Jump to content

Primarul - obligat să plătească despăgubiri unei firme din Tecuci


dcp100168

Recommended Posts

Primarul Dumitru Nicolae - obligat să plătească 5 miliarde lei vechi unei firme din Tecuci

Curtea de Conturi l-a obligat pe edilul-şef al Galaţiului să achite peste 500 de mii de lei pentru că a refuzat să elibereze autorizaţii de construcţie unei firme gălăţene. Decizia instituţiei de control a fost contestată la Tribunalul Galaţi de primarul Dumitru Nicolae, care susţine că nu şi-a putut face treaba pentru că societatea păgubită nu a depus la timp actele pe care le solicitase.

Curtea de Conturi Galaţi a decis în premieră să recupereze de la primarul municipiului Galaţi cheltuielile de judecată şi cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţele de judecată într-un caz ce privea eliberarea unor autorizaţii de construcţie.

Totul a pornit de la firma tecuceană Simetex, care a cerut mai multe autorizaţii de construcţie în vederea mansardării unor blocuri din Galaţi. Pentru că nu le-a obţinut în termenul prevăzut de lege, administratorul Simetex a cerut în justiţie recunoaşterea autorizării tacite a construcţiilor. Curtea de Apel Galaţi i-a dat dreptate, iar toate cheltuielile au fost imputate primarului municipiului Galaţi, numai că acesta a trecut nota de plată, care se ridică la 527.866 de lei, în contul municipalităţii. Curtea de Conturi Galaţi nu a fost de aceeaşi părere. Printr-o notă de verificare, instituţia de control a stabilit ca primarul Dumitru Nicolae să plătească suma record pentru că este singurul vinovat de situaţia creată. Şi asta pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a rezolva cererile pe cale administrativă iar acestea au ajuns să fie soluţionate de instanţe.

S-a creat un precedent

Edilul-şef al oraşului a încercat să găsească clemenţă la autoritatea centrală, dar Curtea de Conturi a pus piciorul în prag şi a stabilit amenzi drastice pentru eventualitatea în care cei 527.866 de lei nu ar fi recuperaţi din buzunarul lui Dumitru Nicolae. Primăria Galaţi urma să plătească 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la recuperarea banilor. Penalităţi similare urmau să fie achitate către firma Simetex Tecuci pentru fiecare zi de întârziere până la eliberarea autorizaţiilor de construcţie. Primarul Galaţiului a atacat recent decizia Curţii de Conturi la Tribunalul Galaţi pe motiv că a nu a putut elibera autorizaţiile întrucât nu primise toate documentele de la Simetex.

Mai mult, Dumitru Nicolae susţine că legea 215/2001 îi dădea dreptul să treacă în contul Primăriei despăgubirile stabilite de instanţele de judecată. Una peste alta, Curtea de Conturi Galaţi a creat un precedent la Primăria Galaţi prin identificarea ca responsabil a primarului şi imputarea daunelor, lucru care s-ar putea întâmpla şi în cazul altor hotărâri judecătoreşti.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primarul_Dumitru_Nicolae_este_obligat_de_Curtea_de_Conturi_sa_pl%C4%83teasc%C4%83_5_miliarde_lei_vechi_0_194380652.html

Link to comment
Share on other sites

As vrea sa prind ziua cand mosul asta nenorocit scoate banii din buzunarul LUI (nu al nostru, asa cum se practica si cum are de gand sa si faca) pentru greselile LUI. Cat despre precedent, valoreaza absolut nimic in fata instantelor de la noi.

Link to comment
Share on other sites

As vrea sa prind ziua cand mosul asta nenorocit scoate banii din buzunarul LUI (nu al nostru, asa cum se practica si cum are de gand sa si faca) pentru greselile LUI. Cat despre precedent, valoreaza absolut nimic in fata instantelor de la noi.

in ceea ce priveste PLATA....nimeni n-o sa plateasca

in ceea ce priveste PRECEDENTUL...amin

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Primarul Galaţiului, obligat de justiţie la plata a 500.000 de lei

Judecătorii au avizat decizia Camerei de Conturi, prin care edilul trebuie să achite amenzi, cheltuieli de judecată şi de executare silită. Inspectorii financiari gălăţeni îl consideră responsabil de faptul că a refuzat să elibereze autorizaţii de construcţie unei firme gălăţene. Camera de Conturi Galaţi a respins decizia primarului Dumitru Nicolae de a trece în contul municipalităţii cheltuielile de judecată, cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţe într-un dosar ce viza eliberarea unor autorizaţii de construcţie. Impunerile totalizează 527.866 de lei, iar inspectorii financiari au decis, în urma unui control, ca banii să fie recuperaţi de la Nicolae.

Singurul vinovat

S-a ajuns în această situaţie după ce, în 2009, firma Simetex din Tecuci a cerut autorizaţii de construcţie în vederea mansardării unor blocuri din Galaţi, dar nu le-a obţinut în termenul prevăzut de lege. În aceste condiţii, reprezentanţii societăţii tecucene au cerut recunoaşterea autorizării tacite a construcţiilor, lucru care s-a şi întâmplat în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi. Camera de Conturi a considerat că primarul nu a luat măsuri pentru a soluţiona cererile firmei Simetex pe cale administrativă şi s-a ajuns astfel ca societatea să apeleze la justiţie. Curtea de Conturi a mers mai departe şi a stabilit ca Primăria Galaţi să plătească 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la recuperarea banilor. Aceeaşi sumă urmează a fi achitată către Simetex Tecuci pentru fiecare zi de întârziere până va primi autorizaţiile de construcţie.

Dumitru Nicolae a deschis un proces la Tribunalul Galaţi pentru a obţine anularea raportului de control al Camerei de Conturi Galaţi, susţinând că nu a avut cum să elibereze autorizaţiile de construcţie pentru că nu primise toate actele de la Simetex. „Legea 215/2001 permite ca toate cheltuielile stabilite de instanţele de judecată să fie plătite de Primărie", a argumentat primarul în justiţie.

Judecătorii nu au fost de aceeaşi părere. Iniţial, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Galaţi, iar zilele trecute instanţa a hotărât că raportul întocmit de Camera de Conturi Galaţi este legal.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Primarul-Galatiului-Dumitru-Nicolae-cheltuieli_0_399560098.html

Later edit: Între timp, articolul a dispărut de pe site! Se pare că procesul nu s-a încheiat încă...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Primarul Galaţiului a fost obligat de justiţie să restituie la bugetul local, din buzunarul propriu, peste 500.000 de lei

Judecătorii au avizat o decizie a Camerei de Conturi, prin care lui Dumitru Nicolae i se impută cheltuieli de judecată şi de executare silită record. Inspectorii financiari îl consideră responsabil pentru refuzul de a elibera autorizaţii de construcţie unei firme gălăţene.

Camera de Conturi Galaţi nu a fost de acord cu decizia primarului Dumitru Nicolae de a trece în contul municipalităţii cheltuielile de judecată, cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţe într-un dosar vizând eliberarea unor autorizaţii de construcţie. Suma totală a fost stabilită la 527.866 de lei, iar inspectorii financiari au decis, în urma unui control, ca banii să fie recuperaţi de la edilul-şef.

S-a ajuns în această situaţie după ce firma Simetex din Tecuci a cerut autorizaţii de construcţie în vederea mansardării unor blocuri din Galaţi, dar nu le-a obţinut în termenul prevăzut de lege. În aceste condiţii, reprezentanţii societăţii tecucene au cerut recunoaşterea autorizării tacite a construcţiilor, ceea ce s-a şi întâmplat în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi.

Camera de Conturi Galaţi a considerat că primarul Dumitru Nicolae nu a luat măsuri pentru a soluţiona cererile firmei Simetex pe cale administrativă şi astfel s-a ajuns ca societatea să apeleze la justiţie. Curtea de Conturi a mers mai departe şi a stabilit ca Primăria Galaţi să plătească 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la recuperarea banilor. Aceeaşi sumă urmează să fie achitată către Simetex Tecuci pentru fiecare zi de întârziere până la eliberarea autorizaţiilor de construcţie.

Dumitru Nicolae a deschis un proces la Curtea de Apel Galaţi pentru a obţine anularea raportului de control al Camerei de Conturi Galaţi, sub pretextul că nu a avut cum să elibereze autorizaţiile pentru că nu primise toate actele de la Simetex. „Legea 215/2001 permite ca toate cheltuielile stabilite de instanţele de judecată să fie plătite de Primărie", a argumentat primarul în justiţie. Judecătorii nu au fost însă de aceeaşi părere. Iniţial, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Galaţi, iar în cursul zilei de ieri instanţa de judecată a hotărât că raportul întocmit de Camera de Conturi Galaţi este legal. Prin urmare, decizia de imputare a celor 527.866 de lei primarului Dumitru Nicolae rămâne valabilă, hotărârea Curţii de Apel Galaţi fiind executorie, dar nu şi definitivă.

Dumitru Nicolae mai poate ataca hotărârea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-Primarul_Galatiului_a_fost_obligat_de_justitie_sa_plateasca_cheltuieli_de_judecata_de_peste_500-000_de_lei_0_461954274.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fostul primar, judecat a doua oară de instanţa care l-a obligat să plătească daune de 500.000 de lei

Dumitru Nicolae nu a scăpat de ce i-a fost frică. Dosarul prin care fusese obligat la plata a 527.000 de lei, ce reprezintă cheltuieli record de judecată şi de executare silită, va fi rejudecat de Tribunal, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis recent să retrimită dosarul la instanţă. De precizat este că judecătorii instanţei supreme au considerat că se impune acest lucru doar pentru că procesul nu ar fi trebuit judecat de Curtea de Apel, lăsând în picioare decizia Camerei de Conturi Galaţi, care nu fusese de acord cu decizia fostului primar Dumitru Nicolae, de a trece în contul municipalităţii cheltuielile de judecată, cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţe într-un dosar vizând eliberarea unor autorizaţii de construcţie. Suma totală a fost stabilită la 527.866 de lei, iar inspectorii financiari au decis, în urma unui control, ca banii să fie recuperaţi de la fostul edil-şef. S-a ajuns în această situaţie după ce firma Simetex din Tecuci a cerut autorizaţii de construcţie în vederea mansardării unor blocuri din Galaţi, dar nu le-a obţinut în termenul prevăzut de lege.

Decizie previzibilă
Reprezentanţii societăţii tecucene au cerut recunoaşterea autorizării tacite a construcţiilor, ceea ce s-a şi întâmplat în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi. Camera de Conturi Galaţi a considerat că primarul Dumitru Nicolae nu a luat măsuri pentru a soluţiona cererile firmei Simetex pe cale administrativă şi astfel s-a ajuns ca societatea să apeleze la justiţie. Curtea de Conturi a stabilit şi ca Primăria Galaţi să plătească 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la recuperarea banilor. Municipalitatea a găsit justificări pentru acţiunile fostului primar chiar şi după plecarea lui Dumitru Nicolae de la Primărie. „Prejudiciul a fost unul obiectiv, managementul instituţiei nefiind unul defectuos, ci, dimpotrivă, el a vădit diligenţa primarului pentru respectarea legalităţii şi neefectuarea de plăţi ilegale sau nedatorate”, au precizat reprezentanţii Primăriei în instanţă. Judecătorii sunt puşi acum în situaţia de a rejudeca un dosar în care s-au pronunţat deja, în sensul obligării fostului primar la plata celor 527.000 de lei.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Primăria, amendată pentru gafele fostului primar

La doar un pas de evacuarea din sediul de pe strada Domnească, nr. 38, Primăria Galaţi trebuie să facă faţă şi uneia dintre spinoasele probleme lăsate nerezolvate de fosta administraţie. Dumitru Nicolae a fost obligat la plata a 527.000 de lei, ce reprezintă cheltuieli record de judecată şi de executare silită, stabilite de instanţe într-un dosar vizând eliberarea unor autorizaţii de construcţie.
S-a ajuns în această situaţie după ce firma Simetex din Tecuci a cerut autorizaţii de construcţie în vederea mansardării unor blocuri din Galaţi, dar nu le-a obţinut în termenul prevăzut de lege. Cum se va descurca fostul edil rămâne de văzut, dar municipalitatea este direct afectată de această situaţie. Asta după ce Curtea de Conturi a stabilit ca Primăria Galaţi să plătească 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la recuperarea banilor.
Dosarul va fi rejudecat de Tribunal, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis recent să retrimită dosarul la instanţă, iar primul termen a fost stabilit abia în luna august 2013, ceea ce înseamnă că, dacă pierde procesul, Primăria va avea de achitat o sumă substanţială.
De partea fostului primar
De precizat este că judecătorii instanţei supreme au apreciat drept justă decizia Camerei de Conturi Galaţi, care nu fusese de acord cu decizia fostului primar Dumitru Nicolae, de a trece în contul municipalităţii cheltuielile de judecată, cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţe. Asta după ce reprezentanţii societăţii tecucene au cerut şi obţinut recunoaşterea autorizării tacite a construcţiilor. Camera de Conturi Galaţi a considerat că primarul Dumitru Nicolae nu a luat măsuri pentru a soluţiona cererile firmei Simetex pe cale administrativă şi astfel s-a ajuns ca societatea să apeleze la justiţie. Chiar şi aşa, municipalitatea a găsit justificări pentru acţiunile fostului primar. „Prejudiciul a fost unul obiectiv, managementul instituţiei nefiind unul defectuos, ci, dimpotrivă, el a vădit diligenţa primarului pentru respectarea legalităţii şi neefectuarea de plăţi ilegale sau nedatorate”, au precizat reprezentanţii Primăriei în instanţă.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.