Jump to content

Taxele şi impozitele locale, la Galaţi

dcp100168

Recommended Posts

Cronica unor scumpiri aşteptate

Biruri mai mari în 2009!

Impozitele şi taxele locale ne vor scoate, începând de anul viitor, mai mulţi bani din buzunar. Consilierii locali au aprobat, joi seara, noile biruri. Doina Stamate, directorul economic al Primăriei, ne‑a declarat că taxele şi impozitele s‑au majorat cu rata inflaţiei, cu excepţia taxei de habitat care a crescut cu 20 de procente. Potrivit directorului economic, impozitele pentru persoanele fizice s‑au majorat cu 5 la sută. Doina Stamate ne‑a asigurat că au fost menţinute facilităţile fiscale acordate persoanelor cu venituri reduse şi celor care fac reparaţii la imobile. A rămas valabilă şi bonificaţia de zece la sută pentru cei care îşi achită datoriile până la 31 martie.

Cinci la sută

Potrivit raportului de specialitate al hotărârii, aleşii au decis majorarea cu cinci la sută a impozitelor şi taxelor locale stabilite în sume fixe. S‑a decis menţinerea majorării de 15 la sută aplicată în cazul impozitului pe clădiri datorat de contribuabilii persoane juridice.

Potrivit hotărârii aleşilor locali, "Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia atunci pentru lucrări de reparaţii". În categoria lucrărilor care îi scutesc pe contribuabili de plata impozitului pe clădiri intră: reparaţiile de acoperişuri, termoizolarea conductelor din subsol, reparaţii la elementele de rezistenţă afectate, zugrăveli exterioare, reparaţii la zidul de sprijin şi la scările de acces, reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie exterioara.

Alte scumpiri

Taxa specială de habitat pentru 2009 creşte de la 38 de lei la 45 de lei de persoană pe an. Ea se plăteşte în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie.

Distracţia se plăteşte mai scump. Impozitul pe spectacole, în cazul discotecilor creşte de la 1,50 la 1,60 de lei.

Parcarea ocazională a vehiculelor va costa, din 2009, un leu pe oră. Oricum, până la finele anului aţi plătit doar teoretic opt bani pe oră pentru că restul la 1 leu îl primeaţi extrem de rar. Măcar, din 2009 nu mai lăsaţi bacşiş omului din parcare.

Taxa pentru eliberarea "Permisului de liberă trecere" până la 31 de zile calendaristice va fi de 42 de lei, în loc de 40 cât a fost până acum. Pentru un an calendaristic, permisul amintit va costa 247 de lei, cu 12 lei mai mult decât anul acesta.

Pentru depozitarea şi compactarea deşeurilor provenite din demolări şi excavări - care aşa cum bine ştiţi nu se aruncă la pubela sau ghena de gunoi ‑ taxa va fi de 5,80 de lei/mc, cu 30 de bani mai mare.

Dacă v‑aţi programat nunta pentru anul viitor, ţineţi seama că bugetul pentru Starea Civilă va trebui să fie mai consistent. Taxa de oficiere a căsătoriei în zilele nelucrătoare, sâmbăta şi duminica creşte cu trei lei, la 66 de lei. Dacă vă doriţi o cununie civilă sâmbăta sau duminica după ora 19.00, pregătiţi cu 30 de lei mai mult decât mirii acestui an. 660 de lei este preţul unei căsătorii civile în nocturnă. Taxa de filmare în timpul căsătoriei va fi de 9 lei, iar cea de fotografiere de 6 lei.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27877

Taxe si impozite mai mari

In plina perioada de criza economica, consilierii locali au hotarat sa aduca mai multi bani la bugetul local printr-o metoda sigura: majorarea taxelor si impozitelor locale. Asa se face ca, incepand de anul viitor, galatenii vor scoate din buzunare, in medie, cu 5% mai multi bani pentru a-si achita darile catre bugetul local. Proprietarii cladirilor din beton armat cu pereti exteriori din caramida vor plati 775 de lei pe metrul patrat construit, fata de 738 de lei cat era pana acum. Cu sase lei mai mult la hectar vor plati si proprietarii terenurilor arabile, dar si cei care au paduri sau alt teren cu vegetatie forestiera in intravilanul municipiului Galati. Si asta pentru ca, in urma deciziei consilierilor, taxa pentru astfel de terenuri a crescut de la 110 lei pe hectar la 116 pe hectar. Insa daca aceste tipuri de terenuri sunt situate in extravilanul municipiului, atunci taxele sunt aproape la jumatate. Spre exemplu, pentru terenul cu constructii impozitul a fost majorat de la 58 de lei la 61 de lei pe hectar, iar in cazul terenului arabil impozitul a ajuns la 100 de lei pe hectar, fiind majorat de la 95 de lei pe hectar. De asemenea, la cresterea bugetului local vor contribui si proprietarii autoturismelor care, la randul lor, vor avea de platit mai multi bani atat pentru mijloacele de transport detinute, cat si pentru taxa de parcare. Spre exemplu, galatenii care au motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitate cilindrica de pana la 1.600 centimetri cubi inclusiv vor plati 8 lei pentru fiecare grupa de 200 centimetri cubi sau fractiune din aceasta fata de 7 lei cat au platit pentru anul 2008. Tot cu un leu mai mult vor scoate din buzunare si cei care au autoturisme cu capacitate cilindrica intre 1.601 centimetri cubi si 2.000 centimetri cubi inclusiv. Practic, taxa a crescut de la 15 la 16 lei pentru fiecare grupa de 200 centimetri cubi sau fractiune din aceasta. In ceea ce priveste taxa pentru parcarea ocazionala a vehiculelor, consilierii locali au decis majorarea la 1 lei pe ora fata de 0,8 bani pe ora cat era pana acum. Cea mai mare crestere pe care vor fi nevoiti sa o usporte toti galatenii este cea operata la taxa de habitat. Astfel, locuitorii Galatiului vor plati 45 de lei de persoana pe an fata de 38 de lei cat era pana acum.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Eu zic sa nu ne mai insuram si mai bine ne sinucidem, ca dac nu o facem noi o face mumia din fruntea orasului si cu skeletronii lui(saracutii de ei nu mai au bani de scobitori)asa ca sau gandit ei bine la mariri de taxe si impozite. Mai bine ar scoate niste bani din filmari, edilii astia ai Galatiului,punand orasul in decorul filmului MUMIA REVINE IN FORTA cu inca un mandat.Cred ca ar scoate bani buni,deoarece au o mumie veritabila ce nu mai necesita machiaje,costume si efecte speciale,iar orasul deja am auzit ca vor sal transforme in ruina cu marile demolari ce se anuta in curand.

Este excelent. Bine ca avem alesi inteligenti cu viziune si dragoste pentru oras. Iata ce am

inteles eu:

Consilierii locali au aprobat, joi seara, noile directii de imbunatatire a conditiilor de

trai in Galati. Sefii directiilor din Primărie, ne-au declarat că spatiul verde va fi

majorat cu 20 de procente. Potrivit acelorasi edili, locurile de parcare pentru persoanele

fizice se vor majora cu 25 la sută si ne-au asigurat că au fost menţinute facilităţile de

parcare acordate persoanelor ce locuiesc sau au avut garaje in zona unde s-au construit

parcari publice.

Potrivit raportului de specialitate al hotărârii, aleşii au decis majorarea cu cinci la sută

a suprafetelor plantate cu arbori. S-a decis menţinerea majorării de 15 la sută aplicată în

cazul construirii de locuri de joaca si parcuri pentru anul 2009.

Potrivit hotărârii aleşilor locali, "Consiliul Local poate acorda sume de la buget pentru

amenajarea terenurilor virane (cum este cel din atasament,. fostul cartodorm) in baze sportive. In categoria

sporturilor pentru care se vor amenaja trasee si piste speciale sunt: ciclism, motocros,

montanbike etc".

"Proprietarii cladirilor din beton armat cu pereti exteriori din caramida vor plati 775 de

lei pe metrul patrat construit, fata de 738 de lei cat era pana acum."

Sigur se aplica si pentru garaje. Asa deci, sa fac un calcul: am garaj din beton armat (cum

sunt majoritatea) de 20 mp x 775 lei= 15500 lei. :lol:54_93345a1bb2b3478901f39792300074e5_thum

Te chem să-mi măsori garajul :lol: - asta dacă nu i se îndeplineşte dorinţa cuiva şi se fac parcări în locul lui.

Oricum nu cred ca este mai mare decat ala de 40 mp, din spate de la BR2 din Mazepa. Si cand te gandesti ca plateste doar 300 lei pe an chirie... Eu unul ma simt furat: de bani, de locuri de parcare, de verdeata, de aer curat, de locuri de joaca si de o imagine frumoasa a orasului nosru.

Biruri mai mari în 2009!

Taxa de filmare în timpul căsătoriei va fi de 9 lei, iar cea de fotografiere de 6 lei.

Mi se pare o aberatie extrem de a dracului. De ce sa platesc? E nunta mea, fac ce vreau eu la nunta mea. Asta e o incalcare grava a drepturilor omului.

Peste cativa ani cand o fi sa ma casatoresc nu o sa le platesc nimic, sa vad ce imi pot face. Si voi invita la nunta mea si cativa membri ai ONU, uite asa de ciuda sa vada cum se incalca drepturile omului in Rromania

Daca nici cu propunerile astea nu ii luam cu japca pe domnii consilieri... la fel de bine ne pot calca in picioare cu alte aberatii mai grave. Ar trebui sa ii dam in judecata cumva pentru cretinoiziile pe care le voteaza..

Ba află că la sfârşit de an declar acel garaj şi dau un ban ..sau un leu pe el. Ai pierdut pariul -aşa că mi-l plăteşti tu anul ăsta, să vezi exact cât e :P

Eu credeam ca exista o evidenta a posesorilor de garaje transmisa de Primarie catre Administratia fiscala si acum aflu ca exista si varianta declaratiei pe propria raspundere. Ha, ha, ha! Ce vremuri adevarate traim! Cred ca merita facut un film cu "Zeul Garaj"!

Hey, nu asta am vrut să spun :) La sfârşitul anului fiscal, declar - adică depun declaraţia de impunere pt bunurile impozabile sau taxabile - şi acel garaj, în sensul ca tot atunci plătesc taxa către primarie (chiria către primărie, cum spun unii), respectiv preţul contractului de concesiune (redevenţa).

taxa către primarie (chiria către primărie, cum spun unii), respectiv preţul contractului de concesiune (redevenţa).

De curiozitate, spune in plen cat ajunge chestia asta, ca sa stim si noi cei care nu avem garaj. Sa facem o comparatie daca banii aia ajung sa se schimbe un bec pe Brailei sau meritau sa traiasca 2-3 copaci pe pamantul ala....

Biruri mai mari în 2009!

Taxa de filmare în timpul căsătoriei va fi de 9 lei, iar cea de fotografiere de 6 lei.

Mi se pare o aberatie extrem de a dracului. De ce sa platesc? E nunta mea, fac ce vreau eu la nunta mea. Asta e o incalcare grava a drepturilor omului.

Peste cativa ani cand o fi sa ma casatoresc nu o sa le platesc nimic, sa vad ce imi pot face. Si voi invita la nunta mea si cativa membri ai ONU, uite asa de ciuda sa vada cum se incalca drepturile omului in Rromania

Mai da` scotian mai esti... Da si tu un semn de marinimie, pt ca o data te insori. Dai mai mult la ala cu acordeonul. Un pom fructifer in piata e 15 lei. Las-o-n saracie cu drepturile omului.... :roll:

In jur de 300 lei pe an.

Un loc de parcare rezervat si blocat cu sistem de forma aprobata de consiliul local ma costa 68 lei pe luna. Deci, 300 lei pe an e apa de ploaie. Sa nu se mire nimeni ca o sa fie impozitul la un garaj 1500-2000 lei pe an. O sa le fie greu unora fara garajul drag cu muraturi sau butoaie cu vin dar la asa bani, mai bine si le demoleaza singuri. ;)

Gălăţenii nu-şi mai plătesc birurile

Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, dă vina pe criza financiară pentru faptul că municpalitatea nu mai reuşeste să adune impozitele de la populaţie. „Pe perioada asta de criză, avem probleme şi cu încasarea dărilor. Până acum am strâns 2 milioane de lei, cu 30% mai puţin decât în luna octombrie, pe acelaşi interval”, a explicat Dumitru Nicolae. Primăria Galaţi încasează lunar în jur de 12 milioane de lei de la populaţie.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... -birurile/

Criza financiara si la Primaria Galati!

Incasarile bugetului local au scazut cu 30%, iar datoriile pentru investitii risca sa nu mai poata fi achitate. Visteria primariei are de suferit si din cauza contribuabililor care nu-si platesc amenzile si nu-si achita darile la stat. Din aceste motive situatia nu e roz nici pentru investitiile din 2009. Primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, simte ca visteria este goala pentru ca, in ultima perioada, ritmul incasarilor la bugetul local a scazut ingrijorator. Pierderile ar putea fi, insa, recuperate si daca galatenii si-ar achita la timp impozitele si taxele. Primaria Galati ar trebui sa recupereze peste 4 milioane de lei, numai din amenzi.

http://stirileprotv.ro/locale/31/criza- ... alati.html

• 1 month later...

Economie autohtona inexistenta - importuri masive - leu slab - cresterea preturilor - INFLATIE

Statul prin "Doina Stamate, directorul economic al Primăriei, ne‑a declarat că taxele şi impozitele s‑au majorat cu rata inflaţiei"

CONCLUZIE: Statul ne creste taxele datorita faptului ca avem o economie jalnica care nu le mai aduce suficienti bani desi EI o gestioneaza.

Daca am un teren si in 2000 plateam 10 ron/ha - 2006 plateam 30 ron/ha - 2008 am platit 100 ron/ha. Deci daca detin ceva (fara impact asupra mediului si poate fara sa obtin profit) ...nu numai ca trebuie sa platesc ci trebuie sa platesc din ce in ce mai mult.

Atunci poate ar trebui sa-l vand si sa cheltui banii! Doar ca asa ...as creea oferta pe piata terenului si cerere pe piata de pe care voi cumpara! Deci cresc preturile si ...INFLATIE iar statul neputand creste taxele la infinit ...ma va taxa eventual pe CO2 expirat pe motiv de poluare!

Multumim liderilor nostri!

12 ianuarie, prima zi de colectare a taxelor şi impozitelor

Primarul Dumitru Nicolae a anunţat ieri că 12 ianuarie va fi data la care se vor dechide ghişeele pentru plata taxelor şi impozitelor către Primărie. Edilul şef a ţinut să precizeze că, şi în acest an, cei ce vor respecta termenele de plată a taxelor şi impozitelor pot beneficia de o reducere de 10% din impozite, iar pentru cei care nu se prea grăbesc să îşi achite datoriile către stat există "metoda" penalizării, care a rămas la nivelul de 0,1% din valoarea impozitului, pe zi. "Începând cu data de 12 ianuarie se deschid ghişeele pentru plata taxelor şi impozitelor locale. După cum se ştie, sunt trei puncte de colectare a acestora. Unul este pe strada Domnească, acolo unde a fost Romarta Veche, altul este pe strada Brăilei, în Micro 18, şi unul în Micro 39. Se vor plăti impozitele în felul următor: pentru semestrul I - plata până la 31.03.2009, pentru semestrul II data limită de plată este 30 septembrie. Se dau facilităţi de 10%, dar cine depăşeşte termenul plăteşte penalităţi. Pentru plata cu anticipaţie la impozitul pe clădiri, teren şi mijloace de transport se reduce cu 10%. Cei care au mai puţin de 50 de lei de plată nu mai au tranşe şi trebuie plătit totul odată. Pentru depăşirea scadenţei majorarea este de 0,1% pe zi. Ghişeele se deschid la 12 ianuarie pentru că până atunci trebuie să introducem modelul matematic şi să ne facem toate socotelile cu anul trecut", a precizat primarul Dumitru Nicolae.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Ce, cât şi unde plătim în 2009?

Ca la orice început de an, ne place sau nu, trebuie să ne facem calculele pentru a vedea cât şi mai ales de unde vom face rost de banii datoraţi statului pe taxele şi impozitele locale. Cum anul fiscal şi, deci, şi încasările Direcţiei Impozite, Taxe şi alte Venituri din cadrul Primăriei municipiului Galaţi debutează pe data de 12 ianuarie, am încercat să aflăm, pentru dumneavoastră, câteva repere financiare. Ce taxe aveţi de plătit, la ce nivel sunt ele şi cu cât au crescut, când şi unde le puteţi achita, aflaţi acum.

Unde

Începând cu data de 12 ianuarie puteţi plăti taxele şi impozitele locale la cele trei sedii deja cunoscute ale Direcţiei de Impozite – sediul central, de la Romarta, în Micro 39, bloc J, parter sau în Micro 18, strada Brăilei, nr. 232, bloc E4, parter (programul cu publicul este, pentru ambele centre, de la 8.30 la 15.00). Sediul central de la Romarta are program cu publicul: luni, marţi, joi şi vineri, de la 8.30 la 16.30, iar miercuri, de la 8.30 la 18.30. La toate sediile se respectă pauza de masă a angajaţilor, între orele 12.00 şi 12.30. Pentru persoane juridice, taxele şi impozitele se primesc la sediul de pe strada Traian, bloc A 16.

Cât

Încă de la început, trebuie spus faptul că Legislativul gălăţean a decis ca, în acest an, impozitele şi taxele locale stabilite în sume fixe (impozitul pe clădiri, auto, teren) să fie majorate cu cinci la sută.

Există şi o diferenţă: în timp ce persoanele fizice plătesc impozitul pe clădiri majorat cu cinci la sută faţă de anul trecut, pentru persoanele juridice acest impozit se menţine la valoarea celui din 2008.

O altă taxă care a crescut faţă de 2008 este taxa de habitat, majorată cu 20 la sută, procent cu care s‑a majorat şi taxa pentru activităţile cu impact asupra mediului, plătite de societăţile care poluează mediul.

Bonificaţii

Dacă acestea au fost modificările şi veştile rele, veştile bune sunt că se menţin toate bonificaţiile acordate celor care plătesc integral impozitele pe teren, clădiri şi auto, dar şi că se menţin facilităţile acordate persoanelor fizice cu venituri reduse sau cele care realizează reparaţii la imobile.

Cei care plătesc dările la stat integral (pe tot anul) până la sfârşitul lunii martie, beneficiază de o bonificaţie de 10 la sută (pentru impozitul pe teren, casă şi auto).

Termene

În rest, mai trebuie să ştiţi că impozitele se plătesc în două tranşe: pentru primul semestru, până la 31 martie, şi pentru semestrul al II‑lea, până la 30 septembrie. Cei care au mai puţin de 50 de lei de plată trebuie să achite totul odată, iar pentru depăşirea scadenţei majorarea este de 0,1% pe zi.

Taxa de habitat

Dacă anul trecut, un gălăţean plătea anual 38 de lei, anul acesta va plăti 45 de lei. Taxa specială de habitat se plăteşte în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie 2009. De această taxă sunt scutiţi veteranii de război, beneficiarii Decretului‑Lege nr. 118/1990 şi Legii nr. 189/2000, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război nerecăsătorite.

Cine caută mai multe...

Cei care doresc să se documenteze în profunzime cu privire la taxele şi impozitele locale pe care, din lipsa spaţiului redacţional, nu le‑am prezentat, o pot face accesând pagina de internet http://www.primaria.galati.ro, la secţiunea Consiliul Local, subsecţiunea hotărâri şi să caute HCL 117/30.10.2008 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2009.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29193

Impozitul pe clădiri

Cât plătim pentru casa pe care o deţinem?

* Dacă anul trecut, pentru un apartament cu trei camere, în zonă centrală, se plătea un impozit de 142 de lei, anul acesta vom plăti 149 de lei

Cât priveşte impozitul şi taxa pe clădiri (începând cu 1 ianuarie 2007, pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ‑teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri), Consiliul Local Galaţi a stabilit valorile impozabile, exprimate în lei pe metru pătrat de suprafaţă construită desfăşurată la clădiri, în cazul persoanelor fizice. După cum se ştie, impozitul pe clădiri este calculat conform Codului Fiscal aprobat prin Legea 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare. Valorile impozabile sunt diferenţiate funcţie de tipul clădirii (din beton, lemn etc) şi în funcţie de utilităţi (cu sau fără instalaţii de apă, canalizare, încălzire etc).

Astfel, pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic valorile impozabile sunt în acest an de 775 lei/mp de suprafaţă construită desfăşurată la clădiri în cazul în care imobilul are instalaţii de apă, canalizare, electrice, încălzire şi de 460 de lei/mp, pentru clădirile fără aceste utilităţi.

Structura contează!

Defalcat, în funcţie de aceste două situaţii privind utilităţile, pentru o clădire cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, valorile impozabile sunt de 212 lei/mp şi, respectiv, 132 lei/mp; pentru o clădire anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, valorile impozabile sunt de 132 şi, respectiv 119 lei/mp; iar pentru ultimul tip de clădire ‑ anexă cu pereţii exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, valorile impozabile sunt în acest an de 80 şi, respectiv, 53 de lei/mp de suprafaţă construită desfăşurată.

Sume estimative

Pentru că valorile impozabile prezentate sunt "datele tehnice", iar cu ele vă puteţi calcula impozitul "la centimă" doar dacă ştiţi ecuaţia în baza căreia se calculează (formula de calcul fiind prezentată în legislaţia privind Codul fiscal), am încercat să aflăm pentru dumneavoastră impozitele estimative pe care le veţi plăti în acest an pentru apartamentele în care locuiţi, date furnizate de Elena Lovin, directoarea Direcţiei Impozite, Taxe şi alte Venituri din cadrul Primăriei municipiului Galaţi. Astfel, dacă pentru un apartament cu o cameră (cu 25 mp), aflat în zona A de impozitare, aţi plătit impozit anul trecut de 53 de lei, în acest an veţi plăti 56 de lei. Pentru un apartament cu două camere, în aceeaşi zonă A de impozitare, anul trecut impozitul era de 106 lei, iar în acest an va fi de 111 lei. Pentru trei camere (67 mp), anul trecut se plătea 142 de lei, iar în acest an se va plăti 149 de lei, iar pentru un apartament cu patru camere (cu o suprafaţă de 80 mp), impozitul era anul trecut de 170 de lei/mp, iar în acest an va fi de 179 de lei/mp. Funcţie de celelalte zone de impozitare (B, C şi D), pentru apartamentele prezentate mai sus ca "model" (cu una, două, trei şi patru camere) se vor plăti următoarele impozite în acest an: 54, 51 şi 48 de lei (la 25 mp, în zonele B, C şi D), 107, 102 şi 98 de lei (la 50 mp, în zonele B,C şi D), 143, 138 şi 131 lei (la 67 mp, în zonele B,C şi D) şi 171, 164 şi 156 lei (la 80 mp, în zonele B, C şi D).

Reduceri

Totodată, directoarea Elena Lovin ne‑a mai precizat că "impozitul se reduce în funcţie de anul construcţiei, după cum urmează: cu 20 la sută pentru clădirea cu o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă; cu 10 la sută pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă. În cazul unui apartament amplasat într‑un bloc cu mai mult de trei niveluri şi opt apartamente, coeficientul de corecţie se reduce cu 0,10".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29192

Impozite auto

Calcule la volan

Cum suntem în era în care autovehiculul nu mai este demult un lux, ci o necesitate, impozitul pe mijloacele de transport este un capitol important în "creionarea" bugetului propriu, la început de an.

Faţă de nivelul impozitelor de anul trecut, anul acesta plătim mai mult, dar nu cu mult. De pildă, dacă pentru motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 de cm cubi inclusiv, în 2008 se plăteau câte şapte lei pentru fiecare grupă de 200 cm cubi sau fracţiune din aceasta, anul acesta se va plăti câte opt lei. Tot o diferenţă de un leu (de la 15 la 16 lei) avem şi pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1601 cm cubi şi 2000 cm cubi inclusiv. Cu doi lei mai mult (de la 30 la 32) s‑a mărit impozitul pentru autovehiculele cu capacitate cilindrică între 2001 şi 2600 cm cubi, cu trei lei (de la 60 la 63) pentru cele între 2.601 şi 3.000 cm cubi şi cu şase lei (de la 120 la 126) pentru cele cu capacitate cilindrică de peste 3.001 cm cubi. Diferenţe mici (în plus) sunt însă pentru autobuze, microbuze, autocare (de la 20 la 21), tractoare înmatriculate (de la 15 la 16) şi alte autovehicule cu masa totală maxim admisă autorizată de până la 12 tone inclusiv (de la 25 la 26).

Cum vă spuneam, valorile prezentate nu reprezintă impozitul auto, ci câţi lei pentru fiecare grupă de 200 cm cubi sau fracţiune din aceasta.

Exemple

De pildă, pentru o Dacia Sandero, se împarte capacitatea cilindrică de 1.390 cm cubi la grupa de 200. Rezultatul (cifrele adunate) se înmulţeşte cu valoarea stabilită de CL, în acest caz, cu opt lei, de unde rezultă un impozit anual de 56 de lei. La fel, pentru un Matiz se va plăti în acest an un impozit de aproximativ 40 de lei/an. În schimb, pentru un Mercedes de 2.500 de cm cubi, vom plăti în jur de 256 de lei/an.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29190

Sume datorate statului

Terenuri intravilane cu construcţii

Funcţie de zonele de impozitare, au fost stabilite şi impozitele şi taxele pe terenuri. Astfel, pentru impozitul pe un teren amplasat în intravilan (cu construcţie), o persoană fizică va plăti în acest an 7.118 lei/ha pentru zona A, 5.381 lei/ha, pentru zona B, 3.681 de lei/ha, pentru zona C şi 1.750 de lei/ha, pentru ultima zonă de impozitare, D. Persoanele juridice plătesc un impozit de 7.377, 5.577, 3.816 şi 1.813 lei/ha, pentru zonele A, B, C şi, respectiv, D. Ca notă, trebuie reţinut faptul că "pentru a nu majora sau diminua, după caz, nivelurile respective, ca efect al rotunjirilor la a doua zecimală în urma conversiei generate de aplicarea Legii 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, s‑a procedat la raportarea nivelurilor impozitului pe teren în lei/ha, ţinând seama de faptul că 1 mp = 0,0001 ha".

Alte terenuri intravilane

Pentru terenurile arabile aflate în zonele A, B, C şi D, persoanele fizice vor plăti 116, 87, 76 şi, respectiv, 64 de lei/ha, iar persoanele juridice - 120, 90, 78 şi, respectiv, 66 de lei/ha. Pentru păşunile aflate în zonele A, B, C şi D, persoanele fizice vor plăti 87, 76, 64 şi, respectiv, 53 de lei/ha, iar persoanele juridice – 90, 78, 66 şi, respectiv, 54 de lei/ha. Aceleaşi valori sunt stabilite şi pentru fâneţe. Persoanele fizice care deţin terenuri cu viţă‑de‑vie vor plăti 192 de lei/ha (zona A), 146 de lei/ha (zona B), 116 de lei/ha (zona C) şi 76 de lei/ha (zona D), iar persoanele juridice vor plăti, funcţie de aceleaşi zone, 198, 150, 120 şi, respectiv, 78 de lei/ha. Cele mai mari valori sunt cele percepute pentru terenurile cu livadă. Persoanele fizice vor plăti următoarele sume exprimate în lei/ha 221 (A), 192 (B), 146 © şi 116 (D), iar persoanele juridice – 228, 198, 150 şi, respectiv, 120. Pentru pădure sau altă vegetaţie forestieră aflată în zona A, persoanele fizice plătesc 116 lei/ha, iar cele juridice – 120 de lei/ha, pentru zona B, persoanele fizice plătesc 87 de lei/ha, iar cele juridice – 90 de lei/ha, pentru zona C – 76 lei/ha (p.fizice) şi 78 de lei/ha (p. juridice), iar pentru zona D, persoanele fizice plătesc 64 de lei/ha, iar cele juridice – 66 de lei pe ha. Ultima categorie de teren impozabil o reprezintă cel cu ape, pentru care persoanele fizice plătesc 64, 53 şi 36 de lei/ha (pentru zona D impozitul fiind zero), iar persoanele juridice – 66, 54 şi 36 de lei/ha.

Parcare, circ şi publicitate

Şi celelalte taxe locale au fost majorate faţă de anul trecut. Astfel, dacă pentru parcarea autovehiculelor, anul trecut taxa era stabilită la 80 de bani pe oră, din acest an o oră va costa un leu. Pentru depozitarea materialelor, expunerea de mărfuri sau executarea de lucrări, anul trecut s‑a perceput o taxă de 2,30 lei/mp/zi, în timp ce în acest an se va plăti 2,50 lei/mp/zi. Deţinătorii de parcuri de distracţii care au plătit o taxă de 1,20 de lei/mp/zi vor plăti anul acesta 1,30 de lei/mp/zi. În plus, Consiliul Local Galaţi a decis să se aplice o taxă şi pentru "panouri sau alte mijloace folosite pentru afişajul publicitar", taxă de 1 leu/mp/zi, în condiţiile în care anul trecut această taxă era zero. Taxă care nu este aceeaşi cu taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate care a rămas neschimbată, faţă de 2008, respectiv, de 27 de lei/mp pentru un afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică şi de 20,40 de lei/mp în cazul oricărui alt panou, afişaj sau structură de afişaj pentru reclamă şi publicitate.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29191