Jump to content

Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi cenzurează Guvernul


dcp100168

Recommended Posts

Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi cenzurează Guvernul

Instanţa a dispus, la cererea Administraţiei Zonei Libere Galaţi, suspendarea HG 598/2009, privind permisele de zonă liberă. Suspendarea hotărârii de Guvern îşi produce deja efectele iar Curtea de Apel Galaţi poate ajunge la concluzia că se impune şi anularea reglementării pentru că nu pot exista două administraţii care să elibereze permise în regim de zonă liberă.

Justiţia gălăţeană a creat vineri, 22 ianuarie, un precedent foarte interesant: a suspendat o hotărâre de Guvern (nr. 598/2009) pe motiv că este ilegală.

Problemele au apărut în 2009, după ce Executivul a ajuns la concluzia că este nevoie de înfiinţarea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" SA Galaţi, care să elibereze permisele în regim de zonă liberă. Numai că acelaşi lucru face şi Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere" Galaţi, care a decis să tranşeze conflictul în justiţie. Conducerea instituţiei a cerut anularea hotărârii de Guvern întrucât noua companie îi obstrucţionează activitatea, iar autorităţile vamale, poliţia de frontieră, dar şi operatorii români şi străini nu mai ştiu cui să se adreseze.

În replică, Ministerul Transporturilor prin reprezentanţii săi a susţinut în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi că odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, începând cu data de 01.01.2007, activităţile în Portul Galaţi puteau să se desfăşoare fie în regim vamal normal, fie în regim vamal de zonă liberă. Guvernul a argumentat că instituirea unui regim vamal normal ar fi condus la paralizarea activităţii portuare pentru luni bune până la inventarierea tuturor mărfurilor existente.

Judecătorii gălăţeni nu au fost de aceeaşi părere, iar hotărârea 598/2007 a încetat de vineri să îşi mai producă efectele. „Sunt trei regii, respectiv AFDJ care se ocupă de administrarea şenalului navigabil, APDM care se ocupă de eliberarea permiselor de port şi Administraţia Zonei Libere care eliberează permisele pentru regimul de zonă liberă. Ori nu este posibil să existe două regii care să facă acelaşi lucru. Am câştigat procesul intentat pentru suspendarea hotărârii de Guvern. Regia pe care eu o administrez este singura instituţie abilitată prin lege să facă acest lucru. Şi nicăieri în lume, sau în România, unde există şase zone libere, nu sunt două regii, gard în gard, care să facă acelaşi lucru", ne-a declarat Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi.

Guvernul şi Ministerul Transporturilor au la dispoziţie cinci zile pentru a ataca cu recurs decizia Curţii de Apel Galaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Curtea_de_Apel_Galati_a_suspendat_o_hotarare_de_Guvern_0_196180442.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.