Jump to content

Certificarea energetică, obligatorie din 2010


dcp100168

Recommended Posts

Certificarea energetică, obligatorie din 2010, va scumpi locuinţele reabilitate

Locuinţele care se vor vinde sau se vor închiria de la 1 ianuarie 2010 trebuie să deţină un certificat energetic, aşa cum prevede Legea 372/2005. Acum există teama că la începutul anului viitor tranzacţiile vor fi blocate din cauza faptului că lipsesc normele pentru auditarea termică a apartamentelor vechi. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării şi Locuinţelor, dar şi auditorii certificaţi sunt însă convinşi că la mijlocul acestei luni vor fi făcute cunoscute atât modele clare de calcul, cât şi un ghid.

Calificative în funcţie de pierderile de căldură

Certificatele de performanţă energetică, pe care va trebui să le deţină proprietarii de apartamente sau case care vor să le vândă sau să le închirieze de anul viitor vor fi eliberate de către auditori energetici atestaţi, în urma unei expertize energetice. Certificatul obţinut va fi valabil zece ani, se prevede în Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, care reprezintă adaptarea (de fapt copia fidelă) la o directivă europeană din anul 2002. Cei care vor dori să vândă sau să închirieze apartamentele sau casele vor fi obligaţi să apeleze la un auditor certificat, care va stabili, pe baza unor studii, în ce clasă energetică se situează respectiva locuinţă. Acest lucru se va face pe baza unor calificative, de la J la A, litera J indicând că respectivul imobil are pierderi masive de căldură, iar litera A certifică faptul că pierderile de căldură sunt foarte mici.

Temeri privind neapariţia la timp a precizărilor privind auditarea

Introducerea unui astfel de certificat ar putea opri sau chiar încetini tranzacţiile imobiliare. Din cauza situaţiei politice actuale, este posibil ca o metodologie clară în ceea ce priveşte sistemul de auditare a apartamentelor vechi să nu fie gata la mijlocul lunii decembrie, aşa cum se preconiza. Aceasta este opinia lui Radu Zilişteanu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Chiar şi în cazul în care aceste norme vor fi aprobate de guvern (indiferent care va fi acesta) până la sfârşitul anului, aplicarea legii se va face cu întârziere, deoarece durează câteva luni până când proprietarii de locuinţe, auditorii şi notarii se vor lămuri cum funcţionează acest sistem.

Ioan Andreica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), a precizat că situaţia politică nu va duce la un blocaj în piaţa imobiliară şi că, pentru a fi clară şi problema certificării termice a apartamentelor vechi, se va face public, în perioada 10-15 decembrie, un ghid de calcul în acest sens.

La ora actuală există circa 700 de auditori certificaţi, dar numărul lor este în creştere. Ei nu au stabilit nişte preţuri exacte, dar se apreciază că proprietarii vor plăti între 1 şi 4 euro pe metrul pătrat, în funcţie de complexitatea studiului termic.

Îmbunătăţirile vor influenţa preţul

Calificativele termice care se vor da apartamentelor sau caselor puse în vânzare vor influenţa în mod direct preţul de tranzacţionare, după cum spune Radu Zilişteanu, preşedintele ARAI. De exemplu, un apartament căruia proprietarul nu i-a adus niciun fel de îmbunătăţiri - termopane, uşi metalice, pereţi izolat - ar putea primi un calificativ termic sub medie, ceea ce ar face ca preţul locuinţei să scadă faţă de anul acesta. Pe de altă parte, apartamentele evaluate ca având o eficienţă energetică de clasa A ar putea fi vândute la preţuri mai mari decât acum. Trebuie spus, totuşi, că o creştere a randamentului termic presupune nu numai schimbarea tâmplăriei şi izolarea pereţilor, ci şi schimbarea ţevilor din interiorul apartamentului, a celor de pe coloana blocului, precum şi reabilitarea externă a blocului, ceea ce înseamnă costuri destul de mari, de câteva mii de euro pentru un apartament, după cum s-a văzut deja, la blocurile care au făcut reabilitări în ultimii ani. Şi aici trebuie făcută o precizare importantă: proprietarii care şi-au reabilitat locuinţele în regim propriu, fără a apela la o firmă de construcţii, nu trebuie să fie îngrijoraţi, pentru că ei nu trebuie să certifice cu acte investiţiile făcute. Auditarea se va face cu aparatură specială, care măsoară pierderile de căldură dintr-un apartament sau imobil, dar şi pe baza unor studii de specialitate, în funcţie de dotările din casă, fără să ţină cont de existenţa unor facturi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=14

Link to comment
Share on other sites

Calificativele termice care se vor da apartamentelor sau caselor puse în vânzare vor influenţa în mod direct preţul de tranzacţionare

Eu cred ca pretul de vinzare/cumparare este dictat de piata si abilitatile de negociere ale partilor. Si pina acum un apartament cu izolatie si centrala termica se vindea mai scump decit unul fara, nu vad de ce un certificat oficial ar schimba mare lucru.

As zice ca daca vor sa miste repede toata sandramaua, intii sa faca metodologia apoi sa ceara respectarea legii. Ca vad ca iar se pune carul in fata boilor.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Certificarea energetică a fost amânată

Până de curând, era stabilit ca, de la 1 ianuarie 2010, proprietarii să nu mai poată să-şi vândă sau să-şi închirieze apartamentele fără certificate energetice. Potenţialilor cumpărători sau chiriaşi trebuia să li se prezinte certificatele privind performanţa energetică a imobilelor, măsură care ar fi dus la un blocaj total al pieţei imobiliare, după cum avertizau experţii din acest domeniu. Măsura a fost amânată pentru data de 1 ianuarie 2011.

Link to comment
Share on other sites

am si eu cateva intrebari daca poate cineva sa-mi raspunda

1. unde trebuie sa te adresezi (birou) pentru acest certificat termic sau cum io mai zice x(

2.daca am facut singurii (meserias) termoizolatia mai primim certificatul ?

3. ce acte trebuie sa prezentam la ghiseu pentru certificat

Link to comment
Share on other sites

Certificatul energetic la apartamente ar putea fi totuşi introdus peste trei luni

Certificatul energetic pentru clădirile care fac obiectul unor tranzacţii imobiliare ar putea deveni obligatoriu peste trei luni. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au anunţat Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) că se va reveni asupra termenului, deoarece este un program cerut de Uniunea Europeană.

Legea prin care certificarea energetică a clădirilor devenea obligatorie a fost amânată săptămânile trecute pentru ianuarie 2011, motivaţia administraţiei centrale fiind numărul insuficient al auditorilor.

„Am pledat pentru amânarea introducerii certificatului, pentru că s-ar fi pus o presiune în plus pe piaţa imobiliară, în primul rând pentru că nu există un număr îndeajuns de mare de auditori. Am discutat recent cu un reprezentant al Ministerului Dezvoltării care mi-a spus că în circa trei luni de zile se va reveni asupra termenului şi s-ar putea ca legea să intre în vigoare de anul acesta. Am cerut ministerului să vină cu norme clare privind metodologia de realizare a certificatului şi dacă avem sprijinul autorităţilor, cred că e posibil ca certificatul să fie introdus peste trei luni“, a declarat pentru capital.ro Cristian Clenciu, preşedintele ARAI.

Amânare la presiunea notarilor şi a agenţiilor

Preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici de Clădiri (AAEC), Emilia-Cerna Mladin consideră motivaţia autorităţilor, cu privire la numărul insuficient de auditori, ca fiind nefondată. Potrivit acesteia amânarea a fost făcută la presiunea notarilor şi a agenţiilor imobiliare.

„Cine a stabilit că sunt puţini auditori ? Sunt 600 de persoane care s-au specializat în ultimii cinci ani în acest domeniu şi care nu au de lucru. Statul a cedat la presiunea notarilor şi a agenţilor imobiliari care au pledat pe faptul că certificatul o să crească preţurile şi o să încetinească tranzacţiile. Cum poate creşte preţul un certificat care costă maxim 500 de euro pentru un apartament mare, plus că documentul se eliberează în trei zile, faţă de câteva săptămâni, cât e necesar pentru alte acte“, a menţionat Emilia-Cerna Mladin.

Ea a mai spus că AAEC a primit la sfârşitul anului trecut o serie de solicitări de certificare a clădirilor, însă după anunţul amânării programului nimeni nu mai este interesat.

„Ne facem încă odată de râs faţă de Uniunea Europeană prin neaplicarea legii. Problema e similară cu reabilitarea termică. Ţări precum Polonia, Cehia sau Ungaria au reabilitat circa 80% din fondul locativ, iar noi abia avem 5%“, a subliniat Mladin.

http://www.capital.ro/articol/certifica ... 30154.html

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Certificatele energetice devin obligatorii din aceasta luna

Dupa ce au dat o ordonanta pentru amanarea cu un an a prevederilor legii, guvernantii s-au razgandit de frica penalitatilor europene.

Ce nota imi dati? Este intrebarea pe care o va pune orice proprietar care va fi interesat sa vanda constructia pe care o detine, fie ca este vorba de un apartament sau de o cladire intreaga. Cel mai probabil dupa 15 februarie, nici o locuinta nu se va mai putea tranzactiona fara certificatul de performanta energetica.

Autoritatile au revenit la deci-zia de amanare a acestei prevederi si au decis sa aplice din acest an legea privind certificarea energetica a apartamentelor din blocurile de locuinte. si asta, dupa ce au aflat ca risca declansarea procedurii de infringement de catre Uniunea Europeana.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator, dar si chiriasul sunt informati asupra performantei energetice a locuintei. Aceasta este exprimata prin consumul total anual de energie, respectiv prin consumul de caldura anual pentru incalzire, apa calda si iluminat, dar si prin eficienta energetica totala a apartamentului sau a casei. La final, locuinta este incadrata intr-o clasa energetica - de la A, ceea ce inseamna eficienta energetica ridicata, pana la clasa G, echivalentul unei eficiente energetice scazute.

http://www.romanialibera.ro/imobiliare/a176382-certificatele-energetice-devin-obligatorii-din-aceasta-luna.html

Link to comment
Share on other sites

Cum poate creşte preţul un certificat care costă maxim 500 de euro pentru un apartament mare, plus că documentul se eliberează în trei zile, faţă de câteva săptămâni, cât e necesar pentru alte acte“, a menţionat Emilia-Cerna Mladin.

oare, ce reprezinta pentru sefa notarilor 500 de euro? sunt banii de o poseta? sau face plinul la masina 2 zile? :-?

pentru tinerii care strang din...buze pentru o casuta, suma reprezinta un efort suplimentar.

ca de obicei, in romania...totul se executa pe ultima suta de metri, fara norme metodologice... @-)

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 1 month later...

Cum se realizează un certificat energetic

Pentru întocmirea unui audit ca la carte este nevoie de o inspecţie generală a clădirii şi de toate actele de natură tehnică ale imobilului.

În numărul de aprilie al revistei PLANUL CASEI MELE, conferenţiar universitar doctor inginer Cătălin LUNGU, vicepreşedinte al AIIR - Filiala Bucureşti şi CAE - AIIR oferă informaţii pentru cei care au nevoie de certificate energetice.

- Apelez la un auditor pentru un certificat energetic. În ce constă procesul de realizare a acestuia?

- Certificatul de performanţă energetică emis în baza legii 372/2005 este un document tehnic informativ care oferă informaţii privind consumurile energetice ale clădirii/apartamentului.

După semnarea contractului de prestare servicii de certificare energetică, procedura propriu-zisă include pentru început etapa de analizare a documentaţiei tehnice existente şi de culegere a informaţiilor direct pe teren, prin relevare.

Ulterior, se determină prin calcul (manual sau se pot utiliza doar softuri validate de MDRT) consumurile de energie aferente sistemelor de instalaţii din clădire (încălzire, apă caldă menajeră, iluminat, climatizare şi ventilare) astfel încât să se poată încadra clădirea într-una din clasele de eficienţă energetică de la clasa A (foarte eficient energetic) la clasa G (foarte puţin eficient energetic).

-Ce documente şi informaţii sunt necesare pentru realizarea certificatului?

- În procesul de întocmire a unui certificat de performanţă energetică pentru locuinţe (apartamente, case), beneficiarul va furniza auditorului documentele şi informaţiile tehnice pe care acesta le solicită.

Este vorba de:

planul de arhitectură al apartamentului (eventual planul din dosarul de cadastru) şi poziţionarea lui în bloc (de colţ, parter, ultim etaj, de mijloc, lângă un gang, deasupra unui spaţiu comercial etc.);

- număr camere şi tip (living/sufragerie, bucătărie, băi, dormitoare, holuri, debarale, balcoane etc.);

- an construcţie bloc;

- adresă (stradă, sector, bloc, scară, etaj, număr de apartament);

- regimul de înălţime al clădirii (Subsol/Demisol+Parter+ n etaje);

- orientare cardinală apartament (N, S, NE etc.);

- poze de faţade ale blocului, eventual terasă şi subsol (conducte);

- tip utilităţi (încălzire centralizată, apă caldă menajeră, iluminat,

ventilaţie mecanică, climatizare centralizată);

- stare instalaţii subsol,

- casa scării este încălzită, are pereţi exteriori;

- tip tâmplărie apartament (ferestre, uşi exterioare) şi dimensiuni;

- există contoare apă caldă menajeră?

- stare ghene de ventilare din debarale, băi, bucătării;

- există robineţi termostatici sau repartitoare de costuri?

- structura pereţilor exteriori (BCA, zidărie cărămidă, beton, beton + BCA, panouri tristrat etc.), grosimea lor şi starea lor (tencuială căzută, igrasie, condens);

- tip lămpi de iluminat, putere&număr;

- tip corpuri de încălzire (calorifere) şi vechimea lor;

- înălţime nivel;

- stare şi vechime coloane de alimentare cu agent termic pentru încălzire;

- starea terasei;

- există contor general de încălzire/apă caldă?

Se constată că este vorba mai mult de informaţii tehnice decât de documente.

http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/cum-se-realizeaza-un-certificat-energetic-12161.html

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Certificatul energetic – obligatoriu de la 1 ianuarie 2011

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a precizat că legalizarea lucrărilor de termoizolaţie este necesară cu atât mai mult cu cât, începând de anul viitor, devine obligatoriu certificatul energetic. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, Sergiu Porumboiu, a explicat că acest certificat energetic va fi solicitat în momentul comercializării sau închirierii unui apartament. Cu ajutorul lui, un cumpărător poate afla câtă energie se consumă anual pe metrul pătrat de spaţiu util. Sau, mai pe scurt, cât îi vor costa întreţinerea şi restul utilităţilor.

Până în prezent, sunt abilitaţi să emită aceste certificate 15 persoane în Galaţi. Ei identifică principalele caracteristici termice ale construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia şi pot propune soluţii de îmbunătăţire a confortului termic.

„Dacă peste noapte ar trebui să fie făcute toate certificatele, ne-am bloca. Ar trebui ca actualii experţi să lucreze vreo 50-60 de ani să încheie certificate pentru toate locuinţele”, a declarat arhitectul Porumboiu, precizând că nu se vând milioane de apartamente într-o zi, aşa că nu se va ajunge la un blocaj.

Legea 372 privind performanta energetică a clădirilor transpune integral în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 2002/91/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a intrat în vigoare în 2007, dar prevederile ei privind certificarea energetică se aplică din 2011. Potrivit legii, certificatul este un document tehnic care atestă performanţa termică a clădirii, fiind întocmit de către un auditor energetic autorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Documentul, valabil 10 ani, va atesta consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apa caldă de consum şi iluminat, încadrând locuinţa într-o clasă energetică de la A - eficienţă termică ridicată la G – eficienţă termică scăzută.

http://www.viata-libera.ro/articol-De_la_1_ianuarie_2011_certificatul_energetic_%E2%80%93_obligatoriu_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Notarii spun că certificatul energetic nu este obligatoriu

Disputa dintre notari şi auditorii energetici cu privire la obligativitatea certificatului energetic la efectuarea unei tranzacţii continuă. După ce miercuri, Asociaţia Auditorilor acuza notarii de ilegalitate, astăzi a venit rândul notarilor să spună tranzacţiile se pot încheia şi fără certificat.

Astfel, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din Rmânia (UNNPR) spune că Legea privind performanţa energetică (372/2005) “intenţionează să stimuleze proprietarii de clădiri pentru a-şi adapta proprietatea la anumite condiţii de performanţă energetică şi de a fi transparenţi asupra criteriilor energetice pe care imobilul deţinut le îndeplineşte sau nu, atunci când doresc să îl vândă sau să îl închirieze şi, nu în ultimul rând, să propună un preţ corect”, se arată în declaraţia de presă a UNNPR.

De asemenea, notarii mai spun că în noua lege nu este vorba despre o condiţionare a transferului proprietăţii asupra clădirilor. Drept urmare, Consiliul Uniunii Notarilor Publici a emis la 17 decembrie 2010 o hotărâre prin care explică membrilor profesiei modul în care aceştia trebuie să acţioneze de la 1 ianuarie pentru aplicarea legii nr. 375/2005, în domeniul lor de competenţă, adică autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare a clădirilor.

http://www.realitatea.net/notarii-spun-ca-certificatul-energetic-nu-este-obligatoriu_788801.html

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Anunţul de vânzare sau închiriere a unei case va include obligatoriu date din certificatul energetic

Constructorii de clădiri noi vor fi obligaţi, de anul viitor, pentru a obţine autorizaţia de construire, să realizeze şi un studiu privind sistemele alternative de încălzire, iar certificatul energetic va fi impus atât la renovări majore, cât şi în anunţul de vânzare sau închiriere a unei locuinţe.

Prin renovare majoră a clădirilor existente se va înţelege acea lucrare efectuată la anvelopa clădirii şi/sau la sistemele tehnice ale acesteia, pentru care costurile depăşesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea, relevă un proiect de ordonanţă al Guvernului obţinut de MEDIAFAX.

În cazul renovării majore a clădirilor, proprietarii/administratorii acestora vor putea monta sisteme alternative de producere a energiei, în măsura în care prin proiect se stabileşte că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, funcţional şi economic.

Actul normativ stabileşte că în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru clădirile noi, pe lângă obligativitatea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică, se va solicita, prin certificatul de urbanism emis de autorităţile locale, şi întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată. Acestea pot fi sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse de energie regenerabilă, sisteme de încălzire sau de răcire centralizate sau de bloc, pompe de căldură sau cogenerare.

Studiul va trebui să completeze documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor.

Obligaţia realizării acestui studiu va fi impusă începând cu anul viitor. "Clădirile noi, pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Prin excepţie, clădirile noi din proprietatea/ administrarea autorităţilor publice care urmează să fie recepţionate după 31 decembrie 2018, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero", se mai arată în document.

Clădirea cu un consum de energie aproape zero va fi acel imobil cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie este aproape zero sau foarte scăzut şi acoperit, în cea mai mare măsură, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.

Actul normativ mai stabileşte că certificatul de performanţă energetică a clădirii va fi impus atât pentru clădirile care se construiesc, vând sau închiriază, dar şi pentru cele care vor fi supuse renovărilor majore. Acest certificat, valabil zece ani, cuprinde valoarea consumurilor energetice şi de emisii CO2, care permit investitorului/proprietarului/ administratorului să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii.

Certificatul va trebuie însă să includă şi recomandări de reducere a consumurilor energetice.

Contractele de vânzare-cumpărare, precum şi cele de închiriere încheiate fără respectarea acestei obligaţii vor fi considerate nule de drept. De asemenea, în anunţurile de vânzare sau închiriere a clădirilor/ unităţilor de clădire, investitorul/ proprietarul/ administratorul va fi obligat să prezinte şi informaţii specificate în certificat privind clasa energetică, consumul total specific de energie şi indicele de emisii echivalent CO2.

Certificarea şi auditarea energetică a clădirilor sunt realizate de auditori energetici atestaţi pe grade profesionale de către Ministerul Dezvoltării Regionale.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Certificatul energetic pentru locuinţe va fi obligatoriu din 2012

Certificatul Energetic (Certificatul de Performanţă Energetică) este un document tehnic cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a clădirii prin compararea acesteia cu clădirea de referinţă stabilită prin metodologie, precum şi încadrarea clădirii într-o clasă de performanţă energetică (definiţia din Metodologia MC-001/2006). Certificatul energetic este o cerinţă a Uniunii Europene ce trebuia pusă în practică din 2007, de la aderare. Începând cu acest an, certificatul a devenit obligatoriu la vânzarea sau închirierea unui imobil în România. Certificatul de Performanţă Energetică se poate obţine de la auditorii energetici atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Majoritatea clădirilor din România, spre exemplu blocurile de locuinţe vechi, se încadrează în clasa energetică C sau D. Trebuie menţionat că aceste clase energetice sunt de la G (foarte slab) până la A (clasa energetică superioară), după modelul aparatelor electrocasnice.

Cum decurge o autorizare

Demersurile sunt relative simple. Cu un vraf de acte, proprietarul se prezintă la un certificator autorizat. Firma preia documentaţia şi face o vizită la adresa respectivă, pentru a verifica toate aspectele necesare la faţa locului. După acest pas, se eliberează Certificatul de Performanţă Energetică. În urma certificării, firmele vă pot oferi şi o parte de audit cu recomandări pentru optimizarea performanţelor energetice actuale. O asemenea certificare durează maxim o săptămână de la depunerea completă a dosarului. Preţurile medii pe piaţă sunt de 2-4 euro/ mp, la care se adaugă TVA. Astfel, pentru un apartament de 2 camere cu suprafaţa de cca. 60 mp, preţul unei certificări ajunge la aproximativ 300 euro TVA inclus. Acest cost este suportat de către proprietarul clădirii, adică cel care doreşte să vândă.

Actele necesare

- Plan situaţie - cu încadrarea clădirii în funcţie de punctele cardinale şi vecinătăţi

- Planurile - subsol, parter, nivele curente

- Secţiuni - longitudinale, transversale

- Detalii constructive: pereţi, terasă, pod, pardoseala peste sol, subsol etc.

- Fişa tehnică termopane

- Tip de încălzire - detalii despre instalaţia de încălzire

Blocurile construite înainte de 1989 se încadrează în clasele energetice D şi C, dar, dacă blocul este anvelopat integral cu polistiren de grosime 10-15 cm, sunt puse geamuri termopan, este orientat către Sud iar apartamentul este situat pe mijloc (nu are decât un perete afară), poate să ajungă şi la Clasa Energetică A.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Certificatele energetice devin obligatorii

Conform unui proiect de lege aprobat pe 18 aprilie de Guvern, certificatele energetice devin obligatorii la vânzarea sau închirierea locuinţelor. Mai mult, clădirile folosite pentru servicii publice vor fi şi ele supuse aceluiaşi regim.

Noua prevedere legislativă va completa Legea 372 din 2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Scopul demersului recent al Executivului este de a oferi o protecţie specială cumpărătorilor sau chiriaşilor unei locuinţe, dar şi un standard mai ridicat de confort persoanelor ce beneficiază de servicii publice din partea autorităţilor statului sau instituţiilor. Prezentarea certificatului energetic va fi obligatoriu atât la recepţia lucrărilor noilor clădiri de locuit, cât şi la vânzarea-cumpărarea sau închirierea celor din fondul existent.

Proiectul de lege stipulează şi noi etape în economisirea energiei termice, introducând obligativitatea analizării unor sisteme alternative de energie din surse regenerabile, pentru clădirile ce vor fi construite în viitor, dar şi obligativitatea descreşterii până aproape de zero a consumului de energie al clădirilor. Acest ultim obiectiv are ca termen sfârşitul anului 2020 şi cade în sarcina proiectanţilor şi a investitorilor din construcţii.

Certificatul energetic costă în prezent între 250 şi 600 de lei, în funcţie de suprafaţa clădirii sau a apartamentului. Acesta se eliberează de către un auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, peste 1300 de persoane dobândind această calitate până în prezent.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Certificatul energetic al clădirilor, obligatoriu din 19 iulie la vânzare sau închiriere

Proprietarii vor fi obligaţi să aibă, de vineri, 19 iulie, certificatul de performanţă energetică a clădirilor atunci când vor vinde sau închiria un apartament sau o casă, contractele încheiate în lipsa acestuia putând fi anulate.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare vineri, 19 iulie.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii.

Totodată, în anunţurile de vânzare sau închiriere, proprietarul ori administratorul clădirii sau apartamentului va da şi informaţii din certificatul energetic.

La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul este obligat să îi dea cumpărătorului certificatul energetic în original.

Contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere încheiate în lipsa certificatului energetic sunt supuse nulităţii relative şi pot fi atacate în justiţie de către părţiile care au încheiat documentul sau de către terţi.

De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul este obligat să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.

Clădirile care trebuie să aibă certificat energetic

Certificatul de performanţă energetică este întocmit pentru clădirile care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore.

Documentul este necesar pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri ale instituţiilor de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.

Certificatul nu este necesar pentru clădiri şi monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerinţele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior.

De asemenea, documentul nu este necesar pentru clădiri folosite ca lăcaşuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios, pentru clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la doi ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, pentru clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de patru luni pe an, pentru clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

În certificatul de performanţă energetică a clădirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei clădiri sau al unei unităţi de clădire.

Performanţa energetică a clădirii se exprimă printr-o notă, de la 1 la 100, care este cu atât mai mare cu cât clădirea are o eficienţă energetică mai ridicată.

Totodată, performanţa energetică se exprimă prin încadrarea într-una din cele şapte clase, de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, respectiv un consum de până la 125 de kWh/mp/an, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.

Certificatul de eficienţă energetică este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră, care modifică consumurile energetice ale acesteia.

Noua lege impune şi obligativitatea afişării certificatelor la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice ori a instituţiilor care prestează servicii publice, cu o suprafaţă utilă de peste 500 de metri pătraţi. Începând din 9 iulie 2015, obligativitatea se va aplica şi clădirilor de acest tip cu o suprafaţă utilă de peste 250 de metri pătraţi.

Totodată, noua lege impune obligativitatea analizării introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atât la construirea clădirilor noi, cât şi în cazul renovării majore a clădirilor existente.

Investitorii şi proiectanţii vor trebui să ia toate măsurile ca, începând din 31 decembrie 2020, clădirile noi să aibă consum de energie aproape egal cu zero.

Paşii pe care trebuie să îi urmeze proprietarul unei clădiri pentru obţinerea unui certificat de performanţă energetică

Certificatul de performanţă energetică se elaborează şi se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului clădirii ori unităţii de clădire.

Auditorul energetic are dreptul, în baza atestatului de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, să realizeze auditul energetic pentru clădiri sau unităţi de clădire, să întocmească certificatul de performanţă energetică şi raportul de audit energetic. Acesta îşi poate desfăşoară activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca angajat al unei persoane juridice.

Până la data de 8 iulie 2013 au fost atestaţi 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cei mai mulţi auditori energetici au fost atestaţi în Bucureşti (403) şi judeţele Timiş (128), Iaşi (65), Cluj (56), Constanţa (57), Braşov (53), Dolj şi Bihor (câte 40).

În judeţul Alba au fost atestaţi, până în 8 iulie, 15 auditori energetici, în Arad - 39, Argeş - 23, Bacău - 23, Bistriţa-Năsăud - 11, Botoşani - opt, Brăila - 22, Buzău - cinci, Călăraşi - şase, Caraş-Severin - 16, Covasna - opt, Dâmboviţa - zece, Galaţi - 35, Giurgiu - şase, Gorj - 24, Harghita - şapte, Hunedoara - 33, Ialomiţa - trei, Ilfov - 12, Maramureş - 15, Mehedinţi - 13, Mureş - 22, Neamţ - 22, Olt - 11, Prahova - 39, Sălaj - şase, Satu Mare - 19, Sibiu - 21, Suceava - 27, Teleorman - nouă, Tulcea - cinci, Vâlcea - 13, Vaslui - nouă şi în Vrancea - opt.

Solicitantul trebuie să se adreseze unui auditor energetic atestat şi să încheie un contract de prestări servicii cu acesta.

Proprietarul sau administratorul trebuie să deţină şi să pună la dispoziţia auditorului energetic planurile clădirii sau apartamentului, din Fişa de cadastru OCPI sau din contractul de vânzare-cumpărare, precum şi informaţii legate de istoricul clădirii, inclusiv modificări de spaţiu, de funcţiune şi reparaţiile.

Auditorul energetic va trebui să strângă la dosar următoarele documente: planul general de încadrare în zonă al imobilului (scara 1:2000), cu precizarea punctelor cardinale; planuri de arhitectură - faţade şi secţiuni pentru subsol, parter, etajul curent, ultimul etaj, terasă; planuri cu secţiuni longitudinale şi transversale; planuri pentru instalaţiile de încălzire şi apă caldă de consum; releveu apartament (scara 1:100); detalii constructive pentru pereţi, planşeu peste subsol, planşeul de sub mansardă sau terasă; fişa tehnică pentru centrala termică, calorifere şi tâmplăria termoizolantă, dacă acestea au înlocuit recent dotările originale ale imobilului; facturi de apă caldă, apă rece, energie termică sau de combustibil pentru centrala termică a clădirii.

Raluca Alexandra Căzănescu, membru fondator al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR), spune că întocmirea unui certificat de performanţă energetică pentru un apartament durează minim trei zile, dar pentru o casă poate dura mai mult, impunându-se evaluări suplimentare.

În funcţie de ce documente poate proprietarul să pună la dispoziţia auditorului, durata de realizare poate fi mai mare sau mică şi se poate negocia şi tariful. Dacă proprietarul nu are toate documentele, auditorul poate completa dosarul contra cost.

Tariful se calculează după o formulă ce include un cost unitar pentru pregătirea lucrării şi documentare, tariful unitar al lucrării (euro/ metru pătrat), aria desfăşurată construită a clădirii şi cinci coeficienţi - de locaţie, de documentaţie, de complexitate, de instrumentare şi de refolosire, potrivit AAECR.

Conform Organizaţiei Profesionale a Specialiştilor în Energetica Clădirilor, apartamentele cu consumuri energetice mai scăzute vor fi mai căutate datorită costurilor la întreţinere mai mici. În cazul în care cererea pentru apartamentele cu consumuri energetice mai scăzute este mai ridicată, ar putea să fie înregistrată o creştere uşoară a chiriilor acestui tip de apartamente, dar şi o scădere a nivelului chiriilor la apartamentele cu consumuri energetice mai ridicate, care ar trebui să compenseze astfel cheltuielile suplimentare.

Elaborarea certificatului presupune evaluarea performanţei energetice a clădirii în condiţii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului construcţiei şi instalaţii aferente (încălzire, preparare sau furnizare a apei calde de consum, ventilare şi climatizare, iluminat artificial); încadrarea în clase de performanţă energetică şi de mediu a clădirii; notarea din punct de vedere energetic a clădirii; întocmirea Certificatului de Performanţă Energetică şi inserarea recomandărilor referitoare la modalităţile de creştere a eficienţei în utilizarea energiei.

Controlul certificatelor de performanţă energetică

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) va controla certificatele de performanţă energetică, rapoartele de audit energetic şi cele de inspecţie a sistemului de încălzire sau climatizare.

Inspectorii vor verifica afişarea certificatului la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice, precum şi la clădirile instituţiilor care prestează servicii publice. De asemenea, inspectorii vor verifica, prin sondaj, certificatele şi a rapoartele de audit energetic, precum şi rapoartele de inspecţie a sistemelor de încălzire şi climatizare.

Obligativitatea certificatului energetic trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului 2010, dar a fost amânată de mai multe ori, după ce notarii au susţinut că măsura va majora preţul caselor vechi cu 5 - 10 la sută şi va bloca tranzacţiile, iar Guvernul a apreciat că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi că numărul de auditori energetici este insuficient.

Noile prevederi privind performanţa energetică a clădirilor au fost aprobate de Guvern în 18 aprilie, fiind astfel transpuse în legislaţia naţională modificările şi completările aduse de Directiva 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.