Jump to content

Cărţi poştale cu personalităţi gălăţene


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Proiect pe termen lung

Galaţiul, mai bogat cu o carte poştală

* Prima apariţie dintr-o serie ilustrată o înfăţişează pe scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu

De regulă zgârcit cu suvenirurile, Galaţiul e mai bogat, din această săptămână, cu o carte poştală purtând marca unei personalităţi literare locale. Cartea poştală „Hortensia Papadat Bengescu” este prima dintr-o serie de şase, editate la iniţiativa Centrului Cultural «Dunărea de Jos». Proiectul instituţiei se desfăşoară în colaborare cu Poşta Română. „Sub genericul proiectului „Galaţi, oraşul scrie, oraşul citeşte”, am hotărât să readucem în memoria literară a oraşului scriitorii care au lăsat o amprentă puternică asupra vieţii culturale a Galaţiului din secolele XIX–XX. O carte poştală poate deveni o carte de vizită a vieţii literare gălăţene de la 1900, poate fi un suvenir pentru colecţionari, dar poate reprezenta şi un act cultural”, a declarat Florina Zaharia, şef Serviciu Editură din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ). De vineri, cartea poştală „Hortensia Papadat Bengescu” va putea fi cumpărată, în schimbul a aproximativ un leu, de la orice oficiu poştal din judeţul Galaţi. Celelalte cărţi poştale, cu Ştefan Petică, Costache Conachi, Grigore Hagiu, Costache Negri şi Calistrat Hogaş, vor fi lansate pe parcursul anului viitor, din două în două luni.

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... ala_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cartea poştală omagială Ştefan Petică

* A doua carte poştală omagială, editată de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, a fost oficial lansată săptămâna aceasta *

După ce, la sfârşitul anului trecut, a ieşit de sub tipar prima cartolină, reprezentând-o pe scriitoarea Hortensia Papadat-Bengescu, zilele acestea a fost lansată pe piaţă cartea poştală Ştefan Petică. Unul dintre importanţii scriitori simbolişti români, poetul s-a născut pe 22 ianuarie 1877 în satul Buceşti, comuna Iveşti, din fostul judeţ Tecuci.

Proiectul „Galaţi, oraşul scrie, oraşul citeşte”, iniţiat de Serviciul Editură al Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, se desfăşoară în parteneriat cu Compania Naţională Poşta Română şi Muzeul Judeţean de Istorie. Iniţiatorii şi-au propus mediatizarea marilor valori literare ale acestui spaţiu geografic. Cele două cărţi poştale sunt puse în vânzare la Oficiile poştale şi la sediul Centrului Cultural, la preţul de un leu. În luna aprilie va fi lansată următoarea carte poştală, din cele şase programate să apară în această serie.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cartea_postala_omagiala_Stefan_Petica_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Colecţie de cărţi poştale. Din Galaţiul literar, cu drag

Mai vitregit decât alte oraşe de suveniruri tipărite, Galaţiul are, în schimb, 6 cărţi poştale ilustrate cu personalităţi locale literare. Ieri, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ) a încheiat proiectul editorial „Galaţi – oraşul scrie, oraşul citeşte”, realizat în colaborare cu Poşta Română şi sprijinit de Biblioteca „V. A. Urechia” şi de Muzeul de Istorie.

Iniţiatoarea proiectului, Florina Zaharia, de la CCDJ a prezentat ieri ultimele două cărţi poştale din cele şase editate pe parcursul acestui an. Este vorba despre ilustrate cu Costache Conachi şi Grigore Hagiu, care continuă seria cărţilor poştale cu Hortensia Papadat Bengescu, Ştefan Petică, Costache Negri şi Calistrat Hogaş.

„Putem spune că am câştigat succesul literar cu proiectul «Galaţi – oraşul scrie, oraşul citeşte». Cărţile poştale au avut căutare printre colecţionari şi printre oamenii pasionaţi de acest fel de suveniruri. Le-am trimis în ţară peste tot, odată cu revista Centrului Cultural. Am descoperit şi că nu suntem singurii care facem aşa ceva. De exemplu, există un proiect numit «Timişoara citeşte», prin care se editează cărţi poştale cu scriitori locali contemporani”, ne-a declarat Florina Zaharia.

Editate în câte 2.000 de exemplare, fiecare dintre cele 6 cartoline costă doar 1 leu. Instituţiile publice gălăţene şi-au făcut provizii de suveniruri pentru protocol, Biblioteca „V.A. Urechia”, Consiliul Judeţean, Camera de Comerţ, Muzeul de Istorie achiziţionând câte 100 de exemplare din fiecare carte poştală. „Nu ştim, în schimb, cum s-au vândut în oficiile poştale, acolo unde am distribuit cărţile poştale. Iar serviciul Marketing nu a centralizat toate datele. În plus, pe cele lansate astăzi (ieri, n.r.), nu le-am pus încă în vânzare”, ne-a mai spus Florina Zaharia.

O veste bună pentru iniţiatorii proiectului este că, din primele semnale, cărţile poştale sunt căutate şi de simplii gălăţeni. Ca un exemplu: ieri, la Poşta Centrală, nu era de găsit niciuna dintre primele patru cartoline editate de Centrul Cultural.

De altfel, în 2011, Centrul Cultural speră să tipărească alt gen de cărţi poştale, prima fiind cu statuia lui Mihai Eminescu.

Pe de altă parte, ideea editării unor cărţi poştale, chiar şi în număr limitat, a prins şi la alte instituţii gălăţene. Special pentru săptămâna aceasta, când aniversează 120 de ani de la inaugurare, Biblioteca „V.A. Urechia” a scos câte 50 de exemplare din două cărţi poştale omagiale, dintre care una realizată de graficianul Florian Doru Crihană. Şi Casa de Cultură a Sindicatelor a tipărit, cu resurse limitate, câteva ilustrate cu Regina Maria, cu prilejul deschiderii unei expoziţii documentare realizate în colaborare cu Casa Regală.

http://www.viata-libera.ro/articol-Din_Galatiul_literar_cu_drag__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

A fost lansată o carte poştală dedicată lui Dimitrie Cantemir

Luni seară, la întîlnirea cenaclului literar Cubul Crotic Oblio, după şedinţa obişnuită, în cadrul căreia a lecturat Andra Pelineagră, a fost lansată de către Centrul Cultural „Dunărea de Jos", cea mai nouă carte poştală dedicată scriitorilor legaţi biografic de spaţiul gălăţean, cartea poştală Dimitrie Cantemir.

Şi aceasta face parte din proiectul „Galaţi, oraşul scrie, oraşul citeşte", proiect demarat de către Centrul Cultural „Dunărea de Jos", în anul 2010 şi din care s-au tipărit până în prezent cele ale scriitorilor Hortensia Papadat Bengescu, Ştefan Petică, Calistrat Hogaş, Costache Conachi, Costache Negri, Grigore Hagiu şi Constantin Z.Buzdugan.

O cartolină specială a fost cea dedicată monumentului de la Galaţi, a lui Mihai Eminescu, primul astfel de monument din România care îl omagia pe poetul naţional.

Trebuie menţionat că până la finele acestui an Centrul Cultural „Dunărea de Jos" va mai publica alte trei cărţi poştale dedicate lui Jean Bart, Constant Tonegaru şi Ion Petrovici.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.