Jump to content

Bolile profesionale


dcp100168

Recommended Posts

Slujba sau sănătatea - aceasta este marea dilemă a multor angajaţi

Sudor, lăcătuş, zincuitor, vopsitor, laminator sunt meseriile cele mai expuse la boli profesionale.Siderurgiştii se îmbolnăvesc de sideroză şi astm, navaliştii surzesc sau se intoxică, iar violoniştii riscă să nu-şi mai poată folosi degetele. Pe lângă riscul de accidentare, caracteristic multor profesii periculoase, există meserii care provoacă, în timp, boli profesionale.

Grigore Purcariu, fost angajat la Combinatul Siderurgic ArcelorMittal a rămas marcat pe viaţă de condiţiile în care a muncit. De meserie operator chimist, gălăţeanul a lucrat, vreme de 15 ani, în Uzina Cocso-Chimică. După această perioadă, grav afectat de boală, a preferat să opteze pentru autodisponibilizare. Pensionarea din motive medicale i-ar fi adus o pensie mizeră cu care ar fi devenit muritor de foame. Fostul siderurgist trebuie să facă dializă de trei ori pe săptămână, din cauza unei afecţiuni grave la rinichi provocate de gazul de cocs inhalat zi, de zi. „Orice meserie din combinat este riscantă. Acolo, cel puţin un salariat din zece suferă de o boală profesională. Dacă s-ar face o verificare la sânge, s-ar scoate la lumină o realitate alarmantă. Angajatorii au o sumedenie de motive s-o ascundă. Printre ele şi acela că le-ar creşte contribuţia la Fondul asigurărilor sociale de sănătate", a mai spus Purcariu.

Probabil că aşa se explică numărul incredibil de mic al cazurilor de îmbolnăviri profesionale „oficiale". Conform statisticilor, salariaţii care au ajuns victimele propriilor locuri de muncă sunt prea puţini în comparaţie cu gradul de expunere zilnică la noxe, zgomot, temperaturi ridicate, câmpuri electrice, radiaţii electromagnetice, stress şi altele. „15 gălăţeni au primit, anul acesta, concediu medical pentru că s-au îmbolnăvit la serviciu. Este vorba despre angajaţi din ArcelorMittal, Damen şi trei liber profesionişti", a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi. 15 gălăţeni care nu şi-au pututr ascunde suferinţa. Adică doar „vârful aisbergului".

Fiecare meserie cu boala ei

În general, meseriile persoanelor depistate cu boli profesionale sunt: sudor electric, lăcătuş, laminator, zincuitor, broder manual, violonist. Sigur că lista este mult mai lungă. Foarte mulţi angajaţi expuşi condiţiilor de muncă nocive s-au plâns că trebuie să le suporte zilnic, adesea mai mult de opt ore pe zi. „Cei care s-au îmbolnăvit la locul de muncă nu au respectat legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă şi nu au folosit echipamentul de protecţie din dotare", a declarat Greta Ioniţă, purtătorul de cuvânt al Casa Judeţeană Pensii. Deci, conform „tradiţiei", vinovat este angajatul îmbolnăvit.

Damenul are cei mai mulţi bolnavi

Cele mai multe boli profesionale au fost înregistrate în rândurile angajaţilor de la Şantierul Naval Damen Galaţi, cea mai „dăunătoare" meserie fiind cea de sudor electric. „Unii navaliştii sunt nevoiţi să muncească în aer liber fiind astfel expuşi la boli precum artroza (suferinţă a articulaţiilor). Tot în Damen, muncitorii pot pleca acasă cu fibroză pulmonară (prin expunerea la gaze de sudură) şi sideroză (afecţiune pulmonară cauzată de inhalarea pulberilor rezultate după prelucrarea metalelor)", a mai spus doctorul Boldea .

Aceleaşi afecţiuni, alături de altele specifice siderurgiei, se întâlnesc şi la combinatul ArcelorMittal Galaţi. Spre exemplu, din cauza efortului fizic la care sunt supuşi, mulţi siderurgişti suferă de discopatie lombară, spondilodiscartroză, lombosacralgie (dureri la coloana vertebrală). „Angajaţii care au muncit la Uzina Cocso Chimică s-au ales cu ciroză sau astm, afecţiuni generate de înhalarea gudronului. Siderurgiştii de la Uzina Aglomerare Furnale fac în general silicoză şi îşi pierd auzul cauza zgomotului insuportabil", a declarat Nicolae Cuculea, maestru în combinat şi responsabil cu Sănătătea şi Siguranţa în Muncă în sindicatul Solidaritatea.

Până şi violoniştii

Nici liber profesioniştii nu scapă de boli, chiar dacă sunt proprii lor şefi. Astfel, anul acesta, trei muzicienii, dintre care doi violonişti, s-au îmbolnăvit de sindromul de canal carpian (probleme cu articulaţia mâinii, n.r.). Cu această afecţiune nu mai pot cânta la instrumente şi ca atare nu mai pot să-şi câştige existenţa.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Sl ... 83196.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Accidentele de muncă şi bolile profesionale au costat 500.000 de lei

Cea mai mare sumă acordată pentru un angajat gălăţean cu o boală profesională a fost de 11.000 de lei. Cele mai multe boli profesionale au fost înregistrate în rândurile angajaţilor de la Şantierul Naval Damen Galaţi, cea mai „dăunătoare" meserie fiind cea de sudor electric.

Conform Casei Judeţene de Pensii, pentru accidentele şi bolile profesionale înregistrate anul trecut în Galaţi s-a acordat suma de 500.000 de lei, angajaţilor care au făcut solicitări pe drepturi de asigurări. 52.888 de lei au reprezentat despăgubiri în caz de deces, 97.974,73 lei au constituit cheltuielile cu servicii medicale, compensaţiile pentru atingerea integrităţii au fost de 19.348 lei, iar cheltuielile cu servicii medicale plătite către alte case de pensii din ţară au fost de 11.021,84 lei. De asemenea, cheltuielile cu concediile medicale, suportate din a patra zi de incapacitate temporară, au fost în valoare de 309.281 lei, iar 19.932 de lei au mers către angajatori cu titlu de diferenţă la indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă şi boli profesionale.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Accidentele_de_munca_si_bolile_profesionale_ne-au_costat_500-000_de_lei-_Santierul_Naval_Damen_are_cei_mai_multi_bolnavi_0_239976063.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.