Jump to content

Andrei Lişinschi nu a colaborat cu Securitatea


dcp100168

Recommended Posts

CAB a decis că Andrei Lişinschi, candidat la Primăria Galaţi în 2008, nu a colaborat cu Securitatea

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, marţi, că Andrei Lişinschi, fost candidat din partea PD-L la alegerile din 2008 pentru Primăria Galaţi, nu a fost colaborator al Securităţii, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă ca neîntemeiată acţiunea deschisă în instanţă de CNSAS împotriva lui Lişinschi.

Andrei Lişinschi, candidatul PD-L la Primăria Galaţi ar fi fost recrutat, potrivit CNSAS, pe data de 11 iunie 1983, când ar fi semnat un angajament olograf cu numele real, preluând numele conspirativ “George”. Potrivit unui raport al securităţii citat de CNSAS, Andrei Lişinschi ar fi fost recrutat, deoarece în rândul elevilor din cadrul “Filialei de Formare şi Perfecţionare a lucrărilor de la navigaţia fluvial Galaţi, pentru calificarea în funcţii de ofiţeri electricieni ”nu era nicio “sursă de informare”. În acelaşi document, potrivit CNSAS, sunt arătate şi sarcinile ce ar fi fost atribuite lui Andrei Lişinschi, respectiv furnizarea informaţiilor despre “elevi care eventual intenţioneză să fugă din ţară, ascultă posturi radio străine şi comentează asemenea emisiuni la şcoală, elevi care au rude în străinătate sau întreţin relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, precum şi comportarea unor lectori la orele pe care le predau la curs”. Astfel, CNSAS susţine că notele informative dovedesc faptul că Andrei Lişinschi ar fi dat informaţii cu privirea la doi cetăţeni iugoslavi şi despre o persoană care l-a rugat să “plaseze” 200 de dolari. “Anul acesta m-am găsit cu ea la Oltul (restaurant) de pe strada Portului şi mi-a zis dacă pot să-i plasez 200 de dolari (dar că sunt rupţi la mijloc şi falşi). Îi are de la concubinul ei”, se arată într-o notă informativă atribuită lui Andrei Lişinschi şi deţinută de CNSAS. De asemenea, potrivit acţiunii depuse în instanţă de CNSAS, Andrei Lişinschi ar fi furnizat informaţii securităţii şi despre personalul restaurantului Potcoava de Aur, unde “două barmaniţe întreţin frecvent relaţii cu navigatori străini de la care cumpără diferite sume de dolari, bani care ulterior sunt plasaţi la navigatori români, care efectuează voiaje în străinătate”, dar şi despre colegi de serviciu. “Soţia colegului este artist plastic. Cumpără pânză şi confecţionează lucruri şi apoi le vinde. Avea idei fixe în ceea ce priveşte nivelul ridicat de viaţă şi modă din ţările occidentale”, se arată într-o altă notă informativă semnată cu numele conspirativ “George”. În raportul de recrutare ca informator al securităţii, Andrei Lişinschi ar fi obţinut calificative bune şi ar fi avut “sarcini precise pe lângă navigatorii şi străini ce vin în portul Galaţi”, fiind “de acord cu securitatea”, se arată în sesizarea CNSAS. “Cu ocazia contactărilor a furnizat un număr de 3 note informative cu interes operativ pentru organele noastre, stabilind totodată ataşamentul acestuia pentru organele noastre şi faţă de patrie”, potrivit raportului de recrutare ca informator atribuit lui Andrei Lişinschi.

În acest caz, CNSAS a înaintat, pe 30 iunie 2008, dosarul lui Lişinschi către Tribunalul Bucureşti, pentru ca ulterior, după modificarea Legii de funcţionare a Colegiului, cauză să fie trimisă spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Andrei Lişinschi controlează Grupul de Firme Profiland-Intfor, specializat pe produse metalurgice, şi este o prezenţă constantă în Top 300 Cei mai bogaţi români. În 2004, el a candidat ca independent la Primăria municipiului Galaţi, dar nu a intrat în turul doi. Ulterior, a devenit membru al Partidului Democrat-Liberal, formaţiune din partea căreia a candidat din nou la Primăria Galaţi, în 2008. A intrat în turul doi cu principalul său oponent, social-democratul Dumitru Nicolae, primar din 2000, care l-a învins cu un scor categoric: 71,19% la 28,81%.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.