Jump to content

Parc de 4,5 hectare în Micro 21


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Vom avea un parc de 4,5 hectare în Micro 21

Un parc adevărat, mare, care se va apropia ca dimensiuni şi dotări de cel din Ţiglina, de la „rondou", va fi amenajat la marginea oraşului. Locaţia aleasă este în Micro 21, în dreptul blocurilor R4-R7, spre Selgros. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, a anunţat într-un comunicat că s-a primit de la Ministerul Mediului aprobarea pentru finanţare prin programul „Fonduri pentru amenajarea şi extinderea spaţiilor verzi". „Valoarea totală a investiţiei este de 2.699.821 lei, din care Ministerul Mediului va acorda 1.000.000 lei, diferenţa urmând să fie suportată de către municipalitate", a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului. Parcul se va întinde pe o suprafaţă de 4,55 de hectare, cam o treime din cea a Grădinii Publice. În proiect sunt prevăzute două fântâni arteziene, iluminatul va fi asigurat de 82 de stâlpi cu celulă fotovoltaică, la fel ca cei care sunt deja în acera zonă, iar pasionaţilor de şah le vor fi oferite şase mese. Plimbăreţii obosiţi vor avea 82 de bănci pentru odihnă sau relaxare. Cu toate acestea, gălăţenii trebuie să mai aştepte până când toate aceste promisuni vor deveni realitatea. Şi asta pentru că, potrivit viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, lucrările vor demara abia după aprobarea bugetului local, moment în care va fi semnat contractul de finanţare cu Ministerul Mediului.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Un_nou_parc_in_Galati-la_marginea_orasului_0_193780861.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Marele parc din Micro 21, aprobat de Guvern

Ministerul Mediului a aprobat în această săptămână realizarea unui nou parc gălăţean, în Micro 21, în apropiere de Selgros, a anunţat joi primarul Dumitru Nicolae cu ocazia altui proiect de finanţare câştigat de Primărie.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a prezentat încă din ianuarie situaţia: parcul va avea 4,55 de hectare, cam o treime din suprafaţa Grădinii Publice.

Finanţarea de un milion lei va fi făcută de minister prin programul „Fonduri pentru amenajarea şi extinderea spaţiilor verzi”, Primăria completând cu încă peste un 1.600.000 lei.

Parcul va avea fântâni arteziene, peste 80 de băncuţe şi va fi iluminat cu celule fotovoltaice. Despre statui, nu se vorbeşte încă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Marele_parc_din_Micro_21_aprobat_de_Guvern_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Lucrările la noul parc din Micro 21 încep în această toamnă

Primăria Galaţi a anunţat că lucrările de amenajare a parcului din Micro 21 încep în această toamnă, licitaţia fiind câştigată de SC Pibunni SRL. Conform viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, valoarea contractului este de 1,6 milioane de lei iar durata de execuţie se întinde pe 9 luni. Ministerul Mediului a aprobat la începutul acestui an finanţarea amenajării unui parc în cartierul Micro 21, în zona dintre blocurile R4/R7 şi supermarketul Selgros. Suprafaţa totală amenajată este de 45.500 mp, vor fi 2.700 mp de alei pietonale, 82 bănci de lemn şi locuri de joacă pentru copii. De asemenea, se vor planta 2.750 de puieţi de arbori şi 31.000 de bucăţi de arbuşti de gard viu. Din valoarea totală a investiţiei, Ministerul Mediului suportă un milion de lei, diferenţa urmând să fie achitată de către municipalitate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Lucrarile_la_noul_parc_din_Micro_21_incep_in_aceasta_toamna_0_327567743.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Parc public construit cu o firmă de ospătari

Primăria Galaţi a organizat în luna iulie a acestui an o licitaţie pentru amenajarea unui parc, licitaţie câştigată de o firmă care are legătură cu iarba verde numai prin calitatea micilor la grătar serviţi clienţilor săi în Pădurea Gârboavele. Pibunni srl este specializată în catering şi administrare de restaurante.

Parcul care urmează a fi amenajat este situat în Micro 21, între blocurile R4-R7 şi supermarketul Selgros. Licitaţia pentru această lucrare a fost realizată de municipalitate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea contractului este de aproximativ 400.000 euro.

Interesant este că în conformitatele cu datele oficiale de la Registrul Comerţului, SC Pibunni srl are ca obiect de activitate prestarea serviciilor de alimentaţie publică şi are în administrare hotelul „Alex" şi complexul turistic de la Gărboavele. Prin urmare activitatea sa de bază nu are nimic în comun cu lucrările de infrastructură publică.

„Realizăm şi astfel de lucrări. Este adevărat că lumea ne ştie după restaurante, însă avem specialişti în domeniu. Nu vrem să subcontractăm. Noi vom lucra cu drag şi spor", ne-a declarat Ionel Borcea, patronul Pibunni.

Iată ce va lucra „cu drag şi spor" firma renumită pentru micii săi exceleţi şi berea rece: lucrări de arhitectură peisagistică a terenurilor de joacă, instalarea unei reţele de conducte de apă şi lucrării de construire a drumurilor şi aleilor de acces. Suprafaţa totală care trebuie amenajată este de 45.500 de metri pătraţi, din care 2.700 mp de alei pietonale. Parcul urmează să fie dotat cu 82 de bănci de lemn iar locurile de joacă vor avea evident leagăne, tobogane etc.. Caietul de sarcini mai prevede plantarea a 2.750 de puieţi de arbori şi a 31.000 de arbuşti.

Una dintre condiţiile de selecţie la licitaţie a fost cifra de afaceri pe ultimii trei ani (2007, 2008 si 2009) de minim patru milioane de lei. Pibunni a avut în 2007 o cifră de afaceri de 2,6 milioane, în 2008 - 1,8 milioane, iar în 2009 - 2,1 milioane.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Parc_construit_cu_ajutorul_ospatarilor_0_333566718.html

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Cu o lună înainte de finalizarea contractului, parcul de la Selgros este tot teren viran

Conform contractului, luna viitoare ar trebui să se finalizeze lucrările la parcul din Micro 21, în valoare de 1,6 milioane de lei (304.761 euro). După opt luni de la semnarea contractului, firma specializată în catering şi administrare de restaurante, Pibunni SRL, nu a reuşit să avanseze prea mult cu lucrările. De exemplu, până la această dată, nu s-a realizat locul de joacă, nu au fost montate băncuţe, nu au fost terminate aleile pietonale, nu au fost amplasate fântânile arteziene.

Deşi imaginile vorbesc de la sine, Ionel Borcea, administratorul SC Pibunni SRL, este încrezător că va reuşi să termine la timp lucrările. „Pe 20 iunie îl vom inaugura. Dintr-o groapă de gunoi, se va transforma în cel mai frumos parc al Galaţiului. S-au plantat câteva mii de puieţi şi arbuşti de gard viu. Vor fi amplasate două fântâni arteziene şi un loc de joacă pentru copii”, spune Borcea.

Vremea, bat-o vina!

În cazul în care parcul nu va fi finalizat la timp, administratorul fimei câştigătoare are şi o explicaţie: „A fost destul de greu. Am avut trei luni de iarnă în care nu s-a putut lucra pământul. Au fost condiţiile meteo nefavorabile. Conform legii, avem dreptul să prelungim cu două luni. Doar în caz de forţă majoră vom apela la această variantă”.

Încrezător că, în scurt timp, gălăţenii se vor putea plimba în parc este şi viceprimarul. „Dacă ar fi existat probleme, Ministerul Mediului ar fi ştiut. Noi vom trimite astăzi o echipă să verifice stadiul lucrărilor”, a afirmat Nicuşor Ciumacenco.

Cum ar trebui să arate parcul

Proiectul finanţat de Ministerul Mediului prevede lucrări de arhitectură peisagistică a terenurilor de joacă, instalarea unei reţele de conducte de apă şi lucrării de construire a drumurilor şi aleilor de acces. Suprafaţa totală care trebuie amenajată este de 45.500 de metri pătraţi, din care 2.700 metri pătraţi de alei pietonale, 82 bănci de lemn şi locuri de joacă pentru copii. De asemenea, se vor planta 2.750 de puieţi de arbori şi 31.000 de bucăţi de arbuşti de gard viu. „Ministerul Mediului suportă din contravaloarea lucrării un milion de lei, diferenţa urmând să fie achitată de către Primărie”, afirmă Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

Parcul care urmează a fi amenajat este situat în Micro 21, între blocurile R4-R7 şi supermarketul Selgros.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

300.000 de euro pentru un teren viran

Parcul de la „Selgros" trebuia inaugurat pe 20 iunie, însă constructorul, cu realizări notabile doar în cârciumărit, nu a reuşit să finalizeze lucrările. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco promite că va merge mâine în control pentru a vedea dacă s-a respectat contractul.

Marele parc din cartierul Micro 21, în valoare de 1,6 milioane de lei (304.761 euro), anunţat cu sule şi trâmbiţe de către autorităţi, este de fapt o mare păcăleală. Conform contractului, pe 20 iunie, parcul ar fi trebuit să arate ca un adevărat loc de promenadă.

Doar bănci şi coşuri de gunoi

Firma specializată în catering şi administrare de restaurante, Pibunni SRL, cea care a câştigat licitaţia, nu a reuşit să se încadreze în respecte termenul -limită prevăzut în contract. În afara de nişte alei pavate, mare lucru nu s-a făcut cu adevărat! S-au montat, pe ultima sută de metri, nişte băncuţe şi coşuri de gunoi. Nici vorbă de locuri de joacă sau fântâni arteziene, aşa cum prevede proiectul!.

Cei mai nemulţumiţi de felul cum arată parcul sunt gălăţenii care locuiesc în zonă. Ei spun că aşteptărilor lor au fost înşelate. „La ce potenţial natural are zona asta trebuia sa iasă un parc de referinţă pentru oraş. S-a proiectat şi lucrat de mântuială, cât să se raporteze că au făcut un parc. Totul este îngrămădit în partea superioară, cu bănci, deşi în partea inferioară sunt destui copaci. Nici măcar prea mulţi puieţi de copaci nu au plantat. S-a aruncat un strat de pământ fertil, dar prea subţire. Degeaba au mai semănat gazon, că asa zisul parc e tot plin de bălării", ne-a spus Iulian Mardare, locatar al blocului X6.

Probleme sunt şi cu accesul în parc. Oamenii spun că sunt sute de metri de gard fără o poartă în partea dinspre stradă, în timp ce în alte locuri, sunt porţi la o distanţă de doar 20 de metri între ele. „Am gardul la doar cinci metri de bloc şi, culmea, ca să intru trebuie să ocolesc mult", s-a plâns şi Mioara Vintilă.

Deşi imaginile vorbesc de la sine, Ionel Borcea, administratorul SC Pibunni SRL, susţine că parcul este finalizat în proporţie de 99%. „Mai sunt mici retuşuri de făcut, dar nimic important. Dintr-o groapă de gunoi, s-a transformat în cel mai frumos parc al Galaţiului. Aşteptăm să vină cineva de la Bucureşti şi de la Primărie ca să se facă recepţia lucrărilor", a spus Borcea.

Întrebat de ce nu s-a montat încă fântâna arteziană şi locul de joacă pentru copii, administratorul firmei Pibunni a schimbat brusc subiectul: „Pot să vă spun că oamenii din zonă sunt foarte mulţumiţi de acest parc. Preţurile apartamentelor din zonă au crescut cu 20% datorită acestui parc. Noi avem o arhivă cu parcul înainte de a începe lucrările. Arăta îngrozitor, era o pajişte plină cu boscheţi. Am găsit inclusiv şerpi. Era un dezastru".

Primăria, în control!

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco promite că va merge mâine în control pentru a vedea dacă s-a respectat contractul. „Dacă ar fi existat probleme, Ministerul Mediului ar fi ştiut şi ne-ar fi anunţat. Voi face personal verificări".

Cum ar trebui să arate parcul

Proiectul finanţat de Ministerul Mediului prevede lucrări de arhitectură peisagistică, locuri de joacă, instalarea unei reţele de conducte de apă şi lucrări de construire a drumurilor şi aleilor de acces. Suprafaţa totală care trebuie amenajată este de 45.500 de metri pătraţi, din care 2.700 metri pătraţi de alei pietonale, 82 bănci de lemn şi locuri de joacă pentru copii. De asemenea, se vor planta 2.750 de puieţi de arbori şi 31.000 de bucăţi de arbuşti de gard viu. Ministerul Mediului suportă din contravaloarea lucrării un milion de lei, diferenţa urmând să fie achitată de către Primărie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Parcul din apropierea Selgros nu este gata nici la două luni de la expirarea contractului

Parcul trebuia inaugurat pe 20 iunie, însă firma specializată în catering, Pibunni SRL, nu a reuşit să finalizeze lucrările. Din acest motiv, Primăria Galaţi a cerut Ministerului Mediului o prelungire de trei luni. Parcul va fi inaugurat pe 31 august.

Boscheţi în loc de gazon şi flori, bănci strâmbe, fântâni arteziene fără apă, loc de joacă pentru copii închis, borduri în loc de rampe pentru persoane cu dizabilităţi, de asta au parte gălăţenii care vizitează zilele acestea Parcul de la Selgros, din cartirul Micro 21, în valoare de peste 300.000 de euro. Parcul nu este încă terminat, însă nu am întâlnit zare de picior de muncitor în zonă. Deci, ce să înţelegem? Mai grav este că, potrivit contractului, parcul trebuia inaugurat pe 20 iunie, adică în urmă cu aproape două luni.

Motivul pentru care parcul nu a fost, deocamdată, inaugurat, l-am aflat de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi: „Noi am făcut o solicitare Ministerului Mediului, finanţatorul proiectului, pentru prelungirea cu trei luni a contractului. Parcul nu a putut fi finalizat la timp deoarece a fost iarnă şi firma Pibunni SRL nu a putut lucra. Mai sunt de montat stâlpii de iluminat şi panourile fotovoltaice", a spus Nicoleta Manole.

Tot pe condiţiile meteo nefavorabile dă vina şi Ionel Borcea, admistratorul SC Pibunii: „Mai sunt mici retuşuri de făcut, dar nimic important. Dintr-o groapă de gunoi, s-a transformat în cel mai frumos parc al Galaţiului. Au fost condiţiile meteo nefavorabile. Conform legii, avem dreptul să prelungim cu două luni".

Proiectul finanţat de Ministerul Mediului prevede lucrări de arhitectură peisagistică, locuri de joacă, instalarea unei reţele de conducte de apă şi lucrări de construire a drumurilor şi aleilor de acces. Suprafaţa totală care trebuie amenajată este de 45.500 de metri pătraţi, din care 2.700 metri pătraţi de alei pietonale, 82 bănci de lemn şi locuri de joacă pentru copii. De asemenea, se vor planta 2.750 de puieţi de arbori şi 31.000 de bucăţi de arbuşti de gard viu. Ministerul Mediului suportă din contravaloarea lucrării un milion de lei, diferenţa urmând să fie achitată de către Primărie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Primaria, prin purtatoarea de cuvant madam Nicoleta Manole, se transforma in avocata firmei lu` Borcea: "(primaria) a cerut Ministerului Mediului un termen de 3 luni .." pentru ca "a fost iarna si firma Pibunni n-a putut lucra".. In plus, noi restul, inclusiv astia care au facut articolul, suntem niste papagali, pentru ca administratorul firmei si maimuta aia care ne da detalii stiu mai bine decat aia care trec pe la fata locului ca "mai sunt de facut cateva retusuri, de montat stalpii de iluminat si panourile fotovoltaice, etc". Parca nimic nu deranjeaza mai mult decat dispretul cu care jegurile astea ii trateaza pe oamenii de rand..

Link to comment
Share on other sites

La asa o investitie ma astept si la o tanti grasa care sa stea la intrare si sa taie bilete...nu de alta, dar ca sa-ti duci copilul la un loc de joaca....nu ma intrebati pe mine de ce, intrebati-o pe peaceman, ea stie de ce JR are nevoie de loc de joaca ce ne inghite 7 LEI la 1/2h....aaaaaaaaa, cred ca stiu raspunsul!!!! Nu mai avem unde sa ne ducem copiii sa se joace, deoarece Primaria a facut zob orasul asta deja facut zob...sau...sau...sau...suntem noi de vina pentru starea de degradare in care se afla parcurile galatene????? Pampersi si prezervative aruncate in Gradina Publica???? Caini jegosi si raiosi(sa ma scuze cei care-i pupa-n coada si ii hranesc...COMUNITARI am vrut sa zic) care se plimba nestingheriti printre micuti, PREA TAREEEEE!!!!Intro secunda de neatentie cei mici pot deveni posesori de diverse si diversificate (intentionat scris...nu ma criticati :P ) boli....Ma astept sa platesc o taxa sa intru in acest minunat si splendid de magnific si mirobolant multprealaudat parc...In care "s-au facut investitii majore" (vezi "stalpi de iluminat si panouri fotovoltaice" :)) )

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cum să inaugurezi în avans o investiţie întârziată

„Aici erau numai boscheţi, gunoaie şi boschetari. Tot ce era rău era aici! Acum ne place şi e frumos. Locuim aproape şi venim mai în fiecare seară să ne jucăm şi să ne plimbăm. E bine-venit un parc aici”. Aceasta era părerea unanimă a bunicuţelor venite cu nepoţii în parcul amenajat în Micro 21, lângă Selgros şi care a fost inaugurat oficial ieri.

De la volanul maşinuţei, Fabio Paraschiv, în vârstă de un an şi patru luni, părea foarte mulţumit de asfaltul proaspăt de pe aleile pietonale. Despre Daria, de doi ani, am aflat de la bunica ei că îi place în parc şi că vine aici în fiecare zi. Daria, Fabio, dar şi ceilalţi prichindeii aflaţi în parc la ora la care viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a tăiat panglica au primit baloane colorate şi câte o punguţă cu dulciuri din partea Primăriei. Sub soarele fierbinte al zilei de ieri, parcul ni s-a părut cam chel şi foarte însetat, în ciuda furtunului cu apă care mai mult opărea spaţiile (aproape) verzi.

Cum (n-)a întârziat lucrarea

„A fost o muncă titanică să realizăm tot ceea ce vedeţi”, ne-a declarat Ionel Ardean, director în cadrul Primăriei Galaţi. Deşi pe panoul de la intrarea în parc dinspre Brăilei scria mare „data finalizării construcţiei - 21 iunie 2011”, ieri, 14 septembrie, Ionel Ardean ne-a explicat că termenul nu a fost deloc depăşit: „Nu a întârziat deloc termenul de predare! Să fim foarte corecţi! Au fost trei luni de iarnă în care nu s-a putut lucra absolut deloc şi o lună de ploaie.

Am luat legătura cu Ministerul Mediului, care a fost de acord şi am încheiat un act adiţional în care s-a prelungit cu patru luni de zile, conform legii, termenul de predate. Trebuia ca lucrările să fie gata pe 15 octombrie, deci nu numai că suntem în termen, dar l-am predat mai repede decât ne-am angajat”, ne-a explicat Ardean.

Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Ionel Borcea, patronul firmei Pibunni SRL care a executat lucrarea după proiectul făcut de SC TAS SRL Galaţi: „În afară de serviciile de alimentaţie publică şi turism, am executat şi lucrări de investiţii precum lacuri de retenţie, un parc la Brăila şi parcul de la intrarea în Combinatul Siderurgic. Tot noi am realizat şi toată plantaţia de sub viaduct, pe stânga. Zona împădurită rezistă şi acum. Aici a fost groapa de gunoi şi de moloz a Galaţiului. Iarna a fost foarte lungă, şi în plus, s-au găsit lucruri care nu existau în proiect. De aproape două luni, gălăţenii se bucură de acest parc”.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a explicat, la rândul său întârzierea: „Şi cei de la minister au cerut prelungire, că nu puteau veni la recepţie. Chiar nu mai contează că s-a întârziat o lună, important este că avem un parc nou, aproape de ceea ce ar trebui să fie un parc modern şi civilizat. Una dintre marile mele nemulţumiri vizavi de proiectare este că parcul nu este prevăzut cu sistem de irigaţie”.

Ce s-a realizat

Amenajarea parcului a început pe 20 septembrie 2010 şi a costat 1.587.200 de lei cu TVA, din care 40 la sută de la Ministerul Mediului, restul, fiind de la bugetul local. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 4,5 hectare. Cei 82 de stâlpi de iluminat au atât panouri solare cât şi alimentare electrică.

Parcul dispune de 82 de bănci, două fântâni arteziene, şase măsuţe de şah, 45 de coşuri de gunoi, două locuri de joacă pentru copii cu tobogane, leagăne şi balansoare. S-au plantat 41.000 de fire de gard viu, 550 de tuia şi s-au turnat 1.400 metri pătraţi de alei pietonale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Un parc în valoare de 300.000 de euro este cîmp de boscheţi

Jungla, nu parc ! In loc sa fie un loc placut de promenada pentru galateni, parcul din vecinatatea Universitatii Danubius aduce mai degraba cu un lan de boscheti. Scaietii sunt inalti de peste un metru si nimeni nu a catadicsit sa-i tunda. Mai grav este ca locul este plin de capuse, parintii nu isi mai lasa copiii să se joace acolo.

Buruieni in loc de gazon si flori, banci rupte, fantani arteziene fara apa, alei pietenoale invadate de iarba, borduri in loc de rampe pentru persoane cu dizabilitati. De asta au parte galatenii care viziteaza parcul din cartierul Micro 21, in valoare de peste 300.000 de euro.

Locatarii din apropiere spun ca parcul este plin de capuse, iar sub buruienile mai inalte de un metru au fost vazuti chiar si serpi. Pentru a rezolva problema capuselor, reprezentantii Ecosal spun ca vor face stropiri. In cursul acestei dupa amiezi, cativa muncitori au inceput sa tunda iarba din parc, insa locatarii nu-si pun prea multe sperante, deoarece, spun ei, in cateva zile iarba va creste la loc.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Relaxare şi nu prea, lângă Selgros. Parc comunal cu pretenţii urbane

* Deşi a costat 1,6 milioane lei, spaţiul de recreere nu are o utilitate mai mare decât un loc de joacă de cartier

Cum lucrările de la Grădina Publică nu s-au finalizat nici acum, parcul de lângă Selgros este, în momentul de faţă, cel mai mare loc public de recreere din oraş. Ca să nu mai vorbim că, dacă exceptăm faptul că Rizerul tocmai a fost modernizat, este şi cel mai nou parc din oraş. Având o suprafaţă de 45.000 de mp, spaţiul de joacă şi de relaxare inaugurat în urmă cu doi ani pare însă un parc comunal cu pretenţii urbane.

Ţânţari şi vegetaţie neîngrijită

Iată de ce. Niciuna dintre două fântâni arteziene din parc nu are şi nu a avut vreodată apă, vegetaţia e cam uscată, numeroasele bănci din lemn par că au deja o sută de ani, iar aleile care şerpuiesc printre spaţiul cu vegetaţie încep să se crape. Te-ai aştepta ca, într-un spaţiu aşa generos, cele două locuri de joacă să fie mai mari decât cele de cartier. E drept, cele câteva leagăne, balansoare şi minicaruseluri sunt diferite faţă de obişnuitele echipamente din oraş şi nu au suferit mari stricăciuni de când sunt folosite. Copiii mai mari de 5-6 ani s-ar plictisi rapid dacă nu s-ar putea plimba cu rolele pe aleile în pantă.
Cel mai mare atu al parcului - faptul că peste 90 la sută din suprafaţa sa e reprezentă de spaţiu verde - este şi cel mai mare dezavantaj. Locul te duce cu gândul la Grădina Botanică din Galaţi, dar părinţii se plâng că iarba nu este tunsă şi nici udată atât de des pe cât ar trebui şi că ţânţărimea face ravagii. Mai mult, deşi e spaţiu verde, nu prea e umbră în dreptul băncilor, aşa că nici vârstnicii nu se pot bucura de parc cu toată inima. „Aici este plin în parc, vin familii din zonă cam de pe la 6 seara, căci înainte te bate soarele. Dar se goleşte pe la 8, că nu poţi să mai stai din cauza ţânţarilor. Şi de câini ar trebui să se ocupe cineva, îşi fac nevoile exact unde se joacă cei mici”, ne spune doamna Maria, venită în parc să ia aer.

Vizitat doar de părinţii din zonă

Tocmai de aceea, gălăţenii din alte cartiere nu au motive solide să vină tocmai în parcul de la Selgros. Cătălin, tatăl Mirunei, o fetiţă de patru ani şi jumătate, locuieşte relativ aproape, în Micro 18. Deşi crede că e un loc de joacă frumos, nu i se pare că merită efortul să vină  des. Costel Bichir, tatăl unei fetiţe de doi ani, nu se declară nici el încântat: „Acum o lună era chiar înfricoşător în parc, după ce se lăsa seara. Vegetaţia nu era tăiată, am văzut şi coşuri preapline, iar într-un loc erau nişte boschetari care se înveleau cu cartoane.”
Că parcul e vizitat frecvent doar de familiile de la blocurile din apropiere ne-au confirmat şi părinţii întâlniţi ieri. Amenajarea spaţiului de recreere, a cărui utilitate nu e mai mare decât cea a unui loc de joacă de cartier, a costat însă aproximativ 1,6 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Parc gălăţean lăsat de izbelişte şi distrus în urma unor lucrări edilitare

* Parcul din Micro 21 a fost stricat în iarnă, în urma unor lucrări aparţinând societăţii Apă Canal, dar nimeni nu s-a sinchisit să-l refacă * Primăria şi Apă Canal îşi pasează atribuţiile reparaţiilor de la una la alta

Parcul din Micro 21, de lângă Selgros, a fost lăsat de izbelişte încă de la începuturile lui, bălăriile crescând ca pe câmp. În anii trecuţi, cetăţenii care îşi duc copii sau nepoţii în parcul cu pricina au făcut mai multe sesizări despre faptul că micuţii sunt înţepaţi de căpuşe, iar câinii acaparează parcul.
Cu o valoare a contractului de execuţie de 1,6 milioane de lei şi cu o suprafaţă de peste 45.000 de metri pătraţi, parcul putea fi un rai al copiilor şi al bunicilor. Tot să alergi pe o asemenea suprafaţă şi tot să stai pe una din cele 80 de bănci amenajate în parc, dacă bălăriile, căpuşele şi câinii nu ţi-ar tăia cheful de stat în parc. Ai fi zis că lucrurile se îndreaptă, atâta timp cât, la începutul lunii aprilie, municipalitatea a părut că îşi îndreaptă atenţia spre parc şi mai plantează nişte arbori. Dar de unde? Copaci o fi plantat municipalitatea, în schimb bălăriile au inundat cu totul parcul şi cresc acum şi printre şipcile băncilor, ajungând la dimensiuni din cauza cărora aproape nici nu te poţi vedea. Spaţiul de joacă amenajat în incinta parcului este şi el uitat de administrator. Nici măcar cele câteva leagăne existente nu sunt întregi şi funcţionale, ci întoarse şi cu lanţurile rupte.

Lucrări neterminate

Pe lângă defectele eterne ale parcului, în iarnă, în zona parcului au fost nişte avarii la conductele de apă, iar Apă Canal a avut două lucrări. Potrivit directorului tehnic al societăţii, Niţă Podaru, s-a făcut o deviere. Lucrările au fost terminate, gropile au fost astupate, în schimb porţiunea pe care au fost executate lucrările a rămas neamenajată. Pământul este plin de denivelări, iar aleile se termină brusc. Dalele sunt aruncate în iarba care ajunge până la genunchi, iar mesele de şah stau şi ele tot în bălării. Băncile sunt rupte, iar dacă nu sunt rupte, sunt acoperite de iarbă, ca şi în anii trecuţi. Gardul lipseşte, în aşa fel încât câinii intră şi ies când vor ei, iar pericolele îi pasc pe copiii care intră în parc şi din direcţia cablurilor electrice, care ies din stâlpii de iluminat, accentuând impresia delăsării.

Instituţiile joacă mămăliga friptă cu parcul

Contactat telefonic, directorul tehnic al Apă Canal, Niţă Podaru, a spus că ei şi-au terminat lucrarea, iar acum urmează ca Primăria să finalizeze reparaţiile şi să facă totul aşa cum era înainte.
Pe de altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, atribuţia reparaţiilor revine societăţii de furnizare a apei. „Conform proceselor verbale prin care ne-au notificat că au avarii, s-au angajat să refacă parcul, cu alei şi cu tot ce au stricat prin efectuarea reparaţiilor. În iarnă au zis că nu pot face lucrări, în schimb odată cu venirea primăverii i-am notificat din nou. Aşteptăm!”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt.
În aceste circumstanţe, parcul ar putea rămâne aşa mult şi bine, până se dezmeticesc autorităţile cine şi cum trebuie să repare. În orice caz, mai multă atenţie faţă de modul cum este administrat parcul n-ar strica, măcar ierburile să fie tunse, leagănele reparate şi făcută o dezinsecţie serioasă, pentru a nu mai apărea incidente legate de căpuşe.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Parcul de lângă Selgros, în paragină în plină vară!

* Distrus în urma unor lucrări efectuate de Apă Canal, Parcul din Micro 21, de lângă Selgros, e răscolit de mai bine de jumătate de an * După ce a aruncat responsabilitatea în curtea Primăriei, societatea de furnizare a apei a dat comandă către Ecosal să aducă totul cum era înainte de lucrări

În iarna dintre 2013 şi 2014, în zona parcului de lângă Selgros au fost nişte avarii la conductele de apă, iar Apă Canal a avut două lucrări, printre care şi o deviere de conductă. Lucrările au fost terminate, gropile au fost astupate, în schimb porţiunea din parc pe care au fost executate lucrările a rămas neamenajată. Aleile dau brusc în pământ, pentru că dalele au fost scoase, iar pământul este numai dâmburi şi fără iarbă. Societatea a răscolit tot parcul pentru a rezolva problemele la conductele de apă, dar nu a mai nivelat terenul, băncile stricate nu au mai fost reparate, la fel şi gardul, iar mesele de şah şi dalele au fost aruncate pe unde vezi cu ochii, prin bălării.
În luna aprilie a acestui an, atrăgeam atenţia asupra stării proaste a parcului, printr-un foto-reportaj. Atunci Apă Canal nu a vrut să îşi asume responsabilitatea. Contactat telefonic, atunci, directorul tehnic al Apă Canal, Niţă Podaru, a spus că societatea şi-a terminat lucrarea şi urmează ca Primăria să finalizeze reparaţiile şi să facă totul aşa cum era înainte. Poziţia Primăriei a fost fermă la momentul respectiv. „Conform proceselor verbale prin care ne-au notificat că au avarii, s-au angajat să refacă parcul, cu alei şi cu tot ce au stricat prin efectuarea reparaţiilor. În iarnă au zis că nu pot face lucrări, în schimb odată cu venirea primăverii i-am notificat din nou. Aşteptăm!”, ne-a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu.
Acum, revenind în Parc, situaţia este la fel ca în aprilie. Nimeni nu a reparat nimic. Joi, niciun muncitor nu lucra pentru a reabilita parcul. Am revenit telefonic la Primărie, pentru a ni se spune acelaşi lucru ca în aprilie, şi anume că este obligaţia Apă-Canal să finalizeze lucrarea. În schimb, purtătoarea de cuvânt, Emanuela Turcu, a dat un răspuns evaziv atunci când a fost întrebată dacă Primăria a mai trimis vreo notificare către Apă Canal pentru a duce lucrările la bun sfârşit sau dacă au fost puse presiuni în vreun fel, aceasta spunând doar că lucrările trebuie făcute.

Apă Canal s-a trezit la realitate în toiul verii

Dacă acum două luni, societatea care furnizează apa rece către populaţie a aruncat responsabilitatea către Primărie, acum aceasta pare că s-a trezit, iar directorul tehnic al Apă-Canal şi-a revizuit declaraţia. „Există comandă dată la Ecosal. Comanda este dată cam de o lună. Ecosal are mai multe lucrări acolo. Nu ştiu când le vor finaliza”, ne-a spus directorul tehnic Apă-Canal, Niţă Podaru.
Acum, două lucrări sunt puţin de neînţeles: de ce prima dată reprezentantul societăţii nu a vrut să îşi asume responsabilitatea şi de ce comanda către Ecosal a fost dată atât de târziu, când deja este cald afară, iar cele două fântâni din parc ar fi trebuit să funcţioneze şi parcul să fie gata pentru copii, tineri şi vârstnici?
Situaţia de facto este clară: în plină vară, cei care stau în zonă, în loc să meargă să stea pe nişte bănci întregi, cu susurul apei de la fântânile arteziene în urechi, sunt nevoiţi să privească mesele de şah aruncate în iarbă, pământul chelit şi să înghită în sec şi să ofteze uitându-se la fântânile secate.
Din păcate, pentru moment, directorul Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, nu a putut fi contactat, pentru a ne comunica termenul în care va fi recondiţionat parcul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Panouri solare, vandalizate. Primăria va înlocui echipamentele solare cu stâlpi de iluminat tradiţionali

Vandalism într-un parc din Galaţi. Echipamentele instalaţiei solare de iluminat au fost furate şi vândute la centrele de colectare a fierului vechi. La ora actuală, niciun stâlp cu panou fotovoltaic nu mai funcţionează, iar seara locul de relaxare este cufundat într-o beznă totală. Parcul a fost inaugurat în 2011 și a costat peste 100 de mii de euro, din fonduri europene.

În loc să fie un loc de relaxare pentru locuitorii din zonă, parcul aflat la intrarea în oraş, s-a transformat într-o veritabilă junglă: boscheţi în loc de gazon, fântâni arteziene nefuncţionale şi borduri în loc de alei pietonale.

Şi ca dezastrul să fie complet, hoţii au vandalizat toate panourile solare de pe stâpii din parc. "Instalaţia de la panourile solare a fost deteriorată de colecţionarii de fier vechi, lipsa pazei a înlesnit furtul lor" a spus un gălăţean.

Primăria a demarat deja procedurile de achiziționare a unor noi echipamente, bazate însă pe tehnologia tradițională. Această măsură este criticată de ONG-urile de protecţie a mediului din Galaţi.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi: "În acest moment am încheiat procedurile de achiziţie a unor noi echipamente, dorim să reparăm acest sistem şi să-l trecem pe curent continuu, clasic, care este şi mai uşor de întreţinut şi mai uşor de păzit"

Petruţa Moisi, preşedinte Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi: "Este un semnal. Înseamnă că, de fapt, oricine pune piedici din rea voinţă, prostie unor proiecte cu un scop foarte clar şi un impact asupra vieţii noastre, autoritatea face un pas înapoi".

Reprezentanţii Poliţiei Locale spun că nu au oameni suficienţi să patruleze în parc. Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi: "Din cauza efectivelor reduse, agenţii noştri nu sunt în permanenţă în zona Parcului de la Selgros, însă pe timpul nopţii intervenţia rapidă patrulează în zonă".

Parcul era singurul din oraş iluminat cu panouri solare.

digi24.ro

 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

La cinci ani de la deschidere, parcul de lângă Selgros, lăsat în "grija" câinilor
Ne-a obosit condeiul de când le cerem autorităţilor refacerea parcului din Micro 21. Insistenţele noastre şi ale oamenilor din zonă au trecut ca vântul pe lângă urechile celor responsabili, aşa cum am trecut noi astăzi pe lângă haitele de câini din parcul de vizavi de Selgros: unul dintre puţinele spaţii verzi, recent amenajate în Galaţi, care zace în paragină şi mizerie de mai bine de un an.

Haitele de câini şi-au găsit adăpost în parc

Peste noapte, parcul de lângă Selgros este o gazdă primitoare pentru zecile de câini agresivi. De când au ochit locul neîngrijit şi uitat, animalele stau în haite bine organizate, gata-gata să te atace. Problema câinilor din parcul cu pricina a fost sesizată acum mult timp, însă numărul lor creşte pe zi ce trece.

Locatarii din zonă sunt îngrijoraţi că în orice moment le-ar putea ataca copiii când ies la joacă. „Nu mai poţi sta cu cei mici aici, mai ales după ora cinci. Sunt haite de câini, câte cinci-şase, iar femeile de la blocuri vin şi le dau de mâncare. Eu cred că într-un parc de copii nu ar trebui să stea şi câinii. Eu am un nepot de 10 ani şi nu pot să-l las singur în parc, iar alte zone de agrement sunt departe de noi”, mărturiseşte Sanda Dragomir, o locatară în vârstă de 63 de ani.

Unde nu-s gropi, este paragină... şi invers

Nu întotdeauna o plimbare într-un spaţiu verde din Galaţi poate fi o idee reuşită. Cel mai potrivit loc pentru o evadare în natură ar trebui să fie prietenos. Din păcate, însă, parcul de lângă Selgros nu se încadrează în această categorie. Boscheţii ajung până la brâu, uneori îţi zgârie şi tâmpla, iar gropile au fost lăsate de izbelişte, de când societatea Apă Canal a efectuat câteva lucrări în zonă. Peisajul este o demonstraţie clară a faptului că nu prea s-a silit nimeni să-l readucă la normalitate. 45.000 de metri pătraţi de paragină se întind dezolant la marginea oraşului. Iar gropile sunt la ele acasă. „Şi mizerie, şi bălării! Uite, dacă ieşim cu mingea, poţi să o cauţi printre boscheţi de înnebuneşti. Ba cred că şi un om se poate ascunde cu succes aici! Parcul se vede frumos, dar e periculos pentru o femeie sau un copil să meargă singuri, mai ales la lăsarea serii. Au fost odată cei de la Ecosal, au cosit un pic şi au plecat”, mai spune Sanda Dragomir.

Râd în soare... mormane de gunoaie

Pe de altă parte, şi omul “sfinţeşte” locul. Deşi sunt amenajate coşuri de gunoi, cei din zonă continuă să-şi lase deşeurile la orice colţ al parcului. Deşeurile ar trebui colectate, însă Ecosal a uitat, se pare, adresa parcului. "Acum câţiva ani mi s-a părut parcul mai curat. Cel puţin aleile acestea pe care mergem erau mai îngrijite, acum vedem numai mizerie şi boscheţi", declară Ion Chişov, un bărbat în vârstă de 40 de ani.

Nici bănci nu mai are parcul: din cele aproximativ 80, trei sferturi sunt rupte, iar vinovaţii nu au plătit niciodată. „Băncile au fost vandalizate de boschetari, cel mai probabil. Iau lemnul pentru foc sau consumă alcool şi nu-şi dau seama ce fac”, spune Ștefana Chişov, o femeie de 63 de ani. Şi fiul femeii, Ion Chişov, a avut ceva de adăugat: „Anul trecut, am văzut boschetari care dormeau pe aici, unii aveau chiar şi saltele la ei.”

Spaţiul de joacă pentru copii este nevalorificat

Există o suprafaţă special amenajată cu aparate pentru copii, doar că bălăriile şi căpuşele sunt mai multe decât micuţii care ar putea să se bucure de parc. Unii părinţi spun că nici nu-i lasă să se ajungă până la aparate, de frica patrupedelor sau a ce ar putea să se mai ascundă prin bălării. „Nu-mi las copilul singur aici niciodată. Aici au copiii cu ce se juca, şi cu mingea, şi la aparate, dar trebuie sa stai cu ochii în patru. Parcuri de copii în zona asta nu mai sunt. Aici, în faţa blocurilor, nu este nimic. Când ne-am mutat noi, în `86, erau, dar s-au distrus”, s-a plâns Sanda Dragomir.

Aşteptările gălăţenilor

Alei asfaltate, iarba cosită, deşeurile colectate, câinii duşi la un padoc, gardul de la intrare reparat, băncile readuse într-o stare bună, izolarea şi reamenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii sunt priorităţile stabilite de locatarii din zonă. Cum spaţiile verzi sunt o raritate în Galaţi, aducerea la normalitate a parcului din Micro 21, care are doar cinci ani de viaţă, ar fi un cadou estival pentru gălăţenii care nu îşi permit o vacanţă în afara oraşului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.