Jump to content

Cum să ne ferim de efectele gerului


AndreiM

Recommended Posts

După trei zile de ninsori abundente, România intră sub incidenţa codului galben de ger. Începând de astăzi şi până pe 27 ianuarie, ţara noastră va avea de înfruntat temperaturi deosebit de scăzute.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că, în intervalul 22 ianuarie ora 22.00 - 27 ianuarie ora 08.00, în estul, sudul şi centrul ţării, temperaturile nocturne ar putea ajunge şi la -25 de grade Celsius. Nici în timpul zilei nu va fi mai cald, maximele rămânând tot negative.

Din această cauză, Ministerul Sănătăţii avertizează populaţia ca, pe toată perioada codului galben, să ia o serie de măsuri pentru a evita situaţiile neplăcute cauzate de ger:

-Să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate -căciuli, mănuşi.

-Să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evite consumul bauturilor alcoolice.

-Să acorde o atenţie specială copiilor - evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

-Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

-Să evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic).

Pe toată perioada codului galben toate unitatile sanitare din ţară numărul de echipaje medicale şi al maşinilor de intervenţie, astfel încât să poată primi un număr cât mai mare de pacienţi, anunţă MS.

Până în prezent, în ţară au fost înregistrate două cazuri de deces din cauza hipotermiei severe.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/883779/Cum-sa-ne-ferim-de-efectele-gerului-/

Link to comment
Share on other sites

Răspuns greșit...

În fapt, alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea circulaţiei la nivelul pielii şi, deci, îndepărtarea sângelui de creier şi celelalte organe vitale ale organismului, fără a mai pomeni că, odată ajunsă la suprafaţă, căldura preţioasă se pierde extrem de rapid.

Poate cea mai răspândită prejudecată este cea de la originea obiceiul nostru de a sufla peste mâini pentru a ni le încălzi. Nimic mai păgubos, deoarece umezeala rezultată din vaporii respiraţiei poate duce la îngheţarea pielii, crescând riscul degerăturilor. O soluţie mai inspirată ar fi să vă ţineţi palmele îngheţate sub braţe, sau alte regiuni ale corpului unde căldura acestuia va reuşi, lent dar sigur, să le dezmorţească.

Un alt obicei păgubos, oarecum justificat în condiţii de supravieţuire într-o regiune înzăpezită, e cel de a mânca zăpadă pentru potolirea setei. Dacă zăpada nu e topită în prealabil şi e mâncată aşa, corpul e nevoit să-şi irosească energia vitală pentru a o transforma în apă, şi deci va pierde multă căldură preţioasă şi greu de redobândit..

http://www.realitatea.net/echipa/alcoolul-nu-ne-ajuta-sa-ne-incalzim-cand-ne-e-frig_392226.html

Și o să mai adaug eu... Nu vă spălați niciodată în mod repetat cu zăpadă pe mâini.

Link to comment
Share on other sites

Mă gândeam că zici și tu țuică fiartă :)) .. Acum sincer nu știu cât de adevărată e treaba cu alcoolul.. vin fiert, țuică fiartă și alte mituri. Eu și iarna și vara în afară de ceai și cafea nu pot să beau altceva cald. Chiar și iarna am mereu bere rece, sucul și apa la fel. Rece

O tâmpenie și cu gust oribil mi se pare Vinul fiert cu scorțisoară... Deci are un gust de mai bine beau apă împinsă de la canal.

Link to comment
Share on other sites

Chestia cu alcoolul pe timp friguros ține doar de vasodilatație, cum s-a spus mai sus. Adică ceva care te ajută temporar. Dacă mai bei un pahar în plus, s-ar putea s-o virezi spre „anestezie” :d

Link to comment
Share on other sites

Din ce imi spunea un prieten, un alt sfat bun ar fi ca gura si nasul sa fie acoperite de un fular. Trecerea brusca de la caldura din apartament la frigul de afara determina plaminii sa suporte foarte brusc aer cu 40 de grade mai rece.

Nu va bazati pe prima impresie cind iesiti din casa, cum ca temperatura este suportabila. Chiar in cazul in care sinteti imbracati gros, corpul poate avea de suferit la expunere prelungita. In special agaricii care se cred Fat Frumos pentru ca ies intr-o gecuta si fara fes dar le curg mucii si ochii de frig. Macho, nu alta... :YMDEVIL:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.