Jump to content

O spălătorie auto poluează cât Combinatul


dcp100168

Recommended Posts

O spălătorie auto poluează cât combinatul

* Comisarii Gărzii de Mediu l-au sancţionat pe administratorul acesteia cu 100.000 de lei, pe motiv că ţine uşile deschise * Amenzi la fel de mari abia dacă primeşte ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa

Poziţia de lider naţional al poluării, pe care combinatul siderurgic gălăţean o are de ani buni, este în pericol. Apărătorii ecologiei au identificat o firmă cel puţin la fel de agresivă cu mediul înconjurător: spălătoria Pruty Group, de pe Bulevardul G. Coşbuc, în care încap maxim şase maşini! Comisarii Gărzii de Mediu au fost sesizaţi de un vecin care locuieşte peste drum de societatea respectivă că nu se poate odihni din cauza zgomotului produs în ea. Mai mult, omul spune că stropii de apă cu detergent din spălătorie reuşesc să se strecoare prin trafic, să traverseze cele patru benzi ale bulevardului şi să aterizeze în grădina lui, la 50 de metri distanţă.

Comisarii Gărzii de Mediu i-au cerut proprietarului spălătoriei să-şi desfăşoare activitatea cu uşile închise. „Nu există lege să-mi impună acest lucru, nici măcar în autorizaţia pe care o am de la ei nu scrie aşa ceva. În doi ani de când funcţionez, mi-au făcut vreo 15 controale, dar asta e prima amendă", ne-a declarat Liviu Pruteanu, administratorul Pruty Group.

În plus, măsurătorile acustice dovedesc şi faptul că nu poluează fonic: nivelul de zgomot al traficului fiind de 75-86 dB, în timp ce spălătoria produce 67 dB, cu toate pompele pornite. Supăraţi că îşi desfăşoară activitatea în continuare, „verzii" în uniforme au decis să-i dea o lecţie: „Amendă de 100.000 de lei pentru spălarea autovehiculelor cu uşile deschise", se arată în Procesul Verbal încheiat de Ion Avram, comisar la Garda de Mediu Galaţi. Este suma cu care şi combinatul este amendat extrem de rar. De exemplu, anul trecut, Arcelor Mittal a primit 11 amenzi totalizând 300.000 de lei pentru diverse abateri, inclusiv poluarea aerului. „Nu mi se pare normal ca o spălătorie să fie amendată cât combinatul, dar asta e legislaţia", recunoaşte Avram.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/O_ ... 84139.html

Link to comment
Share on other sites

„Nu există lege să-mi impună acest lucru, nici măcar în autorizaţia pe care o am de la ei nu scrie aşa ceva.
„Nu mi se pare normal ca o spălătorie să fie amendată cât combinatul, dar asta e legislaţia", recunoaşte Avram.

Mi se pare mie sau e o contradictie in termeni? pai ori legea NU prevede asa ceva si atunci s-a facut un abuz de catre comisarii Garzii de Mediu, ori prevede si atunci nenea o da ca la Ploiesti.

Link to comment
Share on other sites

Oare cel care a aplicat sanctiunea detine o spalatorie auto, sau care a fost motivatia?

Trebuie sa fii cel putin tampit daca nu INTERESAT sa dai o amenda atat de mare pentru o fapta a carei gravitate nu mi se pare de aceeasi dimensiune (cel putin din articolul postat pe forum).

Patronul/ administratorul spalatoriei ar trebui pe langa contestarea procesului verbal sa faca o plangere impotriva FUNCTIONARULUI plin de zel.

Link to comment
Share on other sites

Tare mă gândesc ca nu cumva amenzile astea să fie date de „ sus ” . Am o prietenă și are de recuperat vreo 70000 de lei TVA de la stat. A doua zi, control de la garda financiară.. și amendă ( nu mi-a zis cât ).

Concluzia.. cifra de afacere mare, amendă pe măsură că „ are de unde ” . Statul Român ce vrei.

Revenind la subiect eu cred că i-aș fi strâns de gât pe cei de la Mediu. Câte mașini trebuie să spele nenea ăla în plus să amortize amenda?

Link to comment
Share on other sites

In general recuperarile de tva impun si unele controale pentru a se vedea daca cererea este justificata.

In ceea ce priveste amenda, nu cred ca e prea greu sa dai o amenda la cat de alambicate sunt legile in romanica.

Ceea ce ma intriga pe mine este atitudinea unor functionari care aplica legea dupa cum ii taie capul, sau dupa cum ordona sefu (ma refer la spalatorie).

In cazul in care patronul de spalatorie castiga in instanta ar trebui ca functionarul in cauza sa plateasca el amenda :d .

Link to comment
Share on other sites

nu știu dacă miliardul ăla e prafonul maxim... legiuitorul stabilește un plafon minim și unul maxim la fiecare contravenție în parte pentru a lăsa la latitudinea agentului constatator diverse variabile: gravitate, urmări, intenție, atitudinea contravenientului etc și etc.

nu știu ce prevederi legale o fi încălcat omul ăla de merită o asemenea amendă astronomică, îmi pare o aberație. păi omul ăla poate da faliment pentru că nu și-a închis porțile?! sau vrea cineva să i le închidă de tot?!

dacă la garda de mediu se dă procent din amenzi agentului constatator, se cam explică de unde atâta zel. cred că o contestație are mari șanse de reușită.

Link to comment
Share on other sites

Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca plafonul maxim al amenzii acordate unei persoane juridice este de 100 000 RON (1 miliard lei vechi). Deci, in acest caz s-a acordat maximul.

Dl Admin are vreo parere? :)

Link to comment
Share on other sites

Amenda e mai mult decat tendentioasa.. dar nimic nu mai e de mirare cand vedem cine semneaza procesul verbal: Ion Avram. Referitor la recuperarile de TVA: este necesar un control de fond din partea Finantelor/Garzii Financiare anterior acordarii restituirii, cu atat mai mult cand vine vorba de firme mari (si deci, de sume mari de recuperat).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.