Jump to content

Galaţiul, implicat în traficul de organe


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul, implicat în traficul de organe

Raiul organelor

Publicatia britanica Jane's indica Romania drept furnizor principal pe piata neagra a transplanturilor * Tara noastra figureaza pe lista alaturi de China, India, Pakistan, Egipt, Filipine, Republica Moldova. Cumparatorii sunt din SUA, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita sau Israel. Romania figureaza pe harta traficului de organe destinate transplantului, fiind considerata unul dintre cei importanti furnizori. Tara noastra se confrunta de ani buni cu o accentuata criza de organe, cererea de transplanturi fiind extrem de mare, iar oferta foarte mica. In momentul de fata exista liste de asteptare ce se intind pe mai multi ani. In paralel, in Romania, s-a dezvoltat o adevarata piata neagra de vanzare a organelor. Pretul variaza intre 7000 si 15.000 de euro. Internetul abunda de oferte. Fiecare dintre cei cu care am stat de vorba s-a aratat dispus sa ne "doneze", contra cost, o parte a corpului sau.

Publicatia britanica Jane's sustine ca "avand in vedere cererea crescanda de transplanturi la nivel global, comertul ilegal cu organe se extinde rapid, fiind dominat de brokeri fara scrupule si facilitat de legislatii nationale inadecvate, in conditiile extinderii unor practici corupte si pe fondul unei lipse generale de constientizare in plan public a extinderii acestui fel de comert". Aceeasi publicatie dezvaluie ca traficul cu organe acopera circa 10% din cele aproape 70.000 de transplanturi efectuate anual in lume. Totusi, potrivit altor informatii, 15.000 de rinichi ar putea fi traficati anual in lume. China, India, Pakistan, Egipt, Filipine, Republica Moldova, dar si Romania figureaza printre principalii furnizori. In timp ce China este cunoscuta pentru faptul ca preleveaza si vinde organe de la detinutii executati, alte tari se ocupa in principal cu obtinerea de organe de la donatori in viata, devenind participante la traficul crescand, de pe Internet, cu fiinte umane. Conform Jane's, organele traficate sunt fie vandute pe plan intern, fie exportate pentru a fi transplantate la pacienti din Statele Unite ale Americii, Europa, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita sau, in special, Israel. Sustinand ca legile si politicile sunt insuficiente pentru a sista efectiv traficul cu organe, Organs Watch, COFS si alte organizatii neguvernamentale considera esential ca societatea civila sa se angajeze activ in aceasta lupta, astfel incat o asemenea practica sa fie considerata in mod universal un abuz medical impotriva drepturilor omului si "o taxa corporala pentru cei saraci".

In Romania, cererea de organe depaseste cu mult oferta. Nu se poate face o statistica privind numarul celor care au nevoie disperata de un organ si cei care au primit, intrucat cazurile de acest gen sunt rarisime, dupa cum a declarat si doctorul Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant. In prezent, sunt doua posibilitati prin care o persoana care are nevoie de un rinichi, un ficat sau de un alt organ le poate obtine. Prima este donarea. De regula, in cele mai multe cazuri, donatorul este o ruda a celui care are nevoie de organul respectiv. Pentru ca altfel nu se inghesuie nimeni sa renunte la un rinichi pentru un necunoscut. Decat daca este platit. A doua este vanzarea la negru, o practica din ce in ce mai intalnita.

Inchisoare pentru trafic

Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT) sustine ca peste tot in lume, inclusiv in Romania, se inregistreaza o mare criza si un mare deficit de organe. Acesta spune ca listele de asteptare cresc mult mai rapid decat rata donarii si ca aceasta criza va continua. "Acele anunturi in care diferite persoane ofera spre vanzare organe sunt ilegale, acest lucru fiind pedepsit prin lege cu pedeapsa cuprinsa intre 3-7 ani de inchisoare. Inainte de a va intelege cu vanzatorul trebuie sa existe compatibilitate imunologica care se stabileste intr-unul din cele cinci laboratoare care exista in tara. Daca exista compatibilitatea, se ajunge in fata unei comisii de avizare privind donarea de organe de la o persoana in viata. E greu sa pacalesti comisia si sa nu-si dea seama ca este vorba de o vanzare", sustine directorul ANT. Zota recunoaste ca posibilitatea de frauda "exista oriunde in lumea asta", dar spune ca este foarte greu de facut acest lucru. Directorul ANT exclude insa posibilitatea ca in Romania sa se faca trafic cu organe.

BOR se opune modificarii legii transplantului

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a respins, ieri, cererea senatorului PC Irinel Popescu de modificare a legii transplantului in sensul introducerii acordului prezumat, in schimb incurajeaza donarea voluntara de organe si introducerea cardului de donator. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Sfantul Sinod apreciaza ca "introducerea acordului prezumat ar putea conduce la abuzuri.

Lista de preturi

Oferta de organe vandute ilegal in Romania este relativ buna, Internetul abundand cu anunturi de acest gen. Pretul unui rinichi - organ ce se afla in topul ofertelor de vanzare pe Internet - incepe de la 7000 de euro si poate ajunge la 15.000. Am sunat la cateva astfel de anunturi pentru a vedea cum decurge o tranzactie. Primii doi vanzatori pareau de buna-credinta. Pentru ca am intalnit si cazuri in care anunturile erau postate in gluma.

Am invocat faptul ca o ruda apropiata este intr-o situatie medicala grava, avand neaparata nevoie de un rinichi. Desi s-au ferit sa ofere prea multe detalii prin telefon, am reusit sa aflam pretul solicitat. In momentul in care am incercat sa intram in chestiuni tehnice, despre cum se face operatiunea propriu zisa, am fost refuzati in mod politicos, spunandu-ni-se ca aceste lucruri se discuta fata in fata si nu la telefon. "Sunt intr-o situatie disperata. Fratele meu are nevoie de un rinichi. Daca s-ar putea sa discutam cateva detalii preliminare prin telefon, cum ar fi pretul, iar daca ne intelegem voi veni la Targoviste pentru a perfecta tranzactia", i-am spus celui care se oferea sa-si vanda un rinichi. "Sunt un om extrem de serios. Eu sunt persoana care vrea sa vanda rinichiul", am primit raspuns.

Un rinichi, 13.000 de euro

In momentul in care am intrebat de pret, respectiva persoana a ezitat: "Asta ramane sa discutam intre noi, si nu la telefon". Am insistat, argumentand ca situatia este foarte urgenta si nu pot face un drum pana la Targoviste fara a sti daca am banii necesari pentru a cumpara rinichiul. "Eu nu vreau nici sa iau pielea omului si nici dumneavoastra sa aveti de suferit. Dumneavoastra cam cat oferiti?", am fost intrebat. Maxim 7000 de euro a fost raspunsul pe care l-am dat vanzatorului. "In mod normal pretul pentru un rinichi merge pana la 12-13.000 de euro", a spus acesta.

Am plusat la 9000 de euro, spunand ca as putea sa imprumut pe langa cei 7000 pe care-i oferisem, inca 2000 de euro. "Aseara mi s-a oferit de catre cineva 11.000 de euro. Cel mai simplu ar fi sa veniti in Targoviste si sa discutam detaliat, fata in fata, nu la telefon. Posibil sa ne intelegem la bani", a pus capat discutiei vanzatorul.

Baietii specializati in tranzactii

Un alt vanzator care isi oferea rinichiul printr-un anunt postat pe Internet era din Timisoara. "Pretentiile mele financiare sunt scrise in anunt. 15.000 de euro. Am analizele facute la zi, am hartii care sa ateste acest lucru. Eu sunt din Timisoara si nu pot veni in Bucuresti din cauza serviciului. Vin doar cand este ceva sigur, dupa ce mi se plateste o parte din bani. Altfel nu risc sa fac drumul degeaba", a spus barbatul.

In momentul in care am incercat sa abordez partea tehnica a tranzactiei, cum se face, daca se incheie un contract, cum trebuie sa procedam ca sa nu avem probleme cu legea si sa nu se afle ca de fapt s-au platit bani pentru rinichi, vanzatorul a devenit reticent si suspicios: "Nici eu nu stiu exact cum se procedeaza. Veniti in Timisoara, vorbim si stabilim. Asa e cel mai bine, nu la telefon".

Am sunat apoi la o persoana din Galati. Si aceasta vindea tot un rinichi. A raspuns un barbat pe care l-am intrebat daca mai este valabil anuntul. "Da, numai putin, sa va dau persoana respectiva", a raspuns acesta. "Sa-mi spuneti ce grupa sanguina aveti", a spus celalalt barbat. I-am raspuns: 01. "Asa. Problema ar fi in felul urmator. Pot sa va dau un numar de telefon sa vorbiti cu baietii care se ocupa cu asa ceva", ne-a spus acesta. Asa am si facut. Am sunat la numarul respectiv. A raspuns un barbat. Era total diferit fata de ceilalti vanzatori. Suspicios. De aceasta data n-am mai facut nici o introducere. Am trecut direct la subiect, spunandu-i ca vreau sa cumpar un organ. A raspuns afirmativ. Am continuat, iar in momentul in care am spus grupa de sange 01 vocea i s-a schimbat brusc. A precizat ca nu mai este valabil anuntul si a inchis telefonul.

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... ord=Galati

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Traficul ilegal cu organe umane se face pe internet, sub ochii autorităţilor

Pe piaţa neagră din România un rinichi se vinde cu sume cuprinse între 3.000 şi 20.000 de euro. Gălăţenii îşi vând organele chiar şi pe internet, deşi riscă o pedeapsă cu închisoarea de minim cinci ani.

Piaţa neagră a traficul cu organe umane pare să fi găsit un loc propice în România. Conform declaraţiilor oferite în exclusivitate „Adevărului de Seară" de către Sam Vankin, analist la „Global Politician" (unul din reputaţii observatori internaţionali ai acestui fenomen), ţara noastră este un furnizor important de ţesuturi umane recoltate ilegal.

Afacere superprofitabilă

Un rinichi cumpărat chiar şi cu 20.000 euro din România valorează 100.000 euro în Europa de Vest şi America. Deci profitul este garantat. Rinichii, plâmânii, pancreasul, splina, ficatul şi măduvă osoasă sunt ţesuturile umane cel mai traficate.

Donarea de organe este perfect legală doar în cazul în care între donator şi pacient este o relaţie de rudenie. În rest, recoltarea de organe contra cost este pedepsită, prin Legea nr. 39/2003, cu minim cinci ani de închisoare.

Cu toate acestea, afacerile se desfăşoară la vedere. Persoanele cu probleme financiare şi familiale sunt cele mai predispuse să-şi vândă organele. „Este uşor de găsit anunţuri privind traficul de organe pe internet şi chiar în ziare", ne-a explicat Sam Vankin.

Galaţiul este o „pepinieră" bogată. Mulţi gălăţeni îşi vând organele prin anunţuri prin mica publicitate. Iată câteva exemple. „Vând rinichi sută la sută sănătos. Preţ 10.000 RON. Tel. 07479xxxxx" (www.galaticity.olx.ro)". „Vând rinichi, grupa 01 rh+, la un preţ de 20.000 euro, negociabil. Tel. 07458xxxx". (http://www.monitorulexpres.ro). „Donez rinichi contracost, 35ani gr01 rh+ sănătos. Tel:07417xxxxx". (www.anunturi-publicitare.ro).

Am contactat unul dintre aceşti „donatori". „Preţul este de 20.000 de euro. Însă, sunt în discuţii cu o persoană din străinătate care ar putea oferi aproape 30.000 de euro. Dacă îmi oferiţi acest preţ, bat palma cu dumneavoastră acum", ne-a declarat Ionuţ, persoana cu care am discutat.

Totul se desfăşoară sub nasul autorităţilor. Cu toate acestea, în acest moment nici un caz de donare ilegală de organe nu a fost şi nici nu este în atenţia instituţiilor abilitate. „Nu am avut astfel de sesizări, nu avem niciun astfel de caz", ne-a declarat Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

În contrast, experţii spun că fenomenul este deja de masă. „Ar fi totuşi corect să presupunem că mai mult de 2.000 de cetăţeni din România şi-au vândut organele în ultimul deceniu", este estimarea lui Sam Vaknin privind traficul cu organe din ţara noastră.

Şi cadrul legal permite ca donatorii să ocolească uşor legea. „În momentul când intervenim cu echipajele Ambulanţei, mai intrăm în contact cu persoane care au urme de operaţii suspecte, însă declară că s-au operat la spital. În faţa medicilor, eventualii donatori de organe nu trebuie să ofere niciun fel de expliaţie", ne-a declarat Mihai Polinschi, şeful Serviciului de Ambulanţă din Galaţi.

Galaţiul, punct de tranzit

România este şi stat de tranzit pentru acest trafic, iar punctele de graniţă cu Republica Moldova - printre care se numără şi Galaţiul - sunt puncte sensibile. „Sunt aproape 600 de donatori cunoscuţi în Moldova. Fiecare moldovean primeşte în jur de 3.000 de dolari pentru un rinichi", ne-a mai declarat Sam Vaknin. „De obicei persoanele implicate în reţele de trafic de persoane realizează şi traficul cu organe. Însă, în toate punctele de frontieră ale României, nu doar cel de la Galaţi, nu s-a depistat niciodată astfel de cazuri", ne-a declarat Marcel Antohe, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontiere Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Nemaintalnit-_Traficul_ilegal_cu_organe_umane_se_face_pe_internet-sub_ochii_autoritatilor_0_373762679.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.