Jump to content

Adolescenţii gălăţeni fug din ce în ce mai des de acasă


dcp100168

Recommended Posts

Adolescenţii gălăţeni fug din ce în ce mai des de acasă

Plecările deliberate ale minorilor de la domiciliul familial sau din centrele de ocrotire reprezintă problema cu care se confruntă cel mai des acum poliţiştii gălăţeni. Situaţia este similară cu cea înregistrată la nivel naţional, dispariţiile voluntare reprezentând 91,3% din totalul dispariţiilor semnalate în întreaga ţară, în anul 2008. Poliţiştii gălăţeni consideră drept îngrijorător numărul tot mai mare de minori care decid să părăsească familia, fără a comunica acest lucru părinţilor sau celor care îi au în grijă, expunându-se apoi unor situaţii de victimizare. Pentru poliţie, orice sesizare de acest tip constituie o dispariţie a unui minor, fiind tratată conform procedurilor aflate în vigoare - ceea ce presupune direcţionarea unor importante resurse umane şi materiale către respectivul caz. Însă, în cele mai multe cazuri, deşi minorul este găsit sau revine singur la domiciliu, probabilitatea de repetare a comportamentului este destul de ridicată, având în vedere că, de obicei, nu se produc schimbări semnificative în situaţia care a generat reacţia de fugă.

Ce îi face să fugă de acasă?

Sărăcia

La data de 18.11.2009, ora 16.00, Secţia 4 Poliţie Galaţi a fost sesizată de R. L., din Galaţi, cu privire la faptul că fiica sa, M. R., în vârstă de 18 ani, a plecat de la domiciliu în seara zilei de 17.11.2009, fără ştirea părinţilor şi nu a mai revenit. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că tânăra a plecat de bunăvoie în Spania, împreună cu prietenul ei A. I. G., din Galaţi, lăsând în acest sens la domiciliu un bilet prin care îşi anunţa părinţii că pleacă în străinătate, să muncească pentru a se realiza. Ulterior, M. R. a contactat-o telefonic pe mama sa, căreia i-a comunicat că a ajuns în Spania, unde intenţionează să-şi caute un loc de muncă.

Lipsa de control asupra situaţiei şcolare

La data de 14.12.2009, ora 21.00, Secţia 3 Poliţie Galaţi a fost sesizată de numiţii T. G. şi D. M., ambii din Galaţi, cu privire la faptul că fiicele lor, T. A., de 13 ani, şi B. F. C., de 14 ani, eleve la Şcoala nr. 29 Galaţi, au plecat de acasă la ora 11:40 şi nu s-au mai întors. S-au efectuat verificări, investigaţii şi cercetarea la faţa locului, stabilindu-se că cele 2 minore au plecat împreună de acasă fără a ajunge la cursuri, numita B. F. C. lăsând un bilet mamei sale prin care îşi anunţa plecarea voluntară. La părăsirea domiciliului, minorele au luat cu ele certificatele de naştere, bani şi bijuterii din aur. În timp ce poliţiştii desfăşurau cercetările, părinţii au primit un mesaj de la fete prin care erau anunţaţi să nu se îngrijoreze, întrucât ele sunt bine şi se vor întoarce acasă. De altfel, în ziua următoare, în jurul orei 13:00, cele 2 minore au revenit la domiciliu, motivând că au plecat din cauza relaţiilor tensionate pe care le au cu părinţii, pe fondul situaţiei şcolare.

Severitatea exagerată

În data de 15.01.2010, ora 14:00, I. A., de 45 ani, din Galaţi, a sesizat Secţia 3 Poliţie cu privire la faptul că fiica sa, I. I. A., de 16 ani, elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic "Virgil Madgearu", a plecat de la domiciliu şi nu a mai revenit. Cu ocazia efectuării cercetărilor şi a investigaţiilor judiciare, s-a stabilit că minora a avut o serie de discuţii contradictorii cu familia din cauza situaţiei sale şcolare. Ulterior, fata a fost găsită de către lucrătorii secţiei în apartamentul numitului I. V., de 18 ani, elev, minora declarând că a fost ajutată să locuiască acolo de o colegă de liceu. Adolescenta a precizat că a plecat de acasă din cauza situaţiei şcolare precare şi a relaţiilor tensionate cu părinţii.

Distracţie cu prietenii

La data de 17.11.2009, ora 23:50, I. A., din Galaţi, a sesizat Secţia 5 Poliţie cu privire la faptul că fiul său, I. B. A., de 15 ani, elev în clasa a IX-a, a plecat de la domiciliu din ziua de 16.11.2009, ora 13:00 şi nu a mai revenit. Din primele verificări s-a stabilit faptul că minorul a mai părăsit anterior domiciliul în două nopţi, revenind ulterior, locuind la diferiţi tineri cărora nu le-a indicat numele. În data de 18.11.2009, în jurul orei 13:45, adolescentul s-a întors acasă, spunând că a fost în vizită la un coleg şi a rămas peste noapte, fără a-şi anunţa părinţii.

Adolescente puse pe măritat

La data de 23.12.2009, ora 12:45, Secţia 1 Poliţie a fost sesizată de către numita D. M., din Galaţi, despre faptul că, la data de 21.12.2009, fiica sa, D. S. M., de 14 ani, a plecat de la domiciliu, posibil la un tânăr din Bârlad, jud. Vaslui, pe care l-a cunoscut prin intermediul internetului. În data de 24.12.2009, minora a revenit acasă, declarând că a fost plecată în această perioadă la numitul V. A., de 15 ani, din Bârlad, jud. Vaslui, mergând împreună cu acesta la un festival de muzică rock.

Cazurile de acest tip sunt tot mai frecvente, iar majoritatea fetelor care aleg această soluţie refuză, de obicei, să se reîntoarcă la domiciliu sau au suficiente reţineri, astfel încât probabilitatea de repetare a evenimentului este destul de ridicată. Pentru ele, a locui cu un bărbat înseamnă atât satisfacerea dorinţelor sexuale şi a nevoilor afective, cât şi scăparea din situaţiile dificile cu care se confruntă acasă: sărăcia, violenţele, conflictele permanente, lipsa de atenţie şi afecţiune etc.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=13

Link to comment
Share on other sites

..adolescenți care sunt genii neînțelese... niciunul dintre motivele specificate nu reprezintă o cauză pertinentă pentru a fugi de acasă.

La sărăcie îți ajuți familia, nu-i lași la greu, indiferent că ești copil sau adult.

Lipsa de control asupra situației școlare cade mai mult sau mai puțin și pe unii profesori că elevul a învățat dar profu nu vrea să-l treacă... mămica și tăticu muncesc pe brânci probabil să-i aducă un venit odraslei.

Severitatea exagerată.. sunt de acord doar cu severitatea (nu exagerată) cu atât mai mult cu cât părinții au studii superioare.

Adolescente puse pe măritat.. foarte puține sunt cazurile în care o relație de genu' durează extrem de mult. În mare parte îi face copil / copii și apoi stai că mă bate că eu aveam doar 17 ani când m-am luat și la 24 m-am schimbat și nu-i mai place de mine și apoi... îi vedem în știrile de la ora 5. Aici este în totalitate vina părinților. O să mă credeți nebun când vă spun de emisiunea aia „ Fata lui Tata ” . Ei! emisiunea aia este regizată dar prezintă adolescentele exact cum sunt majoritatea dintre ele și soluții pentru a le cuminți.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.