Jump to content

A treia amendă pentru poluare în 2009 pentru Combinat


dcp100168

Recommended Posts

Arcelor Mittal a fost amendat cu 50.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu

În urma unui control neprogramat, ArcelorMittal Galaţi a fost sancţionat contravenţional de Garda de Mediu cu 50.000 de lei. Comisarii au sesizat o scurgere de praf de var la una dintre benzile transportoare ale fabricii de var din combinat. “Am vrut să verificăm dacă măsurile pe care le-am dat în septembrie au fost aplicate de cei de la ArcelorMittal. În urma acestui control, am descoperit scurgeri de praf de var. Este o sursă de poluare cu pulberi în atmosferă”, ne-a declarat Şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu.

Potrivit aceleaşi surse, săptămâna viitoare vor urma controale la oţelării, uzinele cocso-chimice 1 şi 2, halda de zgură şi lacurile Mălina şi Cătuşa.

Nu e prima dată în acest an când ArcelorMittal este amendat pentru nerespectarea obigaţiilor de mediu. Pe 8 iulie, a fost sancţionat cu o amendă de 100.000 lei de Garda de Mediu Galaţi, după ce s-a constatat că nu s-a respectat termenul dat pentru închiderea Haldei de Zgură, aşa cum era specificat în programul de conformare privind normele de protecţie a mediului. Totodată, compania ArcelorMittal Galaţi a fost sancţionată contravenţional cu 70.000 lei şi de Direcţia Apelor Put, după ce cursul de apă Mălina a fost blocat pe o lungime de aproximativ 60 m, ca urmare a alunecării şlamului existent în albia minoră (mal drept) a cursului de apă Mălina.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... mediu.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ArcelorMittal sfidează în continuare legea

Garda de Mediu a amendat combinatul cu 100.000 de lei, după ce a constatat încălcarea normelor de depozitare a deşeurilorÎn timpul controlului derulat săptămâna aceasta la ArcelorMittal, Garda de Mediu a descoperit 135.000 de tone de deşeuri depozitate necorespunzător în Uzina Cocso-Chimică 2. Depozitările necontrolate reprezintă cea mai gravă problemă de mediu pe care o are ArcelorMittal Galaţi după oprirea bateriilor de cocsificare. Asta au concluzionat comisarii de mediu în urma controalelor derulate pe platforma siderurgică. „Miercuri am dat o amendă de 100.000 de lei pentru că am descoperit 135.000 de tone de şlam depozitate necorespunzător", a declarat Mihai Turcu, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi.

Încă două amenzi pentru combinat

După închiderea Uzinei Cocso Chimice (UCC), poluarea generată de ArcelorMittal s-a redus cu 60%. Însă, comisarii de mediu continuă să depisteze nereguli ca urmare a neîndeplinirii măsurilor asumate de administraţia combinatului prin autorizaţia integrată de mediu. „Au fost depistate defecţiuni repetate la separatorul centrifugal de ape uzate, motiv pentru care iazul Cătuşa este colmatat. Pata galbenă de pe iaz se poate vedea de pe drumul naţional Galaţi-Tecuci. A fost suspendată şi activitatea de decolmatare a Lacului Mălina nord", a adăugat Turcu. Exploatarea haldei de zgură se face în continuare necorespunzător, chiar dacă ArcelorMittal este obligat să ducă deşeurile în Valea Lupului. Pentru aceste nereguli, Garda de Mediu a mai aplicat, în acest an, două amenzi în valoare totală de 150.000 de lei.

Potrivit autorizaţiei de mediu, în 2009, combinatul a avut de îndeplinit 60 de măsuri, dintre care 34 au termen în decembrie. „După închiderea bateriilor de cocsificare, cele 15 măsuri care vizau UCC-ul au devenit caduce, însă s-au trasat măsuri de punere în siguranţă a instalaţiilor. În general, combinatul a respectat aceste decizii", a precizat Turcu.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului, nu a dorit să comenteze stadiul măsurilor din autorizaţia integrată de mediu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ar ... 83947.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.