Jump to content

Unde au ajuns olimpicii internaţionalii de la LVA


dcp100168

Recommended Posts

Unde au ajuns internaţionalii de la „Alecsandri”

Galaţiul exportă olimpici

* Din 15 medaliaţi la Internaţionale, doar unul şi-a făcut o carieră în Galaţi * SUA, Canada, Franţa, Olanda sunt destinaţiile generaţiilor de aur * După 20 de ani de democraţie România rămâne să-şi plângă de milă, în timp ce tinerii cel mai bine pregătiţi pleacă din ţară *

Acum aproape 30 de ani, un gălăţean pasionat de fizică spărgea gheaţa obţinând pentru oraşul său prima distincţie la o olimpiadă internaţională. În 1972, menţiunea lui Laurenţiu Frangu, elev la actualul Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, însemna doar începutul. De atunci, instituţia de învăţământ a produs, în medie, câte un premiu pe an la Internaţionale.

La aşa investiţie, profitul ar trebui să fie pe măsură. Unde au ajuns însă cele 15 genii, care s-au remarcat la competiţii de-a lungul a trei decenii? Consternarea cea mai mare ar fi să citiţi că toţi se află în continuare în România. Că toate „minţile sclipitoare” ce atrăgeau, în deceniile comuniste sau în perioada tulburatei democraţii, aprecierile profesorilor străini, s-au specializat la universităţile noastre ori şi-au făcut un trai frumos chiar în Galaţi. Realitatea nu mai uimeşte pe nimeni: aproape toţi internaţionalii gălăţeni trăiesc în Europa de Vest sau peste Ocean.

Profesorii sau foştii profesori ai Colegiului Naţional „Alecsandri” află rar veşti despre absolvenţii lor. Dar din datele existente în acest moment la şcoală, mai bine de 90 la sută şi-au legat viaţa de alte meleaguri. În 27 de ani, CNVA-ul a strâns, în total, 20 de premii sau menţiuni la matematică, patru la fizică, patru la chimie şi câte una la biologie şi informatică. Dintre cei 15 internaţionali gălăţeni, doar unul se află în Galaţi. Este vorba despre Laurenţiu Frangu, profesor universitar doctor la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Despre trei olimpici (Ion Apostol, menţiune, 1979 şi Lucian Mitoşeriu, aur, 1987, ambii la fizică, şi Ramona Moraru, bronz, 1997, biologie), şcoala nu mai are niciun fel de informaţii sau nu sunt date actualizate.

Ceilalţi şi-au asigurat viitorul în străinătate. Andrei Nicolau (dublu medaliat cu bronz, 1976, 1977, chimie) şi Nicolae Mandache (aur, 1983) ar trebui să se afle şi la această oră în Franţa, unde ocupă catedre în domeniul matematicii.

Medaliat de două ori cu bronz şi o dată cu argint, la competiţiile de la mijlocul anilor ’80, Martin Weiss, care ar trebui să aibă în jur de 40 de ani, lucrează în Olanda, în domeniul cercetării.

Acelaşi parcurs îl are, în Canada, şi Radu Negulescu (argint şi două medalii de aur, anii ’80). În plus, elevul pregătit de Chiţa Popovici, de altfel unul dintre profesorii care au făcut istorie în învăţământul gălăţean, lucrează şi la o importantă firmă de soft.

Echipa din care făcea parte şi Constantin Chiscanu venea cu aurul de la Olimpiadele Internaţionale de Matematică în 1995 (Toronto) şi 1996 (Mumbai, India). America a strâns ce a fost mai bun, iar gălăţeanul a devenit un reputat cercetător peste Ocean. La fel s-a întâmplat cu Cristi Voicu (argint, matematică, 1997).

Mihai Manea, triplu medaliat cu aur la Internaţionala de matematică şi triplu campion la Balcaniade, îşi uluia profesorul, pe Vasile Popa, la începutul anilor 2000. Şi el a dat România pentru SUA. În 2005 a absolvit Princeton cu Summa Cum Laudae. Anul acesta şi-a susţinut doctoratul în economie, la Harvard, şi a devenit asistent în cadrul Massachusetts Institute of Technology, conform CV-ului postat pe siteul institutului american. Sora lui, Irina Manea (argint, 2001, Olimpiada Balcanică pentru Juniori), studiază în Scoţia.

Deşi nu s-au clasat pe podium, alţi doi gălăţeni participanţi la internaţionale confirmă regula. Claudiu Simion (fizică, 1995) este manager de proiect la o firmă din San Francisco, iar Florian Luca (matematică, 1986) munceşte în domeniu în Canada.

Doar cei mai proaspeţi premianţi nu şi-au luat (încă ?) la revedere de la România. Ioan Teodor Trotuş, un chimist pasionat care lua întâi bronzul şi apoi argintul la olimpiada internaţională în 2006 şi 2007, studiază la Universitatea Bucureşti şi, în paralel, colaborează, cu o firmă din domeniu, inclusiv, pe partea de cercetare. De asemenea, Filip Buruiană (aur la Balcaniadă, 2008) este student al Politehnicii Bucureştii, dar nu a scos din planuri o perfecţionare în străinătate. Dan Dănăilă (aur, Balcaniadă, 2009) este încă elev al Colegiului „Alecsandri”.

De-a lungul timpului, câţiva matematicieni, ca Weiss, Chiscanu sau fraţii Manea, au punctat decisiv. Ei au fost etaloanele unor generaţii. Despre ei ar trebui să vorbim în România de astăzi. Ei ar trebui să intre în orice TOP 10 al oricărui post de televiziune naţională. Dar ei au ales altceva, şi asta pentru că, într-un fel, au fost obligaţi să aleagă. „Acolo li se oferă posibilitatea să facă cercetare. Au şi salarii motivante în acest domeniu. În plus, găsesc alte joburi unde pot face carieră”, conchide profesorul Romeo Zamfir, şeful catedrei de Matematică de la colegiul gălăţean. Cine să le garanteze că în ţara lor ar fi urmat acelaşi drum?

http://www.viata-libera.ro/articol-Gala ... ici_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Este o mare realizare a acestor foşti elevi. Mult mai important, ce ar merita evidenţiat, este de fapt contextul generator. Şi pentru asta trebuie să ne amintim mereu de dascălii noştri. Şi să le mulţumim. Ar fi fost foarte puţin probabil, ca să nu zic total improbabil, să se evidenţieze astfel de elevi, dacă nu ar fi existat clasele speciale de fizică şi matematică. Un om precum Prof. Stoica Constantin a fost cel care a făcut toate eforturile pentru a înfiinţa o astfel de clasă la Liceul "Vasile Alecsandri" în 1972-1975, cu elevi de la toate liceele din Galaţi. Este meritoriu faptul că elevii săi au ajuns la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Dar mult mai important este faptul că toţi elevii acestei clase sunt oameni de nădejde, pregătiţi, oriunde au ajuns, în Galaţi, în oraşele României sau în alte colţuri ale lumii.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Va multumesc pentru cuvintele (si amintirile) frumoase despre tatal meu, regretatul Prof. Constatin Stoica. Din pacate s-a dus dintre noi mult prea devreme, intr-o zi in care alti elevi isi incepeau cariera (15 septembrie 2000). Din fericire a lasat in urma, pe langa doi copii (...) care ii calca pe urme, generatii intregi de OAMENI.

Dr. rer. nat. Mihai Stoica, Germania

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.