Jump to content

Raport ARACIS privind calitatea învăţământului universitar


dcp100168

Recommended Posts

Raport ARACIS privind calitatea învăţământului universitar

Universităţile din România produc absolvenţi pe bandă rulantă, care se angajează, în mare parte, în alte domenii decât cele în care s-au specializat. În plus, cel mult unul din cinci absolvenţi de universitate din ţara noastră este competitiv la nivel european. Acestea ar fi câteva dintre cele mai importante concluzii ale unui raport consistent privind calitatea învăţământului superior din România, realizat de către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). „Majoritatea studenţilor îşi găsesc un loc de muncă, dar nu se angajează pe poziţii relevante pentru ceea ce au învăţat în facultate. Există clar un decalaj între ceea ce formează universităţile şi cerinţele de pe piaţa muncii”. "Problema este că ceea ce învaţă studentul în facultate nu este relevant pentru cerinţele specifice jobului. Angajatorii mari îi formează pe absolvenţi atunci când îi încadrează, iar cei mici preferă să angajeze oameni cu experienţă", a spus Mihai Păunescu, unul dintre specialiştii ARACIS care au lucrat la acest raport.

În ce priveşte raportarea învăţământului superior din România la nivel european, realizatorii studiului arată că, deocamdată, există un decalaj semnificativ. „Conform unor estimări, încă insuficient fundamentate, puţin peste 20 la sută dintre universităţi, într-o variantă generoasă, şi doar 5 la sută, într-o variantă mai exigentă, reuşesc să releve rezultate remarcabile în cercetare şi să producă absolvenţi competitivi naţional şi mai ales european”, se mai arată în concluziile raportului.

De altfel, documentul ARACIS detaliază şi analizează aproape toate aspectele care ţin de calitatea învăţământului superior românesc, iar rezultatele nu sunt tocmai pozitive.

http://www.viata-libera.ro/articol-Rest ... tar_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.