Jump to content

Membrii unei reţele de falsificatori au fost arestaţi la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Membrii unei reţele de falsificatori au fost arestaţi la Galaţi

Peste 30 de persoane au fost arestate astăzi la Galaţi, într-un dosar asemănător cu al lui Sergiu Băhăian. Majoritatea celor reţinuţi sunt din comuna Movileni. Pentru destructurarea acestei reţele au fost efectuate 16 percheziţii la domiciliile suspecţilor. Poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, cu sprijinul luptătorilor de intervenţie rapidă şi ajutaţi de jandarmi de la I.J.J. Galaţi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi, au reţinut ieri un grup infracţional, specializat în obţinerea de credite de la bănci, pe bază de documente falsificate. Oamenii legii au organizat şi realizat în ieri dimineaţă 16 percheziţii domiciliare în Judeţul Galaţi. "În urma acţiunilor, poliţiştii au destructurat un grup infracţional organizat, din care făceau parte 30 de persoane. Suspecţii au vârste cuprinse între 20 şi 52 de ani, majoritatea fiind din comuna Movileni, Judeţul Galaţi", a declarat subcomisar Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat de la locuinţele suspecţilor înscrisuri utilizate pentru obţinerea de credite, avize de însoţire a mărfii, contracte de muncă false, adeverinţe de salariu, ştampile etc., ce au fost ridicate, în vederea documentării activităţii infracţionale. Şapte dintre membrii reţelei infracţionale au fost reţinuţi, pentru patru dintre aceştia au fost emise mandate de arestare preventivă, pentru infracţiuni comise în alte cauze (un membru al grupării se află în prezent în Arestul I.P.J. Galaţi, iar trei în Penitenciarul Galaţi), ceilalţi fiind cercetaţi în continuare în stare de libertate.

Poliţiştii şi procurorii au investigat, din luna decembrie a anului 2006, activitatea infracţională a grupului, stabilind că membrii au racolat peste 50 de persoane cu situaţie financiară precară, cu vârse cuprinse între 25 şi 40 de ani, prin intermediul cărora au înfiinţat peste şase firme „fantomă", ce aveau ca domeniu principal de activitate comerţul cu produse electrocasnice. Membrii reţelei îşi desfăşurau activitatea infracţională în localităţile Tecuci, Bârlad, Focşani, Galaţi, Constanţa, Adjud şi în Capitală, fiecare dintre ei având sarcini prestabilite în săvârşirea infracţiunilor. Investigaţiile poliţiştilor au demonstrat faptul că, începând cu anul 2005, membrii reţelei infracţionale au indus în eroare mai multe instituţii bancare din localităţile Galaţi, Tecuci, Adjud, Bârlad şi Bacău, obţinând numeroase credite, în baza unor documente fictive sau falsificate. S-a mai stabilit că suspecţii au prejudiciat mai multe societăţi comerciale prin folosirea de file CEC fără acoperire. Creditele bancare solicitate au generat băncilor un prejudiciu de peste 1.000.000 de lei, 100.000 de Euro şi 60.000 de franci eleveţieni. Cercetările sunt continuate pentru probarea întregii activităţi infracţionale a grupului şi pentru identificarea tuturor victimelor.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/VIDEO-Retea_similara_cu_a_lui_Sergiu_Bahaianu_a_fost_destructurata_la_Galati_0_193180907.html

Link to comment
Share on other sites

Reţeaua din Galaţi se folosea de oameni săraci pentru a lua credite, după care îi scotea din ţară

Cei 30 de membri ai grupării din Galaţi, care au fraudat mai multe bănci din judeţ, se foloseau de oameni fără ocupaţie, pe care îi trimiteau să ia diverse credite, prin folosirea de documente false, după care îi obligau să iasă din ţară sau să nu vorbească despre afacere, informează DIICOT. Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi, gruparea era formată în principal pe o structură familială, membrii de bază fiind rude. Astfel, membrii de bază ai reţelei erau Aurel Bulgaru, Maximilian Bulgaru, Gheorghe Feraru, Tonel Feraru şi Mihalache Dobrică, ulterior fiind cooptaţi şi Paris Feraru şi Nicuşor Ioniţă. Cei şapte se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, determinând alte persoane să păcălească mai mulţi angajaţi ai unor bănci din Galaţi, prin încheierea unor contracte de credit, prin folosirea unor calităţi mincinoase şi prin utilizarea unor documente oficiale false şi înscrisuri sub semnătură privată falsificate. Astfel, membrii grupului racolau persoane fără ocupaţie şi sărace şi, fie prin inducerea lor în eroare, fie prin constrângere, le determinau să contracteze diverse credite de la instituţii bancare, prin folosirea de documente falsificate, care atestau calitatea de salariaţi ai unor societăţi comerciale, cu venituri considerabile. După obţinerea creditelor, care aveau o valoare însemnată, sumele de bani erau luate de membrii grupării, iar debitorii erau determinaţi să părăsească teritoriul ţării sau să nu divulge condiţiile reale în care obţinuseră creditele. Ulterior, activitatea infracţională a grupului s-a extins apoi în sfera operaţiunilor de creditare pentru achiziţionarea de autoturisme sau bunuri de larg consum, procedeul folosit fiind determinarea unor persoane să preia societăţi comerciale, în calitate de administratori, şi să le folosească pentru inducerea în eroare a reprezentanţilor unor societăţi comerciale cu ocazia încheierii sau derulării unor contracte de vânzare-cumpărare, inclusiv prin emiterea de instrumente de plată fără acoperire. Prejudiciul produs are valoarea totală de 811.150 de lei, 51.200 de euro şi 15.000 de franci elveţieni, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Link to comment
Share on other sites

Şapte membri ai grupării gălăţene care lua credite cu acte false au fost arestaţi

Tribunalul Galaţi a emis, miercuri seară, mandate de arestare preventivă pentru şapte dintre cei 30 de membri ai grupării care, din 2005, a contractat credite bancare prin interpuşi, folosind acte false, transmite corespondentul NewsIn. "Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, până la data de 17.02.2010, a celor şapte inculpaţi în dosarul soluţionat pe rolul instanţei astăzi (miercuri, n.r.), 20.01.2010. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire în grup organizat şi înşelăciune în formă organizată, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea între 5 şi 20 de ani, respectiv între 10 şi 20 de ani", a comunicat Biroul de Presă al Tribunalului Galaţi miercuri seară, imediat după emiterea mandatelor de arestare preventivă.

Cei şapte bărbaţi, membri ai cunoscutului clan interlop ”Bua” având cartierul general în municipiul Tecuci, racolau persoane fără ocupaţie, pe care le foloseau pentru a contracta credite bancare. Interpuşilor li se întocmeau acte de identitate false, adeverinţe de venit fictive, precum şi alte documente cerute de bănci. Astfel erau obţinute împrumuturi care, ulterior, nu mai erau rambursate. Din 2005 până în 2009, gruparea infracţională condusă de Clanul "Bua" a înşelat aproape toate băncile din Galaţi şi din Tecuci, dar şi pe cele din Bârlad, Adjud sau Bacău, generând un prejudiciu total de 1 milion de lei, 100.000 de euro şi 60.000 de franci elveţieni.

Gruparea a fost destructurată după 14 descinderi efectuate simultan, în ultimele 24 de ore, în Tecuci. În timpul raidurilor, oamenii legii au identificat 30 de persoane: cele şapte pe numele cărora Tribunalul Galaţi a emis acum mandate de arestare preventivă şi alte 23, care vor fi cercetare în stare de libertate.

Link to comment
Share on other sites

Fost candidat la primărie, actualmente mafiot

Din grupul de mafioţi, arestat marţi la Galaţi, care se ocupa cu obţinerea de credite bancare, pe baza unor documente false, face parte şi Gheorghe Feraru, fost candidat la Primăria din Movileni, în anii 2004 şi 2008. Acesta a reuşit performanţa de a ajunge în turul II al alegerilor, în 2004, când a obţinut aproximativ 35% din voturile alegătorilor, dar în final nu a câştigat. Şi-a încercat norocul şi în 2008, pentru obţinerea scaunului de primar, dar nu a mai avut acelaşi succes ca la alegerile anterioare, ieşind din cursă încă din primul tur. În Movileni, unde locuieşte împreună cu familia, într-un palat ţigănesc, candidatul mafiot era cunoscut de către localnici cu afaceri dubioase, dar nimeni nu ştia exact cu se ocupă. Acum s-a aflat.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Fost_candidat_la_primarie-actualmente_mafiot_0_193780864.html

Link to comment
Share on other sites

Interlopii din clanul Bua plăteau rate lunare de mii de euro

* Suspecţii reţinuţi au avut explicaţii pentru ţepele date la bănci şi firme

Cei şapte interlopi arestaţi ieri au adus acte în justiţie, care dovedesc că au restituit creditele de sute de mii de euro.Avocatul unuia dintre interlopi acuză organele de urmărire penală că nu au adus probe concrete, care să facă legătura între clanul Bua şi înşelăciuni. Nimeni nu se aştepta ca membrii clanului Bua să recunoască înşelăciunile şi falsurile pe care le-au făcut, dar să aducă acte prin care să dovedească că au fost buni platnici la bănci, e deja prea mult.

De pildă, Dobrică Mihalache a arătat că a facut un credit de circa 50.000 de euro la bănci cu intenţia de a-şi cumpăra o locuinţă. El era angajat ca şofer şi primea un salariu de 2.000 de lei pe lună. Toate contribuţiile la asigurările sociale şi de sănătate erau achitate la zi iar bărbatul a plătit ratele la timp pentru restituirea creditului timp de un an şi şapte luni de zile. „Eu mă aşteptam ca la dosar să existe măcar nişte dovezi care să facă legătura între clientul meu şi faptele care i se impută. Nu am găsit decât nişte acuzaţii. Se vorbeşte de un prejudiciu de sute de mii de euro, dar ce fel de înşelăciune este asta când îţi achiţi ratele la bănci?”, ne-a declarat avocata Beatrice Martiş, care îi acordă asistenţă juridică lui Dobrică Mihalache.

Procurorii DIICOT Galaţi susţin că au dovezi care fac legătura între membrii clanului Bua şi ţepele de sute de mii de euro date băncilor BCR şi Bancpost, dar şi unor societăţi comerciale.

„Sunt din clanul Pârlit, nu din clanul Bua”

Principala acuzaţie care li se aduce interlopilor este că s-au folosit de oameni ai străzii pentru a obţine credite de la bănci. Curios este însă că majoritatea suspecţilor au făcut credite în nume personal, ceea ce nu are sens. Este cazul lui Ioniţă Nicuşor, Dobrică Mihalache, Paris Feraru şi Maximilian Bulgaru. Audierile de la Tribunalul Galaţi au fost presărate şi cu momente amuzante. Pe lângă clasică placă „nu sunt vinovat”, Gheorghe Feraru a ţinut să se precizeze că el face parte din clanul „Pârlit”, o grupare interlopă tot din zona Tecuciului, şi nu din clanul Bua, ai cărei membri sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Un alt amănunt interesant este că urmărirea celor 30 de persoane din cazul ţepelor bancare a început în 2007. Deci, anchetatorii au avut nevoie de aproape trei ani pentru a strânge probe şi a-i trimite în judecată pe suspecţi, perioadă în care aceştia au continuat să escrocheze bănci şi societăţi comerciale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii clanului Bua riscă să stea după gratii până la 20 de ani.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-_Interlopii_plateau_rate_lunare_de_mii_de_euro_0_194380885.html

Link to comment
Share on other sites

Membrii clanului interlop Bua rămân în arest

Curtea de Apel Galaţi a respins ieri cererile de înlocuire a arestării preventive, cu obligaţia de a nu părăsi ţara, formulate de cei şapte interlopi. Avocaţii membrilor clanului Bua au cerut instanţei de judecată să constate că urmărirea penală nu s-a efectuat legal, întrucât erau urmăriţi din anul 2007 şi ar fi trebuit să fie informaţi. Audiaţi de judecători, suspecţii de escrocheriile de la Bancpost şi BCR au susţinut că şi-au plătit de fiecare dată ratele la timp şi nu au intenţionat să înşele. "Nimeni nu a spus că sunt călugări, dar de aici şi până la a generaliza şi a-i pune la un loc pe toţi, este drum lung. Am cerut să ni spună individual ce a făcut fiecare dintre ei pentru a putea să-i apărăm", ne-a declarat avocata Beatrice Martiş, care îi reprezintă în instanţă pe Dobrică Mihalache.

Reamintim că DIICOT Galaţi a anihilat o reţea de escroci coordonaţi de Clanul Bua, care a „ţepuit" mai multe bănci şi societăţi comerciale cu sute de mii de euro. Interlopii foloseau actele de identitate ale unor oameni ai străzii, pe care îi obligau să le predea banii, iar apoi îi obligau să plece din oraş. Pe numele lui Bulgaru Aurel, Bulgaru Maximilian, Feraru Gheorghe, Feraru Tonel, Dobrică Mihalache, Feraru Paris şi Ioniţă Nicuşor au fost emise mandate de arestare pentru 29 de zile, iar Curtea de Apel Galaţi a menţinut ieri măsura. Aceştia sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Membrii_clanului_Bua_raman_in_arest_0_197980420.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Membrii clanului Bua rămân la puşcărie

Curtea de Apel Galaţi a hotărât, ieri seară, să menţină mandatele de arestare preventivă emise pe numele a şapte interlopi care fac parte din clanul Bua. Interlopii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii DIICOT Galaţi îi acuză că au înşelat mai multe bănci şi societăţi comerciale, cu sute de mii de euro. Schema era simplă. Clanul Bua folosea datele de identitate ale unor oameni ai străzii pentru a contracta credite, iar apoi îi făcea să dispară. „Instanţa a respins cererea noastră pentru înlocuirea arestării, cu obligaţia de a nu părăsi localitatea", ne-a declarat avocata Beatrice Martiş, care îl apără pe Dobrică Mihalache, inculpat în dosar.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Judecatorii_au_decis-_membrii_clanului_Bua_raman_la_puscarie_0_206979522.html

Link to comment
Share on other sites

Clanul Bua a rămas după gratii

Magistraţii Curţii de Apel au păstrat decizia magistraţilor Tribunalului de a-i menţine pe toţi cei din clanul Bua în arest preventiv. Este vorba de gruparea Bua - Feraru acuzată de instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, la fals şi la uz de fals, mai exact că au contractat o serie de împrumuturi bancare în baza unor documente false. Prejudiciul estimat al acestei infracţiuni este de 100.000 de euro, 60.000 de fraci elveţieni şi un milion de lei. Avocata unuia dintre cei care a rămas după gratii, Beatrice Martiş Ionescu, ne-a spus că din punctul ei de vedere o mare parte din vină o au şi băncile care la un moment dat au acordat credite de nevoi personale tuturor, fără nicio minimă verificare. "Clientul meu, Dobrică Mihalache, a luat un credit de 20.000 de euro, dar cu acte în regulă. El poate dovedi că a lucrat în acel timp ca şofer, după care firma s-a desfiinţat şi el nu a mai putut achita ratele. Am cerut să-i înlocuiască măsura cu obligarea de a nu părăsi ţara, dar Curtea de Apel a decis să-i menţină pe toţi după gratii", a susţinut Martiş.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=4

Link to comment
Share on other sites

Alţi trei membri ai clanului Bua au fost arestaţi

Alte trei persoane din Galaţi care fac parte dintr-o grupare acuzată că racola şomeri pe care îi constrângeau să contracteze credite bancare în baza unor acte false, provocând astfel un prejudiciu de peste 800.000 de lei, au fost prinse de anchetatori. Poliţia Judeţeană Galaţi a anunţat, marţi, că în 2 februarie un bărbat în vârstă de 43 ani, din comuna Movileni, acuzat că ar face parte din gruparea infracţională Bua, a fost prins de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate în municipiul Galaţi. Ulterior, bărbatul a fost prezentant Tribunalului Galaţi, care a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă. De asemenea, în 11 februarie alţi doi membri ai grupării din care făcea parte bărbatul au fost reţinuţi la punctul de trecere a frontierei Borş, în timp ce încercau să părăsească ţara. Instanţa a emis mandate de arestare pe numele acestora pentru constituire de grup organizat care a avut ca scop înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, mai precizează Poliţia Galaţi. Cele trei persoane fac parte dintr-un grup infracţional format din 13 persoane, cunoscut drept "clanul Bua". Acestea sunt acuzate că în perioada 2005 - 2009 ar fi indus în eroare mai multe instituţii bancare, obţinând credite în baza unor documente fictive sau falsificate.

Alţi trei membri ai grupării “BUA” au fost prinşi de poliţişti

În ziua de 2 februarie 2010, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate l-au identificat pe raza municipiului Galaţi pe DOBRICĂ V., zis “Sile”, de 43 ani, din comuna Movileni, judeţul Galaţi, iar în noaptea de 11/12.02.2010 au fost reţinuţi la Punctul de trecere a frontierei Borş, în timp ce încercau să părăsească ţara, DOBRICĂ C., zis “Lali”, de 40 ani şi MARIN I., zis “Pomană”, de 38 ani, ambii din comuna Movileni, jud. Galaţi. Pe numele celor trei Tribunalul Galaţi a emis mandate de arestare preventică pentru constituirea în grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

http://gl.politiaromana.ro/index.php?act=articol_detaliu&id=2888

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Membrii clanului Bua, trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpaţilor BULGARU AUREL, BULGARU MAXIMILIAN, FERARU GHEORGHE, FERARU TONEL, DOBRICĂ MIHALACHE, FERARU PARIS, IONIŢĂ NICUŞOR, DOBRICĂ VASILE, DOBRICĂ CULAI, MARIN IONEL, ANIŢEI SICFRID VIOREL şi ANGHEL AURELIAN, precum şi a altor 17 persoane, toţi aceştia fiind cunoscuţi ca făcând parte din gruparea de crimă organizată – „Clanul Bua”.

În sarcina acestora s-a reţinut că au constituit un grup infracţional organizat, format în principal din etnici rromi ce locuiesc în localităţile limitrofe mun. Tecuci, judeţul Galaţi, specializat în obţinerea unor importante foloase materiale prin comiterea unor înşelăciuni bancare şi din sfera operaţiunilor de creditare legate de achiziţionarea unor bunuri în sistem leasing.

Membrii grupului infracţional au procedat la racolarea unor persoane cu venituri materiale la limita de subzistenţă, ce erau determinate, prin diferite metode ori mijloace (plecând de la inducerea în eroare şi până la constrângerea morală ori fizică), să contracteze credite de la diferite instituţii bancare, prin utilizarea unor documente falsificate, care atestau, în mod mincinos, calitatea acestora de salariaţi ai unor societăţi comerciale. Aceleaşi practici au fost folosite de unii membri ai grupului infracţional, în vederea obţinerii unor credite în nume propriu ori în numele unor rude apropiate.

După acordarea creditelor titularii operaţiunilor de creditare erau deposedaţi prin diferite mijloace de cvasitotalitatea sumelor de bani obţinute după care, prin diferite metode, erau determinaţi fie să părăsească teritoriul României fie să ascundă adevărul organelor de anchetă care efectuau cercetări în cauză.

Activităţile grupului infracţional s-au extins şi în sfera operaţiunilor de creditare legate de achiziţionarea unor autoturisme, cât şi în sfera operaţiunilor de creditare legate de achiziţionarea unor bunuri de larg consum.

Prejudiciul total cauzat de membrii grupului infracţional a fost de 1.076.934 lei, 54.200 euro şi 15.000 franci elveţieni.

În cursul urmăririi penale s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparţinând membrilor grupului infracţional în valoare totală de 285.000 lei.

Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi.

http://www.diicot.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=359:comunicat-de-presa-09072010&catid=38:mass-media&Itemid=81

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Greva foamei în Penitenciar

Inculpaţii arestaţi în „dosarul Bua” vor intra în greva foamei, cel puţin asta au declarat ei în sala de judecată. Ieri, aceştia i-au spus magistratului despre intenţia lor, iar judecătorul a luat act de această informare.

Cei care au de gând să înceapă această acţiune extremă sunt arestaţi de 1 an şi 6 luni, într-un dosar instrumentat de procurorii de la Crimă Organizată. Sunt 28 de inculpaţi în acest dosar, dintre care doar 11 sunt arestaţi, toţi fiind acuzaţi de infracţiuni economice.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut că valoarea prejudiciului este de peste 1 milion de lei, 51.200 de euro şi 15.000 de franci elveţieni. Mai exact, cei 28 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup organizat. Lor li se reproşează faptul că au scos la înaintare mai multe persoane sărace, pentru care au întocmit acte false, în baza cărora au obţinut credite.

Cercetarea judecătorească este acum în faza în care sunt audiaţi martorii. De un an şi jumătate, cei 11 au cerut să fie puşi în libertate la fiecare termen de judecată, dar niciodată nu s-a întâmplat acest lucru, iar de curând au făcut şi cerere de strămutare. Ei consideră acum că au fost discriminaţi pentru că cea mai mare parte a inculpaţilor se află în libertate.

„Fraţii Bulgaru, fraţii Dobrică, Marin Ionel şi toţi cei care sunt arestaţi în acest dosar au declarat greva foamei, începând de azi (20 iunie). Ei au solicitat să fie asistaţi într-un spital din mediul civil şi nu într-unul din sistemul penitenciar”, ne-a declarat avocatul Mircea Breahnă, apărătorul unora dintre inculpaţii care au declarat greva foamei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

11 deţinuţi în refuz de hrană

După ce ieri, în sala de judecată, au anunţat că vor intra în refuz de hrană, arestaţii din „dosarul Bua” s-au ţinut de cuvânt, ei refuzând cina de luni seară. Aurel Bulgaru, Maximilian Bulgaru, Gheorghe Feraru, Tonel Feraru, Mihalache Dobrică, Paris Feraru, Nicuşor Ioniţă, Vasile Dobrică, Culai Dobrică, Ionel Marin şi Viorel Aniţei sunt cei 11 inculpaţi din „dosarul Bua”, care au fost transferaţi în două camere speciale ale infirmeriei din penitenciar.

„Cei 11 au intrat în refuz de hrană pentru că sunt nemulţumiţi de situaţia lor juridică. Au refuzat cina de luni seară, micul dejun şi prânzul de marţi. Li s-a dus mâncarea în mod obişnuit, dar au refuzat hrana. Acest lucru a fost consemnat de medic. Cei 11 sunt acum la infirmerie şi se află sub supraveghere medicală. Va fi informat şi judecătorul delegat despre acest lucru”, ne-a spus Penelopa Chicioroagă, şef serviciu educaţie la Penitenciarul Galaţi.

Până ieri la ora 16,00, cei 11 erau într-o stare bună. „Comandantul unităţii a stat de vorbă cu ei şi le-a explicat ce înseamnă refuzul de hrană. Judecătorul delegat la Penitenciarul Galaţi va sta, la rândul lui, de vorbă cu ei. Li se va duce în continuare mâncare la orele de masă şi, dacă nu vor mânca, se va consemna refuzul. Sperăm să se rezolve cât mai repede această situaţie”, a conchis Penelopa Chicioroagă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cei 11 deţinuţi au ieşit din refuz de hrană, la intervenţia liderei romilor, Viorica Gotu

Joi, în jurul prânzului, cei 11 deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, care luni seară au intrat în refuz de hrană, au renunţat la protest.

„Am fost la ei şi am discutat să aflu care sunt de fapt motivele pentru care au intrat în refuz de hrană. Mi-au spus că îşi doresc ca măcar unul dintre ei să ajungă în audienţă la preşedintele Tribunalului şi doresc strămutarea dosarului. Am înţeles că Aurel Bulgaru este cel care îşi doreşte să ajungă neapărat la audienţă. Le-am explicat că mai bine ies din refuz de hrană. Am luat legătura cu vicepreşedintele Tribunalului, care mi-a spus că cererea lor a fost înregistrată la instanţă şi că până marţi, cel mai târziu, vor primi un răspuns oficial. Am discutat apoi şi pentru strămutarea dosarului. Domnul deputat Păun mi-a spus că aşteaptă o cerere din partea lor până luni şi va vedea dacă motivele lor de strămutare sunt întemeiate. Oricum, până una alta, ei au dat declaraţie că ies din refuz de hrană”, ne-a spus Viorica Gotu, după ce a fost în vizită la penitenciar pentru a sta de vorbă cu cei 11 deţinuţi.

Dosarul cu cererea de strămutare este înregistrat deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi urmează să aibă termen pe data de 6 iulie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Eliberat după ce a făcut infarct

Unul dintre cei 11 arestaţi din „Dosarul Bua” este liber. Este vorba despre Vasile Dobrică, un deţinut care pe 4 iulie a făcut infarct în Penitenciar, motiv pentru care nici nu a fost prezent la procesele din ultimul timp. El a stat sub pază la Spitalul de Urgenţă, după care a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă.

În tot acest timp, procesul lui şi al celorlalţi 27 de inculpaţi a mers înainte. Pe 8 iulie, Tribunalul a decis ca lui Dobrică să-i fie înlocuită măsura arestării cu cea de a nu părăsi ţara, ieri Curtea de Apel păstrând decizia magistratului.

Cunoscut sub numele de „Clanul Bua”, dosarul a dus la arestarea a 11 membri ai familiilor Bulgaru şi Feraru, din comuna Movileni. Restul de până la 27 sunt judecaţi în stare de libertate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Judecătorii au prelungit arestarea preventivă a membrilor clanului interlop Bua

Aurel Bulgaru, Gheorghe Feraru, Culai Dobrică, Maximilian Bulgaru, Tonel Feraru, Mihalache Dobrică, Paris Feraru, Vasile Dobrică, Ionel Marin, Sicfrid Viorel Aniţei şi Nicu Ioniţă sunt acuzaţi de constitiirea de grup infracţional şi înşelăciune deosebit de gravă. Ei sunt în arest din ianuarie 2010.

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au consfinţit prelungirea cu încă 29 de zile a mandatelor de arestarea preventivă a celor 11 membri ai clanului interlop Bua. Aurel Bulgaru, Gheorghe Feraru, Culai Dobrică, Maximilian Bulgaru, Tonel Feraru, Mihalache Dobrică, Paris Feraru, Vasile Dobrică, Ionel Marin, Sicfrid Viorel Aniţei şi Nicu Ioniţă sunt trimişi în judecată de DIICOT Galaţi pentru constituirea unui grup infracţional şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Ei au încercat mai multe metode pentru a impresiona instanţa, în scopul de a obţine eliberarea din arest. După ce, la început, au formulat plângeri împotriva procurorilor care au realizat cercetarea penală şi au propus arestarea, în vară ei au schimbat strategia şi au făcut o vreme greva foamei. Ei susţineau că li se aplică un tratament discriminatoriu faţă de ceilalţi inculpaţi.

Procurorii îi acuză că au coordonat o reţea de escroci care a „ţepuit" mai multe bănci şi societăţi comerciale, cu sute de mii de euro. Interlopii foloseau actele de identitate ale unor oameni ai străzii, pe care îi obligau să le predea banii obţinuţi din credite, iar apoi îi forţau să plece din oraş. Este, în linii mari, metoda folosită de mult mai celebrul escroc Sergiu Băhăianu. Singura diferenţă este că, în cazul clanului Bua, nu s-a procedat la uciderea victimelor.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Membrii clanului Bua au fost eliberaţi din arest

Judecătorii Tribunalului Galaţi au decis eliberarea din arest preventiv a celor 11 membri ai clanului interlop Bua. Ei nu au voie să părăsească ţara.

Aurel Bulgaru, Gheorghe Feraru, Culai Dobrică, Maximilian Bulgaru, Tonel Feraru, Mihalache Dobrică, Paris Feraru, Vasile Dobrică, Ionel Marin, Sicfrid Viorel Aniţei şi Nicu Ioniţă sunt trimişi în judecată de DIICOT Galaţi pentru constituirea unui grup infracţional şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Ei au încercat mai multe metode pentru a impresiona instanţa, în scopul de a obţine eliberarea din arest. După ce, la început, au formulat plângeri împotriva procurorilor care au realizat cercetarea penală şi au propus arestarea, în vară ei au schimbat strategia şi au făcut o vreme greva foamei. Ei susţineau că li se aplică un tratament discriminatoriu faţă de ceilalţi inculpaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Primele sentinţe în dosarul "clanului Bua": 27 dintre cei 29 de inculpaţi au fost condamnaţi

În dosarul „clanului Bua”, 19 dintre cei 29 de inculpaţi au luat câte trei ani cu suspendare, doi câte trei ani cu executare, alţi doi câte un an cu suspendare, patru câte 10 ani, iar faţă de alţi doi a încetat procesul penal. Pentru cei mai mulţi dintre membrii organizaţiei, condamnaţi cu suspendare, magistratul a dispus punerea în libertate, dacă nu sunt arestaţi în alte cauze.

Decizia Tribunalului mai are cale de atac, dar este prima după doi ani de cercetare judecătorească.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-a trimis în judecată pe cei din Movileni pentru împrumuturi bancare ce au depăşit un milion de lei, scoţând în faţă persoane sărace, pentru care existau acte fictive de angajare la diverse firme din Tecuci, Bârlad, Galaţi, Focşani şi Constanţa. Faptul că cei mai mulţi dintre inculpaţi au fost condamnaţi, chiar şi cu suspendare, este un semnal că Tribunalul a stabilit pentru fiecare în parte, potrivit probelor, gradul de vinovăţie, mai mare sau mai mic.

De asemenea, toţi cei condamnaţi sunt obligaţi să-şi achite fiecare datoriile către băncile şi instituţiile bancare pe care le-au ţepuit. Tribunalul a păstrat sechestrul asigurator impus de DIICOT asupra caselor şi terenurilor din Movileni, care aparţin unora dintre cei condamnaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Procesul unei megaescrocherii, nefinalizat după trei ani de judecată

Procurorii DIICOT Galaţi, cu sprijinul poliţiştilor şi jandarmilor, au destructurat un grup infracţional organizat, cunoscut drept „Clanul BUA”, dar nici până astăzi judecătorii nu i-au dat de cap dosarului, deşi s-au împlinit trei ani de când îl au pe mână. Membrii grupării sunt rude şi au reuşit rara performanţă de a păgubi mai multe bănci printr-un mod inedit de operare. Începând cu luna martie 2005, Bulgaru Aurel, Bulgaru Maximilian, Feraru Gheorghe, Feraru Tonel, Dobrică Mihalache, împreună cu Feraru Paris şi Ioniţă Nicuşor, au reuşit să convingă mai multe persoane fără ocupaţie să contracteze diverse credite de la instituţii bancare. Ei se foloseau de documente falsificate, care atestau calitatea de salariaţi ai unor societăţi comerciale, cu venituri considerabile. După obţinerea creditelor, sumele de bani erau luate de către escroci, iar debitorii erau obligaţi să plece din ţară sau să nu divulge condiţiile reale în care obţinuseră creditele. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Prejudiciul depăşeşte un milion de lei

Prejudiciul se ridică la 811.150 lei, 51.200 euro şi 15.000 franci elveţieni. Şapte dintre persoanele acuzate de implicare în această megaescrocherie au fost arestate preventiv, dar în momentul de faţă doar patru dintre aceştia se mai află în spatele gratiilor. Tribunalul i-a condamnat pe 19 dintre cei 29 de inculpaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar alţi doi dintre aceştia au primit câte trei ani cu executare. Alţi doi inculpaţi au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare, iar faţă de alţi doi magistraţii au dispus încetarea procesului penal. Cercetarea judecătorească continuă la Curtea de Apel Galaţi, unde procesul va avea un nou termen pe 25 ianuarie, însă este puţin probabil ca dosarul să fie finalizat lunile următoare, ţinând cont că atât inculpaţii, cât şi DIICOT pot ataca sentinţa şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ţepe de 450.000 de lei, cu ajutorul unui om al străzii

Trei indivizi au venit cu ideea de a folosi datele personale ale unui om al străzii pentru a escroca diverse societăţi comerciale. Paris Mahulea, Gheorghe Feraru şi Aurel Bulgaru au luat legătura cu Gelu Severin Minodor, un bărbat care de ceva timp nu mai are o locuinţă stabilă, trăind mai mult din mila publică. Ei i-au promis bărbatului că va avea un trai liniştit tot restul vieţii dacă va fi de acord să fie trecut în actele oficiale drept administrator al SC Dinarel Galaţi.
Ulterior, escrocii au cumpărat marfă de la zece societăţi comerciale, folosindu-se de cecuri care nu aveau acoperire în bancă. Păgubiţii au depus plângeri penale la Poliţie, iar când s-a tras linie, prejudiciul depăşea 466.000 de lei. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg pentru Paris Mahulea, Gheorghe Feraru şi Aurel Bulgaru, deoarece Gelu Severin Minodor a fost identificat în cele din urmă de anchetatori, iar acesta le-a povestit cine îl instigase să comită înşelăciunile. Paris Mahulea a ajuns deja după gratii, iar procurorii au cerut şi arestarea preventivă a celorlalţi doi escroci, toţi fiind trimişi în judecată zilele trecute pentru înşelăciune.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, Paris Mahulea, Gheorghe Feraru şi Aurel Bulgaru riscă până la 15 ani de închisoare.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Membrii clanului BUA vor sta peste 150 de ani după gratii

Curtea de Apel Galaţi a finalizat ieri procesul în cazul membrilor clanului BUA, acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Judecătorii nu au avut niciun pic de clemenţă pentru infractori, condamnându-i la pedepse ce pleacă de la 5 ani şi ajung până la 13 ani de închisoare.
Membrii grupării sunt rude şi au reuşit rara performanţă de a păgubi mai multe bănci printr-un mod inedit de operare. Începând cu luna martie 2005, Bulgaru Aurel, Bulgaru Maximilian, Feraru Gheorghe, Feraru Tonel, Dobrică Mihalache, împreună cu Feraru Paris şi Ioniţă Nicuşor, au reuşit să convingă mai multe persoane fără ocupaţie să contracteze diverse credite de la instituţii bancare. Ei se  foloseau de documente falsificate, care atestau calitatea de salariaţi ai unor societăţi comerciale, cu venituri considerabile. După obţinerea creditelor, sumele de bani erau luate de către escroci, iar debitorii erau obligaţi să plece din ţară sau să nu divulge condiţiile reale în care obţinuseră creditele.
Prejudiciu de peste un milion de lei
Prejudiciul cauzat băncilor se ridică la 811.150 lei, 51.200 euro şi 15.000 franci elveţieni, instanţa dispunând ca banii să fie recuperaţi acum de la membrii clanului BUA, dar nu se ştie deocamdată dacă acest lucru mai este posibil. Şapte dintre persoanele acuzate de implicare în această megaescrocherie au fost arestate preventiv, dar în momentul de faţă doar patru dintre aceştia se mai află în spatele gratiilor.
De menţionat este că Tribunalul i-a condamnat iniţial la pedepse uşoare pe membrii clanului BUA, 19 dintre cei 29 de inculpaţi primind câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar alţi doi urmau să execute câte trei ani de închisoare. Alţi doi infractori au fost condamnaţi la câte un an de închisoare cu suspendare, iar faţă de alţi doi membri ai grupării infracţionale magistraţii hotărâseră chiar încetarea procesului penal.
Ultimul cuvânt în acest dosar îl vor avea în septembrie judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Un om al străzii a fost condamnat după ce a dat o ţeapă de peste 450.000 de lei

Gelu Severin Minodor, un bărbat care de ceva timp nu mai are o locuinţă stabilă, trăind mai mult din mila publică, a fost condamnat la patru ani şi trei luni de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii susţin că gălăţeanul a comis faptele cu ajutorul altor trei persoane, cărora le-a venit ideea de a-i folosi datele personale pentru a escroca diverse societăţi comerciale. Ei i-au promis bărbatului că va avea un trai liniştit tot restul vieţii dacă va fi de acord să fie trecut în actele oficiale drept administrator al SC Dinarel Galaţi. Ulterior, firma administrată de Gelu Severin Minodor a cumpărat marfă de la zece societăţi comerciale, folosindu-se de cecuri care nu aveau acoperire în bancă. Păgubiţii au depus plângeri penale la Poliţie, iar când s-a tras linie, prejudiciul depăşea 466.000 de lei. Gelu Severin Minodor a fost identificat în cele din urmă de anchetatori, iar acesta a povestit cum a pornit totul.
Firmele au rămas cu paguba

Curtea de Apel Galaţi a menţinut recent pedeapsa bărbatului, hotărând ca acesta să restituie banii păgubiţilor, dar şi 2.300 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, lucru imposibil dacă ţinem cont că Gelu Severin Minodor este un om al străzii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

O nouă condamnare la pedepse grele cu închisoarea pentru membrii clanului Bua

Tribunalul Galaţi a finalizat vineri, 20 septembrie, un alt dosar penal în care este implicat clanul BUA, membrii acestuia primind între 9 şi 12 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Totodată, judecătorii i-au obligat pe membrii clanului BUA să restituie banii societăţilor păgubite, fiind vorba de aproape 270.000 de lei.
Unul dintre conducătorii clanului, Gheorghe Feraru, ne-a contactat ieri, susţinând că se află în prezent în Anglia cu familia după ce autorităţile române i-au luat în colimator. „Nu am fugit, dar mi-am dus familia din România, pentru că ce ni se întâmplă nouă este un abuz. Am fost condamnaţi doar pe ceea ce a spus Parchetul, fără să se ţină cont şi de probele pe care le-am adus noi. Am ajuns exact ca nişte maidanezi, fără casă, fără nimic. Acum am primit şi pedepsele astea, de parcă suntem nu ştiu ce criminali. O să revin în România ca să termin cu aceste dosare penale şi sper să se ia în sfârşit în considerare şi ce spunem noi, nu doar ce spune Poliţia şi Parchetul”, ne-a declarat Gheorghe Feraru.
Instanţa supremă va da verdictul final
Curtea de Apel Galaţi a judecat recent un alt proces membrilor clanului BUA, acuzaţi tot pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Judecătorii i-au condamnat la pedepse ce pleacă de la 5 ani şi ajung până la 13 ani de închisoare, totalizând peste 150 de ani de închisoare. Procurorii DIICOT susţin că, începând cu luna martie 2005, Bulgaru Aurel, Bulgaru Maximilian, Feraru Gheorghe, Feraru Tonel, Dobrică Mihalache, împreună cu Feraru Paris şi Ioniţă Nicuşor au reuşit să convingă mai multe persoane fără ocupaţie să contracteze diverse credite de la instituţii bancare, lucru negat constant de către aceştia. Ei se foloseau de documente falsificate, care atestau calitatea de salariaţi ai unor societăţi comerciale, cu venituri considerabile. Conform rechizitoriului, după obţinerea creditelor, sumele de bani erau luate de către membrii grupării, iar debitorii erau obligaţi să plece din ţară sau să nu divulge condiţiile reale în care obţinuseră creditele. Dosarul se află în prezent pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care vor decide dacă se impune ca pedepsele să fie menţinute.
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

O nouă serie de condamnări

Judecătorii le-au pus gând rău membrilor clanului Bua. Dovadă stă o nouă condamnare a acestora de către Tribunalul Galaţi pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, pedepsele pornind de la 10 ani, cum este cazul Alinei Bulboacă, şi ajungând până la 12 ani de închisoare pentru Paris Mahulea şi Gheorghe Feraru.

Instanţa a stabilit ca aceştia să plătească şi contravaloarea bunurilor ridicate şi neachitate de la mai multe societăţi comerciale din ţară. Astfel, aceştia sunt buni de plată după cum urmează: S.C. Newpac Comerţ Bunzl S.R.L. Ilfov -10.613,97 lei, SC Dacrom Trading SRL Braşov - 75.376,98 lei, SC Menatwork Est Prefabricate SRL Bucureşti - 12.891,16 lei, SC Next Time Net SRL Bucureşti (actualmente SC Nord Hire Corporation SRL) - 51.229,35 lei, SC Latina Exim SRL Ialomiţa - 11.770,54 lei, SC Dacris Impex SRL Bucureşti - 15.618,75 lei, SC Vanbet SRL Banca - 44.416,52 lei şi SC Teracot Construct Mădălina SRL Corbi - 45.150 lei.

Membrii clanului Bua au atacat decizia la Curtea de Apel Galaţi, în speranţa că vor obţine măcar o reducere a pedepselor.

Acelaşi scenariu, prejudiciu de aproape 500.000 de lei
Membrii clanului Bua au venit cu ideea de a folosi datele personale ale unui om al străzii pentru a escroca diverse societăţi comerciale. Paris Mahulea, Gheorghe Feraru şi Aurel Bulgaru au luat legătura cu Gelu Severin Minodor, un bărbat care de ceva timp nu mai are o locuinţă stabilă, trăind mai mult din mila publică. Ei i-au promis bărbatului că va avea un trai liniştit tot restul vieţii dacă va fi de acord să fie trecut în actele oficiale drept administrator al SC Dinarel Galaţi. Ulterior, cei trei au cumpărat marfă de la zece societăţi comerciale, folosindu-se de cecuri care nu aveau acoperire în bancă. Păgubiţii au depus plângeri penale la Poliţie, iar când s-a tras linie, prejudiciul depăşea 466.000 de lei.

Anchetatorii i-au identificat în cele din urmă pe Paris Mahulea, Gheorghe Feraru şi Aurel Bulgaru, după ce Gelu Severin Minodor a fost găsit în cele din urmă de anchetatori, iar acesta le-a povestit cine îl instigase să comită înşelăciunile.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.