Jump to content

ArcelorMittal Galaţi cumpără electricitate de la Hidroelectrica


dcp100168

Recommended Posts

ArcelorMittal Galaţi cumpără electricitate în valoare de 59 de milioane de euro de la Hidroelectrica

Hidroelectrica, producătorul de electricitate cu cele mai mici costuri de producţie, a devenit furnizor de electricitate pentru primii doi mari consumatori locali, Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Compania îşi asigură astfel un profit brut cel puţin egal cu cel din 2009, de 60 de milioane de lei.

Hidroelectrica a cîştigat la sfîrşitul lui 2009 licitaţia prin care combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi îşi asigură necesarul de electricitate pentru 2010: valoarea contractului obţinut este de 248,4 milioane lei. Preţul de livrare este de 138 de lei pe MWh, cu aproximativ 18% sub preţul la care s-au făcut, anul trecut, tranzacţii pe bursa de energie. „Pentru noi, contractul cu ArcelorMittal Galaţi este foarte profitabil. Strategia noastră este de a atrage clienţi mari, cu un consum relativ constant, care plătesc la timp”, a declarat pentru The Money Chanel, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Energia livrată combinatului siderurgic de la Galaţi reprezintă 16% din producţia companiei.

ArcelorMittal Galaţi a obţinut în 2009 licenţa de furnizor de electricitate de la autoritatea de reglementare, fapt ce îi permite să negocieze direct cu producătorii achiziţia de curent electric. Anul trecut, combinatul a cumpărat energie de la furnizorul privat Petprod şi de la Electrica. Compania de stat rămâne însă fără cel mai mare client, după ce Hidroelectrica a câştigat licitaţia de furnizor al ArcelorMittal Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

SUBVENŢII PRIN HIDROELECTRICA

Nouă milioane de euro pentru ArcelorMittal

Indienii de la combinatul siderurgic Galaţi au venit pe piaţa liberă de energie cu o cerere greu de acceptat de producătorii de electricitate: un preţ de 138 lei pe MWh. Hidroelectrica, vaca de muls a "băieţilor deştepţi", a răspuns prompt. Câştigul ArcelorMittal este de 9 milioane de euro.

În decembrie 2009, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, deţinut de omul de afaceri indian Lakhsmi Mittal, a anunţat pe bursa de energie - OPCOM că intenţionează să achiziţioneze 1,7 milioane de MWh de energie electrică la un preţ de 138 lei pe MWh, în condiţiile în care de la furnizorul de stat Electrica primeşte electricitate cu 181 lei MWh. Producătorul celei mai ieftine energii din ţară, Hidroelectrica, companie care nu a participat în ultimii trei ani cu nici un KWh pe piaţa liberă de energie, a venit cu singura ofertă, în condiţiile în care preţul de pe piaţa liberă oscila în jurul valorii de 170 lei MWh.

Astfel, indienii de la Galaţi au câştigat dintr-un foc 9 milioane de euro, iar Electrica a fost înlocuită cu Hidroelectrica.

SPRIJIN EXPLICIT

Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi totodată preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Tudor Şerban, a admis că afacerea ArcelorMittal-Hidroelectrica reprezintă un sprijin dat de stat. "Statul s-a angajat să sprijine economia naţională şi marile companii. Acest ajutor se acordă pentru a nu fi daţi oameni afară, pentru relansarea producţiei, în condiţiile în care aceasta s-a redus la jumătate la ArcelorMittal Galaţi. Ieşirea din criză poate fi făcută şi cu asemenea ajutoare", a spus Şerban.

Managerii indieni de la ArcelorMittal au solicitat statului român în ultimul an să investească masiv în infrastructură, astfel încât combinatul de la Galaţi să îşi poată desface produsele. Din lipsa sprijinului, ArcelorMittal Galaţi a decis trimiterea în şomaj tehnic prin rotaţie a tuturor salariaţilor şi închiderea bateriei de cocsificare.

Surse din piaţa de energie susţin că ArcelorMittal intenţionează să revândă curentul ieftin achiziţionat după ce în urmă cu două-trei luni a obţinut licenţa de furnizor de electricitate. "Dacă se va întâmpla asta, probabil contractul cu Hidroelectrica va cădea, pentru că acest sprijin pe care statul îl acordă este dat doar pentru susţinerea producţiei proprii", afirmă Tudor Şerban.

http://www.jurnalul.ro/stire-economic/n ... 32241.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

ArcelorMittal Galati ar putea pierde curentul ieftin

Infiintarea megacompaniilor ener­ge­tice, Electra si Hidroenergetica, pana la finele acestui an va pune capat acce­sului combinatului siderurgic Arce­lorMi­ttal Galati la curentul ieftin al Hi­droelectrica, pentru ca pretul de vanzare al energiei va sari cu 35% peste cel pe care il plateste in acest moment societatea galateana. Po­trivit strategiei de reorganizare a pro­ductiei de energie autohtone, Hidro­energetica, compania care va ingloba cea mai mare parte din Hidroelectrica, va vinde curent la un pret de 44-45 euro/MWh, in timp ce azi ArcelorMittal cumpara energie electrica la un pret de 32-33 euro/MWh, adica 138 lei/MWh. „Daca se vor infiinta cele doua com­panii, ArcelorMittal nu va mai putea cere 138 lei/MWh pentru ca se va face un mix intre energia produsa de Hidro­electrica si de catre ceilalti producatori termo (care vor intra in componenta Hidro­ener­getica: Deva, Paroseni, Elcen - n.r.). Daca aceste companii nu se vor infiinta, vom putea onora mai departe un pret de 138 lei MWh”, a declarat Mihai David, directorul general al Hidroelectrica si responsabil cu infiin­tarea Hidro­ener­getica.

Pret preferential

Intre Hidroelectrica si ArcelorMittal exista un contract valabil pentru 2010 de vanzare a unei cantitati de 1,7 TWh de ener­gie electrica (aproape 9% din pro­ductia hidro) la un pret de 138 lei MWh. Acest contract a creat destule contro­verse la inceputul lui 2010 pentru ca a bulversat piata de furnizare din Roma­nia atat din punctul de vedere al can­titatii enorme de energie pusa in joc, cat si al pretului, sub media de 160 lei/MWh din 2009. Practic, totul a inceput de la un anunt pe care ArcelorMittal l-a facut la finele lui 2009 pe bursa de energie prin care solicita curent la un pret de 138 lei/MWh pentru o cantitate de 1,7 TWh, cu tenta directa catre Hidroelectrica, singurul producator intern care putea onora un astfel de contract.

Oficialii Ministerului Economiei au sustinut ca tranzactia a avut drept scop sprijinul unui agent economic aflat in dificultate pe timp de criza, iar direc­torul David a afirmat ca afacerea a fost un castig pentru Hidroelectrica, in pofida faptului ca pretul mediu de pe piata era cu 22 lei/MWh mai mare.

Singura speranta a ArcelorMittal este aceea de prelungire a amanarii infiin­tarii megacompaniilor dupa depu­nerea a nu mai putin de 19 opozitii, in special din partea sindica­telor din Hidro­­electrica si a actionarilor Fondului Pro­prietatea. Aceste opozitii vor fi apro­bate sau respinse de instanta.

http://www.financiarul.com/articol_50404/arcelormittal-galati-va-pierde-curentul-ieftin-daca-se-infiinteaza-companiile-energetice.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Afacerea ArcelorMittal a pagubit Hidroelectrica cu 21 de milioane de lei

Producatorul celei mai ieftine energii electrice din Romania, Hidroelectrica, a pierdut 21 de milioane de lei intr-o afacere incheiata la finele anului trecut cu combinatul siderurgic Arcelor­Mittal Galati, se arata intr-un raport al Consiliului Concurentei realizat impreuna cu Societatea Academica Romana si CEROPE. Documentul arata faptul ca tranzactia, incheiata pe bursa de energie OPCOM, a prevazut achi­zitia unei cantitati de 1,7 TWh de energie electrica la un pret de 138 lei/MWh, nivel cu mult sub media pietei de atunci, de 160 de lei/MWh. Furnizorii de pe piata libera de elec­tricitate au acuzat ca Arcelor­Mittal primeste o subventie mascata in urma amenintarilor cu trimiterea in somaj a unei bune parti din angajatii de pe platforma industriala de la Galati. Autorii materialului sustin ca Hidroelectrica ar fi trebuit sa iasa pe piata de energie cu un pret cu putin sub cel mediu, de genul 159 lei/MWh, si ar fi avut cerere din partea altor companii, 160 lei/MWh. Numai ca realitatea a fost alta. ArcelorMittal a iesit cu o cerere de 138 lei/MWh, iar singurul producator capabil sa ofere acel pret a fost tocmai Hidroelectrica. Oficiali ai Ministe­rului Economiei au sustinut ca miscarea a fost o forma de sprijin a unui mare agent, grav afectat de criza economica.

http://www.financiarul.com/articol_52146/afacerea-arcelormittal-a-pagubit-hidroelectrica-cu-21-de-milioane-de-lei.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

ArcelorMittal Galaţi cumpără electricitate de 54 milioane euro

ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a pus azi pe bursa de energie OPCOM o ofertă de cumpărare de curent electric valabilă în perioada 07.01.2011 - 06.01.2012. Preţul maxim cu care ArcelorMittal este dipus să ia această cantitate de energie este de numai 130 de lei pe MWh, ceea ce înseamnă o valoare totală a contractului de circa 54,2 milioane de euro la o cantitate cerută de 1.752.000 MWh. Ziua licitaţiei este 29 decembrie, ArcelorMittal având deja un obicei în a cumpăra energie fix în ultimele zile ale anului.

Astfel, la sfârşitul anului trecut, compania şi-a asigurat energia necesară pentru anul curent pe data de 23 decembrie, vânzătorul fiind atunci Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România. Ieşirea Hidroelectrica la o astfel de tranzacţie, făcută la momentul respectiv la un preţ de 138 de lei pe MWh, a fost o surpriză în piaţă ţinând cont de faptul că din 2005 producătorul de energie nu mai vânduse electricitate pe OPCOM. Preţul oferit atunci de ArcelorMittal pentru energia necesară unui an de funcţionare a fost foarte mic, ţinând cont de faptul că înainte de această tranzacţie Nuclearelectrica îşi vânduse energia cu 169,3 lei pe MWh, cu aproape 23% mai mult faţă de ceea ce a încasat Hidroelectrica din această tranzacţie. Explicaţia de la acea vreme din partea conducerii Hidroelectrica a fost aceea că firma terminase nişte contracte directe, ceea ce i-a permis să iasă în piaţă cu anumite cantităţi de energie.

Preţul maxim pe care ArcelorMittal este acum dispus să-l plătească pentru energia necesară anului viitor, de 130 de lei pe MWh, este din nou mult mai mic faţă de toate tranzacţiile derulate pe OPCOM în ultima vreme. De exemplu, Nuclearelectrica şi-a vândut energia pe aceeaşi platformă cu 170 de lei pe MWh.

Reprezentanţii Hidroelectrica nu au putut fi contactaţi privind detalii legate de o posibilă participare a companiei la oferta de cumpărare de energie de pusă de indienii de la Galaţi.

http://www.zf.ro/companii/indienii-de-la-arcelormittal-ies-la-shopping-de-energie-cine-va-alimenta-gigantul-cu-lumina-de-54-mil-euro-7840488

Link to comment
Share on other sites

ArcelorMittal Galati a cumparat energie ieftina de la Hidroelectrica

ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Hidroelectrica energie ieftina prin asa-numita bursa a energiei-OPCOM. Cantitatea este uriasa, 1,75 milioane MWh, la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM este de peste 160 lei/Mwh. Tranzactia s-a desfasurat pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), astazi, la ora 10.00.

Nu este prima achizitie de acest fel. Si la sfasitul anului trecut, a fost incheiat un contract valabil pentru 2010 prin care Hidroelectrica a vandut o cantitate de 1,73 de milioane de Mwh, la un pret de 138 de lei/Mwh.

Practic, ArcelorMittal Galati continua sa cumpere energie ieftina, la fel ca si alti "baieti destepti". Diferenta este ca renumitii "baieti destepti" au contracte incheiate pe multi ani atribuite direct, in timp de Arcelor Mittal incheie contracte pe un an prin OPCOM.

Potrivit informatiilor de pe OPCOM, perioada de livrare a energiei ieftine catre ArcelorMittal Galati este 07.01.2011- 06.01.2012.

http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-8162023-tranzactie-uriasa-bursa-energiei-arcelormittal-galati-cumparat-energie-ieftina-hidroelectrica.htm

Link to comment
Share on other sites

România riscă amenzi de la UE în cazul Sidex

Contractul prin care ArcelorMittal Galaţi va lua energie de la Hidroelectrica sub preţul pieţei ridică suspiciuni privind existenţa unui ajutor de stat, a declarat, pentru "Adevărul", Bogdan Chirţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Tranzacţia dintre Hidroelectrica şi Mittal ar fi trebuit aprobată de Bruxelles. Statul român riscă amenzi pentru încălcarea Tratatului de Aderare la UE.

Autorităţile statului, prin vocea ministrului Economiei, Ion Ariton, au precizat, pentru „Adevărul", că ideea care a stat la baza acestei tranzacţii a fost faptul că Arcelor este al doilea mare consumator de energie din România (după Alro Slatina), unul dintre cei mai mari angajatori (peste 9.500 de salariaţi), dar şi un important pilon al industriei, sectorul care trage pe plus economia ţării.

Numai că energia hidro fusese contractată deja pentru anul viitor, astfel că Hidroelectrica a trebuit să cumpere energie din piaţă, de la termocentrale, mai scumpă, renunţând astfel la o parte din profit. Tot acest ajutor acordat pentru susţinerea producţiei şi a locurilor de muncă de la Mittal ar putea costa scump statul român. „Această tranzacţie ridică suspiciuni privind existenţa unui ajutor de stat. Guvernul ar fi trebuit să notifice acest lucru la Bruxelles, iar tranzacţia să fie aprobată de Comisia Europeană înainte să fie finalizată", a declarat, pentru „Adevărul", Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia, doar Directoratul General pentru Competiţie din cadrul Comisiei Europene poate da un verdict în acest caz, însă numai după o analiză a situaţiei, iar Consiliul Concurenţei asigură dialogul între Guvern şi Comisie. „Nu am primit niciun fel de notificare în acest caz pe care să o trimitem la Bruxelles şi nu am fost anunţaţi în niciun fel despre această tranzacţie", a punctat Chiriţoiu. „Singurele contracte pe care le analizăm sunt cele bilateriale încheiate de Hidroelectrica anii trecuţi. Această analiză face parte din procedura privind înfiinţarea celor două companii energetice naţionale", a continuat el. Şeful Concurenţei a arătat că afacerea poate însemna ajutor din partea statului atât pentru combinatul siderurgic, care a achiziţionat energia ieftină, cât şi pentru termocentrale, dacă se dovedeşte că acestea au fost ajutate să-şi vândă producţia de energie din cauza lipsei cererii de pe piaţă.

Cu ce se alege Hidroelectrica?

Chiar dacă autorităţile susţin că tranzacţia garantează profitul Hidroelectrica, acest lucru este valabil la modul consolidat, dacă sunt luate în calcul toate contractele producătorului. Însă strict legat de această afacere, Hidroelectrica a ieşit evident în pierdere, pentru că a cumpărat energie mai scumpă pe care a livrat-o mai ieftin către Arcelor. Potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul", Hidroelectrica ar fi luat 1,5 TWh de la centrala Paroşeni cu 144 de lei pe MWh, iar restul de la Electrocentrale Deva, mai scump. Astfel, la o medie de cel puţin 150 de lei pe MWh la care ar fi cumpărat Hidroelectrica această energie, vândută ulterior la 130 de lei, rezultă că producătorul a pierdut peste opt milioane de euro. Cifrele nu au fost confirmate oficial, pentru că, deşi oficialii Hidroelectrica au promis o conferinţă de presă pentru ziua de 4 ianuarie, aceasta a fost anulată.

* În această seară, fostul director general al Hidroelectrica, Mihai David, a declarat la The Money Channel că un alt producător de unde Hidroelectrica a cumpărat energie pentru acest coş este Petrom, care va pune în funcţiune, anul viitor, centrala de la Brazi. Hidroelectrica va achiziţiona 0,5-0,6 TWh de la Petrom anul viitor. Însă, potrivit Petrom, centrala va produce energie în scop comercial abia în a doua parte a anului. David a mai spus că preţul la care a cumpărat energia de la Petrom este mai mic de 130 de lei pe MWh. De asemenea, fostul oficial al companiei a precizat că preţul la care Hidroelectrica a achiziţionat energia de la Paroşeni pentru 2011 a fost de 230 de lei pe MWh, la fel ca în 2010.

Rolul unei companii: să facă profit

„Nu am făcut un profit maximal din această afacere, e drept, dar problema energiei nu este doar o problemă economică, ci şi una socială", ne-a declarat săptămâna trecută Tudor Şerban, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica.

„Acest gen de comportament şi de declaraţii ridică suspiciuni privind existenţa unui ajutor de stat. Rolul pe piaţă al unei companii este să-şi maximizeze profitul, nu să renunţe la o parte din câştig pentru ca o altă companie să-şi păstreze locurile de muncă", a comentat Chiriţoiu.

Astfel, dacă se va dovedi că a fost ajutor de stat, România riscă să se aleagă cu o procedură de infringement pentru încălcarea Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, pentru că s-a angajat să nu mai acorde ajutoare de stat pentru siderurgie. Acest lucru înseamnă, în faza finală, amenzi usturătoare. De asemenea, ArcelorMittal riscă să fie obligat să returneze acest ajutor şi, mai mult, poate fi dat în judecată de competitorii de pe piaţă.

În România există deja un precedent de acest tip: în 2008, Ford a trebuit să returneze statului român 27 de milioane de euro. Aceasta după ce Comisia Europeană a deschis o investigaţie legată de vânzarea Automobile Craiova şi a descoperit că statul român acordase un ajutor de stat ilegal grupului auto american.

Ministerul Economiei, în portofoliul căruia sunt incluşi producătorii de energie, susţine că totul este legal în cazul afacerii Hidroelectrica-Mittal, pentru că tranzacţia a fost efectuată pe bursă. Chiar şi aşa, în ziua perfectării contractului, 29 decembrie 2010, pe bursa de energie OPCOM existau alte două oferte pentru achiziţia unei cantităţi similare de energie la un preţ mai mare, 159 de lei pe MWh (incluzând tariful de introducere a energiei în reţea), respectiv 133 de lei pe MWh. Dacă Hidroelectrica ar fi răspuns celei mai bune oferte dintre cele existente pe piaţă, ar fi câştigat cu aproape zece milioane de euro în plus la câştigul consolidat faţă de contractul cu Mittal.

http://www.adevarul.ro/financiar/Romania_risca_amenzi_de_la_UE_in_cazul_Sidex_0_402560267.html

Ce n-am înţeles este de ce Chiriţoiu este împotriva tuturor... O fi fost pus şef de alt partid?

Link to comment
Share on other sites

Cred ca nici el nu intelege ce face... Destul de trist, mai ales pentru restul lumii. Pentru el, poate niste medicamente, in rest ura si la gara.

Sunt pline ultimele doua decenii (sa zicem asa, pe temen scurt) de "interventii" si "ajutoare" ale statului in economiile care conteaza in lumea asta.

Dar asa se intampla cand te trezesti asezat pe un scaun...

Seamana foarte mult cu tampeniile emise de un alt individ (ajuns ministru de externe dupa ce a avut rezultate extraordinare la sectia lui de votare din Paris) care s-a trezit sa ameninte Germania si Franta ca le rupe el (si cu Basescu si restul) gatul. Si croatilor la fel. Apropo, daca imbecilul al doilea mai persevereaza, cam cum credeti ca vor fi tratati romanii care vor fi vrut si ei sa viziteze Dubrovnik-ul?

Cred ca s-ar putea ca, dupa ce ne-am pus in cap si Parisul, si Berlinul (si in general Europa) sa ramanem doar cu P0la*.

* - http://en.wikipedia.org/wiki/p---

Link to comment
Share on other sites

Preţul minim la care Hidroelectrica vinde energie prin acorduri bilaterale a crescut cu 44% faţă de 2009

Preţul minim la care Hidroelectrica vinde în acest an electricitate prin contracte bilaterale a urcat cu 44%, de la 90 lei pe MWh în 2009, la 130 lei pe MWh, în urma renegocierii acordurilor, potrivit lui Mihai David, membru în CA al producătorului de energie şi fost director general al companiei. "Preţul minim la care Hidroelectrica vinde în 2011 energie pe contractele bilaterale este 130 lei pe MWh, iar cel mai mare este 141 lei pe MWh. La preluarea mandatului, în 2009, preţul minim la care compania vindea energia era 90 lei pe MWh", a afirmat David într-o întâlnire cu presa.

Costurile de producţie ale companiei sunt de aproximativ 95 lei pe MWh.

Hidroelectrica a prelungit la sfârşitul anului 2009 jumătate dintre cele 18 contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice. Preţurile la care compania vinde electricitatea prin contractele bilaterale sunt renegociate anual.

Totodată, la finele anului 2010 compania a încheiat, prin intermediul bursei de energie OPCOM, un acord cu combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, prin care îi va livra energie la preţul de 130 lei pe MWh. Potrivit lui David, acest preţ nu include taxe şi tarife de transport al energiei, astfel că în final preţul plătit de ArcelorMittal se apropie de 200 lei pe MWh. "Hidroelectrica este centrul sistemului energetic naţional. Prin contractul cu ArcelorMittal am reuşit să păstrăm 9.000 de locuri de muncă, deoarece altfel combinatul de la Galaţi se închidea. Nu vindem către Mittal în pierdere", a mai spus David. ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat energia necesară anului 2010 într-un mod similar, cumpărând, tot de la Hidroelectrica, energie la preţul de 138 lei/MWh.

Link to comment
Share on other sites

Mittal a forţat mâna statului ca să obţină energie ieftină

Fostul director general al Hidroelectrica, Mihai David, a dezlegat în sfârşit misterul care plana asupra tranzacţiei prin care ArcelorMittal Galaţi a cumpărat energie pentru 2011, la un preţ de 130 de lei pe MWh, mai mic decât media pieţei.

Sidex Galaţi, deţinut de cel mai mare producător de oţel din lume - ArcelorMittal, ar fi oprit producţia dacă nu obţinea acest preţ. Şi asta deoarece combinatul are probleme mari de competitivitate, din cauza costurilor de producţie mai mari în România faţă de vestul Europei, a declarat David.

Alimentarea cu energie reprezintă circa 15-20% din costurile combinatului siderurgic. „Din cauza structurii de cost, Mittal ar fi mutat producţia din România într-un alt stat din Uniunea Europeană, ceea ce ar fi fost un dezastru", a arătat oficialul Hidroelectrica.

Întrebat dacă acest lucru poate fi catalogat drept şantaj, David a răspuns: „Nu, nu este şantaj. Ei doar au spus care sunt condiţiile lor de piaţă. Putem să catalogăm decizia de a le furniza energie la acest preţ ca fiind una de interes naţional. Mittal este al doilea mare consumator de energie din ţară şi ţine în spate un întreg lanţ economic".

Contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii Mittal nu au dorit să comenteze aceste declaraţii.

Primăvara trecută, într-un interviu pentru „Adevărul", Thierry Le Gall, CEO al companiei, spunea că a început un program amplu pentru atingerea nivelului de competitivitate al combinatelor din Vest, care vizează mondernizarea tehnologică, îmbunătăţirea procedurilor şi instruirea angajaţilor. „Astăzi este mai ieftin să produci oţel în vestul Europei şi să-l vinzi în Turcia, decât să-l produci în România pentru aceeaşi piaţă", preciza Le Gall. Două treimi din producţia combinatului ia drumul Turciei.

David susţine că tranzacţia cu Mittal este greu de privit ca ajutor de stat, atâta vreme cât Hidroelectrica nu vinde sub costuri. Referitor la faptul că Hidroelectrica nu a făcut un profit maximal din această afacere, David a spus: „Tot timpul se va pune problema că am fi putut obţine un preţ mai bun".

http://www.adevarul.ro/financiar/Mittal_a_fortat_mana_statului_ca_sa_obtina_energie_ieftina_0_403160294.html

Link to comment
Share on other sites

"Franklin Templeton" va lua măsuri împotriva "Hidroelectrica" pentru contractul cu "ArcelorMittal Galaţi"

* Acţionarii "Hidroelectrica" au fost prejudiciaţi

Oficialii "Franklin Templeton", administratorul Fondului Proprietatea (FP), sunt alarmaţi de decizia "Hidroelectrica" de a vinde "ArcelorMittal Galaţi" 1,7 milioane MWh (10% din producţie) la un preţ de 130 lei/MWh. Ei arată că acest preţ este semnificativ mai mic faţă de media de 170 de lei/MWh stabilită pe OPCOM (administratorul bursei noastre de energie). "Franklin Templeton" a anunţat, ieri, că va lua toate măsurile necesare pentru că au fost prejudiciaţi acţionarii FP.

În opinia administratorului FP, "Hidroelectrica" ar fi trebuit să ofere această cantitate spre vânzare şi să atribuie licitaţia celei mai mari oferte de preţ. Răspunzând ofertei de cumpărare a "ArcelorMittal Galaţi", "Hidroelectrica" pierde circa 70 de milioane de lei din această tranzacţie. Astfel, sunt prejudiciaţi acţionarii "Hidroelectrica", respectiv statul român şi FP.

http://www.bursa.ro/franklin-templeton-va-lua-masuri-impotriva-hidroelectrica-pentru-contractul-cu-arcelormittal-galati-105380&s=piata_de_capital&articol=105380.html

Link to comment
Share on other sites

Mită pentru Mittal

Autor: ILIE SERBANESCU

A fost perfectat un fabulos aranjament prin care combinatele siderurgice şi metalurgice, în frunte cu Sidex Galaţi, deţinute în România de grupul multinaţional britanico-indian Arcelor-Mittal, vor primi, timp de un an, energie electrică mai ieftină cu vreo 25% decât preţul pieţei, de la producătorii de electricitate, toţi de stat în România, indiferent dacă din surse termo, hidro sau nucleare. Este necesar a menţiona de la început că este vorba de producători de stat, căci minunata restructurare a sistemului energetic impusă României de Banca Mondială în numele eficienţei privatizării s-a soldat doar cu dezmembrarea companiei naţionale integrate de electricitate, dezmembrare care a permis ca zona profitabilă a dis­tribuţiei (unde profiturile curg indife­rent de starea sistemului sau de situaţia economiei) să fie preluată de capitalul străin.

De altfel, preluarea n-a fost făcută de către companii străine private, ci tot de stat, evident însă aparţinând altor state. Cum era de aşteptat, capitalul străin, care nu vizează decât profitul lejer şi pe termen scurt, nu s-a înghesuit cumva în sectorul de producţie, unde inves­tiţiile sunt mari şi profiturile vin doar după ani şi ani. Aşa că sistemul energetic al României înaintează cu paşi repezi spre dezastru, căci statul proprietar, văduvit de încasările sigure şi constante din distribuţie, are din ce în ce mai puţini bani pentru investiţii în modernizări şi dezvoltări în producţie. În plus, un sistem de-a dreptul jenant de jefuire a producţiei (repetăm, toată de stat) a fost inventat, prin care, în numele unei aşa-zise liberalizări, intermediari (bine denumiţi „băieţi deştepţi”) preiau electricitatea produsă ieftin din surse hidro şi o vând scump la export sau chiar pe piaţa internă, făcând profituri uriaşe cu doar câteva zeci de angajaţi care nu întreprind altceva decât învârtesc nişte hârtii.

Imediat ce a fost anunţat, aranjamentul cu Arcelor-Mittal a fost taxat ca o intrare a marii companii în rândurile „băieţilor deştepţi”. Care, fără îndoială, şi-au văzut prin noul prezent consolidată poziţia, dincolo de apărarea pe care le-o conferă contractele încheiate până în 2018.

Adevărurile despre acest aranjament n-au fost însă puse pe frontispiciu. Arcelor-Mittal nu poate fi ames­tecată în ciorba rău acrită a „băie­ţilor deştepţi”. La Arcelor-Mittal se munceşte, şi nu se taie frunza la câini ca în firmele de speculaţie. Este vorba de locurile de muncă a zeci de mii de oameni, şi nu de câteva zeci de învârtitori de hârtii. Arcelor-Mittal ia electricitate pentru producţie, şi nu pentru a o vinde altora la suprapreţ. şi oriunde în lume un produs - indiferent dacă electricitate sau altceva - se vinde mai ieftin „en gros” decât „en detail”. De avantajul imens al furnizorului din livrări constante, şi nu în asalt (fie zi, fie noapte, fie vară, fie iarnă) către un client, se cuvine să beneficieze şi acesta din urmă într-o anumită măsură.

Dar adevărul spus pe de-a-ntre­gul este că era foarte posibil ca, dacă nu primea această facilitate, Arcelor-Mittal să fi plecat din România. În condiţiile căderii pieţei din cauza cri­zei economice internaţionale, re­nun­ţarea la mica piesă din România pu­tea reprezenta pentru angrenajul mon­dial Arcelor-Mittal exact echili­bra­rea capacităţilor de producţie cu ce­rerea aflată la alt nivel. Căci, din zona est-europeană, poziţiile din Ucrai­na vecină ale gigantului Ar­ce­lor-Mittal sunt mult mai puternice, capacităţile de producţie de aici ne­fiind supuse normelor de mediu ce­rute în ţările membre ale Uniunii Eu­ro­­pene şi deci putând oferi costuri mai mici întrucât reclamă investiţii de me­diu mai reduse.

Nu ştim dacă Ar­celor Mittal a şantajat cu plecarea pen­tru obţinerea facilităţilor în dis­cu­ţie. Dar este fără echivoc că o pleca­re a Arcelor-Mittal ar însemna, una peste alta, 2% mai puţin în PIB-ul Ro­­mâniei, aflat şi aşa în cădere liberă! Da­că, în nesfârşita-i demagogie des­pre concurenţa loială – căci o pre­tin­de doar căţeilor, şi nu şi dulăilor din Uniune –, Comisia de la Bruxe­lles va interzice aranjamentul pe motiv de aju­tor de stat, Arcelor-Mittal chiar va pleca din România. Asta apropo de creşterea economică prevăzută pentru 2011!

http://www.jurnalul.ro/opinii/editorial/mita-pentru-mittal-564537.html

Link to comment
Share on other sites

Preţul maxim cu care ArcelorMittal este dipus să ia această cantitate de energie este de numai 130 de lei pe MWh

Adica 130 RON/MWh?

Ce ti-e si cu licitatiile astea domnule. Pai ieseau mai ieftin de 2000 de ori, daca plateau normal ca tot romanul, o factura normala care sosea o data la luna, si in care pretul e de 0,40 RON/MWh

Aceste licitatii sunt BANI ARNCATI PE FEREASTRA.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Energia pentru Mittal ajunge în instanţă

Fondul Proprietatea a dat în judecată Hidroelectrica pentru contractul încheiat de producătorul de energie cu ArcelorMittal Galaţi vizând livrarea de electricitate. Reprezentanţii Hidroelectrica susţin că tranzacţia cu Mittal respectă toate procedurile pieţei de energie şi îi facilitează accesul la credite din partea băncilor.

La finele anului trecut, mai exact la 29 decembrie, Hidroelectrica şi ArcelorMittal au încheiat un contract pentru livrarea unei cantităţi uriaşe de energie, 1,75 TWh, la un preţ cu 25% sub media pieţei. Cantitatea de energie acoperă consumul din acest an al celor şase unităţi din România ale ArcelorMittal.

Tranzacţia a fost contestată încă de la început, deşi a fost încheiată pe bursa de energie OPCOM. Cele două companii au recurs la un artificiu: ArcelorMittal a depus o cerere pentru cumpărarea de energie la un preţ atât de mic, încât era clar că doar Hidroelectrica îi poate răspunde. Acum, la şase luni după acest moment, Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, a dat în judecată producătorul de energie pentru încheirea acestui contract, după cum au declarat, pentru „Adevărul", surse din sectorul energetic.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea nu au dorit să ofere niciun detaliu în plus. „Cât timp astfel de informaţii despre procesul împotriva Hidroelectrica nu vor fi făcute publice prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, nu putem comenta pe margimea întrebărilor trimise de dumneavoastră", ne-au răspuns oficialii Fondului. Iarna trecută, într-un interviu pentru „Adevărul", managerul Fondului, Greg Konieczny, spunea că Hidroelectrica a pierdut 70 de milioane de lei pentru că nu a vândut această energie la preţul pieţei, iar interesele acţionarilor sunt afectate.

Hidroelectrica e mulţumită de contract

Oficialii Hidroelectrica susţin că nu au fost informaţi cu privire la o acţiune în justiţie a Fondului şi că acest contract este benefic. „Aprobarea dată de Consiliul de Administraţie pentru participarea la licitaţie este perfect legală şi justificată, deoarece preţul de ofertă, 130 lei/MWh, este mai mare decât preţul minim de contract, 127 lei/MWh, aprobat pentru anul 2011", ne-au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.

Ei au mai spus că Fondul a invocat, în două scrisori, faptul că la acel moment erau pe bursă alţi doi cumpărători, care ofereau un preţ mai bun. Compania a arătat că aceste două oferte nu existau la momentul şedinţei CA şi nu au îndeplinit cerinţele de participare, pentru că nu au plătit garanţia. „Pentru Hidroelectrica, deţinerea în portofoliul de clienţi a primilor doi mari consumatori de energie ai României (Alro şi ArcelorMittal - n.r.), semnarea şi derularea unor contracte ferme de valori mari reprezintă garanţii certe acceptate de instituţiile financiare, permiţând finanţarea societăţii", au mai spus oficialii Hidroelectrica.

Suspiciuni de ajutor de stat

În luna aprilie, Comisia Europeană a trimis Ministerului Economiei întrebări pe tema tranzacţiei dintre ArcelorMittal şi Hidroelectrica, întrucât există suspiciuni că acest contract ar putea fi ajutor de stat.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Forţat de Hidroelectrica, Combinatul îşi reduce consumul de energie

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi îşi va reduce consumul de energie, după ce, ieri, Hidroelectrica a anunţat că va livra cu 30-40% mai puţină electricitate clienţilor săi din cauza secetei.

În această perioadă, Combinatul se confruntă cu o serie de probleme cauzate de secetă. Hidroelectrica, singurul său furnizor de energie, a anunţat ieri că va invoca o clauză de forţă majoră din toate contractele sale, astfel că livrările de electricitate vor fi reduse cu 30-40%. „În ultimele trei luni am avut discuţii cu Hidroelectrica pe această temă, pentru a ne optimiza consumul. Am primit în această dimineaţă notificarea de la Hidroelectrica privind forţa majoră. Momentan nu ştim exact ce vom face, dar va trebui să ne reducem consumul", a precizat Thierry LeGall, CEO al ArcelorMittal Galaţi.

Combinatul siderurgic este al doilea mare utilizator de electricitate din România, după Alro Slatina, cu un consum anual de 1,7 TWh, adică 3,5% din totalul consumului naţional.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Joaquin Almunia, vicepreşedintele CE: Comisia analizează tarifele din contractele Hidroelectrica cu Arcelor Galaţi şi Alro

Comisia Europeană (CE) analizează contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei, a declarat astăzi Joaquin Almunia, vicepreşedinte al CE, potrivit HotNews.ro. "Analizăm un potenţial ajutor primit de Arcelor Mittal şi Alro, prin care Hidroelectica le-a acordat tarife reduse şi de asemenea analizăm contractele Hidroelectrica cu distribuitorii cu amănuntul şi cu alţi clienţi industriali. Consumatorii industriali din alte sectoare sunt afectaţi pentru că trebuie să plătească preţuri mai mari din cauza distorsionării pieţei", a spus Joaquin Almunia, care este şi comisar pentru Concurenţă, prezent la conferinţa "Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti".

bursa.ro

Hidroelectrica: Acordurile de vânzare a energiei către Alro şi ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat

Conducerea Hidroelectrica apreciază că niciunul dintre contractele bilaterale de vânzare a energiei electrice, implicit către Alro şi ArcelorMittal Galaţi, nu se încadrează în categoria ajutorului de stat întrucât toate aceste acorduri au preţuri mai mari decât cele de producţie. "Conducerea companiei consideră că aceste două contracte menţionate (cu Alro şi cu ArcelorMittal - n.r.) nu se încadrează în categoria ajutorului de stat (subvenţii indirecte acordate de stat pentru anumiţi distribuitori) şi a argumentat solid această convingere. În opinia Hidroelectrica, nici contractele de mai sus şi nici altele aflate în derulare, nu reprezintă ajutor de stat deoarece în toate cazurile livrarea s-a făcut la preţuri mai mari decât costul mediu de producţie, asigurând profitul companiei", se arată într-un comunicat al producătorului de energie, scrie Mediafax. Hidroelectrica arată că încheierea acestor contracte nu a avut ca rezultat transferul unor resurse financiare aparţinând statului român către furnizori, astfel că nu pot fi considerate ajutor de stat.

Compania face aceste precizări ca reacţie la afirmaţiile vicepreşedintelui Comisiei Europene Joaquin Almunia, care a declarat vineri, la Bucureşti, că toate contractele de vânzare a energiei ale Hidroelectrica, inclusiv cele cu Alro şi ArcelorMittal Galaţi, sunt analizate de Comisie, deoarece acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieţei.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

FP cheamă în judecată patru membri CA al Hidroelectrica pentru un contract cu ArcelorMittal Galaţi

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a acţionat în instanţă patru membri ai CA de la Hidroelectrica, considerând că aceştia au prejudiciat compania prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei către ArcelorMittal Galaţi la un preţ mai mic decât preţul pieţei. Contractul a fost aprobat în luna decembrie 2010 de Tudor Şerban (preşedintele CA), Mihai David (membru CA şi fost director general), Ionica Raicu (mebru CA) şi Florentina Constantinescu (membru CA).

Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată marţi la Tribunalul Bucureşti, potrivit unui comunicat al FP transmis joi Bursei de Valori Bucureşti. "Fondul Proprietatea a decis să ia măsuri legale împotriva membrilor Consiliului de Administraţie, considerând contractul cu ArcelorMittal Galaţi ca fiind un contract preferenţial, încheiat la un preţ mai mic decât preţul pietei, aducând astfel prejudicii majore Hidroelectrica", se spune în comunicat.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate din România, a cumpărat la finele lunii decembrie 2010, prin intermediul bursei de energie OPCOM, electricitate în valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro) de la singurul ofertant, Hidroelectrica. La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari. Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a transmis la vremea respectivă că tranzacţia a fost transparentă şi garantează profit pentru producătorul de energie. La rândul lor, oficialii ArcelorMittal au afirmat că acordul cu Hidroelectrica este legal.

Fondul Proprietatea controleză un pachet de 19,94% din capitalul social al Hidrolectrica, iar statul deţine 80% din acţiuni.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hidroelectrica va rezilia acordurile de vânzare a energiei care nu au fost semnate pe bursă

* Contractul cu ArcelorMittal nu va fi afectat

Contractele bilaterale de vânzare a energiei de către compania de stat Hidroelectrica vor fi reziliate "la primul termen posibil", cu excepţia acordurilor încheiate prin bursa de energie OPCOM. "Conducerea Hidroelectrica a transmis, la începutul acestei săptămâni, către beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzacţionate pe OPCOM, notificarea privind intenţia de reziliere a contractelor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale şi contractuale", se arată într-un comunicat al companiei de stat.

Transmiterea notificarii a fost aprobată în cadrul Consiliului de Administratie al companiei, în conformitate cu dispoziţia transmisă de Ministrul Economiei, acţionarul majoritar, ca urmare a angajamentelor asumate de Guvern în scrisoarea de intenţie şi memorandumul tehnic de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială şi Comisia Europeană (CE).

Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din ţară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

În schimb, ArcelorMittal Galaţi, un alt mare consumator de energie alimentat de Hidroelectrica, nu va fi afectat de decizie întrucât a încheiat tranzacţia prin intermediul OPCOM, la sfârşitul anului 2010. La acea dată, Hidroelectrica a ales să vândă energie către ArcelorMittal chiar dacă primise alte două oferte la preţuri mai mari. În 2009, ArcelorMittal Galaţi şi-a asigurat necesarul de energie pentru 2010 într-un mod similar.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cum a ajuns combinatul ArcelorMittal Galaţi să ia energie de pe-o zi pe alta

Contractul dintre Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator de energie al ţării, expiră vineri. Combinatul siderurgic va fi nevoit să cumpere electricitate la preţuri uriaşe de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, până încheie un nou contract.

În 2011, combinatul ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator al ţării, a utilizat energie de la Hidroelectrica la un preţ cu 25% sub media pieţei. Contractul a fost încheiat atunci pe bursa de energie OPCOM, însă după o idee năstruşnică: Mittal a cerut energie la un preţ foarte mic, la care doar Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, îi putea livra. Aceasta deşi, la finele lunii decembrie 2010, când s-a perfectat tranzacţia, producătorul hidro contractase deja toată producţia estimată pe 2011 şi a fost nevoită să cumpere mai multă energie scumpă, de la termocentrale, pentru a o livra către Mittal.

Seceta a înjumătăţit producţia Hidroelectrica

Artificiul a fost posibil după un pelerinaj al celor de la ArcelorMittal la Cotroceni şi la Ministerul Economiei, unde s-a decis că Hidroelectrica trebuie să joace şi un rol social, pentru a menţine cele 9.000 de locuri de muncă de la combinatul gălăţean. Aşa că Mittal s-a ales cu o cantitate mare de energie (1,75 TWh, adică 3% din consumul total al ţării), la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu 25% mai mic decât media de pe bursa OPCOM. Marele perdant a fost, evident, Hidroelectrica. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei, a calculat pierderi de 70 de milioane de lei din această afacere.

Contractul uzinei expiră în două zile

Anul acesta, seceta a înjumătăţit producţia de energie hidro şi totul s-a întors la 180 de grade. Cei de la Mittal sperau să încheie un nou contract după modelul patentat anii trecuţi, însă producătorul de energie se află în forţă majoră, iar încheierea unui nou acord nu mai este posibilă.

Astfel că, în momentul de faţă, ArcelorMittal nu are niciunfel de contract pentru a primi energie în 2012, iar cel cu Hidroelectrica expiră vineri, 6 ianuarie. Contactat de „Adevărul", un oficial din conducerea combinatului a ridicat din umeri. „Mai sunt câteva zile. Vom vedea ce vom face. Ceva trebuie să facem, că doar n-o să închidem combinatul", a declarat el.

Singura soluţie pentru a menţine activitatea uzinei este achiziţia de electricitate de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), o platformă a bursei special înfiinţată pentru aceste situaţii, dar unde şi preţul este pe măsură. Spre exemplu, ieri, preţul sărise de 300 de lei pe MWh pentru un anumit interval al zilei.

Cum au ajuns cei de la Mittal în această situaţie? „Ei au sperat până în ultimul moment să plouă şi să fie ridicată forţa majoră de la Hidroelectrica, astfel încât să încheie un nou contract", ne-au spus surse din domeniu.

Explicaţia este plauzibilă mai ales în contextul în care, în decembrie, au existat oferte pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB), platforma clasică a bursei OPCOM, prin care combinatul ar fi putut lua electricitate pentru mai multe luni din acest an. Mittal a ignorat aceste oferte, deşi erau la preţuri mult mai bune decât va plăti acum pe PZU. Spre exemplu, complexurile Rovinari şi Turceni au vândut energie cu 220 de lei pe MWh. Pentru următoarele zile nu mai există nicio ofertă pe PCCB (ofertele trebuie depuse cu o săptămână înaintea tranzacţiei).

Ministerul se spală pe mâini

Cei de la Ministerul Economiei, care anul trecut susţineau sus şi tare că trebuie să ajutăm Mittal pentru cele 9.000 de locuri de muncă, se spală acum pe mâini: „Nu e treaba noastră. Să se ducă pe bursă şi să plătească preţul pieţei".

În urmă cu două săptămâni, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că Hidroelectrica nu mai are energie suficientă pentru a încheia un nou contract cu uzina din Galaţi.

Întrebat de unde va lua Mittal energie în acest an, ministrul a răspuns: „Asta e marea problemă. Noi o să încercăm să producem cât mai multă, pentru a fi energie pe piaţă. Iar dacă se poate şi mai ieftină, e şi mai bine, dar în condiţiile date, când Hidroelectrica funcţionează la 30-40% din capacitate, asta e. Trebuie găsite soluţii alternative. O să abordăm discuţii şi cu colegii de la Nuclearelectrica, şi cu cei din Oltenia. Nu avem încotro", a arătat oficialul ministerial.

Expiră şi acordul cu Electrica

Tot acum expiră şi contractul pe care îl avea Mittal cu Electrica pentru profilarea energiei. Electrica prelua energia cumpărată de Mittal de la Hidroelectrica în bandă (încontinuu, la aceeaşi putere) şi i-o furniza apoi în funcţie de necesităţile de consum din fiecare oră ale combinatului siderurgic.

„Nu vom încheia un nou contract şi nici nu ştim cum îşi vor face profilarea de acum încolo", ne-au declarat surse din Electrica.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Mittal, din „băiat deştept“, ajunge consumator reglementat

Pentru că nu mai există energie ieftină, ArcelorMittal, al doilea mare consumator din ţară, va trece în regim reglementat. Pe această piaţă, preţurile, stabilite de ANRE, sunt mai mari decât cele plătite de combinat până acum, dar mai mici decât pe bursa de energie.

În 2011, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a fost privilegiat în livrarea de electricitate, tocmai pentru că este al doilea mare consumator din România (după Alro Slatina).

Astfel că a consumat o cantitate mare de electricitate de la Hidroelectrica, respectiv 1,75 TWh sau 2,5% din consumul întregii ţări, la un preţ de 130 de lei pe MWh, cu 25% mai mic faţă de preţul la care se vindea energia pe bursa OPCOM în decembrie 2010, când s-a încheiat contractul.

Anul acesta, situaţia este cu totul alta. Seceta a înjumătăţit producţia de la Hidroelectrica, ceea ce a adus preţuri uriaşe în toată piaţa de energie.

Preţuri uriaşe în piaţa liberă

Contractul cu Hidroelectrica a expirat vineri, 6 ianuarie, iar preţurile pe bursă sar de 230 de lei/MWh pe platforma contractelor bilaterale şi de 300 de lei pe cele de echilibrare, ceea ce ar fi ridicat foarte mult costurile combinatului. Oricum, Mittal a fost nevoit să cumpere, zilele acestea, energie la preţ de echilibrare.

Astfel că se întâmplă o premieră pe piaţa românească de energie: al doilea mare consumator al ţării se pregăteşte să intre în piaţa reglementată, pentru a se proteja de preţurile mari din piaţă.

Aici, va plăti preţul stabilit de ANRE de circa 160 de lei pe MWh pentru coşul de producţie.

„Un consumator industrial poate, o dată pe an, să-şi exercite dreptul de a se reîntoarce în piaţa reglementată. În aceste condiţii, furnizorul implicit din zona respectivă este obligat să-i livreze electricitate la preţ reglementat", ne-au explicat specialişti din sector.

„Este o situaţie stranie că tocmai ArcelorMittal face acest lucru, combinatul fiind unul dintre consumatorii care au ieşit printre primii din piaţa reglementată, când s-a deschis piaţa, la începutul anilor 2000", au adăugat aceştia.

Urmează ca Mittal să notifice furnizorii din zonele unde are puncte de consum, respectiv Electrica Furnizare pentru combinatul din Galaţi, Enel pentru Hunedoara şi Medgidia şi E.ON pentru unităţile din Iaşi şi Roman. Aceşti furnizori vor cere, mai departe, către ANRE o cantitate mai mare de energie în regim reglementat.

Dragoş Zachia, directorul general al Hidroelectrica, a declarat zilele trecute, pentru „Adevărul", că ANRE nu a stabilit încă preţul şi cantităţile pe care le va da fiecare producător către sectorul reglementat în acest an.

Consumatorul cu trei furnizori

„Cei de la Mittal nu şi-au încă exprimat intenţia de a intra în sistemul reglementat. Nu este nimic concretizat. Dacă şi-o vor exprima, îi vom trata corespunzător", ne-a declarat Mircea Pătrăşcoiu, directorul general al Electrica Furnizare.

Potrivit unor surse din sector, ieşirea combinatului din piaţa liberă ar putea avea loc de la 1 februarie. „Până atunci îi poate furniza energie chiar Electrica. După această dată, Electrica nu mai poate realiza activitatea de furnizare a energiei, după cum şi-a asumat Guvernul în faţa FMI. Atunci, Mittal va lua energie de la Electrica Furnizare, Enel şi E.ON în regim reglementat. Poate fi o situaţie de tranziţie, până se termină situaţia de forţă majoră de la Hidroelectrica", au afirmat sursele menţionate.

„În mare, au fost discuţii pe acest subiect. Urmează să detaliem zilele următoare", ne-au spus reprezentanţii Electrica.

Reprezentanţii ArcelorMittal au refuzat să facă vreun comentariu pe marginea acestor informaţii.

Presiune pe preţul populaţiei

În prezent, cei opt milioane de consumatori din piaţa reglementată utilizează 12 TWh pe an, iar, odată cu ArcelorMittal, consumul va creşte la circa 13,5 TWh. Pentru ca preţul pentru populaţie să nu crească, va trebui ca producătorii ieftini, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Rovinari, să livreze mai multă energie în coşul reglementat.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Energia ieftină pentru Mittal ajunge în instanţă

Fondul Proprietatea a dat în judecată Hidroelectrica pentru contractul încheiat de producătorul de energie cu ArcelorMittal Galaţi vizând livrarea de electricitate. Reprezentanţii Hidroelectrica susţin că tranzacţia cu Mittal respectă toate procedurile pieţei de energie şi îi facilitează accesul la credite din partea băncilor.

La finele anului trecut, mai exact la 29 decembrie, Hidroelectrica şi ArcelorMittal au încheiat un contract pentru livrarea unei cantităţi uriaşe de energie, 1,75 TWh, la un preţ cu 25% sub media pieţei. Cantitatea de energie acoperă consumul din acest an al celor şase unităţi din România ale ArcelorMittal.

Tranzacţia a fost contestată încă de la început, deşi a fost încheiată pe bursa de energie OPCOM. Cele două companii au recurs la un artificiu: ArcelorMittal a depus o cerere pentru cumpărarea de energie la un preţ atât de mic, încât era clar că doar Hidroelectrica îi poate răspunde.

Acum, la şase luni după acest moment, Fondul Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile Hidroelectrica, a dat în judecată producătorul de energie pentru încheierea acestui contract, după cum au declarat, pentru „Adevărul", surse din sectorul energetic.

Iarna trecută, într-un interviu pentru „Adevărul", managerul Fondului, Greg Konieczny, spunea că Hidroelectrica a pierdut 70 de milioane de lei pentru că nu a vândut această energie la preţul pieţei, iar interesele acţionarilor sunt afectate.

cotidianul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Consiliul Concurenţei îi va ancheta pe "băieţii deştepţi" din energie

Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat "băieţilor deştepţi" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei analizează de peste un an piaţa de electricitate şi s-a autosesizat, declanşând recent o investigaţie care vizează posibile pratici neconcurenţiale, atât pe verticală cât şi pe orizontală. El a precizat că se referă la contractele bilaterale încheiate de compania de stat Hidroelectrica în afara pieţei.

Chiriţoiu a precizat că toate companiile investigate - Hidroelectrica şi traderii parteneri, "băieţii deştepţi" din energie - sunt pasibile de amenzi. El a adăugat că firmele au fost foarte cooperante şi au pus la dispoziţia inspectorilor toate documentele solicitate.

Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei. Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Arcelor susţine că nu a beneficiat de ajutor de stat cumpărând energie ieftină de la Hidroelectrica

Grupul ArcelorMittal susţine că nu a beneficiat de nici un ajutor de stat cumpărând energie la preţuri mici de la producătorul de electricitate Hidroelectrica, după ce Comisia Europeană (CE) a anunaţt miercuri că a iniţiat investigaţii aprofundate privind acordurile încheiate de compania de stat.

"Vom formula un răspuns la decizia Comisiei Europene în timp util, de îndată ce vom înţelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Acesta este primul pas al procedurii pentru CE, iar o decizie referitoare la caz se va lua doar după ce toate părţile răspund. Suntem convinşi că nu am beneficiat de niciun ajutor de stat în această situaţie şi vom continua să cooperăm pe deplin cu CE, pentru a ne asigura că poziţia noastră este înţeleasă. Pentru moment, nu mai avem alte comentarii de făcut", se arată într-un comunicat al ArcelorMittal.

CE a anunţat miercuri că iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Indienii deştepţi de la ArcelorMittal

Continuăm astăzi serialul dedicat „băieţilor deştepţi” din energie ale căror contracte cu statul, respectiv Hidroelectrica, au fost luate la puricat de Comisia Europeană. În acest al patrulea episod vă prezentăm detalii ale anchetei comisarilor europeni privind ajutorul de stat ilegal acordat de Guvern companiei gălăţene ArcelorMittal Steel prin practicarea de către Hidroelectrica a unor tarife preferenţiale (mici) la furnizarea energiei electrice.

Este vorba despre două contracte încheiate între cele două companii, la 29 decembrie 2010, respectiv 23 decembrie 2009. Primul prevedea furnizarea a 1,75 TWh de energie electrică „în bandă continuă” (8.760 ore pe an) cu livrare în perioada 7 ianuarie 2011 – 6 ianuarie 2012, la preţul de 130 lei/MWh (30 euro/MWh). Al doilea prevedea 1,74 TWh, în perioada 4 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2010, cu 138 lei/MWh (32 euro).

Contractul din 2010 a fost încheiat în baza unei licitaţii publice desfăşurate pe piaţa angro OPCOM, unde Arcelor a plasat oferta de cumpărare. În acea zi, mai existau alte două oferte cu aceleaşi condiţii (cantităţi de energie, perioada de livrare şi acelaşi număr de ore pe an), una de la firma Arelco Distribuţie SRL, iar cealaltă, de la Petprod SRL, preţurile fiind însă diferite, adică 133 lei/MWh, respectiv 159 lei/MWh. În privinţa contractului din 2009, cele două oferte de cumpărare, plasate împreună cu a companiei ArcelorMittal, au venit de la Energy Holding SRL şi Petprod SRL, pentru 140 lei/MWh, respectiv 140,35 lei/MWh.

ArcelorMittal a încheiat cele două contracte nu numai pentru uzul propriu, ci şi pentru furnizarea energiei către alţi membri ai grupului său - ArcelorMittal Tubular Products Iaşi, ArcelorMittal tubular Products Roman, ArcelorMittal Romportmet Galaţi şi ArcelorMittal Admet).

România susţine profitabilitatea contractelor

În plângerea fromulată Comisiei Europene, Fondul Proprietatea (acţionar minoritar, cu 19,94%, la Hidroelectrica) arată că preţul de 130 lei/MWh, convenit pentru livrarea energiei către ArcelorMittal Galaţi, în baza contractului din 2010, se situează sub preţul mediu al celor 20 de tranzacţii încheiate pe baza unor oferte de vânzare de pe piaţa OPCOM, respectiv de 166 lei/MWh. Fondul Proprietatea mai arată că angajamentul dintre compania Hidroelectrica faţă de ArcelorMittal atrage riscul ca prima să fie nevoită să achiziţioneze energie, la preţuri mai mari de 130 lei/MWh, de la alţi producători pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.

România a răspuns Comisiei Europene explicând că aceste contracte „sunt profitabile pentru Hidroelectrica şi că nu există un preţ al pieţei care să permită o analiză comparativă pertinentă în vederea identificării şi cuantificării unui eventual avantaj, iar contractele încheiate nu sunt imputabile statului”. Acelaşi răspuns dat ca şi în cazul altor anchete, deşi statul este acţionar majoritar, cu 80%, în Hidroelectrica.

Potrivit României, contractele care prevăd livrarea „în bandă continuă” sunt „mai profitabile pentru producătorii de energie electrică decât tranzacţiile cu alte condiţii de livrare, pentru că livrarea în bandă continuă permite producătorului să îşi diminueze costurile de producţie”, iar „cantităţile achiziţionate de ArcelorMittal (al doilea mare consumator – n.r.) permit Hidroelectrica să-şi optimizeze costurile de producţie”.

Ajutor de stat ilegal

Potrivit Comisiei Europene, „ArcelorMittal a obţinut un avantaj necuvenit sub forma achiziţiei de energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei. (...) Avantajul necuvenit constă într-o reducere a cheltuielilor care ar fi fost în mod normal suportate din bugetul societăţii, în cazul în care aceasta din urmă ar fi cumpărat energie la preţul pieţei”.

Pe de altă parte, Comisia arată că acest avantaj necuvenit, constând în preţuri preferenţiale, care diminuează costurile de producţie, ce altfel ar fi fost suportate din bugetul beneficiarului (ArcelorMittal) implică o denaturare evidentă a concurenţei. Asta în condiţiile în care producătorii români de rulouri şi ţevi sudate din oţel se află în strânsă concurenţă cu producătorii de bunuri similare din UE, dar şi la nivel mondial, iar ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel din lume.

Tarifele preferenţiale la energie electrică au fost acordate fără ca România să informeze în prealabil Comisia şi fără a solicita observaţii sau o decizie finală din partea acesteia cu privire la compatibilitatea măsurii cu piaţa internă. Astfel, concluzia Comisiei este că aceste tarife preferenţiale constituie un ajutor de stat ilegal.

Hidroelectrica a pierdut 21 de milioane lei din contractul cu Arcelor

Hidroelectrica a pierdut 21 de milioane de lei în urma contractului din 2009 cu ArcelorMittal, vânzând energie cu 22 de lei mai puţin decât preţul pieţei. „Cum preţul pieţei era de 160 lei/MWh, Hidroelectrica ar fi putut cere un preţ uşor mai mic (159 lei/MWh, de exemplu) şi ar fi avut cerere din partea celor care cumpărau oricum la 160 de lei, iar ArcelorMittal fie ar fi acceptat preţul, fie alţii ar fi cumpărat cantitatea respectivă de electricitate la preţ mai bun pentru Hidroelectrica. Cu alte cuvinte, Hidroelectrica a pierdut 21 de milioane de lei doar din această tranzacţie (ţinând cont de diferenţa din preţuri, respectiv 159 lei, cât ar fi putut să ceară Hidroelectrica, şi 138 lei, cât a oferit ArcelorMittal – n.r.)”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei, realizat în 2010, împreună cu Centrul Român pentru Politici Economice şi Societatea Academică Română.

puterea.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Investigaţia contractelor Hidroelectrica va fi încheiată la finele anului

Investigatiile declansate de Consiliul Concurentei si de Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica de vanzare directa a energiei vor fi finalizate cel mai devreme la sfarsitul acestui an, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. "Atat investigatia pe care o desfasuram noi direct, pe durata si volumul contractelor, cat si cea desfasurata de Comisia, privind pretul contractelor, sunt incipiente. Vor mai dura minimum pana la sfarsitul anului", a afirmat Chiritoiu, citat de Mediafax.

Contractele directe de vanzare a energiei de catre Hidroelectrica au fost incheiate in anii 2001-2003 si au fost mentinute de toate guvernele care s-au succedat. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preturi mult sub media pietei.

Comisia Europeana a anuntat in aprilie ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Beneficiarii contractelor directe erau in 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CNH Petrosani si CLMB Pationar Brasov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat in urma cu o saptamana ca Hidroelectrica a obtinut, in urma negocierilor cu "baietii destepti", trecerea contractelor pe piata concurentiala, eliminand tarifele fixe din aceste acorduri, insa nu a dorit sa ofere detalii.

wall-street.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.