dcp100168 Posted December 30, 2009 Posted December 30, 2009 Un canadian din Ottawa a facut ziar online pentru localitatea natala din Romania» Un canadian de origine romana din Ottawa, statul Ontario, a facut un ziar online pentru a promova localitatea natala, despre care afla de pe internet doar stiri negative » "Nimeni nu investeste intr-o localitate de care nu a auzit", este unul dintre motivele care l-au determinat pe Florin Munteanu sa demareze acest proiectBalabanestiul, o localitate situata la granita dintre judetele Galati si Vaslui, are un ziar online, "Xpress Balabanesti", prin care localnicii au acces la informatii utile, iar fiii satului, plecati peste mari si tari, au ocazia sa isi revada locurile natale, prin intermediul fotografiilor postate la sectiunea "Album Foto" a site-ului. "A trecut mult timp de cand nu am vazut locurile acestea. Imi era cumplit de dor de tot ceea ce este acolo. Mi-e dor de pamantul pe care au calcat bunicii mei si de copilaria mea petrecuta acolo in vacantele de vara. Va multumesc din inima", scrie dr. Corina Baltagi, din Houston, Texas, Statele Unite. La Sectiunea "Servicii Publice", satenii afla informatii utile despre administratia locala, profesorii si scolile din comuna, cabinetul medicului de familie, graficul transportului maxi-taxi, mersul trenurilor, prognoza meteo etc. Ziarul are si sectiuni in care sunt trecute in revista personalitatile comunei, primari, preoti, profesori, medici, incepand din sec. 18, dar si date despre fiii satului, care acum sunt scriitori, publicisti, universitari, medici sau sportivi si cu care comuna se mandreste. Sunt postate articole ce descriu oameni si locuri din cele patru sate ale comunei, iar la "Forum" sunt postate poezii sau eseuri scrise de profesorii din comuna. Sectiunea "Blog" este dedicata valorilor romanesti, Basarabiei, memoriei lui Grigore Vieru si Gheorghe Dinica, dar si primelor automobile produse pe teritoriul Romaniei, automobilul "Marta" si automobilul "Malaxa". Inainte de Craciun, zeci de copii din comuna si-au postat scrisorile catre Mos Craciun, in romana sau in engleza, iar multora dintre ei "Mosul" le-au trimis, din diaspora, darurile pe care si le doreau.Proiect lansat de peste AtlanticZiarul online "Xpress Balabanesti" a fost realizat si este administrat de un fiu al comunei, Florin Munteanu, care acum locuieste in Canada, la Ottawa, si si-a dorit sa promoveze localitatea natala utilizand platformele Wikipedia, Facebook si YouTube, sa promoveze talentele din zona si valorile romanesti, dar si sa incurajeze activitati de voluntariat, educative si sociale. S-a gandit la acest proiect, pentru ca in Canada se confrunta fie cu o lipsa a informatiilor, fie cu o deformare a imaginii reale a locurilor natale: "Ideea realizarii unui cotidian electronic a venit in 2006, cand am constatat ca mare parte din informatiile referitoare la aceste locuri erau rare si de obicei negative. Practic, citeam articole despre crime, violuri, saracie si foarte rar despre lucrurile frumoase din comuna sau zona de nord a judetului Galati", ne-a declarat Florin Munteanu.Leac impotriva indiferentei autoritatilorDin Canada, initiatorul ziarului online a realizat ca autoritatile locale nu fac mai nimic pentru dezvoltarea localitatii si si-a spus ca a venit vremea ca el, de peste Altantic, si echipa de "ziaristi" din Balabanesti, cu care colaboreaza, sa incerce sa faca ceva pentru localitatea natala: "Un alt factor care ne-a convins si ne convinge in continuare a fost dezinteresul autoritatilor locale de a promova aceste locuri. Noi nu vedem o dezvoltare a zonei fara a incerca sa o promovezi, fara sa comunici rapid si eficient. Nimeni nu investeste intr-o localitate de care nu a auzit niciodata", ne-a declarat Florin Munteanu. Proiectul este derulat pe o perioada de 5 ani, cand va fi editat si un almanah. Atunci va fi luata si decizia daca proiectul va continua sau nu: "Daca analizele pe care le vom face nu sunt pozitive, isi va inchide activitatea. Daca vom constata ca scopul acestui proiect a fost indeplinit, vom continua sub o forma imbunatatita", a mai precizat realizatorul publicatiei online.http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a1 ... mania.htmlAdresa publicatiei - http://balabanesti.wordpress.com/
dcp100168 Posted February 4, 2012 Author Posted February 4, 2012 „Xpress Bălăbăneşti”, jurnal din Canada În Ottawa, gălăţeanul Florin Munteanu este român 365 de zile pe an, nu doar de Paşte, de Crăciun sau când boxează Lucian Bute. Putea să devină peste noapte „Montano”, dar n-a vrut să-şi altereze numele românesc. Pentru că rădăcinile i-au rămas aici şi sufletul îi este legat de Bălăbăneşti şi de ţinutul Tutovei, Florin Munteanu, împreună cu o echipă admirabilă, realizează un ziar on-line românesc: “Xpress Bălăbăneşti”. Gălăţeanul ne-a oferit o lecţie practică de românism: - De cât timp sunteţi în Canada şi cum de v-a purtat viaţa acolo? - Lucram în Sidex - secţia LBR, îmi finalizasem studiile postuniversitare, aveam experienţa plecatului din 1997 - majoritatea vacanţelor de vară din timpul studenţiei mi le-am petrecut printre livezile de meri şi câmpurile de hamei din sudul Angliei, districtul Kent - şi nu mă împăcam cu gândul să ies la pensie din Combinat. Eram cu un deceniu mai tânăr şi îmi plăcea să zbor. La un moment dat a trebuit să aleg între Sidex, Anglia şi o specializare de doi ani la Universitatea din Palermo, Italia. Destinaţia a fost însă alta. Într-o zi m-am trezit cu viza de rezident canadian în poştă, în Ţiglina, după ce trecusem un interviu în franceză la Bucureşti. Câteva luni mai târziu, în anul 2002, am aterizat la Montreal într-o seară friguroasă de sfârşit de octombrie. S-au scurs aproape zece ani de atunci. - Cum se face că nu v-aţi uitat locul natal după atâta timp? - Omul e ca un copac - prinde rădăcini, se tot extinde şi umbreşte un petic de pământ. Viţele cele mai vechi sunt vitale pentru a continua să se dezvolte. Eu refuz să le obturez. M-aş automutila. Lucrul acesta îl ştiu de la bunicul meu, unul dintre puţinii particulari din Bălăbăneşti înainte de 1989, care s-au opus până la capăt dezrădăcinării. Sunt român tot anul, nu doar de Paşte, de Crăciun sau când boxează Lucian Bute. Eu nu mi-am alterat numele, nume ce punctează descendenţa mea românească. Unii domni, respectabili de altfel, au devenit peste noapte Montano! Analizaţi cu atenţie varianta lor şi veţi observa că şi-au modificat provenienţa, nu se mai trag din ţara munţilor Carpaţi! Dacă auziţi de vreun Muntean, născut în Moldova, care afirmă că nu-i român să nu-l luaţi în serios. Lăsând gluma la o parte, vă spun cinstit că sunt român-moldovean, ca şi cei dintre Prut şi Nistru. Am un singur suflet - românesc şi două cetăţenii pe care le respect - română şi canadiană. Mama m-a născut român, nu canadian. Cum s-o dezamăgesc? - Cum, când şi de ce s-a născut "Xpress Bălăbăneşti"? - Site-ul a fost lansat în urma unei lipse acute de informaţie despre Bălăbăneşti şi ţinutul Tutovei. Pe 25 octombrie 2006 am realizat prima postare. A urmat o perioadă în care am căutat să alcătuiesc o echipă în jurul acestei idei. Nu a fost uşor. Au trecut aproape doi ani până am reuşit să ne cunoaştem unii cu alţii, să închegăm un grup, proces care nu s-a încheiat deoarece Xpress-ul este mereu în căutare de noi colaboratori. Am activat o perioadă într-un format mai simplu, apoi ne-am îmbunătăţit grafica şi prezentarea. Treptat am câştigat experienţă şi încrederea cititorului. La noi totul se face pe bază de voluntariat, în limita timpului disponibil al fiecăruia. Din punct de vedere al structurii site-ului, am adoptat un format ingenios cu o componentă statică dedicată exclusiv prezentării localităţii Bălăbăneşti şi o componentă dinamică, având posibilitatea să-l actualizăm cât mai des, lucru ce ne permite să fim apropiaţi de cititori. Utilizând platforma de informare Xpress Bălăbăneşti am reuşit să promovăm diferite proiecte educaţionale. Aş menţiona: monografia satului Bălăbăneşti, promovarea unor acţiuni cultural-sportive (am lansat primul site de hochei pe gheaţă din Moldova destinat exclusiv acestui sport), am colectat şi distribuit cărţi localităţii surori Bălăbăneşti de pe Nistru, avem în derulare proiectul „Moara aducerilor aminte”, proiect aflat în impas deocamdată deoarece nu avem încă planurile de construcţie. - Vorbiţi-mi despre echipa acestui jurnal on-line. - Echipa noastră este formată din membri care locuiesc în comună sau sunt legaţi sufleteşte de comuna Bălăbăneşti şi ţinutul Tutovei. Din ea fac parte: dl profesor de istorie-geografie Nicolae Pământ (pensionar pe caz de boală cu spirit de iniţiativă şi dăruire în comună), Lori Barron (fotograf, graphic designer, web developer), Daniela Gîfu (prozatoare, licenţiată în Fizică, doctor în Filozofie), Anca Munteanu (colaborator, licenţiată în Drept, studentă la Facultatea de Litere, specializarea română-engleză), dl Ioan Bodea (pictor, caricaturist, fost redactor şef al revistei „Poliţia ieşeană”), Tatiana Scurtu-Munteanu, (poetă, licenţiată în Drept Administrativ - studentă la Facultatea de Litere, specializarea română-franceză), Constantin Rusu (colaborator, administrator site Lungeşti), Balaban Neculaiu (sculptor, Bursucani). Ca simbol şi exemplu, l-am adoptat, cu respect şi preţuire, pe Ion Zimbru; gălăţenii îl cunosc şi apreciază graţie rândurilor pline de har din paginile dvs. Fiecare din cei prezentaţi mai sus au contribuit direct sau indirect, într-o mai mare sau mai mică măsură, la dezvoltarea Xpress Bălăbăneşti. Le mulţumesc pentru susţinere şi contribuţie. viata-libera.ro
Cristina Kry Posted April 12, 2012 Posted April 12, 2012 Multumesc mult pentru acest articol. Tatal meu e din Balabanesti si e plecat acum in Anglia. Sigur o sa ii dea lacrimile cand va citi ca exista cineva care se gandeste si la meleagurile moldovenesti unde a copilarit. Pacat ca autoritatile nu promoveaza aceste locuri. Peisajul este superb !!! Poti respira un aer curat, incarcat de traditie si frumusete rustica.
Recommended Posts