatii despre productia agricola sau industriala.

Eu am prins perioada cea mai grea ... dar grea a fost pentru parinti nu pentru mine. In anii '70 s-a trait mult mai bine decat la sfarsitul anilor '80.

Ceausescu suferea de paranoia B-( dar cred ca (dupa ce a anuntat ca a terminat cu datoriile)... daca ar fi imbunatatit conditiile de viata altfel i-ar fi fost soarta. Am impresia ca, la batranete, habar n-avea despre situatia din tara.

Succint, cam asta ar fi... la o prima amintire.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am uitat de gumele de mestecat: TipiTip :d , BipBip :d (erau cu surprize masini). Invariabil costau 5 lei. Acestea reprezentau o pata de culoare, ceva "occidental". De multe ori fiind interzise de ai mei parintii =(( . (ba ca-mi stric dintii, ba ca sa nu iau de la tigani bisnitari, ca tiganii nu muncesc, etc...) Cu cat erau interzise cu atat mi le doream mai mult. Faceam colectii cu surprize mai abitir decat cu timbre. Fiecare surpriza avea un numar de identificare si dublurile le schimbam cu alti copii.

Mai erau niste gume de mestecat foarte bune, parca Baltazar se numeau... mai lunguiete.

Gumele romanesti: Gumela ! Iti rupeai dintii in ele!

Mai aparusera o perioada, prin 83-84 guma chinezeasca la 3 lei. In interior ambalajul avea o foita comestibila :) . Se gaseau oficial la dulciuri si stateau la loc de cinste pe langa cutiile de creveti vietnamezi. :-O

Sa nu uit: cand vedeam straini prin oras (adica "japoneji" ) ... ne adunam carduri de copii si-i insoteam in speranta ca ne da guma de mestecat.

La fel se adunau copiii (si nu numai) si cand vedeau o masina straina!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ar fi interesant sa facem un topic nou vis-a-vis de amintirile despre "Iepoca de aur"? ... Nu doresc o disputa politica sau de genul "ce bine era inainte"...

Sper să nu mă dai afară din topic dacă-ţi spun că ERA mult mai bine pe vremea aceea ; atunci masa era masă, casa era casă, serviciul era servici, concediul – concediu, şi simţeai că trăieşti, nu că „trăieşti pe hârtie” vorba lui Crin Antonescu. Pentru cei care strâmbă din nas când aud de „egalitarism”, era şi o doză de egalitarism fără care s-ar fi îngroşat rândurile şomerilor de azi, infractorii de mâine.

Apropo de concedii, - îmi amintesc cu plăcere de vacanţele la mare sau la munte pe care fiecare din noi şi le permitea, dar şi de cea una din cele mai tari atracţii: shoppingul de la polonezi. Televizorul era alb-negru, nu era decât un singur post de televiziune cu două ore pe zi, dar aveai ce vedea, era loc pentru toţi artiştii români, iar dacă voiai, te uitai şi la „ruşi”. . . . mă opresc, ca să-i las şi pe alţii să-şi depene amintirile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ERA mult mai bine pe vremea aceea ; atunci masa era masă, casa era casă

...pumnu'n gura era pumn in gura si tot asa... Dar cui ii pasa, stomacul sa traiasca...

Stateam la coada pe 4 rinduri in hale in piata pentru 2 cartoane de oua, mergeam la Braila sa putem lua un salam si acolo ne controla de buletin, vinzatoarele din magazin erau cu mult peste profesori, pupatul in c... era o arta la fel de practicata la nivel de stat, mii de femei au murit din cauza avorturilor facute in conditii mizere... Stateam la rind la lapte si iaurt de la 3-4 dimineata, lasam sticlele sa stim care e locul, era bataie pentru banane si portocale de sarbatori...

Sa mai continui??

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... si nici nu puteai sa calatoresti unde vrei.

Macar acum ai mai multe optiuni: daca nu-ti place in tara ai posibilitatea sa pleci in alta parte, daca nu-ti place serviciul de bugetar de la STAT poti sa incerci la privat, daca iti merge mintea poti incerca o un job doar pentru tine. E usor sa dam vina pe altii, pe sistem, pe mafioti, pe partide pe libertate, pe democratie... pe orice... si noi sa n-avem absolut nicio vina pentru viata noastra.

In fine eu nu-s de acord cu egalitarismul.

Nu zic ca vremurile de astazi sunt perfecte! Nici pe departe! Insa libertatea de a lua decizii, de a alege nu o poate tagadui nimeni...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... iar in privinta ca: nu era decât un singur post de televiziune cu două ore pe zi, dar aveai ce vedea !!!!! :-T

No comment!!! :-O

Dar nu ma abbtin si, totusi, da-mi voie sa ma intreb daca am trait in aceeasi tara! :-:-:-

Macar acum daca nu-ti place un program ai la indemna telecomanda si poti alege (ceea ce pe vremea aceea nu puteai! ). Ai la dispozitie zeci de programe !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... Dar nu ma abbtin si, totusi, da-mi voie sa ma intreb daca am trait in aceeasi tara! :-:-:-

... for your information: am trăit în România şi în viaţa anterioară, în 1875, conform unui horoscop... Dar n-am de gând să mă cert cu tine şi cu alţi useri cu care m-am „ciocnit” prin alte topicuri; ideea este că noi am dărâmat acest sistem fără să punem nimic în schimb, iar înainte se mai putea reuşi prin forţe proprii, dar acum trebuie să fii foarte bine susţinut, ori foarte genial, ori foarte workaholic (am fost şi eu workaholic când eram la şcoală şi la facultate, dar acum am obosit); iar dacă vrei să emigrezi cât de cât onorabil trebuie să ai o sumă de bani comparabilă cu preţul unui apartament, din câte am auzit de la alţii care au plecat în America. Nu neg că şi înainte erau greutăţi, dar parcă erai mai în siguranţă pe stradă decât acum, iar dacă aveai nevoie de ajutor, te mai puteai baza pe instituţiile statului... fac ce fac şi iar sunt offtopic!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ Mikka

... chiar acum am cautat pe "goagal" si am gasit cu BipBip. :d

Nu conteaza... parca mai era si CinCin...

Dupa revolutie imediat in '90 tiganii adusesera guma Turbo - tot cu surprize de masini... (cu aroma de piersica) :)

Toate erau turcesti si iti dai seama de "marketingul" promovat (prin surprize) daca ne aducem aminte de ele cu placere la 20-30 de ani in urma. :YMHUG:

Ca o paranteza... Psihologii, cand vorbesc despre "nostalgia trecutului" pun pe seama asta - nostalgia tineretii sau, dupa caz, a copilariei. Cand esti tanar ai alta stare sufleteasca, alt optimism, nu prea ai probleme, responsabilitatile sunt mai reduse. Fiecare varsta are specificul si problemele ei, si cu cat inaintam in ani viata se complica. Ce ieri ni se parea usor, azi este mai greu. Prezentul ne ofera incertitudinea clipei urmatoare pe cand trecutul este stabil, istoria este scrisa si, intr-un fel, ne consideram invingatori, am depasit niste etape, am trecut examenele.

Se pare ca ne aducem aminte cu placere de trecut, chiar daca uneori trecutul n-a fost prea darnic.

Creierul se "protejeaza" si inhiba de cele mai multe ori amintirile neplacute. In felul acesta, cand ne raportam la trecut, la suprafata ies in primul rand acele amintiri care ne fac placere. Celelalte nu sunt sterse dar sunt activate mai greu.

Sper ca n-am fost off topic... :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Voi sapa dupa o "surpriza" pentru a clarifica problema :)

Da, era si Cin-Cin si aveau "surprize" cu animalutze. Imi amintesc de faptul ca se juca pe surprize de guma cu lanturi facute din agrafe sau oricum ceva apropiat. Sau pe capace de bere (tablitze cum li se spunea...)

Cati dintre voi mai stiu de placintaria de pe Republicii? Acolo unde e Masterul acum? Doamne, ce bine mai mirosea...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

......

Cati dintre voi mai stiu de placintaria de pe Republicii? Acolo unde e Masterul acum? Doamne, ce bine mai mirosea...

"Macul Rosu" ?

Uite vezi exact ce spuneam... facem ca Marcel Proust si ne intoarcem in timp, la fel cum scriitorul o facea la contactul cu madlene.

Simtul olfactiv este cel mai puternic declansator de amintiri. Este cel mai bine "infipt" in creier. :-BD

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Macul Rosu... :)

Nu, nu e vorba de Macul Rosu. Era o "braserie (??), unde puteai sa bei si o bere (ma rog, trebuia sa fii major) si unde aveau si cuptoare pentru placinta. Locatia era fix unde am scris - vis-a-vis de cinema Republica...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Au fost la un moment si Dacii cu de-astea pe acoperis...

Brr. Nu stiu de ce asociez autobuzele alea cu o iarna grea si cu multimi talazuind in statie incercind sa urce intr-un 29.

Si eu cu o geanta cit China, facind calcule daca sa mai stau sau sa o iau pe jos prin troiene din Micro 19 pina in centru ca sa ajung la scoala...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

dar de revelioanele epocii va aduceti aminte? cum stateam la 12 noaptea si priveam uimiti de fericire "focurile de artificii" (rachete de semnalizare trase din unitatile militare =)) )?

"uite-o, uite-o... uite-o si p-aia rosie... uite una verde!!"

doamne, cat de incuiati eram...

____________________________________________________________________________________________________________

user fara drept de semnatura

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dar de revelioanele epocii va aduceti aminte? cum stateam la 12 noaptea si priveam uimiti de fericire "focurile de artificii" (rachete de semnalizare trase din unitatile militare =)) )?

"uite-o, uite-o... uite-o si p-aia rosie... uite una verde!!"

doamne, cat de incuiati eram...

DA... Chiar vorbeam cu cineva despre asta... Bravo mambo...

Programul de revelion incepea la ora 8 sau 9 PM dupa care era colindat tovarasu' de catre colindatori imbracati in costume populare. Pe urma abia asteptam sa vedem si noi o emisiune de umor sau divertisment care sa sara din tiparele vrremii.

A 2-a zi era emisiunea "Daca doriti sa revedeti..." Si aproape invariabil se dadea si teatru tv din Caragiale cum ar fi "O scrisoare pierduta"... Tot a 2-a zi se dadea si "Cascadorii Rasului" si desene animate... :YMPARTY:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.