Jump to content

City-managerul Galaţiului câştigă 70.000 de euro pe an


dcp100168

Recommended Posts

Tupeu de city manager: 70.000 de euro pe an

Pe criză, există şi bugetari fericiţi: Florin Popa, ajuns la şefia primăriei, câştigă lunar doar de la stat chiar şi 15.000 de lei. Totodată, el apare şi pe statul de plată a două firme particulare, de la unde mai ridică peste 10.000 de lei. Edilul susţine că nu are nicio vină şi că nu este vorba de incompatibilitate, atât timp cât legea îi permite. Până să ajungă city manager, în a doua jumătate a anului trecut, Florin Popa de-abia avea după ce să bea o apă plată de calitate. Astfel, conform datelor oferite de Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Galaţi, în prima jumătate a alui 2008 primea bani de la Apaterm Galaţi şi de la Navrom - Centru de afaceri. Sumele brute variau în primul caz între un minim de 1.225 de lei (februarie 2008) şi un maxim de 1.390 de lei (martie 2008). De la Navrom - Centru de afaceri lua între 1.910 de lei (ianuarie 2008) şi 2.514 de lei (martie 2008).

Din luna august, odată cu obţinerea concursului de city manager, unde a reuşit să câştige un concurs la care a fost singurul participant, norocul său se schimbă: apare şi pe statul de plată al companiei Superquatro Grup SRL, de la care primeşte lunar între 8.555 de lei (august 2008) şi 9.158 de lei (decembrie 2008). Bani frumoşi ridică şi de la Primăria Galaţi, unde încasează lunar între 9.857 de lei (octombrie 2008) şi 12.962 (decembrie 2008), mai mult chiar decât primarul Nicolae.

Astfel, anul 2009 îl găseşte pe Florin Popa cu conturile personale alimentate lunar de Apaterm, Navrom - Centru de afaceri, Superquatro Grup SRL şi Primăria Galaţi. Faptul că, în timp ce este city manager, primeşte bani şi de la două companii particulare, nu i se pare anormal. „Relaţia mea cu alte firme este una strict profesională, atât timp cât am acumulat experienţă de-a lungul anilor şi am fost solicitat în anumite proiecte, e normal ca această activitate să fie plătită. Nimeni nu interzice un cumul de funcţii sau de venituri, atât timp cât acesta este la vedere. Sunt bani în evidenţa organelor fiscale, se plătesc taxe şi impozite", ne-a declarat Florin Popa.

City managerul Popa, cel mai tare din Primărie

Conform declaraţiei de avere, primarul Dumitru Nicolae a încasat anul trecut 50.475 lei, la care se adaugă alţi 23.000 de lei, cumulaţi din pensie. Mult mai puţin au încasat viceprimarii Nicuşor Ciumacenco şi Mircea Răzvan Cristea. Acesta din urmă, de exemplu, a beneficiat în 2008 de 44.172 lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Tu ... 83617.html

Link to comment
Share on other sites

Hai fie, e omul super profesionist si de aia... Deci ce a facut pina acum ca city manager?

Ia te uita, orasul nostru este ca o floare, o imbinare arhitecturala exceptionala de vechi si nou si ma gasesc eu sa comentez... Pai nu se vede ca isi merita banii? Si el, si altii din primarie?

Link to comment
Share on other sites

Portul de ambarcaţiuni, o afacere bizară

Firma care iniţial a câştigat licitaţia bagă lunar în buzunarul city managerului Florin Popa câte 2.000 de euro. Acesta recunoaşte că e plătit de Superquatro Grup dar spune că legea îi permite să încaseze bani şi de la stat, şi de la companii private

City managerului Florin Popa se poate mândri că a patentat o nouă metodă de succes personal: este oficial pe statul de plată al unei companii, care participă şi la licitaţiile organizate de primărie. Astfel, Popa s-a trezit în postura de a superviza licitaţia de la Portul de ambarcaţiuni, la care a participat şi Superquatro Grup, firmă ce-i bagă lunar în cont cel puţin 8.500 de lei. Iniţial, compania gălăţeană a câştigat, dar a fost în cele din urmă respinsă. În locul ei, de amenajarea celor 80 de locuri pentru ambarcaţiuni mici a ajuns să se ocupe firma Black Sea Magic, contra sumei de 3,6 milioane de lei. „Cei de la Superquatro într-adevăr au depus oferta, care din punct de vedere valoric era sub cea pe care au dat-o cei de la Black Sea, însă la analiza ofertei s-a constatat că nu aveau experienţă similară pentru realizarea unui astfel de obiectiv", recunoaşte Popa.

În opinia sa, nu există nicio incompatibilitate între funcţia publică pe care o are şi faptul că e plătit de compania privată. „Nu am avut nicio implicare, Superquattro a fost respinsă de la licitaţie. Dacă ar fi câştigat, atunci, sigur, se putea pune problema", susţine în apărarea sa Popa. Nu i se pare ciudată nici o altă coincidenţă: că primeşte lunar 2.000 de euro de la firma gălăţeană exact din aceeaşi lună în care a devenit managerul oraşului. „Ce legătură au una cu alta? Nu e nicio coincidenţă ciudată: eu am fost directorul Companiei Naţionale de Administrarea Porturilor Maritime la Galaţi un număr de ani", se scuză Popa.

Într-o perioadă în care vârstnicilor li se impune să aleagă între o pensie mizeră şi slujba adeseori amărâtă de la stat, există şi bugetari prosperi. City managerul a reuşit performanţa de a aduna, lunar, până la 15.000 de lei de la Primărie şi Apaterm, la care se mai adaugă alţi peste 10.000 de lei de la două companii particulare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Po ... 83599.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Veniturile city-managerului Florin Popa

„Viaţa Liberă” continuă „Serialul de criză”, prin intermediul căruia vă prezintă veniturile oamenilor aflaţi în poziţii-cheie, la Galaţi. În ediţiile anterioare ale cotidianului nostru aţi aflat cât câştigă directorii celor şapte servicii publice, regii autonome şi societăţi comerciale controlate de Consiliul Local. Astăzi descoperiţi cât ridică omul care coordonează activitatea acestor entităţi: city-managerul Florin Popa.

Ce face city-managerul european?

Exisă o singură asemănare între city-managerul Galaţiului, Florin Popa, şi city-managerul unui oraş european: amândoi sunt numiţi (cu sau fără concurs), şi nu aleşi de cetăţeni pentru a ocupa această funcţie publică. Diferenţele sunt, însă, mai multe. Cele mai importante sunt experienţa profesională şi atribuţiile. În Marea Britanie, de exemplu, city-managerul unui oraş trebuie să aibă studii superioare în administraţie publică şi o experienţă de cel puţin şapte ani la vârful unui department sau serviciu al Primăriei. El îndeplineşte aproape toate operaţiunile administrative de zi cu zi ale municipalităţii. Pe lângă asta, supraveghează toate aspectele care ţin de funcţionarea oraşului. City-managerul se ocupă de urbanism, de sănătatea şi securitatea cetăţenilor, dar şi de serviciile Primăriei, precum transportul în comun sau alimentarea cu apă, servicii pe care le coordonează şi le dezvoltă, astfel încât ele să funcţioneze eficient. Mai mult decât atât, city-managerul participă la toate „comitetele şi comiţiile” locale şi le informează despre necesităţile reale ale oraşului, astfel încât forurile să aleagă cele mai bune politici, pe care apoi tot el le pune în aplicare.

Ce face city-managerul gălăţean?

Mai puţin. Din august 2008, când a fost învestit în funcţie, social-democratul Florin Popa coordonează activitatea financiară a serviciilor publice şi a societăţilor Primăriei: Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Administraţia Zonei Libere Galaţi, Apaterm, Apă-Canal, Serviciul Public Administrarea Domeniului Public, Serviciul Public Ecosal şi Transurb.

La polul pozitiv se află Administraţia Pieţelor Agroalimentare, care, anul trecut, a realizat un profit brut de 1.928.894 de lei.

La polul negativ este societatea de termoficare Apaterm, care a încheiat anul 2009 cu o pierdere de peste 35 de milioane de lei, are datorii de circa 382 de milioane de lei către furnizori şi creanţe de aproape 150 de milioane de lei, pe care trebuie să le recupereze de la consumatori, de la bugetul local şi de la bugetul de stat.

Pentru aceste performanţe, city-managerul Florin Popa încasează un salariu de 8.700 de lei pe lună de la municipalitate. A primit şi mai mult. Maximul a fost atins în ianuarie 2010, când Popa a ridicat 16.000 de lei.

De la bugetul local mai ia nişte bani, în afară de salariul de city-manager. Este o sumă infimă, de 67 de lei pe lună, pe care o încasează de la Administraţia Pieţelor Agroalimentare, din martie 2009.

Înainte de Pieţe, timp de trei ani şi opt luni, a luat 1.100 de lei pe lună de la o altă societate controlată de Primărie, Apaterm.

Florin Popa pare că a lucrat o viaţă la stat, căci înainte de a fi plătit de la bugetul local a fost plătit de la bugetul de stat. A condus Administraţia Porturilor Dunării Maritime, din subordinea Ministerului Transporturilor. A plecat de la APDM, dar nu a părăsit definitiv sectorul naval. În aprilie 2005 s-a angajat la Navrom Centrul de Afaceri SRL, firmă cu capital privat. Acum încasează de acolo 2.200 de lei pe lună.

Grosul banilor vin de la o altă companie privată, Superquatro Grup SA. Firma rafluează epava navei Transilvania, contra sumei de 14,3 milioane de euro, în baza unui contract semnat cu... APDM. Superquatro Grup îl plăteşte pe Florin Popa cu 8.555 de lei pe lună. Coincidenţă sau nu, el ia leafă de la această firmă exact din perioada în care a devenit city-manager, august 2008. De atunci, Superquatro Grup a încasat bani şi de la Primărie, amenajând, în sistem de subcontractare, Portul de Ambarcaţiuni din aval de Punctul Trecere Bac. Lucrării i-a fost alocată suma de 800.000 de euro: 700.000 de la Ministerul Turismului şi 100.000 de la Primărie.

În total, city-managerul are de la stat şi de la privat venituri lunare de aproape 20.000 de lei, adică peste 4.600 de euro.

Contactat telefonic pentru a stabili coordonatele unui interviu pe tema veniturilor sale, bugetarul Florin Popa şi-a exprimat nedumerirea cu privire la relevanţa acestui demers jurnalistic. „Nu văd de ce este atât de important să se scrie despre salariu”, a spus Florin Popa. City-managerul ne-a asigurat, totuşi, de toată transparenţa sa. După care nu ne-a mai răspuns la telefon.

http://www.viata-libera.ro/articol-Veniturile_city-managerului_Florin_Popa_2.html

Link to comment
Share on other sites

Marlandez cu un tupeu fantastic. Daca tot se aduna cate 2000 de oameni la prefectura in fiecare zi, de ce mama dracului nu trag o fuga si pe la primarie, pentru ciocoii ca asta?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.