Jump to content

Disponibilizările colective din Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Criza mondiala trimite si salariatii Atlas acasa

* 29 de angajati ai Atlas vor fi disponibilizati de la 1 noiembrie, in timp ce alte cateva zeci de angajati vor fi trimisi acasa pe cel putin o luna de zile, acestea sunt efectele colaterale ale crizei economice care s-a rasfrant asupra Combinatului.

Criza economica mondiala care a afectat activitatea Combinatului s- rasfrant si asupra altor societati care prestau o serie de servicii pe platforma siderurgica. Angajatii Combinatului vor face reviziile si reparatiile la unitatile de productie care au fost oprite temporar din functiune, acestia urmand sa-i inlocuiasca pe salariatii firmelor care aveau incheiate contracte cu conducerea Combinatului pentru aceste lucrari. Una din societatile care a resimtit cel mai puternic efectele crizei economice mondiale este Atlas, societate al carei principal partener de afaceri era ArcelorMittal Galati, 70% din numarul de comenzi avand ca beneficiar Combinatul. "In ultima perioada, foarte multe din contractele incheiate cu ArcelorMittal Galati au fost reziliate, fapt pentru care si activitatea societatii Atlas a fost afectata. In cadrul Consiliului de Administratie care a avut loc joi, s-a decis ca, incepand cu 1 noiembrie, un numar de 29 de salariati sa fie disponibilizati, acestia urmand sa intre in somaj si sa primeasca cate sase salarii compensatorii. De asemenea, s-a mai decis ca 75 de oameni sa fie trimisi acasa deocamdata pe o luna de zile, fiecare urmand sa primeasca 75% din salariu", ne-a declarat liderul sindicatului de la Atlas, Romica Garneata. Criza economica nu va afecta doar castigurile salariatilor, acelasi lucru urmand sa fie valabil si in cazul personalului TESA si al personalului de conducere. Potrivit liderului de sindicat Romica Garneata, personalul TESA, care numara circa 60 de persoane, isi va lua pana la sfarsitul anului un numar de zece zile de concediu fara plata, insa acestia vor veni la serviciu. "In ceea ce ii priveste pe membrii consiliului de administratie si pe directorii societatii, s-a decis ca sumele primite de acestia sa fie cu 10 - 15% mai mici lunar, pana in luna aprilie", ne-a mai declarat Romica Garneata. Liderul de sindicat este sceptic in privinta faptului ca problemele cu care se confrunta combinatul ar dura doar 6 luni. Acesta este nemultumit de faptul ca toate autoritatile orasului si judetului sunt preocupate doar de soarta angajatilor Combinatului, care nu sunt in pericol sa-si piarda locul de munca, in timp ce nu aceeasi grija este manifestata in cazul celor cateva mii de salariati care lucrau la firmele prestatoare de pe platforma siderurgica si care sunt cei mai afectati de criza economica mondiala, multi dintre ei fiind trimisi in somaj.

O alta societate care are incheiate multe contracte de prestari servicii cu ArcelorMittal Galati este ICMRSG, dar activitatea acesteia nu a fost deocamdata afectata de criza economica mondiala.

Nu acelasi lucru se poate spune despre cateva zeci de firme mici care prestau o serie de lucrari pe platforma siderurgica si care, in urma rezilierii contractelor incheiate cu ArcelorMittal Galati, se confrunta cu numeroase probleme, inclusiv cu cele legate de personal.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

Societăţile care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi fac disponibilizări colective

Peste 300 de angajaţi ai unor societăţi gălăţene care au contracte cu ArcelorMittal Galaţi au fost disponibilizaţi în ultimele zile sau urmează să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare, conform notificărilor primite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Carmen Tofan, a anunţat, luni, că în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor disponibilizate în judeţ, iar majoritatea problemelor apar la societăţile aflate în relaţii comerciale cu ArcelorMittal Galaţi şi care îşi restrâng activităţile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ultimele zile, AJOFM a înregistrat notificări privind disponibilizarea a aproximativ 300 de persoane angajate la diverse societăţi comerciale din Galaţi care au contracte cu ArcelorMittal. "Am înregistrat înştiinţări cu privire la concedierea colectivă a 304 persoane de la trei societăţi comerciale din Galaţi. Astfel, de la 1 noiembrie, SC Atlas SA, societate al cărei principal partener de afaceri este ArcelorMittal Galaţi, a disponibilizat 29 de persoane, SC Grand Smithy Works International SRL a notificat AJOFM cu privire la concedierea colectivă a 200 de angajaţi, iar SC Pentatic SRL urmează să concedieze, din decembrie, 78 de salariaţi", a precizat Carmen Tofan.

SC Atlas, una dintre firmele care a recurs la disponibilizări şi restrângerea activităţii de transport, îşi concentrează majoritatea contractelor la nivelul platformei siderurgice ArcelorMittal Galaţi. "De la 1 noiembrie, 29 de angajaţi ai societăţii Atlas au fost disponibilizaţi. De la aceeaşi dată, 75% din totalul salariaţilor de acolo au fost trimişi acasă şi se află la dispoziţia societăţii. Pentru aceştia, societatea va continua să plătească 75 % din salariu, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. S-a ajuns în această situaţie pentru că principalul contractor al Atlas SA, ArcelorMittal Galaţi, a renunţat la mare parte din serviciile prestate de către această societate. Nu putem avea o imagine clară a ceea ce s-ar putea întâmpla zilele următoare pentru că nu putem şti cum evoluează situaţia economică a celor de la combinat, implicit a firmelor ce lucrează aici", a afirmat liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă. Potrivit acestuia, societatea Atlas SA Galaţi avea, până la 1 noiembrie, 450 de angajaţi. Obiectul principal de activitate al acestei firmei este transportul, iar majoritatea contractelor derulate se concentrează la nivelul platformei siderurgice ArcelorMittal Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Fără să anunţe concedieri,

ArcelorMittal loveşte în angajaţii firmelor partenere

După o estimare a specialiştilor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, între 4.000 şi 6.000 de angajaţi ai firmelor care au contractat servicii de la ArcelorMittal pot rămane, în următoarele luni, fără slujbe, în urma restrângerii activităţii în colosul siderurgic. La această situaţie s-a ajuns din cauză că, în ultimii ani, combinatul siderurgic din Galaţi a externalizat mai multe servicii care nu aveau legătură directă cu producţia. Până marţi, câteva dintre firmele care derulează contracte de servicii cu administraţia ArcelorMittal depuseseră deja, la AJOFM Galaţi, documente de disponibilizare pentru aproape 700 de angajaţi. Conform afirmaţiilor directorului forţelor de muncă locale, Carmen Tofan, acţiunea este în plină desfăşurare şi este de aşteptat ca numărul disponibilizaţilor să crească în zilele următoare. Primele firme prestatoare de servicii care au reacţionat la restrângerea activităţii combinatului siderurgic au fost Grand Smithy Works International – firmă indiană care exploatează halda de zgură şi care a renunţat la 200 de angajaţi şi Atlas SA – transportator care renunţă la peste 40 de angajaţi şi trimite alţi 100 în concedii plătite cu 75% din salariu.

http://www.gandul.info/economia/arcelor ... 36;3431161

Link to comment
Share on other sites

De la 1 noiembrie sunt din nou pensionari

Deşi criza economicã mondialã nu a afectat, deocamdatã, în mod serios activitatea ICMRSG, pentru care Combinatul este unul dintre principalii parteneri de afaceri, conducerea societãţii de construcţii a decis sã renunţe de la 1 noiembrie la 50 de angajaţi. Potrivit liderului de sindicat de la ICMRSG, Viorel Ţebreanu, cei 50 de salariaţi care au fost disponibilizaţi la 1 noiembrie erau pensionari care au lucrat pânã la ieşirea din câmpul muncii în cadrul firmei şi care au fost reangajaţi pentru cã era nevoie de personal care sã execute lucrãrile care erau contractate. Potrivit aceleiaşi surse, dupã trimiterea acasã a celor 50 de angajaţi, pe statele de platã ale societãţii au mai rãmas circa 850 de salariaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

Efectul Sidex: Galatiul pierde 1% din angajatii din industrie

Numarul disponibilizarilor colective anuntate de companiile galatene care au contracte cu combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a trecut de 630 in doar cateva zile, ceea ce reprezinta aproape 1,4% din angajatii din industria locala. "Astazi vorbim de 675 de concedieri colective, cele mai multe dintre companiile care au anuntat disponibilizari avand ca unic beneficiar ArcelorMittal. Cred ca acesta este doar inceputul", a declarat ieri pentru ZF Carmen Tofan, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Galati.

http://www.zf.ro/zf-24/efectul-sidex-ga ... e-3430674/

Link to comment
Share on other sites

Oprirea partiala a ArcelorMittal disponibilizeaza 850 de oameni la firmele partenere

Concedierile operate acum de intreprindere ridica la 850 numarul somerilor "produsi" de firmele care deruleaza activitati pe platforma ArcelorMittal Galati ori care au contracte cu unitatea siderurgica, ce si-a restrans activitatea pe fondul scaderii comenzilor producatorului de otel. Opt firme au notificat pana acum Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca din Galati, ca au operat sau urmeaza sa opereze concedieri colective. "Grand Smithy Works International a concediat 200 de angajati la 1 noiembrie. La aceeasi data, firma Atlas SA a disponibilizat 26 de persoane. La 1 decembrie, vor fi concediati 260 de salariati de la Super A+K SRL, 80 de salariati de la Lemland SRL, 78 de salariati de la Petantic SRL si 34 de salariati de la Arcom Mecon SA. De asemenea, firma Transtrom 2 SRL va disponibiliza 72 de angajati, esalonat, la 1 decembrie 2008 si la 1 ianuarie 2009, conform notificarilor transmise", a afirmat Carmen Tofan, directorul agentiei, citat de Newsin. Directorul AJOFM Galati apreciaza ca valul de concedieri va continua in urmatoarea perioada si preconizeaza o crestere a ratei somajului la nivelul intregului judet. "Cu siguranta vor urma si alte notificari similare din partea firmelor galatene. Si daca in octombrie am avut 12.600 de someri in tot judet, cu o rata a somajului de 5,8%, mai mult ca sigur ca in noiembrie rata somajului va atinge 6%", a spus Carmen Tofan.

http://www.frontnews.ro/evenimente/criz ... nere-16838

Link to comment
Share on other sites

Societăţile gălăţene scot şomeri pe bandă rulantă

Criza financiară care a afectat Combinatul Siderurgic de la Galaţi s-a răsfrânt şi asupra firmelor care aveau o serie de contracte cu ArcelorMittal. Din cauza lipsei comenzilor şi implicit a productivităţii, nu mai puţin de şapte firme care îl aveau ca partener de afaceri pe combinatul siderurgic gălăţean au trimis şi vor continua să trimită peste 800 de oameni în şomaj până la finele acestui an.

ICMRSG concediază 100 de angajaţi

Întreprinderea de Construcţii, Montaj şi reparaţii Siderurgice din Galaţi va concedia până la finele acestui an 100 de angajaţi, ca urmare a restrângerii activităţii principalului partener, respectiv ArcelorMittal Galaţi. Potrivit liderului de sindicat de la ICMRSG, Toader Tebreanu, societatea a renunţat până acum la 50 de salariaţi din rândul pensionarilor reangajaţi. De asemenea, urmează a mai fi disponibilizaţi încă 50 de persoane, angajate pe perioadă determinată, ale căror contracte expiră în această lună. Liderul de sindicat a precizat că motivul concedierilor îl reprezintă faptul că ArcelorMittal şi-a restrâns activitatea, lucru care, implicit afectează şi activitatea firmelor care au ca principal partener de afaceri Combinatul Siderurgic gălăţean. În prezent, ICMRSG are puţin peste 1.000 de salariaţi.

De asemenea, potrivit datelor înregistrate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, SC Tastrom 2 SRL, SC Anlasen SRL, STFD Trans Fond SA şi SC Agromec Şendreni au anunţat că vor concedia peste 200 de angajaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

Peste 1.000 de galateni intra in somaj pe fondul crizei economice

Aproape 200 de angajati ai mai multor societati galatene raman fara slujba in aceasta perioada, ridicand la peste 1.000 numarul persoanelor concediate in urma restrangerii activitatilor pe fondul crizei economice, arata situatia intocmita joi de Agentia Judetean de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM). De luni si pana joi, alte patru firme din judetul Galati au anuntat AJOFM ca urmeaza sa efectueze concedieri colective, transmite NewsIn.

Luna aceasta Anlasen SRL din Galati, care comercializeaza produse alimentare, bauturi si tutun, va disponibiliza 45 de angajati, iar Agromec SA din comuna sendreni va trimite in somaj 17 salariati.

In decembrie Katy SRL, societate de constructii civile si industriale si de izolatii hidro, termice si fonice, cu lucrari pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati, va concedia 84 de muncitori. Tot luna viitoare, Societatea Comerciala de Intretinere si Reparatii Vagoane de Calatori "CFR-S.I.R.V." SA din Marasesti, care apartine de Regionala CFR Galati, va disponibiliza 47 de angajati, se arata in notificarile transmise de toate aceste firme Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca de la Galati.

In total, 193 de persoane concediate, care ridica la 1.043 numarul somerilor generati de restrangerea activitatilor de catre firmele galatene. Ceilalti 850 de muncitori ramasi fara slujba au fost contabilizati de AJOFM pana la sfarsitul saptamanii trecute. Aproape toti provin de la firme care depind in mare masura de ArcelorMittal Galati si care, odata ramase fara contractele cu unitatea siderurgica, sunt nevoite sa-si trimita oamenii in somaj.

ICMRS SA, intreprinderea care a construit SIDEX Galati, a concediat 100 de angajati la 1 noiembrie. Tot atunci, Grand Smithy Works International, care opereaza la Halda de Zgura de pe platforma siderurgica, a concediat 200 de angajati, iar firma Atlas SA, care asigura transportul siderurgistilor din combinat catre oras si retur, a disponibilizat 26 de persoane. La 1 decembrie, vor fi concediati 260 de salariati de la Super A Plus K SRL, firma de reparatii siderurgice, 80 de salariati de la Lemland SRL, 78 de salariati de la Petantic SRL si 34 de salariati de la Arcom Mecon SA. De asemenea, firma Transtrom 2 SRL va disponibiliza 72 de angajati in doua serii: 61 la 1 decembrie 2008 si 11 la 1 ianuarie 2009.

Oficialii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca apreciaza ca valul de concedieri va continua si in perioada urmatoare, preconizand o crestere a ratei somajului de la 5,8% in octombrie la 6% in noiembrie.

http://www.wall-street.ro/articol/Econo ... omice.html

Link to comment
Share on other sites

Peste 900 de persoane intră în şomaj din cauza crizei financiare

Conform Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, 11 firme au anunţat că vor disponibiliza 917 de salariaţi în lunile noiembrie şi decembrie a acestui an, ca urmare a crizei financiare, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit ultimelor date furnizate de AJOFM Galaţi, SC Anlasen SRL va disponibiliza 45 dintre cei 55 de salariaţi, SC Agromec Şendreni va disponibiliza 17 persoane, Tastrom 2 SRL, 72 de angajaţi din 129, SC Petantic SRL, 78 din 152, SC Super A plus K SRL, 260 din 540, Grand Smithy Works Internaţional SRL, 200 din 382, Lemland SRL, 80 din 160, Arcom Mecon Galaţi SA, 34 din 50, SC de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători ,,CFR-SIRV Mărăşeşti” SA, 47 din 95, SC Katy SRL, 84 din 415. Purtătorul de cuvânt al AJOFM Galaţi, Nicoleta Harţegan, ne-a comunicat luni, 17 noiembrie, că cele mai afectate ramuri de activitate sunt: colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor, recuperare materiale reciclabile, repararea, intreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, constructii de clădiri, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor din paie şi alte materiale vegetale împletite. De asemenea, mai sunt afectate domenii precum: Agricultura şi Transporturi terestre şi prin conducte. Subiniem că cele mai multe firme, din cele care au anunţat disponibilizări de personal, sunt firme subcontractoare ale combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Lipsa de comenzi lasă fără loc de muncă jumătate dintre salariaţii Atlas

* Conducerea Atlas intenţionează să disponibilizeze încă 170 de angajaţi, cei mai mulţi şoferi, acest lucru fiind adus ieri la cunoştinţa liderilor sindicatului din cadrul societăţii.

Decizia conducerii ArcelorMittal Galaţi de a rezilia majoritatea contractelor încheiate cu firmele subcontractoare a afectat cel mai puternic societatea Atlas, al cărei principal partener de afaceri era Combinatul. După ce, de la 1 noiembrie, 29 de salariaţi ai Atlas au fost disponibilizaţi, urmând ca fiecare să primească şase salarii drept plăţi compensatorii, iar peste o sută de persoane au fost trimise acasă cu 75% din salariu, reducerea de personal nu se opreşte aici. Şi asta pentru că reducerea drastică a comenzilor de prestări servicii va dura cel puţin până la 1 aprilie, dată până la care nu se întrevede o îmbunătăţire la capitolul contractelor încheiate cu Combinatul.

"Am solicitat conducerii ArcelorMittal Galaţi să ne spună dacă se va schimba situaţia în ceea ce priveşte încheierea contractelor de prestări servicii cu Atlas. Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi ne-au comunicat că până pe data de 1 aprilie nu se întrevede posibilitatea încheierii unor noi contracte. Dacă situaţia nu se va îmbunătăţi nici după 1 aprilie, tare mi-e teamă că vom închide porţile şi vom pleca cu toţii acasă. Atlas se confruntă cu o situaţie foarte grea", ne-a declarat liderul sindicatului Atlas, Romică Gârneaţă. Acesta ne-a mai declarat că, în cadrul şedinţei care a avut loc ieri, conducerea Atlas a informat sindicatul că intenţionează să disponibilizeze încă 170 de salariaţi, acest lucru urmând să fie pus în practică după întocmirea programului de restructurare a activităţii societăţii. Potrivit aceleiaşi surse, din momentul finalizării programului de restructurare a activităţii, disponibilizarea de personal ar urma să aibă loc în termen de 60 de zile. "O parte dintre cei 170 de angajaţi pe care conducerea doreşte să îi disponibilizeze sunt cei care au fost trimişi acasă şi primesc 75% din salariu. Foarte mulţi sunt şoferi care nu mai au de lucru după ce conducerea Combinatului a reziliat contractele, fapt pentru au fost retrase maşinile şi utilajele cu care se executau o serie de lucrări pe platforma siderurgică. Fiecare dintre persoanele care vor fi disponibilizate vor primi ajutor de şomaj din partea statului, iar societatea le va acorda plăţi compensatorii în valoare de 6 salarii", ne-a mai declarat Romică Gârneaţă.

Reprezentanţii sindicatului se vor întâlni vineri cu cei din conducerea Atlas pentru a-şi spune punctul de vedere vizavi de intenţia administraţiei, însă sindicaliştii nu au un rol hotărâtor în luarea unei decizii legate de disponibilizăti, deoarece Codul Muncii stipulează faptul că sindicatele trebuie doar consultate atunci când urmează să aibă loc disponibilizări de personal, pentru acest lucru netrebuind acordul sindicatelor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Criza financiară trimite în şomaj peste 1500 de gălăţeni

AJOFM Galaţi anunţă că peste 1500 de persoane îşi vor pierde slujbele în perioada Decembrie 2008 - Martie 2009, din cauza crizei financiare, transmite corespondentul AMOS News. Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan, ne-a comunicat (marţi, 25 Noiembrie 2008) că un număr de 14 societăţi, cu un număr total de 1526 de persoane, au anunţat disponibilizări pentru perioada Noiembrie 2008 – Martie 2009. Astfel, SC Anlasen SRL va disponibiliza 45 dintre cei 55 de salariaţi, SC Agromec Şendreni va disponibiliza 17 persoane, Tastrom 2 SRL, 72 de angajaţi din 129, SC Petantic SRL, 78 din 152, SC Super A plus K SRL, 260 din 540, Grand Smithy Works Internaţional SRL, 200 din 382, SC Lemland SRL, 80 din 160, Arcom Mecon Galaţi SA, 34 din 50, SC de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători ,,CFR-SIRV Mărăşeşti” SA, 47 din 95, SC Katy SRL, 84 din 415 , SC Rentacar Services SRL va disponibiliza 128 de salariaţi, SC Construcţia a anunţat disponibilizări pentru opt persoane, SC Vega 93 SRL a anunţat disponibilizări pentru 350 de persoane, SC Proconstruct SRL trimite în şomaj 130 de salariaţi.

Conform datelor furnizate de directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan, la data de 31 Octombrie, situaţia somajului înregistrat în judeţul Galaţi se prezintă astfel: total şomeri înregistraţi 12710, din care şomeri indemnizaţi 1891 şi şomeri neindemnizaţi 10819. Menţionăm că din totalul de 12710 şomeri înregistraţi la nivelul Galaţiului, 5617 sunt femei. La data de 30 Septembrie 2008, rata somajului înregistrat în judetul Galaţi a fost de 5,7% ( ultima rata confirmată). Pentru luna Octombrie 2008, rata somajului urmează să fie confirmată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Nu se pot face estimări în ceea ce priveşte creşterea ratei somajului înregistrat în judetul Galaţi, deoarece numărul comunicărilor privind disponibilizările de personal se modifică zilnic. Cele mai afectate ramuri de activitate sunt: colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor, recuperare materiale reciclabile, repararea, intreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, constructii de clădiri, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor din paie şi alte materiale vegetale împletite. De asemenea, mai sunt afectate domenii precum: Agricultura şi Transporturi terestre şi prin conducte.

Subliniem că cele mai multe firme, din cele care au anunţat disponibilizări de personal, sunt firme subcontractoare ale combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Vega '93 concediază 1.300 de oameni!

* După ce firmele care efectuau lucrări pe platforma siderurgică au anunţat reduceri drastice de personal, ca urmare a rezilierii contractelor încheiate cu ArcelorMittal Galaţi, aceeaşi măsură o va lua şi Vega '93 SRL, cea mai importantă firmă de construcţii din Galaţi.

Cea mai importantă firmă din judeţul Galaţi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, şi anume Vega '93 SRL, resimte puternic efectele crizei economice mondiale. Acest lucru se poate spune ţinând cont de faptul că peste jumătate din numărul de angajaţi ai firmei, la care acţionar majoritar este omul de afaceri Cornel Istrate, vor fi trimişi acasă începând cu luna ianuarie 2009. Potrivit declaraţiei directorului executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, Carmen Tofan, conducerea firmei Vega '93 SRL a notificat ieri instituţia asupra faptului că va disponibiliza în cursul primei luni a anului viitor 1.300 dintre cei 2.060 de angajaţi, urmând să întocmească un plan de restructurare a activităţii societăţii, condiţie specificată în lege. Vega '93 SRL a avut o activitate profitabilă în ultimii ani. Conform datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor, la sfârşitul anului 2007 pe statele de plată ale societăţii se aflau 1.170 de persoane iar profitul net obţinut s-a ridicat la nu mai puţin de 17.786.476 lei. Directorul executiv al AJOFM Galaţi ne-a mai precizat că este cea mai mare reducere de personal anunţată până la ora actuală de o firmă gălăţeană, motivul principal fiind efectul crizei economice mondiale asupra activităţii din construcţii, o altă cauză, dar minoră, fiind şi restrângerea activităţii în acest domeniu în sezonul rece.

"O altă societate care a comunicat intenţia de a reduce personal este Hidrotehnica, care a anunţat că va disponibiliza la începutul lunii ianuarie 119 angajaţi. Ţinând cont de reducerea de personal anunţată de firmele Vega '93 SRL şi Hidrotehnica, numărul persoanelor care vor fi disponibilizate în condiţiile legii a ajuns la ora actuală la 2.717", ne-a mai precizat directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan. Până la ora actuală, 14 angajatori au comunicat conducerii AJOFM Galaţi că intenţionează să disponibilizeze 2.717 persoane, dar pe lista societăţilor care fac reduceri de personal mai figurează şi altele, cum ar fi Atlas şi ICMRSG. Reduceri consistente de personal au fost anunţate de firmele Super A plus K SRL (260 dintre cei 540 de angajaţi), Grand Smithy Works International SRL (200 dintre cei 382 de angajaţi), Katy SRL (84 dintre cei 415 de angajaţi).

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

Disponibilizări pe bandă rulantă la Atlas

* Conducerea Atlas a dat undă verde de la 1 decembrie celei de-a doua etape de reducere de personal, urmând ca în cursul lunii ianuarie peste 100 de salariaţi să fie disponibilizaţi.

Rezilierea contractelor încheiate cu principalul partener de afaceri, respectiv ArcelorMittal Galaţi, a afectat activitatea societăţii Atlas, cei mai "loviţi" de efectele crizei economice financiare fiind angajaţii care nu deţin funcţii de conducere, şi în special şoferii. După ce, începând cu 1 noiembrie, 26 de salariaţi ai societăţii şi-au pierdut locul de muncă, aceştia urmând să primească şase salarii drept compensaţie, începând cu data de 1 decembrie aceeaşi soartă au avut-o încă 20 de angajaţi. Potrivit liderul sindicatului de la Atlas, Romică Gîrneaţă, cei 20 de angajaţi vor primi şi ei plăţile compensatorii stipulate în Contractul Colectiv de Muncă (CCM), urmând ca reducerea masivă de personal să fie făcută în cursul lunii ianuarie, conducerea societăţii intenţionând să disponibilizeze peste 100 de angajaţi.

"Cei care au fost trimişi în şomaj de la 1 decembrie sunt majoritatea şoferi, care lucrau pe utilajele care făceau diferite lucrări pe platforma siderurgică", ne-a mai precizat Romică Gîrneaţă. Reprezentanţii sindicatului au transmis o adresă conducerii Atlas prin care au solicitat şi efectuarea unei analize privitoare la schema cuprinzând posturile de conducere de la nivelul unităţii. În timp ce 56 de angajaţi au rămas fără serviciu, iar aceeaşi soartă urmează să o aibă peste 100 de angajaţi, peste 100 de salariaţi au fost deja trimişi acasă în şomaj tehnic, aceştia primind lunar 75% din salariu. Şi veniturile personalului TESA au intrat la apă, fiecare salariat fiind nevoit să îşi ia cinci zile de concediu fără plată, dar să vină la muncă. Liderul sindicatului de la Atlas nu crede că situaţia se va îmbunătăţi în scurt timp, în sensul că societatea va reuşi să facă rost de noi comenzi. Şi asta pentru că, potrivit declaraţiei lui Romică Gîrneaţă, este puţin probabil ca problemele cu care se confruntă ArcelorMittal Galaţi să se rezolve până în cursul lunii martie a anului viitor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

3.500 de gălăţeni vor rămâne pe drumuri

* 962 de persoane disponibilizare în luna decembrie şi încă 2.451 de persoane trimise acasă în luna ianuarie, în total 3.412 de şomeri, aceasta este reducerea de personal care vor fi nevoite să le facă până la ora actuală un număr de 25 de firme care au resimţit efectele crizei economice.

Numărul angajatorilor care au comunicat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) faptul că vor face disponibilizări creşte pe zi ce trece. Astfel, conform situaţiei întocmite ieri de către conducerea instituţiei, 25 de angajatori, majoritatea desfăşurându-şi activitatea în construcţii sau în metalurgie, au anunţat că vor trimite acasă un număr total de 3.412 de angajaţi, dintre care cei mai mulţi, respectiv 2.451, vor îngroşa rândul şomerilor în prima lună a anului viitor.

Firma campioană la disponibilizări este Vega i93 SRL, care a anunţat că în luna ianuarie va concedia 1.600 dintre cei 2.000 de salariaţi; o altă societate care va face reduceri masive de personal în cursul lunii ianuarie fiind Confort, unde 300 dintre cei 560 de salariaţi îşi vor pierde locul de muncă tot din luna ianuarie. În afară de Vega i93 şi Confort, o altă societate din domeniul construcţiilor a cărei activitate este afectată de criza economică este şi Unicom SA, 154 dintre cei 309 de angajaţi îngroşând rândul şomerilor tot de la începutul anului viitor. Singurul angajator din Tecuci care a anunţat că va efectua reducere de personal este Unitec Construct SA, care-şi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, care va trimite acasă 72 din cei 146 de angajaţi. Şi firma Arabesque, pe ale cărei state de plată se află 4.155 de persoane, va disponibliza 152 de persoane într-o serie de judeţe unde are puncte de lucru deschise, la Galaţi fiind vorba de trimiterea acasă a 35 de salariaţi. Cea mai lovită de criza economică pare a fi firma Exfilmetal SRL, care se ocupă cu construcţiile metalice şi fabricarea produselor de metal. Practic, potrivit notificării făcute la AJOFM Galaţi, din cei 50 de salariaţi ai societăţii vor rămâne în această lună doar 2, restul fiind trimişi acasă. Pe lista firmelor care au anunţat în ultimele zile că vor face disponibilizări mai figurează Ambient SRL, care are ca obiect de activitate construcţiile, şi unde vor fi disponibilizaţi 12 din cei 23 de angajaţi, firma UNIMECBET SA Galaţi, care are ca obiect de activitate fabricarea de produse minerale, unde în cursul lunii ianuarie îşi vor pierde locul de muncă 25 dintre cei 52 de angajaţi.

Ţinând cont de faptul că zilnic la AJOFM Galaţi se înregistrază notificări legate de reducerea de personal, numărul gălăţenilor care îşi vor pierde locul de muncă urmare a problemelor cu care se confruntă societăţile din cauza crizei mondiale este greu de stabilit la ora actuală. La prima vedere, cele mai afectate firme sunt cele care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor sau care efectuau o serie de lucrări pe platforma siderurgică.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Link to comment
Share on other sites

Criza financiară trimite 3.582 de gălăţeni în şomaj

Peste 3.500 de persoane îşi vor pierde slujbele în perioada Decembrie 2008 - Ianuarie 2009, din cauza crizei financiare, care a dus la scăderea accentuată a comenzilor la export, transmite corespondentul AMOS News. Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan, ne-a comunicat că un număr de 23 de societăţi au anunţat disponibilizări pentru 3.582 de oameni în perioada Decembrie 2008 – Ianuarie 2009. Potrivit directorului AJOFM Galaţi, 961 de persoane vor fi disponibilizate în luna Decembrie, iar în Ianuarie 2009, vor intra în şomaj 2.621 de persoane. Până în prezent, SC Tastrom 2 SRL a anunţat că va disponibiliza 72 de angajaţi din 129, SC Petantic SRL va disponibiliza 128 din 152 de angajaţi, SC Super A Plus SRL trimite în şomaj 250 de persoane, din 540 de angajaţi, Lemland SRL va disponibiliza 80 din 160 de salariaţi, Arcom Mecon SA diponibilizează 34 din 50 de angajaţi, SC de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători ,,CFR-SIRV Mărăşeşti” SA, 38 din 95, SC Katy SRL, 84 din 415 , SC Rentacar Services SRL, 127 din 200, SC Vega ’93, 1600 din 2060, SC Proconstruct SRL, 130 din 144, SC Fierctc Sibel SRL, 25 DIN 174, SC Agrimat Matca SA, 38 din 92, Unicom SA, 154 din 309, Uniprespod SA Galaţi disponibilizează 31 din 62 de angajaţi, Unitec Construct SATecuci, 72 din 146, Unimecbet SA, 25 din 52, Hidrotehnica Galaţi SA, 119 din 244, Exfilmetal SRL, 48 din 50, Ambient SRL trimite în şomaj 12 persoane din 23, Arabesque SRL, 35 din 4155, Confort SA va disponibiliza 300 din 560 de angajaţi, Atlas SA, 170 din 403.

Conform ultimelor datelor furnizate de directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan, situaţia somajului înregistrat în judeţul Galaţi se prezintă astfel: total şomeri înregistraţi 12710, din care şomeri indemnizaţi 1891 şi şomeri neindemnizaţi 10819. Menţionăm că din totalul de 12.710 şomeri înregistraţi la nivelul Galaţiului, 5617 sunt femei. “În judeţul Galaţi rata şomajului a crescut de la 5,8% la 8%, şi asta e o primă fază, cu siguranţă va mai creşte”, a menţionat Carmen Tofan , director executiv AJOFM Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Aproximativ 4.000 de persoane, concediate

Un numar de 27 de firme galatene au depus notificari de concedieri colective la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Galati, pentru lunile decembrie si ianuarie. Directorul AJOFM Galati, Carmen Tofan, a declarat, vineri, ca sunt vizate de concedieri aproximativ 4.000 de persoane din domeniile constructiilor, metalurgiei, repararea si intretinerea masinilor si echipamentelor, precum si din industria lemnului.

Cei mai multi vor pleca de la firma de constructii Vega 93, care a anuntat concedierea a 1.300 de angajati dintre cei 2.800 cati are societatea. Directorul firmei, Corneliu Istrate, a spus ca aceste concedieri vor fi facute doar pe perioada sezonului rece, cand activitatea in domeniul constructiilor civile este redusa. Sase dintre cele 27 de societati care au anuntat reduceri mari de personal vor ramane cu foarte putini angajati.

Astfel, Arcom Mecon va disponibiliza 34 dintre cei 50 de salariati, Proconstruct va ramane doar cu 14 angajati, dupa ce va concedia 130, Exfilmetal va concedia 44 dintre cei 50 de muncitori, Ambient concediaza 12 din 23, Adina va disponibiliza 30 de muncitori dintre cei 42 iar Siriso Grup a renuntat la 86 dintr-un total de 99 de angajati. Disponibilizari de peste o suta de salariati vor face societatile Confort, care va concedia 260 dintre cei 300 de salariati, Unicom, cu 154 dintr-un total de 309, Super A Plus K SRL, cu 260 dintre cei 540 angajati, SC Pentantic SRL cu 128 de concediati dintr-un total de 152 si Rentacar Service cu 127 din 200. Alte firme care au anuntat concedieri sunt Lemland (80 dintre cei 160 de salariati), Unipresprod (31 din 62), Unitec Construct Tecuci (72 dintre cei 146), Unimecbet Galati (25 dintre cei 52), SC Tastrom 2 SRL cu 72 de concedieri dintr-un total de 129 de salariati. Acestora li se adauga 35 de angajati ai societatii Arabesque, 56 de la Staer, 92 de la Hidrotehnica, 170 de la Atlas, 38 de la Intretinere si Reparatii Vagoane de Calatori, 45 de la Climatec, 38 de la Agrimat Matca, 25 de la Fierctic, 108 de la Kati SRL si 53 de la Urban Ramnicu Valcea - sucursala Galati.

La cei aproximativ 4.000 de concediati din cele 27 de firme se vor alatura si siderurgistii care vor opta pentru schema de plecari voluntare din combinatul ArcelorMittal lansata in luna decembrie si care vizeaza, din surse sindicale, 1.000 de angajati. Ultimele concedieri au facut ca rata somajului sa creasca de la 5,7%, la 6,2%, judetul Galati ocupand locul sapte la nivel national.

http://www.stirilocale.ro/galati/Aproxi ... 12911.html

Link to comment
Share on other sites

Tsunami pe piata muncii din Galati

» Un val de concedieri matura piata muncii din Galati, iar lucrul cel mai grav este lipsa perspectivelor deoarece criza afecteaza toate domeniile de activitate.

Numarul galatenilor lasati pe drumuri de criza economica va inregistra un salt chiar cu prilejul sarbatorilor de iarna, dupa ce 27 de firme au notificat la AJOFM Galati efectuarea de disponibilizari colective. Incepand cu 1 ianuarie, numarul galatenilor ramasi fara locul de munca va fi de peste 4.000. Valul de concedieri a inceput la sfarsitul lunii octombrie, cand 7 firme din agricultura, constructii feroviare, paza, curierat si-au inchis activitatea, iar din concedierile colective au aparut 300 de noi someri. In noiembrie, au mai fost concediati peste 600 de galateni, iar de la 1 ianuarie este anuntata desfiintarea a peste 3.000 de locuri de munca.

Cel mai afectat este domeniul constructiilor. Una dintre cele mai puternice firme de constructii din Galati, Vega 93, va disponibiliza aproape jumatate dintre angajati, adica 1.300 din 2.800. si alte doua firme de constructii sunt nevoite sa reduca numarul angajatilor: Confort SA va disponibiliza 260 din cei 300 de salariati, iar Unicom SA 154 din 309. Hidrotehnica SA va concedia 92 de angajati.

Una din cele mai importante firme romanesti de materiale de constructii, Arabesque SA, va reduce 35 de locuri de munca, iar producatorul de mobila Staer International va renunta la 56 de angajati. Societatea de utilaj greu pentru constructii, Atlas SA, anuntase in noiembrie concedierea a 26 de salariati incepand cu 1 decembrie, dar de la 1 ianuarie acestora li se vor adauga alti 12 salariati concediati.

Petantic SRL, societate de comercializare a produselor siderurgice, anuntase in octombrie ca va disponibiliza 78 din cei 152 de angajati, dar acum a notificat la AJOFM concedierea a inca 50 de angajati, ramanand la lucru numai 24 de salariati. Firma de comercializare a lubrifiantilor, Super A Plus K SRL, anuntase inca din noiembrie concedierea a 260 din cei 540 angajati.

Societatea de intretinere si reparatii a vagoanelor de calatori va renunta la serviciile a 170 de angajati, iar sucursala Galati a Urban Rm. Valcea la 53 de angajati. Nici firmele de confectii-imbracaminte nu o duc mai bine: Adina SRL va disponibiliza 30 de salariate din cele 42, iar Siriso Grup 86 din totalul de 99. Dupa ce in octombrie se anuntasera concedieri la Grand Smithy Works International SRL (200 angajati), iar in noiembrie la Lemnland SRL (80), Arcom Mecon SA (34), SC Anlasen SRL, STFD Trans Fond SA, acum sunt anuntate disponibilizari la Climatec (45), Agrimat Matca (38), Fierctic (25), Kati SRL (108), Proconstruct (130 din 144 angajati), Exfilmetal (44 din 50 angajati), Ambient (12 din 23), Unipresprod (31 din 62), Unitec Construct Tecuci (72 din 146), Unimecbet Galati (25 din cei 52), SC Tastrom 2 SRL (72 din 129). La cei 4.000 de noi someri, se vor adauga "autodisponibilizatii" de la combinatul siderurgic ArcelorMittal, care vor primi sume compensatorii ce variaza, in functie de vechime, de la 100 la 250 milioane de lei vechi. Liderii sindicatelor de la ArcelorMittal vehiculeaza cifre de la 500 la 1.500 de "autodisponibilizati".

PRECEDENT

Galatiul s-a confruntat cu o rata a somajului de 14,4% in noiembrie 2002, cand a fost operat primul val de "autodisponibilizari" de la ArcelorMittal si pe piata au aparut "instant" 7.600 de someri. Atunci, "autodisponibilizatii" si-au gasit de lucru in alte domenii sau in strainatate. Acum, piata locala a fortei de munca se confrunta cu o situatie fara precedent, caderea economica afectand toate domeniile.

» Valul de concedieri a majorat rata somajului din judetul Galati de la 5,7 la 6,2%, iar tendinta este de crestere.

http://www.romanialibera.ro/a141869/tsu ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

Primul loc în ţară la disponibilizări

Potrivit ultimei centralizari de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), agentii economici urmeaza sa trimita in somaj peste 22.000 de angajati doar in luna decembrie, iar in urmatoarele trei luni, alti 22.000 de angajati sa ramana fara locuri de munca. Domeniile in care se vor face cele mai multe disponibilizari sunt constructiile, industria auto, de masini si utilaje si industria usoara. Judetul care ocupa primul loc la numarul de disponibilizari este Galati, cu peste 3.500 de salariati trimisi in somaj, urmat de Timis, cu 2.700 de someri, Bucuresti, cu 2.600, si Arges, cu 2.100.

Link to comment
Share on other sites

Toţi salariaţii, trimişi acasă!

Premieră nedorită la Galaţi. Firma Vila SA din Tecuci, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, a comunicat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi că intenţionează să trimită acasă în luna ianuarie toţi angajaţii, şi anume 193 de persoane.

Criza economică mondială loveşte din plin în activitatea firmelor din judeţul Galaţi, cele mai afectate fiind societăţile care prestau diferite servicii pe platforma siderurgică, cărora li s-au reziliat contractele de către administraţia Combinatului, precum şi cele din domeniul construcţiilor. Dacă o serie de firme au decis să reducă 80% din personal, cum ar fi Siroso Group SRL, Exfilmetal SRL, Proconstruct SRL, o societate de construcţii din Tecuci a anunţat că va disponibiliza tot personalul. Conform datelor puse la dispoziţie de conducerea AJOFM Galaţi, este vorba despre firma Vila SA, care a comunicat instituţiei că va concedia în luna ianuarie toţi cei 193 de angajaţi. Decizia de a disponibiliza întregul personal este deocamdată o premieră pe plan local, şi una nefericită. Asta dacă ţinem cont şi de faptul că activitatea firmei tecucene a fost una profitabilă în anii trecuţi. Astfel, în cursul anului 2007 societatea din Tecuci a avut o cifră de afaceri ce s-a ridicat ridicat la 10.476.999 lei şi a obţinut un profit net în valoare de 721.219 lei. Dacă ţinem cont de aceste lucruri se poate trage concluzia că actuala criză economică mondială a afectat în mod serios şi unul dintre cele mai dinamice şi profitabile domenii din economia românească, şi anume cel al construcţiilor. Conform situaţiei întocmite până ieri de conducerea AJOFM Galaţi, 36 de societăţi, cele mai multe din Galaţi, au anunţat că intenţionează să disponibilizeze în cursul lunilor decembrie şi ianuarie nu mai puţin de 4.279 de salariaţi, dintre care 3.149 de persoane în prima lună a anului viitor. Ultimele firme care au comunicat că vor face reduceri de personal sunt Coral Impex, care are ca obiect de activitate peisagistica şi construcţiile de clădiri, (57 dintre cei 156 de angajaţi din luna ianuarie), Contiem SRL, din domeniul construcţiilor (50 dintre cei 92 de angajaţi din luna ianuarie), Sonyamod SA, care are ca obiect de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (95 dintre cei 405 de angajaţi din luna ianuarie), Cristal 2004 SRL, care are ca obiect de activitate peisagistica şi construcţia clădirilor (33 dintre cei 41 de angajaţi din luna decembrie). Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan, ne-a declarat că efectele crizei economice mondiale se resimt din ce în ce mai mult şi în activitatea firmelor din judeţul nostru, mai ales în unele domenii cum ar fi construcţiile, unde au fost anunţate reduceri mari de personal, care ajung chiar şi la un procent de 80%. "O serie de societăţi au anunţat numărul de angajaţi pe care doresc să îi disponibilizeze, dar aceasta este o intenţie. Numărul exact de salariaţi îl vom cunoaşte atunci când firmele vor prezenta programul de restructurare a activităţii în care va fi trecut numărul exact de personal disponibilizat şi categoriile de salariaţi", ne-a mai declarat directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

2500 de disponibilizaţi în construcţii

Aproape 2.500 de angajaţi din construcţii îşi vor pierde slujbele în luna Ianuarie 2009, potrivit Agenţiei Judeţene de de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, transmite corespondentul AMOS News. Conform AJOFM Galaţi, un număr de opt companii din domeniul construcţiilor au anunţat disponibilizări colective. Astfel, SC Vega 93 a anunţat disponibilizări pentru 1600 de oameni, din 2060, Comtiem SRL trimite în şomaj 50 din 92 de salariaţi, Villa SA îşi trimite toţi cei 193 de angajaţi acasă, Confort SA disponibilizează 300 din 560 de angajaţi, Ambient SRL a anunţat disponibilizări pentru 11 din cei 21 de angajaţi, Unicom SA Galaţi disponibilizează 154 din 309 de angajaţi, SC Katy SRL disponibilizează 108 din 415 de angajaţi. Menţionăm că un număr de 35 de societăţi din Galaţi au anunţat AJOFM că vor disponibiliza 4.279 de angajaţi, din care 1130 în decembrie şi 3.149 în ianuarie 2009. În prezent, la AJOFM Galaţi sunt înregistraţi 13.587 de şomeri.

Link to comment
Share on other sites

Cine da afara cei mai multi oameni pana in primavara

Firmele Hidroconstructia, Vega ‘93 Galati, Rolem Brasov si Cominco Bucovina ocupa primele locuri intr-un top al companiilor care vor tine, in primul trimestru al anului viitor, capul de afis in materie de disponibilizari colective, potrivit datelor centralizate de Business Standard de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca si de la sindicate. Lista concedierilor este completata de combinatul de aluminiu Alro Slatina, care a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca ia in calcul pentru anul 2009 reducerea cu 50% a productiei si injumatatirea personalului. Pe principiul dominoului, restrangerea activitatii unor mari companii locale se repercuteaza direct asupra furnizorilor acestora - reducerea activitatii Alro va fi resimtita si de alti 20.000 de angajati din sector. In auto, fabricile de componente, furnizori pentru Dacia sau pentru alti producatori din piata europeana, si-au facut deja planurile de concedieri pe fiecare din cele trei luni ale primului trimestru ale lui 2009. Firma Subansamble Auto din Pitesti urmeaza sa concedieze aproape 150 de angajati pana in luna martie, reducandu-si personalul cu 50%. Automotive Complete, un alt subcontractor pentru industria auto, si-a stabilit un plan de concedieri in care sunt cuprinsi 200 dintre cei peste 650 de salariati. Desi Hidroconstructia anunta un plan de restructurare de 3.300 de persoane din 9.000 de angajati, reprezentantii companiei spun ca nu sunt motive de ingrijorare, in constructii, concedierile pe timpul iernii fiind o procedura standard. Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii nu priveste cu acelasi calm situatia, prognozand pentru inceputul anului viitor un total de 70.000 de someri in constructii.

Ultimele date centralizate rastoarna si topul judetelor unde se vor opera cele mai multe concedieri. Daca, luna trecuta, la concedieri pe banda rulanta tineau capul de afis judetele Timis, Iasi, Cluj sau Bucuresti, acum, pe primul loc se situeaza judetul Galati, unde, dupa primele trei luni ale anului viitor, va fi un minus de 3.500 de slujbe. Aceasta fara a lua insa in calcul autodisponibilizarile anuntate de ArcelorMittal Galati, unde se preconizeaza 1.500 de concedieri.

Presedintele Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat ca judetul Galati a ajuns pe primul loc la numarul de concedieri, pentru ca subcontractorii combinatului siderurgic au fost nevoiti sa trimita in somaj peste 80% din angajati. “Din cauza scaderii productiei de la combinat, aproape 3.000 de salariati ai firmelor contractoare si-au pierdut sau urmeaza sa-si piarda slujbele, aceste firme reducandu-si personalul cu 80%. Este vorba de angajatii firmelor de mentenanta sau de transport, care au ingrosat randurile somerilor din judet”, a spus Tiber.

http://www.standard.ro/articol_73945/ci ... avara.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Numărul şomerilor va ajunge la 19.000

Un număr de 36 de societăţi din Galaţi au anunţat disponibilizări pentru 4.279 de angajaţi, dintre care 1.130 au fost puşi pe liber în decembrie şi 3.149 în Ianuarie 2009. La cei 4.279 de salariaţi care îşi vor pierde slujbele în perioada imediat următoare, se adaugă 13.587 de şomeri înregistraţi în prezent la AJOFM şi peste 1.000 de angajaţi de la ArcelorMittal Galaţi, care până pe 31 Martie 2009, vor alege să fie disponibilizaţi, în urma unor plăţi compensatorii, transmite corespondentul AMOS News.

Potrivit schemei de plecări voluntare, siderurgiştii care vor fi puşi pe liber de până la data de 31 Martie 2009, vor primi de la conducerea ArcelorMittal Galaţi sume de bani cuprinse între 10.000 lei şi 250.000 lei, în funcţie de vechimea în muncă. Totodată, pe lângă aceste sume, siderurgiştii vor mai primi salarii compensatorii lunare, de la 6 până la 24 de luni. Salariaţii care dovedesc cu documente medicale eliberate de serviciul de Medicină a Muncii că suferă de boli grave şi incurabile vor beneficia, pentru acoperirea unor plăţi din cheltuielile de tratament, un ajutor bănesc în valoare de 5000 lei. Plata va fi făcută de ArcelorMittal prin transfer bancar, cu trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului colectiv de muncă.Conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi, până în prezent, SC Tastrom 2 SRL a anunţat că va disponibiliza 72 de angajaţi din 129, SC Petantic SRL va disponibiliza 128 din 152 de angajaţi, SC Super A Plus SRL trimite în şomaj 250 de persoane, din 540 de angajaţi, Lemland SRL va disponibiliza 80 din 160 de salariaţi, Arcom Mecon SA diponibilizează 34 din 50 de angajaţi, SC de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane de Călători ,,CFR-SIRV Mărăşeşti” SA, 38 din 95, SC Katy SRL, 84 din 415 , SC Rentacar Services SRL, 127 din 200, SC Vega ’93, 1.600 din 2.060 ( în topul celor care fac disponibilizări), SC Proconstruct SRL, 130 din 144, SC Fierctc Sibel SRL, 25 DIN 174, SC Agrimat Matca SA, 38 din 92, Unicom SA, 154 din 309, Uniprespod SA Galaţi disponibilizează 31 din 62 de angajaţi, Unitec Construct SATecuci, 72 din 146, Unimecbet SA, 25 din 52, Hidrotehnica Galaţi SA, 119 din 244, Exfilmetal SRL, 44 din 50, Ambient SRL trimite în şomaj 11 din 21 de angajaţi, Arabesque SRL, 35 din 4155, Confort SA va disponibiliza 300 din 560 de angajaţi, Atlas SA, 170 din 403, Staer Internaţional SA a comunicat că va disponibiliza 56 din 763 de angajaţi, Adina SRL, 30 din 42, Siriso Group SRL, 86 din 99, Climatec SRL, 45 din 142, Urban SA Râmnicu Vâlcea (sucursala Galaţi), 53 din 144, Vila SA intră în faliment şi trimite în şomaj toţi cei 193 de angajaţi. Cristal 2004 SRL, 33 din 41, Sonyamod SA, 95 din 405, Comtiem SRL, 50 din 92, Coral Impex SRL ( cu obiect de activitate activităţi peisagistică şi servicii pentru clădiri) trimite în şomaj 57 din 156 de angajaţi. Cele mai multe firme care au anunţat disponibilizări de personal au ca domeniu de activitate: colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor, recuperare materiale reciclabile, repararea, intreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, constructii de clădiri, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, fabricarea articolelor din paie şi alte materiale vegetale împletite. Rata şomajului în judeţul Galaţi a crescut de la 5,8% în Octombrie, la 6,2% în Noiembrie, iar în ianuarie va ajunge la 8%, potrivit directorului executiv AJOFM, Carmen Tofan.

Link to comment
Share on other sites

Loviţi de criza economică

Seria disponibilizărilor de personal la nivelul judeţului Galaţi continuă, numărul persoanelor care vor îngroşa rândul şomerilor urmând să se ridice la 4.331, potrivit notificărilor primite de către conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi de la un număr de 39 de firme care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Galaţi. Conform ultimei situaţii întocmite de către conducerea AJOFM Galaţi, în cursul lunii decembrie s-a anunţat disponibilizarea unui număr de 1.014 salariaţi, în timp ce în cursul acestei luni nu mai puţin de 3.287 de angajaţi ar urma să fie trimişi în şomaj, acestora alăturându-li-se un număr de 30 de angajaţi care vor fi trimişi acasă în cursul lunii februarie. Ultimele firme care au anunţat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi că intenţionează să facă reduceri de personal sunt Castru SRL, care are ca obiect de activitate construcţia de clădiri, şi care va disponibiliza în această lună 12 dintre cei 39 de angajaţi, Promedia Tour SRL, care are ca obiect de activitate producţia cinematografică, video, înregistrările audio, şi care va trimite acasă 10 dintre cei 23 de salariaţi în cursul acestei luni. Seria disponibilizărilor de personal pentru luna februarie va fi inaugurată de Terra Mar SRL, care se ocupă cu executarea lucrărilor speciale de construcţii, unde 30 dintre 41 de angajaţi vor fi trimişi în şomaj în cursul lunii februarie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Criza economică

Adio, muncă!

* Potrivit estimărilor oficiale, peste 5.200 de gălăţeni vor rămâne fără loc de muncă în următoarele săptămâni * 34 de firme au anunţat deja ca sigure concedierile colective

Actuala conjunctură economică nu pare foarte veselă pentru peste 5.200 de salariaţi gălăţeni, care, în perioada următoare (cel mai târziu până la 1 martie), vor rămâne aproape sigur fără locuri de muncă. „Sunt stupefiat că au apărut opinii cum că actuala criză este o închipuire. Documentele pe care agenţii economici le‑au depus la Forţele de Muncă arată că ne aflăm în plină criză şi că disponibilizările colective sunt un fapt, nu o presupunere”, spune Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) din judeţul Galaţi.

Concedieri masive în zona constructorilor şi metalurgiei

Deocamdată, 34 de societăţi gălăţene au anunţat disponibilizările colective ca fiind certe: au depus documente semnate şi ştampilate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă ‑ AJOFM. Trebuie să remarcăm că o mare parte dintre aceste firme sunt din „zona” construcţiilor şi a metalurgiei, care par activităţile cele mai puternic afectate de criză.

Cei mai mulţi disponibilizaţi par să fie la grupul de firme de construcţii Vega‑Viva‑Citadina, care au declarat împreună că 1.800 din cei 2.100 de angajaţi vor fi temporar sau definitiv daţi afară în următoarele trei luni. Este drept, între timp previziunile s‑au mai domolit, iar numărul de disponibilizaţi ar putea scădea la jumătate, dar starea de alertă se menţine.

Pe locul doi al acestui „podium” regăsim combinatul siderurgic ArcelorMittal, de unde vor pleca, prin autodisponibilizare, cel puţin 1.000 de oameni. Iar asta se va întâmpla, după toate probabilităţile, în cel mult două săptămâni.

Alte zece firme de construcţii vor renunţa la o parte dintre salariaţi prin concedieri în grup. Iată‑le: Katty SRL (108 salariaţi din 415), Unicom SA (154 din 309), Unitec Construct SA (72 din 146), Hidrotehnica SA (99 din 244), Ambient SRL (11 din 21), Confort SA (300 din 560), Climatec SRL (45 din 142), Vila SA (193 din 193, adică TOŢI!!!), Cristal 2004 SRL (33 din 41) şi Comtiem SRL (50 din 92).

Pe segmentul prelucrarea metalelor, alături de ArcelorMittal regăsim alte cinci firme: Tastrom 2 SRL (72 din 129), Fier CTC Siebel SRL (25 din 174), Unipresprod SA (31 din 62), Exfilmetal SRL (44 din 50) şi Urban SA (53 din 144).

Mecanici, tâmplari, şoferi, textilişti...

Criza afectează, se pare, cam toate activităţile economice. Regăsim în lista societăţilor care fac disponibilizări colective mai multe firme din industria maşinilor, inclusiv repararea acestora: Petantic SRL ‑ 128 din 152; Super A plus K ‑ 260 din 540; SIRVC SA ‑ 38 din 95; Rentacar Service SRL ‑ 127 din 200; Preconstruct SRL ‑ 130 din 144 şi Unimecbet SRL ‑ 25 din 52).

Nici în industria textilă şi a mobilei lucrurile nu par să stea prea grozav: Staer International SA va disponibiliza 56 din cei 763 de salariaţi; Adina SRL ‑ 30 din 42; Siriso Group SRL ‑ 86 din 99; Lemnland SRL ‑ 80 din 160 şi Sonyamod SA ‑ 95 din 405.

Alte două firme sunt din transporturi (Arcom Mecon SA ‑ 34 din 50 şi Atlas SA ‑ 170 din 403), una este din comerţ (Arabesque ‑ 35 din 4.155) şi încă una din agricultură (Agrimat SA Matca ‑ 38 din 92).

După cum lesne se poate observa, situaţia este cât se poate îngrijorătoare, mai ales că există temeri că la aceste peste 5.200 de concedieri ar mai putea să se adauge încă în jurul a 3.000, de la firmele care vor depune documentele în perioada 5‑15 ianuarie. „Probabil că adevărata dimensiune a crizei o vom afla în luna martie”, este de părere Marian Filimon.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29163

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.