Jump to content

Întâlnire între doi piloţi care au luptat la Galaţi în 1944


dcp100168

Recommended Posts

Întâlnire între doi piloţi care au luptat la Galaţi în 1944

* Un pilot român veteran se întâlneşte cu pilotul american pe care l-a doborât în 1944 la Galaţi

Doi piloţi veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, generalul de flotilă aeriană Ion Dobran şi colonelul american Barrie Davis, se vor întâlni pentru prima dată, sâmbătă, la Bucureşti, după ce, în 1944, au fost angajaţi într-o luptă aeriană. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale, evenimentul va avea loc sâmbătă, la ora 11.00, la Muzeul Aviaţiei. La festivitate sunt invitaţi să participe înalţi oficiali români şi americani, veterani de război, rude şi prieteni ai celor doi eroi în viaţă.

Ziua de 6 iunie 1944 a rămas în istorie ca reper pentru unul dintre cele mai puternice atacuri ale aviaţiei americane îndreptate împotriva câmpurilor petroliere şi a aerodromurilor româneşti, cu misiuni de bombardament asupra unor obiective din Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Galaţi. Lupta angajată între cei doi piloţi s-a desfăşurat în apropierea oraşului Galaţi. Barrie Davis, un tânăr sublocotenent de numai 20 de ani, aviator în Grupul 325 Aviaţie Vânătoare, pilota un avion Mustang P-51 cu care a executat numeroase misiuni de escortare a aeronavelor de bombardament ce efectuau raiduri deasupra României. La data de 6 iunie, în timpul unei astfel de misiuni de însoţire, a fost atacat de un avion aparţinând aviaţiei militare româneşti, iar pilotul american, cu aparatul grav avariat, a fost nevoit să aterizeze forţat în Ucraina. Locotenentul de aviaţie Ion Dobran era comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviaţie Vânătoare, dislocat pe aerodromul din Tecuci şi pilota un avion Messerschmitt-109. Unitatea sa era destinată frontului din Moldova (împotriva sovieticilor) şi până la data de 6 iunie, ziua întâlnirii cu Barrie Davis, nu intrase în luptă împotriva americanilor. În lupta aeriană respectivă (cunoscută specialiştilor drept DOGFIGHT), locotenentul Dobran a fost, la rândul său, lovit de coechipierul lui Davis şi obligat, de asemenea, să aterizeze forţat.

http://www.mediafax.ro/social/un-pilot-roman-veteran-se-intalneste-cu-pilotul-american-pe-care-l-a-doborat-in-timpul-razboiului-5406892

Link to comment
Share on other sites

Inamici în Al Doilea Război Mondial, şi-au strâns mâna după 65 de ani la Muzeul Aviaţiei

* Generalul Ion Dobran şi colonelul Barrie Davis s-au revăzut astăzi după 65 de ani

Un român şi un american care s-au luptat pe cerul celui de-Al Doilea Război Mondial s-au întâlnit, astăzi, la Bucureşti. După mai bine de 65 de ani, cei doi inamici din cer care, aşa cum îşi aminteşte generalul român, „luptau cu îndârjire sub steagul fiecăruia”, şi-au strâns mâna pentru prima dată şi s-au îmbrăţişat.

Generalul Ion Dobran şi colonelul Barrie Davis au căutat să se doboare pe când erau tineri şi fără grade, pe 6 iunie 1944. Atunci a câştigat românul. Acum, în iarna vieţii lor, sunt prieteni, iar astăzi s-au văzut pentru prima dată, la Muzeul Aviaţiei. La eveniment, colonelul american a primit emblema de onoare a Forţelor Aeriene, decoraţie pe care o are şi generalul român, din 2008.

Ion Dobran împlineşte peste câteva zile 91 de ani. As al aviaţiei de vânătoare româneşti, el a fost acolo de unde puţini s-au întors, pe cerul celui de-Al Doilea Război Mondial. Victoriile obţinute pe cer sunt multe, iar generalul le poate descrie oricând, ca şi când le-ar citi dintr-o carte. De una dintre ele şi-a legat numele şi Barrie Davis, pilot american, care i-a fost, în acelaşi război, inamic şi aliat. Pentru Dobran, duelul dintre ei avea să se termine cu încă un succes într-una dintre cele 340 de misiuni pe care le-a avut în cel de-Al Doilea Război Mondial. Barrie Davis a ajuns la 86 de ani şi a ţinut neapărat să-şi întâlnească fostul inamic. Călătoria i-a plătit-o fiul său, care lucrează în industria cinematografiei.

Doborât la Galaţi

Cei doi aşi ai aviaţiei, pe umerii cărora încă atârnă greutatea războiului, au început să-şi scrie în urmă cu doi ani. Doborât de pe cerul României, în zona Galaţiului, americanul nu l-a uitat niciodată pe cel care aproape l-a ucis. Fostul locotenent Dobran ştie acum că, în ziua aceea călduroasă de 6 iunie 1944, şi-a notat pe bună dreptate în agendă o victorie împotriva avionului Mustang Mayfair 24, şi nu împotriva lui Barrie Davis. Americanul era, pe atunci, un tânăr sublocotenent. Avea 20 de ani şi activa în „Grupul 325 Aviaţie Vânătoare”. La 25 de ani, Ion Dobran era deja locotenent şi pilota un Messerschmitt – 109. După lupta cu el, Davis a aterizat forţat în Bulgaria, dar a scăpat cu viaţă. Avionul americanului a ajuns la fier vechi.

DUELUL

Lupta dintre Dobran şi Davis a avut loc în 6 iunie 1944, ziua debarcării din Normandia. „Au venit însoţiţi de puţini vânători şi am crezut că o să fie o luptă uşoară“, îşi aminteşte însufleţit generalul. A început însă o luptă pe viaţă şi pe moarte, de mai bine de jumătate de ceas. Măiestria cu care conducea avionul şi experienţa câştigată l-au ajutat pe Dobran să doboare unul dintre avioanele inamicilor. Mustangul lui Barrie Davis. „Primele proiectile mi-au lovit cabina, deoarece îmi amintesc de o explozie foarte puternică după care mi-am pierdut cunoştinţa. M-am trezit ca după somn adânc într-un avion care zbura singur. O parte din cupolă dispăruse iar aerul rece, pătruns în cabină, mi-a îngheţat roua de pe cizmele de zbor“, descrie Barrie Davis lupta.

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti-_Inamici_in_Al_Doilea_Razboi_Mondial-si-au_strans_mana_dupa_65_de_ani_la_Muzeul_Aviatiei_0_194980707.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.