Jump to content

Inaugurarea celei mai înalte clădiri din lume


AndreiM
 Share

Recommended Posts

818 metri înălţime şi peste 160 de etaje, Burj Dubai întrece cu peste 250 de metri turnul CN din Toronto, Canada, care a deţinut titlul de cea mai înaltă construcţie din lume timp de 31 de ani.

Inaugurarea acestei clădiri a cărei construire a costat nu mai puţin de 20 de miliarde de dolari, are loc pe fondul îngrijorărilor provocate de recenta criză financiară bogatul emirat Dubai în pragul falimentului. Cu toate acestea, autorităţile emiratului au organizat o extravagantă petrecere de inaugurare. Potrivit diferitelor surse, Burj Dubai măsoară 818 metri înălţime, dar cifra reală va fi cunoscută abia luni. Oricum, acest turn colosal este vizibil de la distanţa de 100 de kilometri. Înălţimea sa face ca temperatura exterioară să fie cu opt grade mai mică la etajlele superioare faţă de cea de la nivelul solului. Burj Dubai reprezintă o adevărată emblemă a opulenţei acestui emirat, grav afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare interne, ca urmare a scăderii preţuilo cu 50 la sută la anului trecut.

În pofida crizei, nici petrecerea organizată la Dubai cu prilejul Anului Nou nu a fost mai puţin spectaculoasă. Totul a pornit de la una dintre companiile de stat care ţineau în picioare economia emiratului. Dubai Wolrd, o megacorporaţie cu activităţi în construcţii faraonice şi investiţii imobiliare în întreaga lume, a cerut o păsuire de 6 luni a datoriilor care se ridicau la astronomica cifră de 59 de miliarde de dolari. Salvarea a venit în ultimul moment din partea emiratului Abu Dhabi, care i-a virat Dubaiului suma de 10 miliarde de dolari pentru a plăti cele mai urgente poliţe.

Link to comment
Share on other sites

Dubaiul se mandreste cu inca o minune a lumii: cea mai inalta cladire ridicata vreodata: 828 metri. Este un zgarie-nori gigant, de 1,5 miliarde de dolari, care devine, astfel, noul simbol al emiratului.

Focuri de artificii, jeturi de apa dansand in ritmul muzicii, spectacol de sunet si lumina: este evident ca "economia" si "criza" au fost ultimele lucruri la care s-au gandit seicii cand au pus la punct ceremonia de inaugurare.

Cu 160 de etaje care au inghitit, cu fundatie cu tot, 330.000 de metri cubi de beton si 31.400 tone de otel, Burj Dubai se ridica intre desert si mare, ca un gigantic obelisc modern. Vizibil, de jur imprejur, de la 95 de kilometri departare.

De la etajul 124, vizitatorii au ocazia unei privelisti unice, deasupra norilor sumbri ai crizei economice din 2009, dupa cum spun optimisti dezvoltatorii.

Pana in ultimul moment, proprietarul, o companie controlata in mare parte de guvern, a pastrat secretul in privinta inaltimii exacte a turnului.

Planurile initiale prevedeau doar depasirea cu putin a celor mai inalte cladiri din lume deja existente - la Taipei si la Chicago. Pana la urma, ambitiile de-a dreptul faraonice ale seicilor au facut ca Burj Dubai sa le intreaca cu aproape 300 de metri.

Aceasta minune a arhitecturii moderne are peste 1100 de apartamente pentru care au aparut destui clienti, cu toata recesiunea. In plus sunt numeroase birouri, magazine si restaurante, iar etajele inferioare sunt ocupate de un luxos hotel. La un moment dat, probabil chiar incepand cu luna viitoare, 12.000 de persoane ar putea locui sau lucra acolo.

Unii spun ca Burj Dubai si-ar putea pastra suprematia decenii, chiar daca in emirat se construieste un zgarie nori proiectat sa fie si mai si. Printre cei care si-au investit priceperea si talentul acolo se numara si un roman, arhitectul Cristian Gavrilescu

Alte date interesante

- Lucrarile de constructie au inceput in Ianuarie 2004; Burj Dubai este gata dupa 22 milioane de ore de lucru;

- Varful cladirii poate fi vazut, intr-o zi senina, de la 95 de kilometri departare;

- Cantitatea totala de aluminiu folosita la construirea turnului echivaleaza cu cea utlizata la fabricarea a cinci aeronave Airbus A380;

- Betonul folosit pentru ridicarea Burj Dubai ar putea acoperi lejer 2.065 km de sosea; cantitatea folosita este echivalentul greutatii a 110.000 elefanti;

- Consumul de apa este estimat la aproape 1 milion de litri zilnic, in timp ce consumul de curent va echivala, in perioadele de varf, cu 500.000 de becuri de 100 W aprinse in acelasi timp;

- Burj Dubai are 28.261 de panouri de sticla (instalate de 300 de specialisti) si, potrivit arabianbusiness.com, curatarea completa a fatadei ar dura intre trei si patru luni daca s-ar derula non-stop, in conditii meteo normale.

http://stirileprotv.ro/stiri/internatio ... -lume.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.