Jump to content

Judecătorii au scăpat de Registrul Comerţului


dcp100168

Recommended Posts

Judecătorii au scăpat de Registrul Comerţului

Magistraţii nu vor mai fi obligaţi să valideze cerererile de înmatriculare sau de radiere a firmelor. Prin noua reglementare, întreprinzătorii au cel puţin un avantaj: nu mai vor fi obligaţi să achite taxa judiciară de timbru. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică procedurile de înregistrare a cererilor la Registrul Comerţului. Măsura a fost luată pentru a-i degreva pe magistraţi de această activitate, aşa cum solicitaseră cu mai bine de un an în urmă.

Principalul avantaj va fi totuşi de partea patronilor, care s-au săturat să primească răspuns la solicitările depuse la Registrul Comerţului după luni de zile, când practic pierdeau oportunităţile comerciale pe care le urmăreau. În ultimele luni, la nivelul Registrului Comerţului s-a creat practic un blocaj, despre care chiar conducerea instituţiei recunoaşte că ar putea avea consecinţe deosebit de grave pentru circuitul comercial. Astfel, nu mai pot fi respectate termenele de eliberare a certificatelor de înregistrare şi de înscriere de menţiuni, precum şi a documentelor aferente. La acestea se adaugă soluţionarea cu greutate a cererilor de înregistrare în registrul comerţului, care înseamnă bani pierduţi pentru întreprinzători.

Registratorii comerciali iau locul judecătorilor

La sfârşitul anului 2009, întreprinzătorii din judeţul Galaţi au fost interesaţi să îşi deschidă firme profilate pe agricultură, vânătoare şi servicii conexe. La fel de căutate au fost industria alimentară, construcţiile de clădiri, întreţinerea şi repararea maşinilor, dar şi restaurantele. Doar în luna octombrie 2009 în judeţul Galaţi au fost înmatriculate 156 de societăţi, ce reprezintă 2,5% din numărul total al firmelor înregistrate în cursul anului trecut la nivel naţional. Capitalul social subscris al acestora totalizează 1.142.000 de lei, media fiind de 73.000 de lei pentru fiecare societate.

Partea interesantă este că magistraţii care se ocupă de activitatea ce ţine de înregistrarea cererilor la Registrul Comerţului vor fi înlocuiţi cu registratorii comerciali. Solicitările ajunse pe masa Registrului Comerţului vor trece de la judecătorul delegat la directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi. O nouă veste bună pentru oamenii de afaceri gălăţeni este că pe durata aplicării prevederilor ordonanţei menţionate, Registrul Comerţului nu va mai încasa taxa judiciară de timbru şi, acolo unde se cere, contravaloarea timbrului judiciar.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ju ... 81705.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.