Jump to content

Finanţare pe elev în învăţământul preuniversitar


dcp100168

Recommended Posts

Începe bătălia dintre şcoli pentru câştigarea elevilor

* Guvernul a adoptat finanţarea per elev la învăţământul preuniversitar *

Anul 2010 se anunţă a fi unul dificil pentru directorii unităţilor din învăţământul preuniversitar. Pe ultima sută de metri, Guvernul a adoptat mult temuta ordonanţă prin care unităţile de învăţământ vor fi finanţate în funcţie de numărul de elevi pe durata unui an şcolar. Mai exact, acest lucru înseamnă că şcolile, grădiniţele şi liceele de stat, finanţate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar/an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani. Cu alte cuvinte, instituţiile care nu au căutare printre elevi nu-şi vor mai putea acoperi salariile pentru angajaţi, următoarea măsură fiind un val de disponibilizări ca o consecinţă a dispariţiei mai multor posturi.

Deşi aplicată de universităţi de câţiva ani buni, finanţarea pe număr de studenţi nu a afectat instituţiile de învăţământ superior, deoarece acestea au dezvoltat în paralel forma de învăţământ cu taxă, care ajută substanţial la rotunjirea veniturilor proprii.

Guvernanţii au decis că standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de alţi indicatori specifici, şi ţinând cont dacă unitatea de învăţământ se află în mediul urban sau rural. Punctul de reper decis de Guvern a fost învăţământul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1. Standardul de cost pentru un astfel de elev a fost stabilit la 2.857 de lei.

Această decizie despre care se vorbeşte de mai multă vreme va avea mai multe consecinţe. Una dintre ele va fi o aprigă bătălie între şcoli pentru creşterea numărului de elevi, având în vedere că în ultimii ani învăţământul se confruntă cu o populaţie şcolară în scădere dar şi cu abandon şcolar la trecerea de la gimnaziu la liceu. De exemplu, la Galaţi, această rată a abandonului ajunge anual la aproape 1.000 de elevi la o generaţie de circa 6.000. Ca urmare, pe lângă programe riguroase de convingere a acestor elevi să rămână pe băncile şcolii, unităţile de învăţământ vor fi nevoite să apeleze la diverse „trucuri” pentru a-şi atrage elevii şi a păstra pâinea cadrelor didactice. Prin introducerea finanţării per elev, învăţământul preuniversitar va avea o cu totul altă faţă. Rămâne de văzut dacă schimbările vor fi în bine sau în rău.

http://www.viata-libera.ro/articol-Ince ... lor_2.html

Guvernul Romaniei a adoptat hotararea privind finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar de stat (finantate din bugetele locale) pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar pentru anul 2010. Astfel, pentru un prescolar din invatamantul cu program normal, standardul de cost pe elev este de 1.895 lei - in mediul rural si 2.071 - in urban. Pentru elevii din invatamantul liceal acesta este de 1.114 lei, iar pentru cei din invatamantul prescolar cu program prelungit/saptamanal, 3.474 lei, la mica diferenta de invatamantul liceal de arta si muzica - 3.272 lei.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Finanţarea per elev, o ecuaţie cu multe necunoscute

* Deşi în hotărâre se precizează faptul că prevederea se va aplica din 2010, nimeni nu ştie exact de când * Cei mai mulţi directori de şcoli se tem că nu le vor ajunge banii * În mediul rural, multe instituţii riscă să fie desfiinţate *

Alături de OUG 114 prin care se precizează că vor fi desfiinţate 15.000 de posturi din învăţământ, HG 1618/2009 cu privire la finanţarea unităţilor de învăţământ în funcţie de numărul de elevi le dă fiori reci profesorilor şi directorilor. Nimeni nu ştie exact de când se vor aplica aceste prevederi. Deşi în textul hotărârii scrie clar că e vorba de finanţarea pe 2010 a şcolilor, în unităţile de învăţământ nu s-a primit nicio indicaţie clară. „Nu ştim nimic. Ni s-au cerut nişte calcule orientative şi atât. E posibil să se aplice din septembrie, adică din anul şcolar următor. Dar nici asta nu e sigur”, ne spune directorul Colegiului Tehnic „Traian”, Costică Dima. Cam acelaşi lucru l-am aflat şi de la alţi manageri de şcoli.

Se acoperă sau nu cheltuielile salariale

Unii au fost mai curioşi încercând să descifreze ce-i va aştepta. Au făcut câteva calcule şi au constatat că există diferenţe între suma totală care a reprezentat salariile tuturor cadrelor didactice pe 2009 şi suma pe care urmează s-o primească în 2010 conform standardelor de finanţare per elev. „Există o diferenţă în minus. Nu cred că ne vom descurca aşa. Vom fi obligaţi să apelăm la veniturile extrabugetare ca să dăm salariile măcar la nivelul anului trecut. Şi totuşi noi suntem o şcoală mare, cu peste 700 de elevi. Ce se întâmplă acolo unde sunt mai puţini?”, ne spune directoarea de la Şcoala Nr. 28, prof. Camelia Bucşă.

Fostul director adjunct de la Liceul „Dunărea” şi actualul inspector general-adjunct Onuţ Atanasiu susţine însă că la unitatea citată a ieşit o uşoară diferenţă în plus: „Probabil aceşti bani în plus se vor regăsi în salariile debutanţilor, pentru că acestea vor creşte uşor anul acesta conform legii salarizării bugetarilor”.

La ţară va fi jale

Inspectorul general-adjunct recunoaşte însă că aplicarea acestei hotărâri în mediul rural va duce, probabil, la desfiinţarea şi comasarea unor instituţii. „Cu toate că există un cuantum mai mare pentru mediul rural, comparativ cu cel urban, sunt unităţi care nu-şi vor putea acoperi cheltuielile de salarizare”. „Acest lucru se explică prin faptul că respectivele calcule au fost făcute pe un eşantion de clase cu un număr mediu de 20-25 de elevi. Iar la ţară, este ştiut că sunt unităţi care au şi numai 10-15 copii la clasă”. „Pentru a nu se desfiinţa aceste şcoli, va trebui ca primăriile să asigure restul de bani din bugetele proprii. În caz contrar, se va lua decizia comasării şi desfiinţării unor instituţii de învăţământ cu număr redus de elevi”, ne declară Onuţ Atanasiu. Acesta va fi un bun pretext pentru dispariţia altor posturi din învăţământ, care nu se ştie dacă vor fi incluse în cele 15.000 sau vor fi în plus. În HG 1618 se precizează clar, la articolul 4(2): „Consiliile locale, inspectoratele şcolare şi consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică răspund de reorganizarea unităţilor de învăţământ, în condiţiile legii, cu încadrarea în standardele de cost/ elev/ preşcolar/ an”. Ca de obicei, la noi, nimic nu este clar la ora actuală. Un singur lucru este cert: nori negri planează asupra învăţământului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fina ... ute_2.html

Link to comment
Share on other sites

Şcolile sub 300 de elevi ies în deficit la finanţarea per elev

„Din calculele făcute până în prezent, la introducerea finanţării per elev, şcolile sub 300 de cursanţi ies în deficit. Ca urmare, vor fi comasări de clase sau chiar de instituţii de învăţământ, în perioada imediat următoare”, a declarat inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.

Acesta susţine că o categorie de şcoli defavorizată este cea a liceelor care au internat şi cantină: „În grila de finanţare, nu se face diferenţierea între un liceu care are aşa ceva în administrare şi unul care nu are. Cantina şi internatul presupun angajaţi în plus, pentru care nu se regăsesc fonduri în grila de finanţare. Ar trebui corectat cumva aici, dacă nu, consiliile locale vor avea obligaţia să suporte diferenţele de salarizare pentru angajaţii căminelor şi cantinelor”, mai spune Resmeriţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Scol ... _elev.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vor primi profesorii de la liceele de elită salarii mai mici?

* Finanţarea per elev loveşte în învăţământul de performanţă * Coeficientul alocat acestor unităţi nu acoperă salariile cadrelor didactice * Cum legislaţia este incompletă, nu se ştie ce măsuri se vor lua * La CNVA şi la Liceul de Artă nu ajung fondurile pentru salarii *

Prin aplicarea HG 1618/2009, tocmai liceele de elită şi cele de artă vor fi afectate. Prin aplicarea coeficienţilor stabiliţi pentru aceste categorii de instituţii fondul de salarii nu se ridică nici măcar la nivelul celui de anul trecut.

De exemplu, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, fondul de salarii pe anul 2009 a fost de 360.000 de lei. Dacă se aplică finanţarea per elev, fondul de salarii se ridică la doar 230.000 de lei. Asta înseamnă că profesorii vor primi salarii mai mici. Nimeni nu ştie deocamdată sigur.

Am discutat cu directorul-adjunct Cezar Gaiu pe această problemă: „Suntem îngrijoraţi, dar nu ştim nimic. Dacă ar fi să aplicăm aceste prevederi, profesorii ar trebui să plece acasă cu salarii mai mici”. „Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Probabil va apărea o metodologie nouă, care să reglementeze lucrurile”.

De unde această diferenţă în minus? Ne-a lămurit contabila-şefă a colegiului, Jana Ţugui: „Coeficienţii au fost calculaţi la un salariu mediu. Dar, la CNVA, peste 80 la sută dintre cadrele didactice au gradul didactic I şi sunt plătite aproape de limita maximă”.

Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi alte licee care au un corp profesoral de elită, cum ar fi Colegiul „Mihail Kogălniceanu”.

„Şi în alte ţări unde se merge pe finanţarea per elev, directorii au fost nevoiţi să se axeze pe câteva discipline la care se doreşte performanţă”. „Acolo au angajat profesori foarte buni, iar la celelalte obiecte au mers pe cadre didactice mai tinere, cu mai puţină experienţă, pe care îi plătesc mai puţin, ca să se poată încadra în bugetul alocat”. „Probabil aşa vom fi şi noi nevoiţi să facem. Alegem câteva discipline unde ne propunem să mergem la cote maxime şi renunţăm la profesorii foarte buni pe care-i avem la celelalte”. „Dar deocamdată nici nu se poate pune problema de aşa ceva pentru că încă mai este în vigoare titularizarea”. „Probabil cu această finanţare per elev se va schimba însă legislaţia şi nu va mai exista concurs de titularizare, ajungându-se la mult discutata descentralizare, când directorii de şcoli vor face şi angajările”, e de părere Cezar Gaiu. Acesta susţine că în alte ţări există instituţii de elită care sunt o mândrie pentru comunitatea locală şi care primesc din partea acesteia finanţare suplimentară. „Este anormal că s-a luat această decizie. Se loveşte în învăţământul de performanţă. Ar fi trebuit ca pentru şcolile de elită coeficienţii să fie diferiţi. Chiar nu ştim cum se va proceda”. „Ordonanţa a fost dată pe un teren legislativ viran. Nu ştim cum va putea fi aplicată. Pentru că nici să faci schimbări în corpul profesoral în timpul anului şcolar, cât ai elevii în bănci, nu te poţi apuca”, a mai declarat directorul-adjunct de la CNVA.

Cu toate că învăţământul vocaţional de artă are coeficient mai mare şi aici directorii se confruntă cu deficit bugetar la aplicarea finanţării per elev. Suma este aceeaşi şi pentru arte plastice şi pentru muzică. Însă, dacă la desen profesorul lucrează pe grupe, la muzică se lucrează individual cu elevul, normele fiind mult mai multe. „Probabil că se va reveni asupra hotărârii de guvern cu unele completări. Nu se poate să rămână aşa”, crede inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Primesc_profesorii_salarii_mai_mici_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Costul standard pe elev, mărit

La solicitarea sindicaliştilor, Guvernul a modificat standardele de cost pentru învăţământul vocaţional şi pentru Programul „Step-by-Step”.

Potrivit noilor reglementări, finanţarea în învăţământul primar vocaţional de muzică este de 4.571 de lei şi cel vocaţional de arte plastice şi coregrafie este de 2.742 de lei.

În cazul învăţământului liceal de muzică, standardul de cost pe elev aproape s-a dublat, de la 3.272 de lei pe elev la 6.285 de lei pe elev.

În cazul elevilor de la „Step-by-Step”, costul standard va fi de 4.057 lei.

http://www.viata-libera.ro/articol-Costul_standard_pe_elev_marit_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

În 2011, elevii aduc mai puţini bani

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis că, în 2011, standardele de cost per elev vor fi mai mici ca în 2010.

Anul acesta, un elev de gimnaziu din mediul urban (în funcţie de care se stabileşte costul pentru celelalte categorii de elevi) va aduce la bugetul local 2.230 de lei, faţă de 2.857 de lei anul trecut.

Costul standard pentru un elev de gimnaziu din mediul rural va fi de 2.727 de lei.

http://www.viata-libera.ro/articol-In_2011_elevii_aduc_mai_putini_bani_la_buget_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.