Jump to content

Un rezident gălăţean care a impresionat Parisul


dcp100168

Recommended Posts

Corneliu Codreanu - un rezident gălăţean care a impresionat Parisul

Medicul rezident Corneliu Codreanu (fiul cunoscutului medic ORL-ist cu acelaşi nume de la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi) este primul român care lucrează cu contract de muncă la clinica Lariboisiere, etalonul medicinei pariziene în materie de otorinolaringologie, din anul 1945 încoace. Într-un scurt interviu, medicul rezident ne-a oferit câteva informaţii cu privire la diferenţele dintre sistemul medical francez şi cel românesc şi ne-a mărturisit că ar prefera să lucreze în ţară, după ce îşi va finaliza rezidenţiatul. Asta, am adăuga noi, dacă şi sistemul medical autohton va şti să îl păstreze aici. Chiar dacă medicul gălăţean a fost modest şi a preferat să nu îşi evidenţieze meritele, vă puteţi da seama că nu degeaba este primul român pe care l-au angajat parizienii în ultima jumătate de secol.

- Cum aţi ajuns medic rezident în Franţa, la una dintre cele mai cunoscute clinici universitare europene în domeniul otorinolaringologiei?

- Facultatea de Medicină am făcut-o la Iaşi, apoi am început rezidenţiatul, care durează 5 ani în specializarea otorinolaringologie (ORL), la Bucureşti, în 2007. În 2008, în noiembrie, am plecat un an în Franţa, la clinica universitară Lariboisiere, unde am descoperit noi orizonturi în ORL.

- Ce au medicii francezi din acea clinică şi nu avem noi?

- În primul rând au aparatură. Sunt foarte avansaţi tehnologic. Asta şi pentru că nu prea se pune problema de restricţii la bani, atunci când vine vorba despre finanţarea din partea Statului. Ceea ce face ca şi calitatea actului medical să crească. În momentul în care ţi se dă tot ceea ce ai cerut, se vede şi diferenţa. Aici, plătim din buzunar multe dintre instrumentele folosite.

- Şcoala franceză de medicină este mai bună decât a noastră?

- Da. Lucrând într-o clinică universitară, supravegheam studenţii de anul III. Iar diferenţa dintre ceea ce se face la noi şi ce se face la ei este foarte mare. Putem spune că şcoala lor de medicină este mult mai restrictivă. Examenele sunt mai dure. Este adevărat că mai demult şi la noi era un sistem mult mai dur. Acum însă puţini mai vor să mai facă medicină, pentru că vorbim despre costuri foarte mari şi foarte greu de suportat.

- Cam cât timp îi ia acolo unui medic să îşi creeze şi o linie privată şi să devină într-adevăr cunoscut?

- La francezi, medicii care într-adevăr merită, ajung cunoscuţi de foarte tineri, cam pe la 40 de ani.

- Ce-i trebuie unui student la medicină sau unui rezident ca să devină un medic de o foarte bună calitate?

- Motivaţie şi profesori buni, de la care să înveţe.

- Ce veţi face după finalul de rezidenţiat?

- După ce voi termina, totul depinde de ceea ce mi se oferă aici, în ţară. Sincer să fiu, eu aş prefera să lucrez aici, pentru că aici mă simt acasă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Corn ... sul_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.