Jump to content

Vom avea fântâni arteziene pe strada Brăilei


dcp100168

Recommended Posts

Zece fântâni arteziene pe bulevardul Brăilei

* Jumătate de miliard de lei vechi pentru proiectul de modernizare a bulevardului Brăilei, în zona Ţiglina I – Ţiglina II * În 2010, palmierii din zona băncilor vor fi concuraţi de fântânile arteziene de pe scuarul bulevardului Brăilei *

Nemulţumit de look-ul scuarului de pe bulevardul Brăilei, viceprimarul municipiului, social-democratul Nicuşor Ciumaceonco, a pus la cale o adevărată „operaţie estetică”. În zona cuprinsă între Inelul de Rocadă şi intersecţia cu bulevardul Coşbuc, panourile publicitare vor dispărea, iar în locul lor vor fi amplasate nu mai puţin de zece fântâni arteziene de aproximativ 40 mp fiecare. Potrivit viceprimarului, licitaţia pentru proiectarea amenajării scuarului ce desparte Ţiglina I de Ţiglina II a fost deja adjudecată de o societate din Bacău - SC Rutier Conex SRL, care mai trebuie să prezinte unele acte pentru a fi validată drept câştigătoare, în cazul în care nu vor fi contestaţii din partea altor participanţi. Termenul de realizare a proiectului este de 75 zile, valoarea lucrării fiind de 51.700 lei (TVA inclus). Trebuie să vă spunem că suma de jumătate de miliard de lei vechi a fost preţul cel mai scăzut cerut la licitaţie. „Amenajarea presupune schimbarea bordurilor, a stratului vegetal, amplasarea unei fântâni cu diametru de 12 metri la Inelul de Rocadă, a altor zece fântâni arteziene între acest punct şi intersecţia cu bulevardul George Coşbuc precum şi montarea unui sistem automat de irigare”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Potrivit politicianului, între Inelul de Rocadă şi Ţiglina I, pe cei 200 de metri vor fi patru fântâni, în zona Complexului comercial din Ţiglina I vor fi două, iar pe ultimul segment, alte patru. Deja au fost contactaţi toţi operatorii de publicitate şi li s-au oferit zone alternative de amplasare a panourilor publicitare. Pentru amenajarea efectivă a scuarului, abia la anul vor fi prevăzute fonduri în buget şi tot atunci vor demara şi lucrările. Pe scurt, din 2010, palmierii din zona băncilor vor fi concuraţi de fântâni arteziene. La acel moment vom putea fredona şi noi refrenul lui Andrieş: “Mmmm… Ce oraş frumos!”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Zece ... lei_2.html

Link to comment
Share on other sites

Tot e bine, atata timp cat lasa deoparte sadirea si intretinerea palmierilor :lol:

Prostului ii trebuie tichie de margaritar(sau cum s-o zice) Timisoara a incheiat un contract pentru impamantenirea:D a unor rari ciresi chinezo-mesopotamici cu frunza de trifoi...(pana la chinezo si inclusiv e totul adevarat:) )

Link to comment
Share on other sites

„Amenajarea presupune schimbarea bordurilor, a stratului vegetal, amplasarea unei fântâni cu diametru de 12 metri la Inelul de Rocadă, a altor zece fântâni arteziene între acest punct şi intersecţia cu bulevardul George Coşbuc precum şi montarea unui sistem automat de irigare”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Nu-s cam multe? Dacă tot vrea să facă ceva, le-ar mai rări și astfel ar ajunge până la Potcoava...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Se înfrumuseţează intrarea dinspre Brăila

Fântâni arteziene pe bulevard

Una din principalele intrări în municipiul Galaţi, cea dinspre Brăila, va fi amenjată special, a informat, ieri, viceprimarul municipiului Galaţi. Nu este vorba doar despre o dorinţă a sa, ci despre un proiect deja demarat. „A fost organizată licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de proiectare pentru ˝Amenajare scuar b-dul Galaţi – str. Oţelarilor˝. Compania câştigătoare este S.C. TAS S.R.L. Galaţi, iar valoarea contractului se ridică la 9.639 lei”, a declarat Nicuşor Ciumacenco. Potrivit acestuia, proiectul presupune realizarea următoarelor lucrări: înlocuirea bordurilor care delimitează suprafaţa carosabilă, de spaţiul verde; introducerea unui sistem automat de irigare; schimbarea stratului de pământ de la suprafaţă, cu pământ vegetal; realizarea unei platforme pentru amplasarea simbolului municipiului Galaţi; amplasarea de fântâni arteziene ornamentale, de mici dimensiuni; executarea, pe mijlocul scuarului, a unui gard destinat împiedicării traversării pietonale, prin loc nepermis; amenajare peisagistică (gazon, gard viu, arbori şi arbuşti).

http://www.viata-libera.ro/articol-Fant ... ard_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Primăria va da două milioane de euro pentru fântâni arteziene

Vă mai amintiți de propunerea, făcută anii trecuți, de directorul al atunci SADP Eduard Grosu, privind construcția unor fântâni arteziene pe mijlocul Bulevardului Brăilei? Vă mai amintiți câte valuri de râs a stârnit atunci acea idee și câte comentarii răutăcioase pe marginea zicalei “țara arde și baba se piaptănă”?

Dar de bordurile de pe același Bulevard Brăilei care au fost vopsite cu multă osârdie, anul trecut, de angajații de la Ecosal? Vopsirea în roșu/alb a bordurilor a fost una din primele măsuri luate de noul primar Marius Stan, spre exasperarea criticilor - care, până la urmă, au avut dreptate - și care au prevăzut de atunci că iarna va scoroji toată vopseaua, iar munca (adică manopera plătită de Primărie) oamenilor se va anula.

Ei bine, în Noul Galați totul se poate, chiar și atunci când este vorba despre proiecte futuriste, ca să fim eleganți în exprimare.

Joi seară, Consiliul Local Galați a votat - cu abținerea doar a celor trei consilieri locali PDL - construirea unei fântâni arteziene în mijlocul scuarului de la Inelul de Rocadă, dar și a altor zece fântâni arteziene pe mijlocul scuarului de pe Brăilei, precum și înlocuirea bordurilor existente (cele vopsite anul trecut) pe Brăilei, cu altele.

Iată și veștile bune: urâțenia de schelă metalică din mijlocul scuarului de la Inelul de Rocadă va dispărea, scuarul de pe Brăilei va fi plantat cu gazon și udat cu aspersoare, nu cu furtunul, ca până acum, iar spațiul verde nici nu va mai putea fi călcat în picioare de nesimțiții care n-au învățat nici până acum pentru ce sunt trasate, din loc în loc, dungi albe pe șosea, zone cunoscute sub denumirea de “trecere de pietoni”. Cum vor fi împiedicați gălățenii să traverseze aiurea, prin gazon? Prin instalarea unui gard metalic, de 1,25 metri, exact pe mijlocul scuarului!

Suma totală investită în fântâni – cât e economia făcută cu transportul pensionarilor

Pentru toate aceste lucrări ambițioase, municipalitatea va aloca de la bugetul local suma de 4,084 milioane lei.

La această sumă mai adăugați 4,53 milioane de lei, cât se va aloca tot de la bugetul local pentru repararea și modernizarea a 14 fântâni arteziene în oraș. Stați liniștiți, acestea sunt deja construite! Vorbim de Păpădia, Fata pe Valuri, fântâna din Mazepa, dar și de cele șapte de la Direcția de Finanțe și cele patru de vizavi, de la Spicul. Potrivit raportului de specialitate, cu cele 4,53 milioane lei, fântânile vor fi placate cu marmură sau granit, mozaicul artistic va fi reparat, se va monta dalaj decorativ, sistemele hidraulice se vor automatiza, instalațiile electrice vor fi înlocuite și se va realiza și iluminatul arhitectural.

Așadar, în total 8,6 milioane lei, adică aproape două milioane de euro. Spre comparație, suma este cu doar 300.000 de lei mai mare decât cea preconizată a se economisi la bugetul local în acest an (8,23 milioane lei), prin limitarea numărului călătoriilor cu mijloacele de transport în comun ale Transurb la care au dreptul pensionarii, șomerii și alte categorii defavorizate. Deci, bani de fântâni ar fi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Arteziene şi borduri noi pe strada Brăilei

* În Galaţiul în care, după o ploaie torenţială, canalizările devin havuzuri, iar conductele sunt sită, nu mai puţin de 8,6 milioane de lei „ţâşnesc” din bugetul local al anului 2013 pentru amenajarea sau reabilitarea şi modernizarea unor fântâni arteziene * Bordurile schimbate şi/sau vopsite alb-roşu de pe scuarul Brăilei vor fi înlocuite

Uriaşa construcţie metalică de la Inelul de Rocadă va dispărea şi în locul ei va răsări o fântână arteziană cu diametrul de 18 metri, căreia îi vor ţine isonul alte zece fântâni arteziene ornamentale, cu diametrul de 12 metri, amplasate pe scuarul central al străzii Brăilei. Şi asta nu e tot! Bordurile care delimitează suprafaţa carosabilă de spaţiul verde, schimbate sau vopsite în roş-alb astă toamnă, vor fi înlocuite (iar!) cu borduri de 20x25 centimetri. Mai mult, în mijlocul scuarului va fi amplasat un gard ornamental cu înălţimea de 1,25 metri - ca să nu mai calce nimeni spaţiul verde -, iar trecerile de pietoni existente vor fi amenajate cu pavele pietonale. În fine, spaţiul verde va fi amenajat cu gazon şi udat nu cu furtunul, ci cu un sistem automat de irigare.

Valoarea totală a investiţiei este de 4.084.980 de lei de la bugetul local şi aleşii i-au dat undă verde prin aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul “Amenajare scuar central strada Brailei - Inel de Rocadă”. Prin lucrarea care va dura 12 luni, autorităţile sunt convinse că se va reuşi „integrarea peisagistică a acestei zone, creşterea gradului de confort al populaţiei, înlăturarea aspectului neîngrijit şi neunitar al scuarului şi creşterea gradului de siguranţă rutieră”, cel puţin aşa prevede hotărârea votată de aleşi.

Şi asta nu e tot! Potrivit city-managerului Aurel Vlaicu, lucrările de modernizare a oraşului vor trebui să fie sincronizate cu reparaţia capitală a magistralei CET, solicitată deja de Electrocentrale. Concret, vor fi intervenţii pe Brăilei, intersecţia Coşbuc, Regiment 11 Siret, până în Faleză, de aceea aleşii s-au grăbit să gireze aceste studii de fezabilitate de reabilitare a spaţiului verde a scuarului. Oricum, rămâne de discutat dimensiunea scuarului şi eventual lărgirea arterei cu încă o bandă.

Modernizare, etapa a II-a

Aleşii locali au aprobat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii propuse pentru anul 2013, pentru a doua etapă de reabilitare şi modernizare a fântânilor arteziene. Dacă în prima etapă a fost vizată doar arteziana din Grădina Publică, acum sunt avute în vedere „Fata pe Valuri” de pe strada Domnească, "Păpădia" de la Sindicate, "Fântâna cu valuri" din Mazepa, cele şapte arteziene de la Direcţia de Fiscalitate şi cei patru "Nuferi" de pe Domnească, de la blocul M. Principalele intervenţii avute în vedere sunt refacerea placajelor cu marmură sau, în cazul "Fetei pe Valuri", placarea bazinului cu marmură colorată, refacerea tencuielilor de etanşare degradate şi înlocuirea sistemelor hidraulice şi iluminarea arhitecturală a obiectivelor. La arteziana din Mazepa se va monta o a doua pânză-val din tablă perforată pentru atenuarea zgomotului produs de căderea apei. Valoarea totală a investiţiei este de 4.532.995 de lei, de la bugetul local, iar durata de realizare de 12 luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Primarul Marius Stan caută pe Facebook soluţii pentru Inelul de Rocadă

Printr-un anunţ postat pe pagina sa oficială de Facebook, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, le cere ajutorul gălăţenilor. Edilul spune că ar avea nevoie „de cât mai multe idei realiste pentru modernizarea Inelului de Rocadă (intersecţia de la Ultimul Leu)”. „Mi-ar prinde bine să ştiu cum v-aţi dori voi să arate Inelul de Rocadă. Vrem să începem modernizarea acestei intersecţii şi cred că este normal să ştim şi părerile voastre. Cu cât mai multe idei, cu atât mai multe soluţii bune. Iar cea mai bună va deveni realitate”, îi invită primarul pe gălăţeni.
Iată o iniţiativă inspirată de consultare a cetăţenilor urbei, însă, paradoxal, ea vine după ce a fost luată o decizie în urmă cu un an. Mai precis, pe 14 martie 2013, la propunerea primarului Marius Stan, a fost votată o hotărâre care vizează reamenajarea întregului scuar al străzii Brăilei, şi în primul rând îndepărtarea uriaşei construcţii metalice care rugineşte la Inelul de Rocadă, pentru a face loc unei fântâni arteziene.

Hotărâre deja luată

Hotărârea Consiliului Local nr. 86 din 2013, privind studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar central strada Brăilei - Inel de Rocadă", prezintă starea de fapt astfel: „În prezent, Inelul de Rocadă este reprezentat de un spaţiu verde de formă circulară cu destinaţia de sens giratoriu, prevăzut în centru cu o construcţie metalică de dimensiuni mari. Pe scuarul central, spaţiul verde nu este amenajat astfel încât să se încadreze în peisaj”. Acestea fiind spuse, sunt propuse şi soluţiile: construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) pe scuarul central, şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă, dar şi amplasarea în mijlocul scuarului a unui gard ornamental cu înălţimea de 1,25 metri, pe lângă înlocuirea bordurilor care delimitează suprafaţa carosabilă de spaţiul verde. Valoarea totală a investiţiei fusese calculată la 4.084.980 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare la 12 luni. Iată că anul a cam trecut, fierătania e tot acolo, scuarul e la fel de neîngrijit, iar primarul face consultare publică pe Facebook.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

O investiţie de milioane va schimba intrarea în oraş

* Investiţia, aprobată joi, 25 iunie, de aleşii locali, se ridică la 11,7 milioane de lei * Trei fântâni arteziene care spun povestea Dunării, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră, un obiect decorativ inspirat din sigiliul lui Petru Rareş şi o stemă a oraşului, luminată cu reflectoare, ar putea schimba total intrarea în oraş dinspre Brăila

Intrarea în oraşul Galaţi dinspre Brăila s-ar putea schimba radical, pentru că aleşii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor". Documentul, realizat de SC Atelier 3D SRL Galaţi, a fost singurul proiect care a suscitat discuţii în şedinţa Consiliului Local de joi seara. Aleşii PNL au ridicat obiecţiuni legate de punctul forte al întregii amenajări - trei fântâni arteziene şi faţă de costuri.

Ce-au spus liberalii

Inginerul Săvel Rotaru a declarat că este de acord cu studiul de fezabilitate, dar ar prefera ca amenajarea să cuprindă doar spaţii verzi, nu şi fântâni arteziene, pentru că apa creează deja mari probleme în oraş. Primarul Marius Stan a replicat că tema proiectului este legată de Dunăre - prezentarea ei de la izvor la Marea Neagră - şi fără apă n-ar avea sens.

Liberalul Viorel Trif a atacat costurile: „Nu spunem că ele nu corespund lucrărilor efective. Să analizăm priorităţile reale ale oraşului, având în vedere că este, totuşi, o valoare de 11 milioane de lei, deşi proiectul este util, pentru că schimbă faţa Galaţiului”. „În Galaţi, carosabilul se lasă şi se surpă fără motiv. Lucrările de hidroizolaţie a acestor fântâni trebuie tratate cât se poate de serios, întrucât tocmai lucrările care ar înfrumuseţa intrarea în oraş s-ar putea să ne ducă în situaţia în care să ne facem de râs”, a adăugat dr. Mihail Bucatanschi.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate.

Ce prevede studiul de fezabilitate

Studiul de fezabilitate vizează bulevardul Galaţi, de la intersecţia cu bulevardul Dunărea până la intersecţia semaforizată din dreptul sensului giratoriu de la Universitatea Danubius, continându-se cu un tronson cu lungimea de 150 de metri pentru a se putea amenaja intersecţia cu DN 22B.

Arhitecţii propun ca principala poartă de intrare în municipiul Galaţi să fie marcată cu un semnal reprezentativ în capătul de sus al pantei existente între Drumul de Centură şi ansamblul de blocuri: o stemă a municipiului şi literele care compun cuvântul GALAŢI, realizate din casete metalice montate pe o structură de susţinere din profile metalice, colorate şi luminate cu reflectoare.

Înlocuirea chioşcurilor existente cu module comerciale concepute unitar vine la pachet cu amenajarea intrărilor în tronsoanele de bloc, a spaţiilor pietonale cu alei, a spaţiilor verzi şi reconfigurarea spaţiilor de parcare.

Sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Galaţi cu bulevardul Dunărea va fi reamenajat prin amplasarea în centru a unui obiect decorativ inspirat din sigiliul lui Petru Rareş, iar închiderea perimetrală a sensului giratoriu se va face cu o zidărie de piatră cu o terminaţie crenelată.

Arhitecţii propun şi un ansamblu de artă urbană în capătul de nord al scuarului central, prin plantarea a trei şiruri de gard viu, cu înălţime variabilă, care să creeze ideea de valuri, şi o serie de elemente decorative cu traseu sinuos de diferite înălţimi din material translucid luminat.

Punctul forte îl constituie realizarea unei fântâni decorative „Dunărea”, cu trei secvenţe succesive: fântâna „Pădurea Neagră” (realizată din piatră neagră ce sugerează izvorul fluviului), fântâna „Cascadele” (care sugerează traseul fluviului) şi fântâna „Marea Neagră” (un bazin larg, traversat de o punte din grătare metalice, amplasat în dreptul intrării în parcul Selgros. Mai mult, arhitecţii propun ca parcul să devină unul de aventură, pentru că panta naturală accentuată permite instalarea de tiroliene, pereţi de căţărare şi tir cu arcul.

Amenajarea bulevardului Galaţi implică reabilitarea parţii carosabile, a trotuarelor, amenajarea unei piste pentru biciclişti pe toata lungimea arterei carosabile, amenajarea de parcări noi şi reabilitarea celor existente. Pentru DN 22B se are în vedere amenajarea părţii carosabile, şanţuri şi rigole, realizarea unor elemente de siguranţa circulaţiei, amenajarea scuarului central din axul bulevardului, dar şi a spaţiilor verzi de aliniament, din intersecţii şi din interiorul zonelor de locuit, între trotuar şi blocuri.

„Porţile oraşului trebuie să arate civilizat”

Arhitecţii au estimat că valoarea totală a investiţiei se ridică la 11.703.836 de lei cu TVA, iar durata de realizare este de 12 luni. Sursa de finanţare implică şi un împrumut, dar primarul Marius Stan a declarat că investiţia va fi cuprinsă la rectificarea bugetară: „Discuţiile despre cât costă mi se par chiar populiste. Intrarea în oraş, porţile oraşului, trebuie să arate civilizat şi costurile are cine să le verifice, Curtea de Conturi”, a conchis Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cai verzi pe pereti.

Ca o parere personala, daca Braila (sau ministerul, CJ, Primaria sau oricine) construieste podul peste Dunare, nu prea va mai avea cine sa privesca "minunile" galatene.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Stan a "degajat" terenul pentru Pucheanu. Concurs de proiecte pentru sensul giratoriu de la "Ultimul Leu"

Eliberată de panoul jerpelit şi de construcţia metalică, care au tronat atâta vreme acolo, insula de verdeaţă de la Inelul de Rocadă aşteaptă ceea ce i s-a promis de mult timp: o fântână arteziană sau… un concurs de proiecte arhitecturale, pentru o faţă nouă şi elegantă.

Promisiuni neonorate

În martie 2013, aleşii locali, dintre care unii se regăsesc şi azi în legislativul Galaţiului, au aprobat studiul de fezabilitate pentru obiectivul "Amenajare scuar central strada Brăilei - Inel de Rocadă". Hotărârea prevedea construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) pe scuarul central şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă, dar şi amplasarea în mijlocul scuarului a unui gard ornamental cu înălţimea de 1,25 metri, pe lângă înlocuirea bordurilor care delimitează suprafaţa carosabilă de spaţiul verde. Valoarea totală a investiţiei fusese calculată la 4.084.980 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare era estimată la 12 luni.
În 2014, printr-un anunţ postat pe pagina sa oficială de Facebook, primarul municipiului Galaţi de la acea vreme, Marius Stan, le cerea ajutorul gălăţenilor. Edilul spunea că ar avea nevoie "de cât mai multe idei realiste pentru modernizarea Inelului de Rocadă (intersecţia de la Ultimul Leu)". "Mi-ar prinde bine să ştiu cum v-aţi dori voi să arate Inelul de Rocadă. Vrem să începem modernizarea acestei intersecţii şi cred că este normal să ştim şi părerile voastre. Cu cât mai multe idei, cu atât mai multe soluţii bune. Iar cea mai bună va deveni realitate", îi invita edilul pe gălăţeni.
Abia anul acesta, în mai, autorităţile şi-au suflecat mânecile şi, cu un ultim hei-rup, au trecut la fapte. "Desfiinţăm construcţia metalică de la Inelul de Rocadă. Va fi arborat drapelul naţional şi amplasată crucea Sfântului Andrei, patronul spiritual al oraşului", ne-a comunicat atunci Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi.

Încă o promisiune

Suntem în luna iulie şi, în afară de refacerea spaţiului verde, pe insula sensului giratoriu nu s-a mai întâmplat nimic. Există însă o promisiune, în programul politic cu care Ionuţ Pucheanu a câştigat fotoliul de primar al Galaţiului: "Împreună cu specialişti în domeniu vom organiza un concurs de arhitectură, pentru găsirea celui mai bun proiect pentru refacerea sensului giratoriu de la Ultimul Leu", se arată în document.
Mai mult, Pucheanu consideră că "este obligatorie reamenajarea zonei cuprinse între sensul giratoriu de la "Ultimul Leu", b-dul Cloşca, b-dul Brăilei şi Plaja "Dunărea", prin refacerea şi extinderea parcului existent. Această zonă va continua cu fosta Uzină de Apă, care, prin atragerea de fonduri europene, poate fi reintrodusă în peisajul urban. Aici pot fi amenajate spaţii neconvenţionale pentru expoziţii, concerte sau piese de teatru. Vom dezvolta zone în care tinerii cu spirit creativ să se poată exprima liber (graffiti) sau zone în care tinerii pot practica sporturi extreme".
Rămâne de văzut câte dintre aceste noi promisiuni se vor realiza.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.