Jump to content

Peste 300 de posturi vor dispărea din învăţământul gălăţean


dcp100168

Recommended Posts

33.000 de bugetari din Educaţie vor rămâne şomeri în 2010

33.000 de angajaţi din învăţământ îşi vor pierde anul viitor locurile de muncă. Executivul a hotărât, în prima şedinţă de după învestire, reducerea numărului de posturi finanţate de la bugetul de stat cu 10%. Atfel, până la finele anului 2010 vor rămâne numai 306.000 de locuri bugetate, din actualul de 339.688. Reducerea va fi aplicată în două etape. 15.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în prima parte a anului, până la 31 august, urmând ca restul să îşi piardă locul de muncă până la sfârşitul anului. Ordonanţa de urgenţă vizează posturile din sistemul preuniversitar. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Evenimentul Zilei, vizaţi ar fi în primul rând tinerii, cărora le-ar fi mai uşor să îşi găsească un loc de muncă. Sindicatele din învăţământ au anunţat deja că vor ataca această ordonanţă deoarece măsurile nu au fost discutate în prealabil cu partenerii de dialog social. Sindicaliştii ameninţă cu greva generală în cazul în care măsura va fi pusă în aplicare.

http://www.antena3.ro/stiri/romania/150 ... 88365.html

Situatia reducerilor de personal pe judete

* Buzau - 1.109

* Neamt - 588

* Ilfov - 579

* Satu Mare - 566

* Bihor - 551

* Constanta - 549

* Arges - 505

* Galati - 504

* Teleorman - 504

http://www.citynews.ro/sibiu/eveniment- ... c-4-68528/

Link to comment
Share on other sites

Profesorii titulari nu vor fi afectaţi de reducerea posturilor

Informaţia privind reducerea personalului din învăţământ a pus pe jar oamenii angrenaţi în sistem. Reducerile din învăţământ vor fi o certitudine. Doru Resmeriţă, Inspectorul General al Inspectoratului Judeţean Şcolar Galaţi ne-a oferit detalii privind modificările ce vor avea loc la nivelul învăţământului preuniversitar din judeţul nostru. Profesorii care se află în prezent în sistem vor rămâne pe posturile pe care le ocupă, până la finele anului şcolar, ceea ce include suplinitorii, ale căror contracte au o valabilitate ce se înscrie în intervalul de timp 1 septembrie 2009 - 31 august 2010. Reducerea posturilor din învăţământ se va declanşa începând de la 31 august 2010. Măsura îi va afecta pe cei care formează personalul auxiliar şi pe suplinitori. Profesorii titulari nu vor fi afectaţi de reducerea posturilor. Practic, de la data de 1 septembrie vor dispare 337 de posturi finanţate de către Consiliul Local, şi 8 posturi finanţate de către Consiliul Judeţului. Astfel, posturile ce se vor reduce însumând la nivelul Galaţiului 345. Reducerea celor 345 de posturi din învăţământul gălăţean va fi asigurată prin anularea celor 100 de posturi vacante, urmând ca diferenţa de 245 de posturi să provină de la personalul auxiliar şi suplinitori. Reducerea posturilor va avea ca rezultat şi comasarea unor efective de elevi, acolo unde se va putea. Inspectorul General Şcolar a precizat că vor fi analizate cu minuţiozitate toate cazurile, în parte.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

504 sau 345?

În OU 114, scrie că la Galaţi se vor reduce 504 posturi. De la conducerea ISJ, aflam ieri că vor dispărea numai 345. „Ni s-a transmis de la minister că cifra exactă este 345”, susţine inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, ocolind să explice de ce există astfel de diferenţe între ceea ce scrie pe hârtie şi ceea ce a transmis ministerul în teritoriu”.

De unde se va reduce?

„În primul rând, vor dispărea orele ţinute la clasele primare de către profesorii suplinitori de educaţie fizică, ele fiind incluse în norma învăţătoarelor. Aşa sperăm să reducem în jur de 60 de posturi”. „Apoi se va creşte numărul maxim de elevi la clasă. De la 25 şi 28 cât este în prezent, la 30. Probabil vom mai comasa nişte clase la începutul fiecărui ciclu, la clasele I, a V-a şi a IX-a şi vom obţine o reducere de 30-40 de posturi pentru fiecare nivel”. „Este în pregătire şi o ordonanţă de urgenţă prin care se va mări norma directorilor de instituţii şi se vor desfiinţa unele posturi de adjuncţi şi chiar de directori ai unităţilor aflate în subordinea altor unităţi. Cum ar fi grădiniţele care funcţionează în cadrul unor şcoli”. „Credem că de pensionari şi de profesori suplinitori nu vom putea scăpa definitiv, pentru că aceştia funcţionează pe posturi din satele îndepărtate, pe care nu le vrea nimeni, iar acolo nu putem lăsa şcolile fără profesori sau învăţători” ne-a declarat inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu. Acesta mai crede că din toamnă se vor mai opera totuşi şi alte comasări de şcoli din mediul rural şi ca urmare a finanţării unităţilor în funcţie de numărul de elevi, dar deocamdată nu se ştie nimic clar.

http://www.viata-libera.ro/articol-Haos ... tie_2.html

Link to comment
Share on other sites

Vor fi reduse 268 de norme didactice la Galaţi

Conducerea ISJ Galaţi a stabilit de unde se va tăia pentru a pune în practică reducerile de norme, conform celor patru măsuri stabilite de Ministerul Educaţiei. „Vor fi 24 de norme reduse prin renunţarea la degrevarea de normă a directorilor. Grosul de 150 de posturi se vor reduce prin creşterea normei de la 16 la 18 ore pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime şi gradul I”. „Prin pierderea personalităţii juridice a unor unităţi se vor diminua 44 de posturi (35,5 de directori şi 8,5 de secretare). Prin creşterea numărului de elevi la clasă, la maximul admis de lege, se mai taie 41 de posturi. De la unităţile finanţate de consiliile judeţene se vor diminua în jur de 8-9 posturi”. „În total, pe măsurile stabilite de minister se ajunge la 268 de norme. Sperăm să nu ni se mai ceară şi alte reduceri. Dacă totuşi se va păstra numărul de 337 de norme, cât ar reveni Galaţiului din cele 15.000, va trebui să tăiem şi personal nedidactic şi didactic auxiliar”, ne-a declarat inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă. Rămâne însă să se discute săptămâna viitoare şi cu ministerul şi să se bată în cuie varianta care va rămâne definitivă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Vor_ ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Doruleţ Resmeriţă: „Nu vom reduce norme didactice”

* „Doar profesorii de la şcolile comasate din lipsă de elevi vor fi afectaţi” *

Proaspăt ieşit din şedinţa de la minister, unde s-a discutat despre restrângerile de posturi, inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a declarat: „Am vorbit cu ministrul Educaţiei şi i-am spus că la Galaţi se pot restrânge posturi, fără să afectăm segmentul didactic. Nu vom diminua posturi de profesori, decât acolo unde vom fi nevoiţi să comasăm clasele, pentru că au un număr foarte mic de elevi”.

„Ne propunem să tăiem de la personalul didactic auxiliar şi nedidactic. De exemplu, avem 224 de contabili în tot judeţul. Au salarii mai mari decât un primar, primesc 25 de milioane de lei vechi, iar un primar 18. Iar răspunderea este mult mai mică”. „De la majoritatea şcolilor din mediul rural, vom reduce câte 0,5 posturi de contabili. La fel şi muncitorii şi fochiştii. Aceştia din urmă lucrează (sau nu) doar trei luni pe an, şi nu este normal să fie plătiţi cu normă întreagă. Şi la ei va rămâne doar jumătate de post. Paznicii şi muncitorii aparţin altei categorii. De obicei sunt oamenii primarilor, pentru că au fost angajaţi la intervenţia acestora şi se comportă precum agenţii electorali”, susţine Resmeriţă.

Acesta consideră că munca paznicilor şi a muncitorilor ar putea fi asigurată cu oameni de la Legea 416. „Am fost în aproape toate comunele şi am descoperit că primarii îi pontează pe degeaba pe aceşti oameni, care n-au intrat niciodată în curtea unei şcoli să dea măcar zăpada de pe acoperiş. Primarii îi folosesc ca masă de manevră electorală şi nu-i pun la muncă pentru că sunt buni de pus ştampile.”

337 de posturi se vor reduce la Galaţi

Inspectorul general ne-a spus deja are pus la punct un plan, dar că fiecare decizie de reducere a unui post se va face după analiza exactă a situaţiilor. „Asta nu înseamnă că se va întâmpla ca anul trecut, când ministrul Andronescu ne-a impus să facem reduceri de personal după ce am realizat aproape toate operaţiile din cadrul mişcării de personal. Vom şti dinainte ce vom tăia, ca să nu mai iasă nebunia de anul trecut.”

Din comasarea unor şcoli şi a unor clase se vor diminua 75 de posturi didactice (profesorii de aici vor fi transferaţi prin restrângere), 3 la didactic auxiliar şi 8 nedidactice.

Prin reducerea normelor contabililor din mediul rural se vor obţine încă 30 de posturi în minus. Alte 36 de posturi didactice şi 8 de didactic auxiliar se vor reduce prin pierderea personalităţii juridice a unor unităţi, dar aici este vorba doar de directori care vor trece la catedră. 169 de norme se vor tăia de la muncitori, fochişti şi paznici.

Generalul susţine că şi prelungirile de activitate ale pensionarilor se vor da anul acesta cu zgârcenie: „Trebuie să se înţeleagă că este situaţie de criză. Nu ne vom atinge de oameni care sunt adevăraţi cărturari ai şcolii gălăţene, pentru că ar însemna o lipsă imensă de respect faţă de dumnealor".

Doruleţ Resmeriţă recunoaşte că nici acest plan nu este bătut definitiv în cuie, aşa că rămâne de văzut ce se va întâmpla şi câte din măsurile propuse de el vor fi acceptate de minister.

http://www.viata-libera.ro/articol-Doru ... %9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Peste 300 de posturi reduse în învăţământul gălăţean

Câteva sute de posturi din unităţile de învăţământ din judeţul Galaţi vor fi reduse începând cu anul şcolar viitor, a declarat ieri, pentru Agerpres, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, Doruleţ Resmeriţă. Potrivit inspectorului şcolar general este vorba despre 229 de posturi didactice şi 100 de posturi nedidactice şi auxiliare. Reducerea se va face pentru anul şcolar 2010-2011. "Pe simulările făcute şi apoi propunerile înaintate către minister, şi pe ultima simulare făcută de ISJ şi având în vedere anumiţi factori pe care trebuie să îi luăm în calcul, şi anume reducerea populaţiei şcolare, apare o reducere de posturi didactice şi nedidactice. Reducerea este de 229 de posturi didactice şi de 100 de posturi nedidactice şi auxiliare. Chiar şi în condiţiile în care nu ar fi apărut hotărârea de Guvern 114, acest număr de posturi didactice s-ar fi redus, din cauza reducerii populaţiei şcolare şi trebuie comasate şi nişte clase", a declarat Doru Resmeriţă. Acesta a precizat că, în momentul de faţă, în judeţul Galaţi sunt 6.200 de posturi didactice, dintre care 4.000 sunt pentru titulari şi aproximativ 2.000 pentru suplinitori.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=4

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Planul de reduceri în învăţământ

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă a prezentat, marţi, o statistică privind instituţiile de învăţământ gălăţene care îşi vor pierde personalitatea juridică (PJ) din septembrie 2010. Asta ca urmare a scăderii populaţiei şcolare şi a comasărilor din sistem, prin aplicarea noilor norme care prevăd că, pentru a rămâne cu PJ, o şcoală nu poate avea mai puţin de 300 de elevi (faţă de 250, cât era până acum), iar o grădiniţă mai puţin de 200 de preşcolari (faţă de 150).

Din prognoza realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, din anul şcolar 2009 / 2010 numărul instituţiilor de învăţământ cu PJ va scădea de la 239 la 192, cele mai multe reduceri înregistrându-se în cazul grădiniţelor. Există şi excepţii, în care şcoala coordonatoare cu PJ are puţin sub 300 de elevi, pentru că în comuna respectivă nu sunt alte unităţi de învăţământ cu populaţie şcolară mai numeroasă. De asemenea, numărul centrelor financiare se va înjumătăţi, ajungând, în septembrie, de la 150 la 64, cele mai multe fiind reduse în municipiul Galaţi.

Prin intrarea mai multor şcoli-structură sub coordonarea aceleiaşi şcoli-PJ, dar şi prin micşorarea numărului centrelor financiare, se reduc, de fapt, cam tot atâtea posturi de directori, secretare şi contabili. În judeţul Galaţi urmează să fie restructurate, în total, 337 de posturi din învăţământ.

Numai o parte dintre acestea decurg din scăderea numărului şcolilor cu PJ şi a centrelor financiare. Conform declaraţiilor reprezentatului ISJ, restul ar urma să fie operate de la personalul nedidactic, iar cadrele didactice titulare nu ar trebui să fie afectate de aceste restructurări.

http://www.viata-libera.ro/articol-Planul_de_reduceri_in_invatamant_2.html

Link to comment
Share on other sites

Mai multe unităţi şcolare se vor desfiinţa

Mai multe unităţi şcolare se vor desfiinţa, acolo unde numărul de elevi este mai mic de 170. Astfel, copiii din mediul rural, în situaţia menţionată anterior, vor fi transportaţi la şcolile din localităţile învecinate, cu autocarele şcolare.

Începând de anul şcolar viitor, din 239 de unităţi şcolare independente (cu personalitate juridică) vor mai exista 192, iar restul se vor desfiinţa, astfel: din 61 pentru preşcolari vor rămâne 33; din 129 gimnaziale vor mai fi 115; cele speciale vor fi 3; liceele şi grupurile şcolare care în prezent totalizează 31 vor deveni 33 (actualele şcoli "Simion Mehedinţi" şi "Ovid Coledoniu" vor deveni licee ori grupuri şcolare); din cele 9 şcoli de arte şi meserii vor mai rămâne 3; vor exista în continuare 1 club sportiv, 2 palate sportive şi cele două structuri conexe (Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic).

Inspectorul general şcolar Doru Resmeriţă nu a furnizat însă cifre concrete privind disponibilizările cerespunzătoare fiecărui tip de meserie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Economic&articol=13

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.