Jump to content

Viorel Baciu: "Caricatura este surâsul inteligent al vieţii"


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Viorel Baciu: Caricatura este surâsul inteligent al vieţii

A obţinut aproximativ 40 de premii naţionale şi a făcut portretul mai multor celebrităţi, printre care îi amintim pe Steven Segal, Horst Koehler - preşedintele Germaniei şi Angela Merkel. A venit în Galaţi când avea şase ani. Părinţii l-au înscris la Liceul de Artă pentru a studia vioara. Mai târziu, a trecut pe arte plastice. Prima caricatura a făcut-o la şcoală, pe sub bancă, profesorului său de pictură Mihai Dăscălescu. „Pe atunci nu ştiam ce e caricatura, eu ziceam că desenez. De la dânsul am învăţat pictură. A fost elevul marelui pictor Corneliu Baba”, spune Viorel Baciu. A fost fermecat dintotdeauna de patriarhul caricaturii Alexandru Clenciu, care i-a devenit şi mentor. “L-am venerat de mic copil. Am sorbit, ani de zile, revista "Perpetuum comic”, cu lucrările maestrului. Nu pricepeam cum patru linii pot să redea expresia unui chip”, povesteşte Baciu. În aproape 18 ani de caricatură a ajuns să deţină o colecţie impresionantă de lucrări şi expoziţii. Nu le mai ştie numărul. A obţinut şi 38 de premii naţionale. Cel mai mult s-a bucurat de unul primit la Timişoara, în 1998, avându-l ca preşedinte al juriului pe Marcel Chirnoaga, celălalt, la Urziceni, în 1999. Ultima expoziţie este vizitată de sute de oameni şi este în Antalia la un hotel de lux. “Eu nu sunt un vânător de premii. Sunt un vânător al unei metafore în care să rămână ceva după mine”, spune cunoscutul caricaturist gălăţean. Umorul este foarte important pentru Viorel Baciu: „După primul scâncet, la naştere, orice copil râde. E un semn. Râsul a apărut din durere”.

Fiecare lucrare trebuie să aibă o destinaţie

Viorel Baciu spune că este foarte important să cunoşti foaia de parcurs a unui desen. „În ziua de astăzi este foarte greu să vinzi un petec de hârtie. Într-o eră comecială trebuie să ştii cui te adresezi. Cel mai greu şi insuportabil lucru este să desenezi în gol. În acest mod suferinţa vine mai repede”, susţine Viorel Baciu. Artistul gălăţean a schiţat istoria în imagini a ultimilor 20-23 de ani ai echipei de fotbal Oţelul. Cele 43 de caricaturi, printre care se regăsesc foşti conducători, antrenori şi jucători, dar şi membri actuali ai clubului, sunt expuse la tribuna oficială a stadionului. La începutul acestui an a făcut şi o carte de colorat pentru copiii romilor, în colaborare cu Poliţia Capitalei. În 2008 şi 2009 a obţinut premiul pentru cel mai bun partener al Poliţiei. Alte proiecte importante sunt şi galeria cu primari de la Galaţi, de la 1918 până în prezent şi galeria cu primari de la Brăila. Pentru 2010, caricaturistul pregăteşte câteva surprize, cum ar fi proiectul cu cei 50 de şefi de stat de pe întreaga planetă şi un kilometru de caricatură pentru gălăţeni, la Festivalul Scrumbiei.

Ce-i place

Îmi place să citesc, dar nu orice fel de maculatură. Mă fascinează cărţile în care istoria subterană iese la suprafaţă. Ador excursiile în familie. Mi-aş fi dorit la catedră, dar aş fi dat în mintea copiilor prea repede. Sunt un fan al lor. În copilărie sufletul omului este inocent, mai târziu se ştirbeşte, se urâţeşte.

Ce nu-i place

Detest mârlănia, mitocănia şi ipocrizia. Dacă aş face un partid antimârlănesc să ştiţi că jumătate din ţară m-ar vota. Este o inflaţie de mârlani. Consider că vremea porcilor nu va dispărea niciodată. Am gura mare, în sensul că vorbesc mult. Dar nu degeaba.

Întrebări şi răspunsuri

- Cu ce caricaturişti aţi colaborat?

- Am avut onoarea să lucrez cu Florian Doru Crihană, care este un specialist în diplomaţia caricaturii. Are o caricatură de mare rafinament. Îmi ridic pălăria în faţa fiecărui coleg de breaslă. Depinde cât o ridic. Pentru unii mai puţin, pentru alţii mai mult. Împreună cu Crihană am deschis şi primul Muzeul al Caricaturii al Române. Dar asta e istorie. Culorile politice au găsit de cuviinţă să desfinţeze acel spaţiu.

- Mai există interes pentru cultură?

- Cultura există, însă nu mai avem criteriu de culturalizare. În ziua de astăzi, cultura a devenit o formă de imitaţie, iar mimatul acesta dăunează grav sănătăţii mintale şi, în general, culturii. Scara valorilor s-a întors cu fundul în sus.

Profil

Născut: 23 februarie 1962, Botoşani

Studii: Liceul de Artă, Galaţi

Familie: căsătorit, un copil

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vi ... 82170.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Sint o veche cunostinta si un mare admirator al caricaturistului Viorel Baciu. De aceea va rog, amabil, daca este cineva in gradul sa-mi furnizeze o adresa Email sau o alta forma cu care asi putea contacta vechiul meu prieten. Cautarile in Web s-au demonstrat inutile. Ramin profund indatorat aceluia care ma poate ajuta, multumindu-va anticipat.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Un gălăţean a fost mâna stângă a preşedintelui Iohannis

Cunoscutul caricaturist gălăţean Viorel Baciu a fost, în campania electorală, mâna stângă a viitorului preşedinte al României, Klaus Iohannis. Concret, Viorel Baciu a fost cel care a ilustrat „România lucrului bine făcut începe cu tine” clipul în care Klaus Iohannis îşi prezintă programul electoral şi care a devenit unul dintre cele mai vizionate clipuri electorale de pe youtube. Uimitoare nu este doar împletirea mesajului politico-electoral cu caricatura, ci şi faptul că mesajul unui politician de dreapta este realizat cu mâna stângă! De la Viorel Baciu am aflat totul despre cum s-a născut „România Normală”.

Provocarea

Totul a început cu un e-mail prin care staff-ul lui Iohannis îi invita pe caricaturist să ilustreze „România lucrului bine făcut”. „Trebuia ca fiecare cuvânt să aibă în spate un desen, ceea ce mi s-a părut foarte greu. În momentul în care ai o frază «România începe şi se termină cu cetăţenii ei», pare greu de presupus că cineva poate face un desen cum se termină cetăţenii şi cum încep ei. Dar citind textul am văzut că este, de fapt, o poveste. O poveste de dreapta, făcută de o mână stângă. Stângă, nu stângace! Eu sunt ambidextru. Mi s-a părut că e una dintre formulele în care nu ataci pe nimeni, nu spui nimănui «Ba pe-a mă-ti!», un concubinaj de marketing politic între un om foarte serios, cum este actualul preşedinte, şi un lucru pe care lumea în consideră neserios – caricatura, care e, de fapt, foarte serioasă”, ne-a mărturisit Viorel Baciu.

Culisele

După patru zile de gândire, caricaturistul avea deja schiţa pe hârtie. Filmările au durat aproape patru zile, şi, la finalul fiecărei filmări, camera era sigilată!

„Chinul mare a fost să nu mi se vadă urechea sau vârful nasului şi a trebuit să întind mâna, iar tabla aceea pe care desenam era alunecoasă. Cadenţa de vorbire a preşedintelui este mai rară. Nu puteam desena ca barca pe valuri. Am desenat normal. Dânsul a citit normal, şi, ca să facă legătura, au mărit viteza mâinii. Trebuia să o luăm precum acele ceasornicului, de la stânga la dreapta ca povestea să aibă un contur”, îşi aminteşte caricaturistul.

Ce-a câştigat

„Şi dacă mergeam şi făceam piaţa unei bătrâne, tot câştigam ceva. Câştigul meu a fost că am învăţat cum se face un lucru bine făcut. Şi am cunoscut oameni extraordinari”, ne-a mărturisit Baciu. „Ştiam că lucrez pentru viitorul preşedinte al României. Unii comentează pentru că, fiind şi stângaci, am prieteni, cunoştinţe în partea stângă. Dar în zonele de campanie, când mergi pe mijlocul străzii, nu mai era loc pe stânga, era ocupat şi m-am dus puţin pe dreapta, unde erau două locuri în picioare. Ca să nu fiu ipocrit, mi-ar fi plăcut să lucrez şi pentru Victor Ponta, dar în zona stângii ştiţi cum e, dacă apari, se spune „bine că eşti tu deştept!”, spune caricaturistul.

Ce urmează

Fireşte, Klaus Iohannis are deja o caricatură semnată Viorel Baciu. Dar îi va fi înmânată cu alte două surprize: un calendar pe zece ani, şi o lucrare care are la bază o bucată de stofă nemţească - fetru - şi pe care scrie în română şi în germană „stofă de preşedinte”. Aluzie la vechea remarcă interbelică de recunoaştere a calităţii. Maestrul Baciu pregăteşte, însă, o replică la fel de vie la „România normală, România lucrului bine făcut” – „România lucrului bine corupt”. Despre acest proiect, în alt desen însă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.