Jump to content

Dan Nica îl susţine pe Geoană, PSD Galaţi - pe Năstase!


dcp100168

Recommended Posts

Dan Nica îl susţine pe Geoană, PSD Galaţi - pe Năstase!

Prezent la reuniunea organizaţiilor PSD de la Braşov, fostul ministru Dan Nica, a surprins pe mulţi, prin felul jenant în care a scăldat-o când a fost întrebat pe cine susţine la şefia partidului. În locul unui răspuns tranşant, precum al lui Vanghelie, Nica s-a bâlbâit şi a mormăit ceva despre „soluţia care se va dovedi cea mai bună pentru PSD“, bla-bla-bla. Explicaţia ambiguităţii este următoarea: vineri dimineaţă, înaintea plecării spre Braşov, Nica i-a adunat pe toţi liderii locali din organizaţia PSD Galaţi şi le-a cerut să scrie pe bileţele numele persoanei pe care el să fie mandatat să o susţină la Braşov, Nica fiind absolut sigur că cele mai multe voturi le va întruni Mircea Geoană, care reprezintă şi opţiunea sa personală. Numai că, spre stupefacţia sa, liderii, primarii şi consilierii prezenţi în sală au scris, în majoritate zdrobitoare, numele lui Adrian Năstase, generos garnisit cu nişte înjurături sonore la adresa lui Geoană. În consecinţă, Nica s-a trezit, la Braşov, într-o situaţie dramatică: dacă spunea opţiunea sa îşi punea propria organizaţie în cap; dacă transmitea opţiunea acesteia îl călca pe bombeu pe idolul său politic, drept pentru care a ales varianta salvatoare: o penibilă bâlbâială!

http://www.azi.ro/index.php?data=25.01.2010&rubrica=Politica&citeste=6

Link to comment
Share on other sites

Nica analizează posibilitatea de a candida la şefia PSD

Liderul PSD Galaţi, Dan Nica, a anunţat Consiliul Judeţean al filialei că analizează posibilitatea de a candida la preşedinţia partidului, deşi aproape jumătate dintre membrii forului intern au arătat că îl preferă pe Adrian Năstase, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, surse din partid.

Vineri, 22 ianuarie, liderul organizaţiei judeţene PSD Galaţi, Dan Nica, a convocat circa 200 de social-democraţi din întreg judeţul, membri ai Consiliului Judeţean al filialei, la Complexul de Agrement Pibunni din Galaţi. Nica a organizat un scrutin ad-hoc pentru a afla preferinţele colegilor de partid pentru preşedinţia PSD. Fără a face nominalizări, el i-a rugat să scrie pe bileţele numele persoanei pe care o preferă la conducerea formaţiunii, după congresul din 20 februarie. Potrivit unor surse din partid, aproape jumătate dintre votanţi, 47%, şi-au manifestat simpatia faţă de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

Fostul premier a obţinut voturile tinerilor, ale nucleului dur din organizaţia municipală PSD Galaţi, condusă de primarul Dumitru Nicolae, şi pe cele ale edililor din judeţ - ostili lui Dan Nica. De altfel, toţi aceştia l-au susţinut pe Adrian Năstase şi în februarie 2008, când fostul lider PSD a câştigat preşedinţia Consiliului Naţional, revenind în prim-planul politicii după trei ani de absenţă. Actualul lider PSD, Mircea Geoană, a întrunit doar 14% din voturile celor aproximativ 200 de social-democraţi adunaţi la Pibunni. Cu acest scor, Geoană s-a clasat abia pe poziţia a treia, după Dan Nica. Liderul filialei PSD Galaţi a adunat 24% din sufragii. Bazinul electoral al lui Nica nu i-a inclus, însă, decât pe fidelii săi. Totuşi, după anunţarea propriului rezultat, Dan Nica a făcut o declaraţie care i-a surprins pe cei din sală. "Ne aşteptam să spună ceea ce era logic, şi anume că o candidatură a sa la preşedinţia partidului nu ar avea sorţi de izbândă. În schimb, el a declarat că analizează această posibilitate şi, dacă va lua o decizie, o va lua numai după ce va consulta organizaţia", a declarat, miercuri, unul dintre social-democraţii care au participat la întâlnirea de la Pibunni.

La 24 de ore de la această declaraţie, pe 23 ianuarie, Dan Nica a participat la întrunirea convocată de Mircea Geoană la Poiana Braşov, la finalul căreia vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, a anunţat că, dintre cele 48 de filiale social-democrate din ţară, 39 au fost reprezentate la întâlnire şi toate acestea îl vor susţine pe Mircea Geoană la preşedinţia PSD. Totuşi, în declaraţiile oficiale de la finalul întunirii de la Poiana Braşov, Dan Nica a fost extrem de rezervat. El nu a pronunţat niciun nume de candidat pe care îl va vota la congres, spunând doar că va susţine Partidul Social Democrat. La Galaţi, filiala trebuie să aleagă acum delegaţii la Congresul din februarie. De regulă, aceştia trebuie aleşi prin vot, în cadrul Conferinţei Judeţene sau chiar în cadrul Consiliului Judeţean al organizaţiei.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

PSD strânge rândurile înainte de Congres

Vineri, la Galaţi, a avut loc Conferinţa Judeţeană a PSD, ocazie cu care social-democraţii locali au pus „ţara la cale”, în vederea Congresului programat pentru data de 20 februarie. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al PSD Galaţi, Claudiu Brânzan, în cadrul şedinţei – la care nu s-au înregistrat absenţe notabile – s-au discutat propunerile de modificare a statutului partidului, s-au completat diverse posturi politice de conducere şi s-au desemnat membrii delegaţiei care va participa la Congresul PSD.

În primul rând, au fost aleşi membrii Consiliului Naţional (care, până acum, a avut în componenţă 12 gălăţeni, dar care de acum înainte va avea 19).

În plus, postul rămas liber după demisia din PSD a lui Laurenţiu Chirvăsuţă a fost ocupat de către Daniel Butunoiu. Au fost completate şi locurile din Consiliul Judeţean PSD; iar alegerile nu au fost provocate doar de plecarea din partid a unor membri, ci şi de... întoarcerea altora. Este cazul lui Claudiu Brânzan, care a revenit în mod oficial în structura de conducere a PSD, după ce demisionase anul trecut, când a fost numit prefect.

„Totodată, s-au stabilit şi cei 42 de delegaţi ai Congresului PSD de pe 20 februarie: parlamentarii, europarlamentara noastră, toţi preşedinţii organizaţiilor, judeţeană, municipală, de tineret, de femei, primarii”, a declarat Claudiu Brânzan.

Cât priveşte mandatul cu care vor merge delegaţii la Bucureşti, aici lucrurile sunt destul de neclare. „S-a luat decizia să se voteze pentru organizaţia judeţeană Galaţi. Adică, vom susţine varianta în care Dan Nica va fi în continuare vicepreşedinte, pentru că noi, organizaţia de la Galaţi asta ne dorim: ca Dan Nica să obţină încă un mandat de vicepreşedinte”, a declarat Claudiu Brânzan. Acesta a infirmat zvonurile potrivit cărora ar exista în interiorul partidului tensiuni, create de nemulţumirile legate de voturile obţinute la alegerile prezidenţiale. „Este suficient că suntem în opoziţie la Guvern, suntem în opoziţie şi în Parlament; nu trebuie să fim în opoziţie şi în partid”, a spus şi Eugen Chebac, în şedinţa Conferinţei Judeţene PSD Galaţi.

"Aripile" Nica şi Saghian

Dincolo de declaraţiile oficiale şi semnalul de unitate pe care vor să îl transmită social-democraţii gălăţeni, circulă zvonuri potrivit cărora în partid se luptă cele două „aripi” (Nica şi Saghian). Iar vorbele zboară repede, mai ales când este vorba de „aripi” în partide… Scenariile par să se dezvolte şi mai mult având în vedere că joi, la Brăila, Conferinţa Judeţeană de acolo l-a avut ca invitat de onoare pe Adrian Năstase, în timp ce ieri, la Galaţi, lucrurile s-au reglat „în interior”, fără nici un oaspete de la Centru… Totuşi, fie că nemulţumirile social-democraţilor gălăţeni sunt ţinute cu grijă, sub cheie, fie că acestea au fost deja depăşite de calculele politice pentru următoarele zece zile, un lucru este sigur: la Galaţi, lupta este puţin mai elegantă decât la Brăila. Pentru că joi, în oraşul vecin, Congresul extraordinar al PSD a început cu un scandal de pomină, în care şeful filialei locale, Gheorghe Bunea Stancu, a fost la un pas de a-l bate pe fostul său coleg de partid Ilie Lascu, fost senator şi prefect al oraşului.

http://www.viata-libera.ro/articol-PSD_strange_randurile_inainte_de_Congres__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dupa cum era de asteptat, Mircea Geoana i-a predat stafeta lui Victor Ponta, dupa ce si-a pus in cap majoritatea liderilor PSD, exceptandu-i pe Hrebenciuc, Vanghelie si Diaconescu. Ramane de vazut in ce context se va concretiza sprijinul acordat de Mitrea, Mazare, Dancu, Dragnea, Nastase si mai ales Iliescu noului lider in perspectiva viitoarelor alegeri.

Link to comment
Share on other sites

Victor Ponta este noul preşedinte al PSD

Alegerea noului lider PSD a fost un meci pe viaţă şi pe moarte între taberele lui Geoană şi Ponta. Congresul de ieri a adus surprize şi regrupări de echipe. Deşi pe parcursul numărării voturilor Mircea Geoană a condus marea majoritate a timpului, Victor Ponta a câştigat alegerile finale pentru conducerea Partidului Social Democrat cu 856 de voturi, faţă de 781 înregistrate de Mircea Geoană. Numărătoarea voturilor s-a încheiat la aproape 14 ore de la începerea congresului.

Lista completă a celor 15 vicepreşedinţi aleşi

Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Gheorghe Nichita, Ion Toma, Marian Vanghelie, Rodica Nassar, Constantin Nita, Ion Prioteasa, Robert Negoita, Titus Corlatean, Ioan Calea, Marian Oprisan, Ioan Chelaru, Valeriu Zgonea, Adrian Severin.

Liviu Dragnea a cistigat din nou postul de secretar general.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.