Jump to content

Actoria, călcată în picioare de sistem


AndreiM

Recommended Posts

Tot mai puţini tineri tind către o carieră în actorie din cauza salariilor extrem de mici. Singura speranţă a acestora este, spun ei, să joace în teatre mari din ţară ori… în telenovele.

Nume sonore ale teatrului românesc ca Gheorghe Dinică, Olga Tudorache ori Mircea Albulescu îi mai determină încă pe puţini dintre tineri să îşi dorească o carieră în acest sens. Pentru cei mai mulţi dintre ei însă, a juca în faţa a sute ori mii de oameni nu le mai poate aduce decât mulţumire sufletească. ”Sunt îndrăgostit de teatru pentru că altfel nu mi-aş fi ales această meserie în veci. Sunt anul trei la Departamentul de Teatru al Facultăţii de Arte. Singurul venit pe care îl am este undeva între 500 de mii şi un milion de lei vechi la spectacol, fiind colaborator al Teatrului Dramatic.

De obicei, sunt maxim două spectacole pe lună, iar la fiecare dintre ele trebuie să ne pregătim săptămâni, poate chiar luni întregi. Doar cei mai norocoşi se pot lăuda cu o bursă de merit de patru milioane de lei vechi pe lună”, ne-a spus un tânăr student care a preferat să îşi păstreze anonimatul. Acesta a mai declarat însă că nici după ce va termina facultatea nu are mari speranţe că va reuşi pe plan financiar.

”După ce termini studiile, trebuie să dai concursuri la diferite teatre din ţară. Dacă reuşeşti să intri în Craiova de exemplu, acolo rămâi, iar salariile sunt undeva până în zece milioane. Cu puţin noroc, obţii şi un loc în cămin”, a continuat studentul. Singura soluţie prin care tinerii actori ar putea să aibă un trai decent este fie de a juca în teatre mari din Bucureşti, Târgu Mureş ori Piatra Neamţ fie …să apară în telenovele.

“Visul oricărui tânăr care şi-a ales această meserie este să joace la Teatrul Naţional din capitală. În lipsă de soluţii însă, există alternative. Fie merg la castinguri la diverse telenovele, ori să îşi facă trupe particulare cu care să meargă în baruri şi să improvizeze diverse spectacole”, a încheiat acesta. Actorii gălăţeni spun însă că, de multe ori, sacrificiile sunt cele care primează.

“Cred că în artă şansele sunt destul de mici să reuşeşti pe plan financiar, însă cred că cel mai important în viaţă este să faci ceea ce îţi place şi iubeşti cu adevărat”, ne-a spus Cristian Gheorghe, cunoscutul actor al Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galaţi. Reprezentanţii Teatrului Dramatic spun însă că în această situaţie se află nu numai cei care aleg actoria. ”Nu este mare diferenţă între tinerii care aleg teatrul şi alţi tineri. Dacă trăim în România, debutul în carieră este cu foarte puţini bani.

Ca această situaţie să se schimbe, salariile bugetarilor nu trebuie să fie îngheţate ca acum şi trebuie ca cei din Consiliul Local să dea o mână de ajutor în acest sens. Din păcate, în această perioadă, lucrul acesta nu e posibil”, a declarat Gabriel Constantinescu, director artistic în cadrul Teatrului Dramatic.

http://impartial.ro/index.php?func=arti ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.