Jump to content

"Intră sănătatea românească în comă?"


dcp100168

Recommended Posts

"Intra sanatatea romaneasca in coma?" Daca nu se iau masuri, cel mai probabil da

Calitatea serviciilor medicale este mult sub standardele europene, pacientii se plang de tratamentul prost din spitale si de nevoia de a plati informal pentru servicii teoretic gratuite. Bugetul alocat sanatatii pe 2009 a scazut cu aproape 20% fata de anul trecut. Acestea sunt concluziile raportului Societatii Academice din Romania "Intra sanatatea romaneasca in coma?" lansat marti, 24 noiembrie. SAR face o analiza a politicilor de sanatate si farmaceutice in Romania", in care se arata ca deteriorarea recenta a performantelor sistemului sanitar din Romania este provocata de subfinantare si de lipsa unor reforme consecvente, dar si de deciziile opace si intempestive de stabilire a preturilor la medicamente, supraimpozitare si alocare distorsionata a fondurilor.

European Healthcare Index: Romania se afla pe locul 32 dintr-un grup de 33 de tari europene

Romania se afla in prezent pe penultimul loc dintr-un grup de 33 de tari europene, in 2008 aflandu-se pe locul 27 din 31 de tari in clasamentul European Healthcare Index. Conform acestui raport, Romania sta prost la timpul de asteptare pentru tratament (indicator de acces), destul de prost la drepturile pacientilor la informare, cel mai prost la comunicare informatica in sistemul de sanatate (“e-Health”), prost la criterii de echitate a serviciilor furnizate (inclusiv platile informale din sistem), si foarte prost la furnizarea de medicamente (inclusiv coplati si acces la medicamente noi).

2009 are cel mai mic buget pentru sanatate din ultimii noua ani, ca valoare absoluta. Alocarea de fonduri publice pentru sanatate a scazut cu 7,9% in lei sau 19,9% in euro fata de anul trecut, anul acesta alocandu-se pentru sanatate doar 3.2% dintr-un PIB in scadere cu 8%. O rectificare in ultima clipa a permis angajarea de cheltuieli in cuantumul sumei de 2,8 miliarde fara de care se spunea in septembrie ca sistemul ar fi intrat in colaps.

Criza care are toate sansele sa se agraveze in lunile urmatoare

Efectele unor asemenea masuri sunt cu atat mai grave cu cat Romania se afla deja printre ultimele tari din Europa dupa toti indicatorii privind starea de sanatate, mult in urma membrilor UE, la concurenta cu Ucraina si depasita de Serbia. SAR propune solutii pentru evitarea unei crize majore in sistemul sanitar si farmaceutic romanesc, criza avand toate sansele sa se agraveze in lunile urmatoare. SAR continua seria analizelor pe tema sanatatii, initiate odata cu lansarea, la 28 septembrie, a raportului "Sfarsitul medicamentelor? O analiza a pietei si politicilor privind produsele farmaceutice in Romania", in care se arata ca nu atat evolutia pietei globale sau costul in crestere pentru cercetarea-dezvoltarea de medicamente sunt factorii care impovareaza bugetul Sanatatii, ci vechile deficiente de sistem.

http://www.hotnews.ro/stiri-doctorh_act ... obabil.htm

Raportul "Intra sanatatea romaneasca in coma?"

http://www.sar.org.ro/files/412_Policy%20memo44.pdf

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.