Jump to content

Pensionarii de lux ai Galaţiului


dcp100168

Recommended Posts

Pensionarii de lux ai Galaţiului

* Cea mai mare pensie lunară depăşeşete 13.000 de lei, iar alte trei „sar” de 12.500 de lei *

La finele anului trecut, vă prezentam câteva dintre indemnizaţiile celor pe care îi numeam atunci şomerii de lux ai Galaţiului. Şi cum articolul respectiv v-a plăcut (judecând după numărul de accesări on-line de care s-a bucurat materialul) şi a prilejuit suficiente discuţii pe marginea subiectului, ne-am gândit să vă mai aducem câteva informaţii privind veniturile concitadinilor noştri.

Astfel, vă vom relata astăzi despre cele mai mari pensii încasate de gălăţeni. Există, iată, şi concitadini care, odată ajunşi la vârsta pensionării, pot privi cu ceva mai multă detaşare interminabilele discuţii despre îngheţarea pensiilor. Datele privind indemnizaţiile ne-au fost oferite de purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale Galaţi, Greta Ioniţă.

Şi ca să nu mai lungim vorba, vă spunem că cea mai mare pensie încasată, lunar, de un gălăţean este de 13.166 de lei (da, ştim, şi noi am întrebat a doua oară: sigur e cuantumul lunar, nu cel anual?). Pe locul doi în acest top este un gălăţean care primeşte o pensie de 12.762 de lei. La distanţă destul de mică se situează gălăţeanul cu pensia de 12.569 de lei, urmat de alţii doi, cu 12.544 de lei lunar şi 11.815 lei lunar.

Cum puteţi să deveniţi un pensionar care primeşte drepturi asemănătoare din partea Statului? Foarte simplu: asiguraţi-vă că în ultimii ani dinaintea pensionării, salariul pe care îl încasaţi depăşeşte cu circa 20 la sută sume comparabile cu cele de mai sus. Şi apoi o să scriem şi despre dumneavoastră la capitolul „am întâlnit şi pensionari înstăriţi”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pens ... ui__2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Fostul preşedinte al Curţii de Apel - liderul topului

La Galati, in topul pensiilor de lux este fostul presedinte al Curtii de Apel Galati, Ilie Costache, fostul judecator incasand intr-o singura luna aproape 27.000 de lei. A declarat ca atunci a incasat si niste restante si de fapt pensia sa este de patru ori mai mica, adica in jur de 6.500 – 7.000 lei. Se spune ca, de fapt, ar putea avea o pensie de aproximativ 16.000-17.000 lei. Conducerea CJPAS nu stie care ar putea fi pensia fostului magistrat, acum avocat, pentru ca pensiile fostilor magistrati intra in categoria pensiilor de serviciu platite de la bugetul de stat, nu din bugetul asigurarilor sociale.

http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a177546-topul-celor-mai-mari-pensii-din-sud-est.html

Link to comment
Share on other sites

La Galaţi, 89 de pensii de lux vor fi recalculate

Potrivit deputatului PD-L Mihail Boldea, la nivelul judeţului Galaţi, singurii vizaţi de recalcularea pensiilor sunt 89 de magistraţi. Restul pensionarilor, indiferent din ce categorie socială fac parte, poliţişti, militari sau siderurgişti, pot sta liniştiţi, nu vor fi cu nimic afectaţi. Deputatul s-a simţit dator să explice conţinutul şi modul de aplicare a noii legi a pensiilor după ce, în ultima vreme, au răsărit tot felul de comentarii şi zvonuri neavenite. Boldea a precizat: „În proiectul de lege se spune foarte clar toate pensiile militarilor, poliţiştilor, stabilite până la momentul intrării în vigoare a proiectului de lege nu vor fi modificate. Este absolut imposibil să le modifici. În ce priveşte pensiile magistraţilor, ele vor fi modificate pentru că acolo s-au făcut nişte artificii”, a declarat Boldea.

Deputatul, de profesie avocat, a explicat că magistraţii au dreptul la o pensie egală cu 80 la sută din ultimul salariu brut pe care îl încasează în ultima lună. Boldea susţine că toţi magistraţii cu două luni sau chiar în ultima lună înainte de pensionare şi-au mărit în mod artificial veniturile brute adăugând prime, îndemnizaţii, au trecut în funcţii de conducere. În acest fel, o pensie de 80 la sută din ultimul salariu reprezintă foarte mult. „Sunt pensii, la nivelul Galaţiului, de 120-130 de milioane de lei vechi pe care le încasează anumiţi magistraţi. La nivelul judeţului Galaţi sunt 89 de persoane care beneficiază de astfel de pensii. Aceste pensii vor fi recalculate în funcţie de principiul contributivităţii, un principiu obiectiv. Cu cât contribui, atât ai dreptul la pensie. Cel mai important, şi trebuie subliniat este faptul că celelalte pensii stabilite până în momentul de faţă nu vor fi recalculate! Deci nu putem spune că la nivelul judeţului legea va avea efecte negative”, a punctat Mihail Boldea.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9E89_de_pensii_recalculate_la_nivelul_Galatiului%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Pensie recalculată: de la 13.474 de lei la doar 2.370 de lei

Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi ne-a făcut cunoscut faptul că, la momentul în care actualul proiect al legii pensiilor va intra în vigoare, în judeţul nostru ar trebui să se recalculeze 128 de pensii ale magistraţilor şi celor care au făcut parte din rândul personalului auxiliar, fiind vorba aici de grefieri. Directorul CJP Galaţi, Ana Denis Aramă, ne-a explicat că instituţia va face doar recalcularea pensiilor magistraţilor, grefierilor şi a urmaşilor acestora, Casa neavând nimic de-a face cu pensiile militarilor, poliţiştilor, jandarmilor etc. "Recalculările se vor face potrivit principiului contributivităţii, urmând ca tot ce înseamnă lege specială să dispară. Pensiile poliţiştilor, militarilor sau ale jandarmilor vor fi recalculate, dar de către casele sectoriale care se află în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, a Ministerului Apărării sau a Serviciului Român de Informaţii", ne-a declarat direcorul CJP Galaţi, Ana Denis Aramă.

Foştilor magistraţi li se vor lua din pensie în jur de 10.000 de lei

Şeful Casei Judeţene de Pensii Galaţi a dat câteva exemple de pensii care vor scădea destul de mult dacă se va aplica principiul contributivităţii. Astfel, o pensie de magistrat, care acum este 13.474 de lei, după recalculare va ajunge la 2.370 de lei. O altă pensie, care în prezent este de 12.544 de lei, va scădea la 2.059 de lei. Un fost magistrat care lua o pensie de 11.241 de lei va încasa după recalculare 2.172 de lei. Un grefier care acum ia o pensie de 5.837 de lei va lua 1.580 de lei, iar pensia unui urmaş de magistrat (este vorba de soţie) este acum de 4.675 de lei şi va scădea mult sub 1.500 de lei.

Pensiile procurorilor şi judecătorilor vor scădea, cam cu 10.000 de lei, iar ministrul Muncii a declarat că legea pensiilor se va pune în aplicare de la 1 ianuarie 2011. Reamintim că CJP a mai trecut printr-o recalculare a pensiilor, dar atunci a fost vorba despre cei aproximativ 140.000 de pensionari. La acest moment, cea mai mică pensie din sistemul public este de 350 de lei, fiind vorba aici de pensia socială, care, în acest an, după cum s-a anunţat, este puţin probabil să crească.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=6

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Un fost aviator are 8.200 de lei pensie, iar un fost parlamentar - 4.400 de lei

La nivelul judeţului Galaţi a crescut numărul pensiilor speciale de la 128, câte erau în februarie, la 134. Este vorba despre pensiile magistraţilor, grefierilor dar şi ale parlamentarilor, ale personalului aeronautic şi funcţionarii Curţii de Conturi. Toate acestea ar putea fi recalculate după ce va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

În Galaţi, la acest moment sunt două pensii ale unor foşti angajaţi în personalul aeronautic. Unul are o pensie de 8.200 de lei, care după "recalculare" va primi doar 1.400 de lei. Cât despre foştii parlamentari, putem spune că avem doar 15, pensia cea mai mare aflată în plată acum este de 4.400, iar după ce va suferi "scurtări" va ajunge la 3.500 de lei. Aşa cum ziarul nostru a mai scris, cea mai mare pensie a unui magistrat este de 13.600 de lei, iar după ce i se va aplica principiul contributivităţii, aceasta va ajunge la 2.400 de lei, ceea ce înseamnă că, acum, pensia magistratului rămâne, deocamdată în top, fără să mai fie după ce i se va aplica legea unică. Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi şi-a actualizat bazele de date, de curând, astfel că de la 128 de pensii, câte erau în luna februarie, s-a ajuns acum la 134. Tot de aici mai aflăm că nouă foşti funcţionari ai Curţii de Conturi primesc pensii, cea mai mare fiind de 5.900 de lei, rămânând ca după "recalculări" aceasta să ajungă la 1.700 de lei.

De la 13.474 la 2.370 de lei

Şeful Casei Judeţene de Pensii Galaţi a dat câteva exemple de pensii care vor scădea destul de mult dacă se va aplica principiul contributivităţii. La acest moment se află în plată 60 de pensii ale foştilor judecători sau procurori sau urmaşi ai lor. Astfel, o pensie de magistrat, care acum este 13.474 de lei, după recalculare va ajunge la 2.370 de lei. O altă pensie, care în prezent este de 12.544 de lei, va scădea la 2.059 de lei. Un fost magistrat care lua o pensie de 11.241 de lei, va încasa după recalculare 2.172 de lei, iar pensia unui urmaş de magistrat (este vorba de soţie) este acum de 4.675 de lei, şi va scădea mult sub 1.500 de lei. Acum, Casa de Pensii achită drepturile pentru 43 de persoane care fac parte din fostul personal auxiliar al instanţelor. Un grefier care acum ia o pensie de 5.837 de lei, va lua 1.580 de lei, iar pensia medie pentru această categorie, la nivelul lunii februarie 2010 era de 2.584 de lei. Pentru personalul din armată, din Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi ai SRI-ului vor fi "recalculate" de către casele sectoriale (cele care aparţin de aceste instituţii, n.r.).

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=7

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cea mai mare pensie din Galaţi - 26.924 de lei

Un fost judecător din Galaţi încasează lunar o pensie de aproape 27.000 de lei * La polul opus se situează un pensionar, fost militar, care primeşte o pensie de invaliditate de 230 de lei

Casa de Pensii Galaţi nu a dorit să divulge numele persoanelor care beneficiază de cele mai mari pensii, dar a precizat categoria profesională din care aceştia au făcut parte. „Cele mai mari pensii aflate în evidenţă sunt pensii de serviciu acordate foştilor magistraţi în baza Legii 303/2004 în cuantum brut de: 13.610 lei, 13.166 lei, 12.762 lei şi 12.569 lei”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii, Greta Ioniţă.

Pensie astronomică

Reporterii „Adevărul de Seară” au intrat în posesia unui cupon de pensie (din iulie 2008) care aparţine fostului magistrat Ilie Costache. Cuponul de pensie al judecătorului pensionar dovedeşte încasarea sumei de aproape 27.000 de lei (26.924 lei), ceea ce face din fostul şef al Curţii de Apel Galaţi posesorul uneia dintre cele mai mari pensii din ţară. Magistratul a ocupat pe rând funcţiile de preşedinte al Tribunalului şi Curţii de Apel Galaţi, iar după pensionare a intrat în avocatură. Contactat de reporterii Adevărul de Seară Galaţi, fostul judecător a negat că ar avea pensia cea mai mare din judeţul Galaţi, dar a recunoscut că a încasat suma trecută pe cuponul de pensie. „Am primit odată aceşti bani, dar era vorba de o recalculare a drepturilor de pensie. Doar odată. Pensia mea este de câteva zeci de milioane de lei”, ne-a declarat fostul magistrat, refuzând să ne precizeze care este suma exactă pe care o primeşte de la stat.

„Dacă îmi taie pensia, îi dau în judecată”

Fostul judecător Ilie Costache susţine că în eventualitatea în care Executivul îşi va pune în practică intenţia de a reduce pensiile cu 15%, va da în judecată Guvernul pentru a anula decizia. „Am muncit pentru aceşti bani. Am ocupat cele mai importante funcţii de conducere în justiţia gălăţeană şi mi se pare normal să primesc aceşti bani. Vorbim de o pensie specială. Tot ce s-a acordat, a fost pe lege. E dreptul meu”, ne-a spus răspicat fostul magistrat. Ilie Costache a activat şi în avocatură până anul trecut, când s-a retras definitiv din profesie. Pensiile foştilor magistraţi gălăţeni sunt printre cele mai mari din sistem. Statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru plata pensiilor speciale acordate unui număr limitat de 8.342 persoane care beneficiază de legi speciale, reprezentând 0,14% din totalul pensionarilor.

La polul opus

În timp ce pensionarii de lux se lăfăie în vile de lux, sute de mii de pensionari gălăţeni trăiesc într-o sărăcie lucie. Un astfel de caz este Vasile Larion, de 70 de ani, văduv, care încasează lunar o pensie miiliară de invaliditate de doar 233 de lei. Bătrânul suferă de cardiopatie ischemică, ulcer duodenal, hepatită cronică şi amputaţie de picior drept. Locuieşte într-o garsonieră mică, în condiţii foarte mizere. „Am o pensie de 230 de lei. Nu-mi ajunge nici măcar pentru mâncare. Noroc de vecini, care mă mai ajută din când, în când. Azi am mâncat doar un colţ de pâine. N-am soţie, am avut doi copii. Mi-au murit într-un accident şi am rămas singur. Am lucrat în armată. Acolo am rămas fără picior. Apoi am lucrat ca zilier, deoarece nimeni nu a vrut să mă angajeze cu un picior amputat”, povesteşte bătrânul. Din cauza veniturilor insuficiente şi a stării precare de sănătate, Vasile Larion nu reuşeste să-şi plătească regulat datoriile. „Am datorii la întreţinere de 3.000 de lei. Nu am cu ce să le plătesc. Mi-au oprit apa rece, lumina. Stau aici până or să mă dea afară. Ce să fac? Nu am unde mă duce. Am ajuns mai rău ca un câine!”, spune cu glasul stins bietul vârstnic.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Om_bogat-om_sarac-_cea_mai_mare_pensie-26-764_de_lei-cea_mai_mica_pensie-230_de_lei_0_265173567.html

Link to comment
Share on other sites

Atata vreme cat spui ca cea mai mare pensie e de 13.000 lei, cum reusesti - ca gurnalist - sa afirmi ma apoi ca omul are 27.000/luna? Pentru cei care nu au vazut si poza cuponului (in ziar): acolo e trecut clar "diferente"... Nu-l apar pe judecator/avocat - oricum e mult mai in masura - dar tot articolul e o mizerie.

Nu e vinovat cel care poate are o pensie "mare"... Mi se pare mult mai vinovat guvernul/statul (daca mai exista asa ceva) ca nu a reusit, dupa zeci si sute de legi/ordonante si modificari ale atator si atator acte normative, ca nu a reusit (?) sa ofere decat 2-300 lei unui cetatean roman care si-a pierdut nu numai anii ci si integritatea fizica slujindu-l... Poate nu sunt eu cu toti boii acasa, dar: reducand 15% (inclusiv de la cel care, pana una-alta a iesit legal la pensie cu 7-8-10.000/luna) din pensii, la gramanda, il ajuti pe omul asta care de abia are bani de paine??? Din doua sute si ceva de lei, daca scazi 15%, se cheama ca ai lovit in moguli? Ca reformezi ceva? Se va salva ceva?

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Pensiile speciale au fost hăcuite

* Fostul senator Ilie Plătică Vidovici a rămas cu o pensie de 1.414 lei

71 de foşti parlamentari, grefieri şi aviatori vor primi pensii reduse cu până la 95%. Unii dintre pensionarii ne-au spus că sunt decişi să-şi apere drepturile şi să dea statul în judecată. Casa de Pensii a anunţat încheierea recalculării pensiilor speciale: 71 de gălăţeni, foşti parlamentari, grefieri şi aviatori, vor avea pensii mai mici cu 90-95%. Unii pierd chiar şi peste 10.000 de lei pe lună!

Unul dintre pensionarii grav afectaţi de recalcularea pensiilor speciale este revoluţionarul Ilei Plătică-Vidovici, maior în rezervă şi fost senator între anii 1990-2004. Fostul parlamentar (59 ani) primea o pensie lunară de 5.596 lei, iar după recalculare a rămas doar cu 1.414 lei. Contactat de „Adevărul de Seară”, Ilie Plătică Vidovici şi-a exprimat nemulţumirea faţă de tăierea pensiei şi este hotărât să o conteste în instanţă. „Nu se poate trăi cu banii aceştia. Voi contesta în instanţă zilele următoare. Asta este consecinţa faptului că ţara este condusă de idioţi ”, ne-a declarat fostul senator. Întrebat ce va face cu cei 1.400 de lei pe care îi va primi de luna aceasta, Plătică a răspuns ironic: „Îi voi da lui Boc să-i cumpere cruce şi lumânări lui Băsescu!”.

Cea mai drastică reducere o are un fost parlamentar gălăţean, în vârstă de 70 de ani. El primea o pensie lunară de 13.474 lei, iar de luna aceasta poştaşul îi va mai aduce doar 2.370 de lei. O tăiere de 11.104 lei!

taguri

Pe locul doi se află o fostă grefieră, în vârstă de 66 de ani, care avea o pensie de 9002 lei, din care i-a fost tăiată suma de 7.963 lei. Luna aceasta va primi doar 1.039 lei.

Locul trei este ocupat de un pensionar, tot din aceiaşi categorie, care primea o pensie de 7.717 lei, iar acum primeşte 1.249 lei. După recalculare, i s-a tăiat 6.468 lei.

Cea mai bătrână pensionară este o fostă grefieră, în vârstă de de 89 de ani. Aceasta primea o pensie de 1.540 lei, iar după recalculare a rămas cu 923 lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Pensiile_speciale_au_fost_hacuite_0_328767236.html

Link to comment
Share on other sites

„Nu se poate trăi cu banii aceştia...

ei nu... sunt care traiesc si cu mai putin. dar platica, mare hot comunist, era obisnuit cu pensia de 'jdemilioane. las ca e bine asa.

...nu ca as fi de acord cu taierea pensiilor.

Link to comment
Share on other sites

Fostul „baron de Galaţi“ Ilie Plătică a rămas cu pensia mică

Foştii parlamentari sunt indignaţi că nu mai beneficiază de privilegiile pe care şi le-au votat singuri. Rămas cu 1.414 lei din 5.596 de lei, fostul senator Ilie Plătică-Vidovici spune că va da statul în judecată. Beneficiarii de pensii „nesimţite" se revoltă împotriva Guvernului. După ce s-au bucurat de privilegii pe care şi le-au votat singuri şi care le-au adus pensii de mii de euro, demnitarii consideră că este strigător la cer ca pensiile lor să fie calculate după aceleaşi criterii ca în cazul oamenilor de rând.

La Galaţi, unde Casa Judeţeană de Pensii a anunţat încheierea recalculării pensiilor speciale, 71 de foşti senatori, deputaţi, grefieri şi aviatori vor primi mai puţin cu 90-95%. Unii pierd chiar şi peste 10.000 de lei pe lună!

Unul dintre pensionarii grav afectaţi de recalcularea pensiilor este Ilie Plătică-Vidovici, maior în rezervă şi fost senator între anii 1990 şi 2004. Fostul parlamentar (59 de ani) primea o pensie lunară de 5.596 de lei, iar după recalculare a rămas doar cu 1.414 lei. Regimul pensiilor speciale, de care a beneficiat şi fostul senator de Galaţi, a fost reglementat de şapte legi, toate aprobate după intrarea în vigoare a Legii pensiilor 19/2000. Cinci dintre ele au fost aprobate în timpul Guvernului Năstase, când Ilie Plătică era parlamentar PSD. Acesta afirmă că existenţa pensiilor speciale nu era un lucru rău: „Deştepţilor, nu mai militaţi pentru uniformizare că nu e bine!".

Supranumit în trecut „baron de Galaţi", Plătică, un apropiat al fostului preşedinte Ion Iliescu, consideră că nu făcea parte din categoria beneficiarilor de pensii „nesimţite". „Pensia pe care o aveam înainte mi se părea rezonabilă, nu nesimţită. Nesimţiţi sunt Boc şi «Băse». Acum îmi dau 1.414 lei, dar, dacă facem nişte calcule, nu prea bat pe acolo. Nu ştiu cum au calculat. Prin 2006 mi-a venit o hârtie cu cât am avut salariu, cât am plătit impozit, câte puncte de pensie. Erau vreo trei-patru puncte lunar şi, dacă mi-ar fi calculat salariul pe anii ăia, ar fi văzut că în raport cu cât impozit am plătit în ăia 15 ani pensia trebuia să fie cam pe acolo. Oricum, pe la vreo 4.000 de lei tot ducea", ne-a declarat fostul parlamentar.

Ilie Plătică-Vidovici s-a bucurat de pensia de 5.596 de lei (din care încasa 4.648 de lei- restul mergea la Casa de Asigurări de Sănătate) numai patru luni. A ieşit la pensie în mai, anul acesta. Anterior, mai exact din 2004, a beneficiat de o pensie pe caz de boală: aproximativ 3.800 de lei pe lună. Fostul senator a fost diagnosticat cu probleme la cap: i-ar fi explodat un vas de sânge. Totuşi, nu a fost nevoie de operaţie. „Am rezolvat-o cu medicamentaţie", spune el. Plătică locuieşte într-un imobil de lux din centrul municipiului Galaţi. Susţine că nu are niciun cont la bancă şi că trăieşte doar din pensia lui şi a soţiei.

La Senat „am muncit şi ziua, şi noaptea"

Fostul senator nu crede că era nevoie de încă un împrumut la FMI pentru a fi susţinut sistemul de pensii. „La idioţenia din căpăţâna lui Băsescu şi a lui Boc, atât i-a dus mintea. Să se împrumute de la FMI ca să aibă ce să le dea lui Cocoş şi la alţii să facă asfaltări şi borduri. E vrăjeală că s-au împrumutat ca să poată achita pensiile", spune Plătică.

Reducerea drastică a pensiei a trezit spiritul justiţiar în Ilie Plătică-Vidovici, care va da statul în judecată. El crede că România se face încă o dată de râs prin modul în care îşi tratează foştii demnitari: „Sunt supărat principial, nu pentru banii ca atare. Ideea unui stat de drept e că, printre altele, pensia e o proprietate privată pe care numai idioţii gen Boc şi «Băse» pot să ţi-o ia. Sub alt aspect, pare umilitor pentru România ca un fost parlamentar să aibă o pensie de vreo 250 de euro. Când eram senator am lucrat de multe ori până noaptea târziu, că eu nu eram dintre ăia chiulangii. Şi pe acte apare că am muncit opt ore pe zi. Bătaie de joc!". Conform site-ului Camerei Deputaţilor, Plătică a luat cuvântul în Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului de 11 ori. În 14 ani.

"Nu se impunea o recalculare a pensiilor mari, categoric nu. În Uniunea Europeană, o pensie de o mie de euro e una normală, nu nesimţită."

"Are şi soţia mea pensie şi ne mai strâmtorăm, sănătate să fie. Dacă o fi nevoie, ieşim la colţul străzii la cerşit, ne adaptăm, ce să facem? "

Revoluţia îi rotunjeşte veniturile

Plătică îşi mai măreşte veniturile şi din indemnizaţia de revoluţionar: aproximativ 1.800 de lei. În timpul Revoluţiei, Ilie Plătică-Vidovici era maior în Armata Română şi comandant al garnizoanei Galaţi.

În primăvara anului 1990 şi-a depus cererea de trecere în rezervă şi a intrat în politică (în FSN), bifând patru mandate de senator. Plătică a fost implicat direct şi în Mineriada din iunie 1990, când a trimis în Bucureşti o garnitură de tren plină cu muncitori gălăţeni care au pus umărul, alături de mineri, la restabilirea ordinii în Capitală.

http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Demnitarii_plang_dupa_pensiile_nesimtite_0_331767397.html

Link to comment
Share on other sites

KGB-ist nenorocit.. "marele revolutionar" de Galati, care a muncit "ziua si noaptea" frecand mangalu` in fotoliul din Parlament si care arata cu degetul spre popandaii de astazi, dar uita cand isi baga in buzunare sutele de mii de dolari din contrabanda cu bauturi alcoolice, ani de-a randul.

Link to comment
Share on other sites

KGB-ist nenorocit.. "marele revolutionar" de Galati, care a muncit "ziua si noaptea" frecand mangalu` in fotoliul din Parlament si care arata cu degetul spre popandaii de astazi, dar uita cand isi baga in buzunare sutele de mii de dolari din contrabanda cu bauturi alcoolice, ani de-a randul.

Daca permiteti, o mica precizare. Inainte de 90' un muncitor primea locuinta in max. 6 luni, avea 7 trepte de salarizare a 3 ani = 21 ani in munca, maximum salariu. Un intelectual avea 37 trepte de salarizare, adica 111 ani de munca, dar primea casa dupa 5-7 ani. Pentru a "sari" randul, unele categorii sociale se perindau de ici-colo. Transfer in toata regula, doar cu majorare de salariu de 15% (4-5 trepte). In judete erau Comisariatul Armatei si "GARZILE-?..." patriotice. Persoanele de acolo se inlocuiau periodic la 2 - 3 ani si primeau acele trepte. Eroare ca dl. PL.Vidovici a fost "seful garnizoanei". Era oarecare sef la garzile patriotice din vremea aia - 21-22 .12.89' Intamplator era de serviciu la Prefectura (Ex-Judeteana de Partid-PCR). Aceasta este toata activitatea de REVOLUTIONAR a tov. capitan. S-a ascuns in constructia-neterminata de langa Cons. Judetean de azi - sala de conferinte. Dupa "esuarea" loviturilor de STAT din 29 ianuarie si 28 februarie - chestia aia a tov. -presupus- general KGB ION ILIESCU - cu sula in coaste - contra celui mai mare si vertical politician al Romaniei contemporane - a aparut de undeva si ex-tov- ?grad? Ilie .... . Apoi s-au consemnat tunurile de la SIDEX. De la comunul apartament cu 2 camere decomandat, d-lui s-a trezit cu "VILA DE LUX" in mijlocul Galatiului. Cine doreste sa citeasca ziarele din vremea aia, le pot pune la dispozitie. Multe semnalari de acolo va vor explica mult mai multe. Chiar si de atunci incoace.

Tot atunci era valabila regula 5 ani din ultimii 10 ani. Pentru toata lumea s-a aplicat. Apoi, gaselnite. Si, asa, am ajuns azi. Pt. LUMEA JUDECATORILOR & CO, doar ultima luna. Pentru "ALESII POPORULUI" (cine a publicat o asemenea prevedere prin M.Of. al Romaniei?)12 luni din ultimii ? 2 ani? Toti cei care au dat bani pentru pensii, ? cine stie sa raspunda daca, de ex., nu a-ti primit scrisoarea aia de -puncte de pensie-. Referitor la "activitatea" unor anumiti judecatori, cat a fost impunerea unor solutii de la curtea de la HAGA? De ce noi toti sa platim cand "greseala" a fost facuta de "X" judecator? Revenind, din plimbarile de la comisiat la garzile patriotice si inapoi, tov. Ilie ... a reusit sa "SARA" 20 de trepte. De atunci.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Plătică şi-a recâştigat pensia de senator în instanţă

După trei luni de judecată, Tribunalul Galaţi a dat o decizie de repunere în plată a pensiei de serviciu a fostului senator Ilie Plătică Vidovici. Decizia poate fi atacată de Casa de Pensii şi rămâne de văzut dacă instituţia va declara sau nu recurs. „Admite contestaţia formulată şi pe cale de consecinţă: dispune anularea deciziei numărul 208445 din 30 august 2010 emisă de intimată şi, ca efect al anulării, menţine în plată pensia de serviciu stabilită prin decizia numărul 208445 din 4 iunie 2010 emisă de intimată”, aşa sună sentinţa Tribunalului. Potrivit site-ului Tribunalului, aici sunt înregistrate 239 de astfel de acţiuni, dintre care 100 au fost declarate numai în acest an.

Fără să îşi manifeste bucuria, fostul senator Ilie Plătică Vidovici spune că, într-adevăr, statul poate face recurs, în 15 zile, la decizia instanţei. „Eu am contestat în instanţă decizia de recalculare a pensiei de fost parlamentar. În urma recalculării, pensia mea a scăzut cu aproape 70 la sută. Nu am să vă spun care era pensia mea, dar să ştiţi că nu este în niciun caz de o sută de milioane, cum se vehiculează, ci sub jumătate. Dar nu despre asta este vorba, mai puţin este vorba despre bani, ci despre nişte principii ale statului de drept, încălcate prin legea prin care mi s-a recalculat pensia. Aceste decizii iraţionale şi ilogice, luate de persoane cu o mare doză de nesimţire, încalcă drepturile cetăţenilor şi nu doar eu mă aflu în această situaţie, ci atâţia alţii. Eu, în instanţă, nu am cerut nici despăgubiri, nici altceva, decât anularea recalculării pensiei după legea lui Boc. Nu este normal, legislaţia normală spune că, dacă ţi se recalculează pensia şi din calcul rezultă o sumă mai mică decât cea actuală, se păstrează cea actuală, nu ţi se reduce”.

Fost militar de carieră, acesta mai are „o bătălie” şi pe tema pensiei militare: „Mi s-a comunicat decizia, pe care eu am contestat-o, căci nu îmi calculaseră nişte condiţii grele de muncă… acum aştept răspunsul la contestaţia mea”. „Dar eu nu voi cere, singur, recalcularea pensiei militare, aşa cum ne îndeamnă Guvernul Boc. Ce, eu sunt sinucigaş?, adică să accept ideea idioată ca dintr-o pensie de 1.200 de lei să mi se dea 500 de lei? Eu nu vreau altceva decât să fiu plătit pentru munca pe care am depus-o!”.

După ce a fost ales în Parlamentul României, timp de 14 ani, Plătică spune că: „Nu am afaceri şi nici firme, nu am case, ci doar un apartament şi trăiesc din pensie. Să nu mi se spună că mi-am votat o pensie mare, căci ea a fost votată în 2006, când nu mai eram parlamentar”.

Aşteptând ca, probabil, decizia instanţei să fie atacată cu recurs, Plătică spune: „Gestul meu sper să îi inspire şi pe alţii aflaţi în aceeaşi situaţie care, din păcate, nu reacţionează. Totuşi, văzând ultimele evenimente, protestele pensionarilor şi altor categorii, le salut şi le admir, căci înseamnă că încă mai sunt români care nu acceptă deciziile acestui Guvern”.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

5.300 de lei - cea mai mare pensie din Galaţi

Directorul Casei Judeţene de Pensii, Denis Aramă, ne-a mai precizat că la data de 30 noiembrie în evidenţele instituţiei se aflau 156.192 de persoane care beneficiau de toate categoriile de pensii. Astfel, potrivit aceleiaşi surse, 114.788 erau pensionari care au ieşit din câmpul muncii la limită de vârstă, 3.803 erau pensionaţi anticipat parţial, 329 erau pensionaţi anticipat în timp ce 10.109 erau pensionaţi de invaliditate. „Cea mai mare pensie în sistemul asigurărilor sociale de stat este de 5.300 de lei la nivelul judeţului Galaţi”, ne-a mai declarat Denis Aramă. Conform situaţiei întocmite la nivelul Casei Judeţeme de Pensii, valoarea pensiei medii calculate, ţinând cont de toate categoriile de pensii, este de 763 de lei la nivelul judeţului Galaţi. În ceea ce priveşte sistemul asigurărilor sociale, pensia medie netă în cazul limitei de vârstă este de 952 de lei la nivelul judeţului Galaţi, iar în ceea ce priveşte agricultorii, valoarea pensiei nete la limită de vârstă este de 332 de lei la nivelul judeţului Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Cea mai mare pensie din Galaţi aparţine unui fost navalist

Dacă până nu demult, topul pensiilor de lux era condus de fostul preşedinte al Curţii de Apel Galaţi, Ilie Costache, acesta încasând într-o singură lună aproape 27.000 de lei, după recalcularea pensiilor, situaţia s-a schimbat. Conform Casei Judeţene de Pensii Galaţi, primul loc în topul pensiilor de lux nu mai este deţinut de un fost magistrat, ci de un fost navalist cu funcţii de conducere. Cel mai probabil, este vorba de Ion Mocanu, fost director al șantierelor navale din Galați și Giurgiu, actualmente președinte al Camerei de Comeț locale. Pensia acestuia se ridică la 15.000 de lei. Urmează în top pensiile foştilor magistraţi, aviatori şi ofiţeri de armată. Cele mai mari trei pensii din domeniul asigurărilor sociale sunt în cuantum brut de: 5.655 lei, 4.835 lei şi 4.770 lei. Acestea sunt categorii de pensii pentru limită de vârstă, iar titularii au perioade de contribuţie foarte mari (aproximativ 45– 50 ani) şi venituri asigurate mult mai mari decât salariile medii pe economie.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Cine sunt pensionarii de lux ai Galaţiului

* Există norocoşi ai sorţii care dacă şi-ar pune banii din pensie deoparte ar putea cumpăra câte un apartament ultramodern în fiecare an * Cei mai bogaţi pensionari ai judeţului primesc între 10.452 şi 23.036 de lei pe lună

În timp ce unii oameni se chinuiesc la bătrâneţe să trăiască dintr-o pensie medie cu puţin mai mare de 700 de lei, după ce au muncit o viaţă întreagă, există norocoşi ai sorţii care primesc, într-o lună, de 30 de ori mai mult. În baza unor legi speciale, sunt oameni în România care parcă vin de pe altă planetă, primind pe cuponul de pensie cifre astronomice.

Din start, 80 la sută din ultimul salariu

Conform informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) din Galaţi, în top zece al celor mai bogaţi pensionari de la noi sunt numai foști magistraţi. Cei zece „preafericiţi” ridică lunar sume între 10.452 şi 23.036 de lei. Veniturile anuale ale acestora ajung la 27.000-60.000 de euro. Viaţă, nu glumă! Cel mai bogat  pensionar al Galaţiului, de exemplu, dacă şi-ar pune pensia deoparte ar putea cumpăra anual câte un apartament.
Responsabilă de asemenea decalaje între pensii este Legea 303/2004, care stabilește statutul magistraţilor. La articolul 81, aliniatul 1, se spune clar şi răspicat: „Magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării". La aliniatul 2 se mai precizează că "pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin. (1), se adaugă la cuantumul pensiei câte 1 la sută din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării".
Clar şi frumos, fără calcule complicate ale punctului de pensie, ajustat sau nu anual în funcţie de rata inflaţiei.

Constructorii, metalurgiştii şi bancherii sunt şi ei în top

Există însă şi alte categorii de pensionari de lux, care primesc pensii calculate la fel ca pentru toţi cetăţenii. Primii zece gălăţeni care se bucură de asemenea pensii mari primesc sume lunare între 4.991 şi 7.254 de lei. Pentru aceştia, "pensiile s-au stabilit în baza Legii nr. 3/1977, a Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi a Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice (adică pensii de asigurări sociale)”, ne-a transmis Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Galaţi.
În această categorie de pensionari de lux, mai modeşti decât magistraţii, intră „persoane care au desfăşurat activităţi în învăţământul privat, industria constructoare de maşini, industria construcţiilor navale, industria băuturilor alcoolice, industria metalurgică, domeniul construcţiilor şi domeniul bancar”, ne-a spus Ana Denis Aramă, directoarea CJP Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Cel mai „bogat” pensionar din Galaţi

Conform datelor primate de la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi, cea mai mare pensie la nivelul judeţului este în valoare brută de 23.000 de lei, fiind vorba de o pensie de serviciu, în timp ce cea mai mică pensie de serviciu este de 2.400 de lei. Este vorba de pensiile magistraţilor gălăţeni.

În ceea ce priveşte pensiile primite tot după o viaţă de muncă şi de către cei ce au cotizat lunar la bugetul de pensii, şi aici ne referim la sistemul de asigurări sociale, valoarea brută a celei mai mari pensii este mult mai mică, şi anume de 7.433 de lei.

De asemenea, există şi pensii în valoare de 1 leu (!), la care se adaugă indemnizaţia socială pentru pensionari, şi aici este vorba de pensia minim garantată, determinată conform Ordonanţei de Urgenţă 6 din 2009, ca diferenţă între nivelul indemnizaţiei sociale de 350 de lei şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. Practic, este vorba în principal de pensiile de câteva lei sau zeci de lei pe care le primeau cei care aveau diferite grade de invaliditate.

Dacă în ceea ce priveşte numărul pensiilor de serviciu acesta este de 49 la nivelul judeţului, numărul pensiilor existente la nivelul judeţului în sistemul de asigurări sociale se ridică la 142.000, dintre care 17.000 sunt pensiile agricultorilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

23.036 lei, cea mai mare pensie din judeţul Galaţi

În timp ce majoritatea pensionarilor din judeţul Galaţi, care sunt în număr de 142.183, potrivit informaţiilor furnizate de către şeful de serviciu al Casei Judeţene de Pensii, Nicolae Zburlea, abia îşi pot duce traiul de azi pe mâine, şi îşi mai rup câteodată din banii primiţi de la stat pentru a-şi ajuta copiii sau nepoţii, există şi pensionari pentru care cuvântul „lipsuri” nu există. Şi asta datorită valorii pensiilor pe care le primesc din partea statului.

Primele cele mai mari cinci pensii, ca valoare, din judeţul Galaţi sunt plătite unor foşti magistraţi. „Stabilirea drepturilor de pensie s-a făcut în baza Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Cuantumul acestor pensii este cuprins între 23.036 lei şi 13.166 lei. De asemenea, primele cinci pensii la nivelul cuantumului care sunt stabilite pentru persoanele ale căror drepturi s-au stabilit în baza Legii nr. 3/1977, a Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi a Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice (adică pensii de asigurări sociale) este cuprins între 7.804 lei şi 5.481 de lei. Aceste persoane au desfăşurat activităţi în învăţământul privat, industria constructoare de maşini, industria construcţiilor navale, industria băuturilor alcoolice, industria metalurgică, domeniul construcţiilor, domeniul bancar”, ne-a declarat directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Denis Aramă.
monitoruldegalati.ro

S-ar putea ca datele să nu fie chiar de actualitate, pentru că, din câte ştiu eu, beneficiarul celei mai mari pensii a murit de curând...

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Pensionarii înstăriţi ai Galaţiului

Potrivit informaţiilor furnizate de către conducerea Casei Judeţene de Pensii Galaţi, cea mai mare pensie în domeniul asigurărilor sociale de stat este de 8.105 lei, aceasta recalculându-se în fiecare an, deoarece persoana care a ieşit legal din câmpul muncii mai lucrează şi în mediul universitar, unde este profesor, cumulând astfel pensia cu salariul.

Al doliea pensionar care are venituri substanţiale şi care a lucrat la stat are o pensie lunară de 6.504 lei, acesta lucrând până a ieşit la pensie în domeniul naval, ulterior găsindu-şi un nou loc de muncă.

Dacă cei doi pensionari pot fi consideraţi unii fericiţi, neavând grija zilei de mâine, la nivelul judeţului Galaţi se află înregistrati în evidenţa Casei Judeţene de Pensii un număr de 141.542 de pensionari în sistemul asigurărilor sociale de stat, valoarea pensiei medii fiind de 958 de lei. De asemenea din datele Casei Judeţene de Pensii Galaţi mai reiese că la nivelul judeţului, un număr de 8.498 de persoane s-au pensionat pe motiv de invaliditate, 510 pensionari au ieşit la pensie anticipat, în timp ce 2.455 de persoane s-au pensionat parţial anticipat.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Cea mai mare pensie din România - 28.825 de lei

Cel mai mare cuantum al pensiei din sistemul public de stat este de 28.825 de lei şi este achitat unei persoane din Bucureşti, conform datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice, la solicitarea AGERPRES. Conform CNPP, acestei pensii de 28.825 de lei i se aplică următoarele reţineri: 5,5% contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi 16% cota de impozit. Astfel, după aplicare acestor reţineri, pensia netă a fost de 23.090 de lei.

De asemenea, datele CNPP arată că la data de 31 mai 2016 în sistemul public de pensii din România exista un număr de 5.100.799 de pensionari. Pensia medie este 885 de lei.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Care este cea mai mare pensie din Galați

Anul trecut pe vremea asta, cea mai mare pensie din judeţul Galaţi era de 23.036 de lei. După majorările aplicate în ultima vreme, pensia cea mai grasă a ajuns la 35.147 de lei, deci cu 12.111 lei în plus pe lună, adăugaţi într-un singur an.

Nu vorbim aici de personaje de poveste, ci de un magistrat gălăţean, care primeşte pensie de serviciu, calculată după alte criterii decât cele pentru muritorii de rând. Anul trecut, când indemnizaţia socială minim garantată era de 400 de lei, din cei peste 23.000 de lei, cât era atunci cea mai mare pensie, s-ar fi putut plăti 57 de oameni care beneficiază de cele mai mici venituri din pensie. Anul acesta, din cei 35.147 de lei pe care-i primeşte un singur om se pot achita 67 de pensii minim garantate a câte 520 de lei. Astfel, dacă la cei mai săraci pensionari mărirea a însemnat doar 120 de lei pe lună, la cel mai bogat pensionar aceasta s-a tradus în 12.111 lei, adică de 100 de ori mai mult!

Să precizăm şi faptul că, în judeţul nostru, venitul mediu plătit din bugetul asigurărilor sociale pentru cei 132.884 de pensionari existenţi este de 1.100 de lei.
Responsabilă de asemenea decalaje între pensii este Legea 303/2004, care stabilește statutul magistraţilor. La articolul 81, aliniatul 1, se spune clar şi răspicat: "Magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării". La aliniatul 2 se mai precizează că "pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin. (1), se adaugă la cuantumul pensiei câte 1 la sută din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării".

Dacă n-ar fi existat această lege specială, iar magistraţii ar fi primit doar pensie în funcţie de cotizaţia la bugetul asigurărilor sociale, aceasta abia ar fi depăşit 6.000 de lei pe lună. Restul de 29.000 de lei vin din drepturile speciale cuvenite magistraţilor.

În total, în judeţul Galaţi sunt 115 persoane care primesc pensii de serviciu. E drept, nu toate sunt la fel de mari, ele variind de la 1.900 la 35.000 de lei. Sunt trei pensii de serviciu cuprinse între 1.900 şi 2.000 de lei, 17 între 2.500 şi 3.000 de lei, 16 între 3.500 şi 4.000, 15 între 4.500 şi 5.000, şapte între 5.500 şi 6.000, 12 între 6.500 şi 7.000, 18 între 7.500 şi 8.000, două între 8.500 şi 9.000, patru între 9.500 şi 10.000. De asemenea, sunt 20 de pensii de serviciu cuprinse între 10.000 şi 20.000 şi una singură care depăşeşte 30.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Peste 10.000 de lei, cea mai mare pensie "normală"

În afară de magistraţi, există şi alte categorii de pensionari de lux, care primesc însă pensii calculate la fel ca pentru toţi cetăţenii, în funcţie de cotizaţia la bugetul asigurărilor sociale.

Primii 12 gălăţeni care se bucură de asemenea pensii mari primesc sume lunare între 6.500 şi 10.540 de lei. Pentru aceştia, "pensiile s-au stabilit în baza Legii nr. 3/1977, a Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi a Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice (adică pensii de asigurări sociale)", ne-a transmis directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi, Ana Denis Aramă. În această categorie de pensionari de lux, ceva mai modeşti decât magistraţii, intră "persoane care au desfăşurat activităţi în învăţământul universitar privat, industria constructoare de maşini, industria construcţiilor navale, industria băuturilor alcoolice, industria metalurgică, domeniul construcţiilor şi domeniul bancar", ne-a precizat directoarea CJP Galaţi.

Cea mai mare pensie din Galaţi acordată după contribuţia la bugetul asigurărilor sociale este de 10.540 de lei, cu peste 3.200 de lei mai mare faţă de acum trei ani, când aceeaşi persoană primea 7.254 de lei. Cum indemnizaţia minim garantată este de 520 de lei, din cea mai mare pensie normală de la nivelul judeţului Galaţi s-ar putea "hrăni" 20 de pensionari cu venituri minime. În cei trei ani, atât pensia minimă, cât şi cea maximă s-a majorat cu peste 40 la sută. Tradus în lei, însă, la  pensia  minimă  a însemnat o creştere de 170 de lei, în timp ce pensia maximă s-a majorat cu 3.200 de lei.

Cel mai bogat pensionar plătit din contribuţia la bugetul asigurărilor sociale a lucrat în industria navală.

Următorii doi au venituri între 7.500 şi 8.000 de lei, trei au între 7.000 şi 7.500 de lei, iar şase primesc între 6.500 şi 7.000 de lei.

În total, în judeţul Galaţi sunt, în prezent, 132.884 de pensionari plătiţi numai din bugetul asigurărilor sociale, dintre care 23.757 sunt cei cu indemnizaţia minim garantată. 40.103 au pensii mai mari de 520 de lei şi mai mici de 1.000 de lei, 56.494 au pensii mai mari de 1.000 de lei, dar mai  mici de  2.000 şi numai 11.241 au pensii de la 2.000 la 3.000 de lei. În schimb, doar 1.137 de gălăţeni au pensii cuprinse între 3.000 şi 5.000 şi numai 50 au pensii de la 5.000 la 6.500.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Cea mai mare pensie din Galaţi s-a dublat în numai trei ani

În timp ce oamenii de rând nu mai ştiu cum să tragă de pensie ca să le ajungă pentru a supravieţui de pe o zi pe alta, sunt în Galaţi pensionari cu venituri de zeci de mii de lei. Ca şi cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, ritmul în care cresc aceste pensii este ameţitor. În numai trei ani, din 2016 până în prezent, cea mai mare pensie din judeţul nostru aproape că s-a dublat.

Pentru unul dintre foştii magistraţi gălăţeni pensia a crescut în trei ani precum Făt-Frumos: dacă în 2016, cel mai bogat pensionar avea 23.036 de lei, acum veniturile acestuia au ajuns la 45.610 lei, adică s-au dublat. Cea mai mare creştere a fost însă în 2017, când pensia acestuia a crescut cu 12.111 lei, de la 23.036, la 35.147 de lei. În 2018 şi în 2019, pensia specială a mai acumulat câte 5.000 de lei. Însă, pentru anul acesta, majorările nu s-au oprit aici, din septembrie punctul de pensie urmând să mai crească cu 15 la sută. În 2016, când indemnizaţia socială minim garantată era de 400 de lei, din cei peste 23.000 de lei, cât era atunci cea mai mare pensie, s-ar fi putut plăti 57 de oameni care beneficiază de cele mai mici venituri din pensie. În 2017, din cei 35.147 de lei, cât reprezintă pensia specială a unui magistrat, se puteau achita 67 de pensii minim garantate a câte 520 de lei. Acum, din cei 45.610 lei se pot achita 71 de pensii minim garantate, majorate la 640 de lei. Cei mai săraci oameni din România au primit în plus la pensie doar 240 de lei în trei ani, dar pentru cel mai bogat pensionar creşterea a fost cu 22.574 de lei, adică de aproape o sută de ori mai mare.

Să precizăm şi faptul că, în judeţul nostru, venitul mediu plătit din bugetul asigurărilor sociale pentru cei 139.157 de pensionari existenţi este de 1.266 de lei.

Responsabilă de asemenea decalaje între pensii este Legea 303/2004, care stabilește statutul magistraţilor. La articolul 81, aliniatul 1, se spune clar şi răspicat: "Magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării". La aliniatul 2 se mai precizează că "pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută la alin. (1), se adaugă la cuantumul pensiei câte 1 la sută din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării".

Dacă n-ar fi existat această lege specială, iar magistraţii ar fi primit doar pensie în funcţie de cotizaţia la bugetul asigurărilor sociale, aceasta abia ar fi ajuns la 10.000 de lei pe lună. Restul de 35.000 de lei vin din drepturile speciale cuvenite magistraţilor.

E drept că numărul pensionarilor de lux este însă destul de mic. În total, în judeţul Galaţi sunt puţin peste 100 persoane care primesc pensii de serviciu. Şi nu toţi ajung la cuantumuri astronomice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.