AndreiM Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 De când au vãzut noile preturi la tigãri, mai mari cam la 10 lei per pachet, multi gãlãteni si-au spus în primele zile alei lui 2010 „de azi renunt la fumat”. Numai cã singuri e cam greu sã o ducã la capãt. Unii dintre fumãtorii gãlãteni nu au asteptat scumpirea din acest an si au beneficiat de programul gratuit lansat în noiembrie 2008 de Ministerul Sãnãtãtii, program ce i-a ajutat sã se lase de fumat, nu pe toti, doar pe jumãtate dintre cei care l-au accesat. Dar tot e ceva decât deloc. „Din noiembrie 2008 si pânã la sfârsitul lui 2009, 550 de gãlãteni s-au adresat programului Stop Fumat care în Galati se desfãsoarã la Spitalul TBC si este coordonat de doamna doctor Liliana Dobrotã, medic primar pneumolog. Este vorba de persoane între 13 si 65 de ani, majoritatea, dar si câteva peste 65 de ani. Jumãtate dintre cei care s-au înscris în program au si renuntat la acest viciu. Trebuie mentionat cã acest program are douã pãrti. Unul de consiliere psihologicã si altul de medicatie. Costul pãrtii medicale a programului e cam de 1.300 de lei. Nu au putut accesa partea medicalã a programului persoanele peste 65 de ani, cei care au interdictie la anumite medicamente si elevele de 13 ani; toti acestia au beneficiat de consiliere psihologicã. Deocamdatã programul este activ, dar nu s-a primit încã finantarea pe 2010”, a precizat directorul coordonator adjunct medical al DSP Galati, dr. Costinela Georgescu. Din experienta de pânã acum a celor implicati în program, cei care au reusit sã renunte la fumat au fost cei care au venit de bunãvoie deoarece chiar voiau sã se lase de acest viciu. Nu au avut succes gãlãtenii care au accesat programul doar pentru cã era gratuit si din curiozitatea de a vedea cu „ce se mãnâncã”. Sã sperãm cã în 2010 se vor gãsi totusi fonduri pentru continuarea programului nu de alta dar acum chiar e nevoie mai mult decât oricând de el.http://monitoruldegalati.ro/index.php?f ... &articol=3
pisica24 Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 inseamna ca are efect acel program.tare as vrea sa se lase si sotul meu! el zice ca se lasa "intr-o zi" .astept ziua aia cu nerabdare. .poate il bag si eu intr-un program de asta,dar cum il conving??!!
AndreiM Posted January 5, 2010 Author Posted January 5, 2010 Daca vrea el.. merge. Daca nu vrea sa se lase pot sa fie si animatoare la cursul ala caci tot degeaba
toto Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 inseamna ca are efect acel program.tare as vrea sa se lase si sotul meu! el zice ca se lasa "intr-o zi" .astept ziua aia cu nerabdare. .poate il bag si eu intr-un program de asta,dar cum il conving??!! Anul asta m-am lasat de fumat. Dupa 17 ani. Multi colegi si prieteni s-au lasat de fumat si astfel mi-a fost foarte usor. Sa stii ca nu-i chiar asa de greu precum se crede. Important este sa vrei, dar - ATENTIE - sa nu se transforme intr-o "corvoada". Nu trebuie sa te gandesti mereu la tigara, ca-ti lipseste... nu trebuie sa constientizezi acest lucru. Dependenta de tigara este mai mult de natura psihica, tine foarte mult de gestica, de tabieturi. Dependenta chimica, de nicotina dureaza cateva zile dupa care organismul nu mai simte nevoia de nicotina. Cei care sunt sau au fost fumatori stiu de ce fumeaza sau au fumat. Le place! (profund nu?). Nu atat fumul care ii face sa tuseasca , nu gustul iute-amar ramas in gura ... Nu mirosul hainelor impregnate... Nu! Le place gestul de a fuma si privesc acest gest ca un fel de relaxare. Altii nu pot disocia tigara de cafea iar altii nu pot bea o bere intr-un bar fara sa traga din tigara. La munca socializarea se realizeaza si prin pauza de cafea/tigara. Toti acesti factori care te fac sa fumezi sunt factori declansatori. Cine reuseste sa-i separe de tigara se poate lasa foarte usor de fumat. Pe langa acest aspect trebuie gasite diverse motivatii puternice cum ar fi: sanatatea!, pretul tot mai mare, senzatia de "dupa" - gust si miros alterat, tusea tabacica, dinti stricati, etc!!! IMPORTANT: NU trebuie ca "lasatul de fumat" sa para ceva foarte greu, de neatins. In cazul meu a fost simplu: trebuia sa ma duc sa-mi cumpar un pachet deoarece nu mai aveam decat o tigara! Si tot am amanat si nu m-am mai dus... in acea zi nu m-am dus nici cu colegii la cafea/fumat... deci am disociat tigara de ceilalti factori. Si gata! In momentul de fata pot sta in fum, ceilalti fumeaza langa mine si nu simt NICIO NEVOIE de a fuma. Cateodata, rar, mai visez noaptea ca fumez... dar atat.
toto Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Daca vrea el.. merge. Daca nu vrea sa se lase pot sa fie si animatoare la cursul ala caci tot degeabaAsa e! Totul este sa vrei! Dar nu trebuie sa fie ca un "capat de lume", fortat. Trebuie sa vina de la sine.
katman Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Si eu m-am lasat de fumat de vreo 5 ori, niciodata mai putin de 3 luni. In primele zile, intr-adevar, eram asa de bucuros ca m-am lasat incit nu simteam nevoia de tutun, ba chiar ma uitam superior la fumatorii din jur, adica ba, voi nu sinteti in stare, ia uite eu ce tare sint Dupa citeva saptamini insa... s-a schimbat treaba. Dupa 3 luni cautam motive sa ma reapuc, imi lasa gura apa cind ii vedeam pe ceilalti fumind si toata vointa mea se mai tinea intr-un fir de ata... care s-a rupt si ala. Nu cred ca dependenta de nicotina trece asa de repede... din ce am citit, poate dura si ani de zile. M-am lasat de fumat de mai mult de 6 ani si inca mi se mai intimpla sa im fie pofta de o tigara. Dar din fericire, chiar imi trece repede Vointa de a te lasa trebuie motivata de ceva... la cei mai multi este de problemele de sanatate (deja existente sau posibile). Economia de bani... Nu a fost pentru nimeni un motiv. Fumezi cu 4-5 tigari mai putin dupa scumpire, te juri ca te lasi... si dupa aia treci mai departe . Tigarile, pina sa ajunga la 8 lei pachetul, au fost 5, 3, 2 lei... Edit: un fost coleg s-a lasat de fumat mai mult de 2 ani... si tot s-a reapucat. Asa ca Toto... mai vorbim despre asta peste citeva luni
mambo Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 pe 9 mai a.c. se implinesc 4 ani de cand m-am lasat. dupa vreo 15 de fumat... nu am crezut niciodata ca voi reusi (desi imi doream f. mult) si spre surprinderea mea nu am "suferit" asa cum patesc altii. si nici nu credeam ca se va intampla acest lucru asa de usor. cum s-a intamplat: cu 7-8 ani in urma fumam doar un singur model de tigara, Parliament. asa de bune mi s-au parut cand le-am incercat prima data (pe dracu!!) incat mi-am zis ca daca vor disparea vreodata acele tigari eu am sa ma las de fumat. in urma cu 4 ani in jurul datei mai sus-amintite a fost un val de scumpiri ale tigarilor. nimic deosebit... aspectul financiar nu era o problema pt mine. in schimb, comeciantii au retras de la vanzare stocurile vechi pt vreo 3 zile pt a le alinia la preturile noi care evident erau mai mari. si asa de hotarat am fost sa nu pun gura pe alta tigara incat mi-am dat seama la un moment dat ca de 3 zile tigarile respective nu au aparut pe piata si eu nu am fumat. dupa vreo 3-4 zile au reaparut la raft tigarile preferate. dar ce folos? dupa 15 ani de fumat, au fost primele 3 zile consecutive in care nu fumasem. era pacat sa nu ma las, nu?@toto: ai perfecta dreptate, asa e. dar un alt aspect as vrea sa evidentiez: un alcoolic care se lasa de baut nu mai poate pune gura pe alcool toata viata. daca o face, se apuca din nou. acelasi lucru se intampla si cu un fumator sau cu un cafengiu. intrebare: de ce acest lucru? de ce impatimitii nu pot considera viciile lor ca fiind drept hobiuri? adica sa le practice doar ocazional, la o sueta, petrecere, etc. cred ca asta e esenta dependentei. am dreptate? _________________________________________________________________________________________________________user fara drept de semnatura
toto Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 http://www.romedic.ro/mecanismul-dependentei-de-nicotina-0P3793 Sunt multe pe SITE-ul asta. Oricum, nu mai stiu unde am citit, dar de nevoia de nicotina a corpului se scapa cel mai usor. Mai mult se poate folosi orice plasture sau guma de mestecat cu "Nicorette" ca oamenii tot simt nevoia sa fumeze. Asa ca pana la urma tiotul se rezuma la "gest", la reflex conditionat.Totul e pe fond psihic. Trebuie facut primul pas... Katman, dar tu nu te-ai reapucat, nu? Inseamna ca ai motivatii mai puternice sa nu te reapuci de fumat decat sa...In jurul meu mai multi fumeaza dar jur ca nu-mi vine deloc sa ma reapuc de fumat... Nu simt nevoia, si nici nu ma gandesc la asta... Trebuie depasit un prag, atata tot.
toto Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 ... dupa 15 ani de fumat, au fost primele 3 zile consecutive in care nu fumasem. era pacat sa nu ma las, nu?...dar un alt aspect as vrea sa evidentiez: un alcoolic care se lasa de baut nu mai poate pune gura pe alcool toata viata. daca o face, se apuca din nou. acelasi lucru se intampla si cu un fumator sau cu un cafengiu. intrebare: de ce acest lucru? de ce impatimitii nu pot considera viciile lor ca fiind drept hobiuri? adica sa le practice doar ocazional, la o sueta, petrecere, etc. cred ca asta e esenta dependentei. am dreptate? DA! Ai dreptate! Si...Intradevar trebuie sa existe un moment in care poti pune in balanta daca se merita sau nu...
cata Posted May 8, 2010 Posted May 8, 2010 Salut . Eu am fumat de mic copil.Am incercat sa renunt la tigari dandu-mi seama ca nu este deloc benefic organismului dar nu am reusit . Ma lasam pentru maxim o saptamana si apoi reveneam iar la vechiul obicei … fumatul .Spre sfarsitul anului trecut am avut o raceala care nu mai trecea si am facut niste analize si mi-a descoperit pneumonie interstitiala iar la radiografie plamanul meu nu arata prea bine.Atunci am inteles ca trebuie neaparat sa ma las de fumat dar nu prea stiam exact cum sa fac.Un prieten mi-a recomandat un produs natural Noni de care el a auzit la Tv.M-am hotarat sa-l incerc si va pot spune ca a facut minuni in cazul meu .M-am lasat de fumat si m-am simtit si foarte bine !
AndreiM Posted May 8, 2010 Author Posted May 8, 2010 Noni e bun nu numai pentru fumat. Am luat si eu o vreme.
Recommended Posts