Jump to content

Recommended Posts

Posted

Elevii fug de sport cu scutiri medicale false

* Profesorii acuză: mai bine de 80% dintre aceste adeverinţe medicale sunt false. Mai bine de 8% dintre elevii din Galaţi au apelat cel puţin o dată la o scutire medicală pentru a scăpa de sport.

De mai mulţi ani încoace scutirile medicale sunt, fără discuţie, cele mai frecvente instrumente pe care le folosesc elevii pentru motivarea absenţelor. Multe dintre acestea vin de la medici de familie, dar sunt şi multe scutiri care vin de la medici specialişti, care dau o „greutate" în plus acestor instrumente de motivat absenţele. "Nu putem să nu le acceptăm, dacă medicii spun că elevii au anumite probleme, din cauza cărora nu pot să ajungă la şcoală", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi, Nicoleta Crînganu.

Fuga de sport e o modă

Din calculele făcute de cei de la Inspectoratul Şcolar, cele mai multe scutiri sunt pentru educaţia fizică. Din controalele făcute de inspectorii de specialitate reiese faptul că mai bine de 8% dintre elevi nu participă la orele de sport pentru că au scutiri, fie pentru un semestru fie pe întreg anul şcolar. Problema este cum sunt eliberate aceste scutiri medicale, cunoscut fiind faptul că pentru o pungă de cafea sau pentru o ciocolată, niciun medic n-ar refuza să-şi pună parafa pe o scutire. "Pot să vă spun, şi-mi asum responsabilitatea, că cel puţin 80% dintre scutiri sunt false, iar medicii care eliberează aceste scutiri ar trebui să fie mai responsabili", spune Valeriu Diculescu, profesor de sport la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Galaţi. În aceste condiţii, medicii de familie afirmă cu tărie că, băncile de pe marginea terenurilor de sport sunt pline de copii care pot fi consideraţi deja viitorii pacienţi fideli ai lor.

Gripa porcină, ţap ispăşitor

Oficialii Inspectoratului Şcolar spun că subiectul este mai de actualitate acum, în această perioadă în care gripa porcină face ravagii prin lume. „Se pare că virusul AH1N1 a devenit un pretext pentru mulţi copii de a nu mai veni la ore, motivându-şi ulterior absenţele prin scutiri medicale", mai spune Nicoleta Crînganu.

De-a lungul unei luni de şcoală se adună de la clase zeci de mii de scutiri. Un calcul simplu ne arată că pe parcusul unui an şcolar se strâng sute de mii de astfel de adeverinţe medicale.

Zeci de exmatriculări

Pentru a nu mai pica în plasa celor care au bani să-şi cumpere astfel de instrumente de motivat absenţele, cei de la ISJ Galaţi au decis să le impună "bolnavilor" să-şi aducă scutirile în maxim şapte zile calendaristice de la "vindecare". "Dacă nu o fac, diriginţii au obligaţia de a nu le motiva absenţele", mai spune Nicoleta Crînganu. Din cauza acestor absenţe nemotivate, zeci de elevi de elevi au fost exmatriculaţi, anul trecut, din instituţiile şcolare în timp ce mulţi dintre şcolarii din clasele V-XII au fost sancţionaţi prin scăderea notei la purtare. de altfel, din calculele celor de la Inspectorat absenteismul pare să fie principalul factor care a dus la exmatriculări în ultimii 10 ani.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Unul_din_zece_elevi_fuge_de_sport_cu_scutire_medicala_0_198580248.html

Posted

cea mai mare prostie să fugi de sport. După ce că mulți elevi după școală se trântesc direct la calculator mai fug și de sport.. mă rog Educație Fizică nu sport.

  • 1 year later...
Posted

Moda nocivă a scutirilor la sport

Sunt licee unde scutirile la sport au devenit un fenomen. Elevii preferă să-şi scoată scutire la educaţie fizică, chiar dacă nu au într-adevăr nevoie de aşa ceva. Acest lucru se datorează şi faptului că asemenea scutiri se obţin foarte uşor. Dacă în trecut, asemenea hârtii trebuiau să aibă mai multe parafe şi erau validate numai de doctori de la medicina sportivăi, acum ele se pot obţine mai simplu de la cabinetele medicilor de familie sau de la orice specialist.

„O treime dintre elevi au scutire”

Cum numărul elevilor scutiţi a crescut simţitor, la unele licee, directorii respectivi au intrat în alertă: „E o modă dăunătoare. O treime dintre elevi şi-au scos scutiri şi nu merg la orele de sport. Nu mi se pare normal. Şi părinţii sunt inconştienţi că acceptă aşa ceva. La unele afecţiuni, tinerii chiar au nevoie de mişcare”, spune directorul de la Liceul de Artă, Ioan Tudor.

La Tecuci, la Liceul „Spiru Haret”, directorul Ioan Grosu susţine că a avut clase unde şi jumătate dintre elevi aveau asemenea scutiri: „Am observat că la clasele unde profesorul notează strict după barem există un număr mare de scutiri. Acolo unde profesorul e mai lejer în notare, numărul elevilor care vin la sport e mult mai mare”, susţine directorul Ion Grosu.

Directorii de la Grupul Şcolar „Asachi” şi de la Colegiul „Al. I. Cuza” ne-au spus că în jur de 12 la sută dintre elevii pe care-i au sunt scutiţi de orele de educaţie fizică.

La CNVA, directorul Vasile Ciuchină spune că această modă a trecut anul acesta şi că s-a împuţinat numărul elevilor care recurg la asemenea soluţii: „Da, e un fenomen. Şi la noi luase amploare. Am avut şi clase unde jumătate dintre elevi erau scutiţi”.

Exigenţa profesorilor îi sperie

O asemenea avalanşă de elevi care refuză să participe la orele de sport i-a pus pe gânduri pe directori, dar şi pe cei de la ISJ. „Anul trecut am avut un număr şi mai mare de elevi care aveau scutiri. Acum, că s-au montat terenuri cu gazon artificial în mai multe unităţi şi pentru că s-a discutat şi cu profesorii de educaţie fizică, a crescut numărul elevilor care vin la orele de sport. De regulă, acolo unde elevii fug de sport e o problemă cu profesorul care nu reuşeşte să-i atragă pe elevi”, spune inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.

Cam acelaşi lucru ne-a declarat şi inspectorul de specialitate, Emilian Pătru: „Se întâmplă din cauza exigenţei profesorilor. Ca să nu ia note de 6 la sport şi să nu-şi strice mediile cu care intră la facultate, părinţii preferă să alerge la doctori să le scoată scutire, uitând că mai târziu vor alerga pe la doctori din cauza problemelor reale de sănătate, cauzate de lipsa mişcării. Şi aşa e numai o singură oră de sport pe săptămână la liceu. E împotriva naturii umane să se facă atât de puţină mişcare”. Acesta susţine însă că situaţia nu este peste tot la fel: „Sunt licee unde sunt foarte puţini elevi scutiţi. De altfel, pe tot nivelul de studiu, numai 4,27 la sută dintre elevii de liceu sunt scutiţi”.

Un semestru, pentru un abces

Directorii şi inspectorii susţin că nu sunt în măsură să conteste diagnosticele pe care le trec de multe ori medicii pe scutiri, dar uneori situaţiile sunt mai mult decât şocante: „Am văzut scutire de un semestru pentru un abces la măsea. Nu se poate aşa ceva! Sau scutire pentru că are scolioză. Deficienţele de atitudine şi afecţiunile coloanei vertebrale chiar se vindecă prin gimnastică. Şi nu cred că este vreun elev care a solicitat profesorului de sport să-i facă program special de exerciţii, pe baza recomandărilor de la doctor, şi a fost refuzat. Părinţii şi elevii deopotrivă sunt inconştienţi refuzându-şi dreptul la sănătate, prin refuzul de a participa la orele de sport”, mai spune Emilian Pătru.

Dacă notele mici de la sport sunt cele care-i ţin pe elevi departe de orele de mişcare, nu ne rămâne decât să se inventeze scutirile de la orele de matematică, fizică sau chimie, ca să nu-şi scrântească bieţii de ei minţile, sau scutiri la engleză şi franceză ca nu cumva să-şi luxeze... limba.

http://www.viata-libera.ro/articol-Moda_nociva_a_scutirilor_la_sport__2.html

  • 4 months later...
Posted

Elevii fug de sport obţinând scutiri false

Activitatea fizică dezvoltă capacitatea de refacere psihică şi echilibru emoţional. În era calculatoarelor, mulţi elevi găsesc diverse pretexte pentru a fi scutiţi de orele de sport.

Din calculele făcute de responsabilii de la Inspectoratul Şcolar, cele mai multe scutiri eliberate sunt pentru educaţia fizică. Din controalele făcute de inspectorii de specialitate reiese faptul că mai bine de 8% dintre elevi nu participă la orele de sport pentru că au scutiri, fie pentru un semestru, fie pe întreg anul şcolar. Problema este cum sunt eliberate aceste scutiri medicale. „La unii din aceşti copii nu se poate demonstra că motivele medicale invocate sunt reale. Există multe adeverinţe cu parafa medicului, dar, odată întrebaţi, medicii neagă că ar fi eliberat aceste certificate“, susţine Onuţ Atanasiu, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Galaţi.

Afirmaţia inspectorului este întărită şi de cei care vin în contact direct cu elevii, la orele de educaţie fizică. "Pot să vă spun, şi-mi asum responsabilitatea, că cel puţin 80% dintre scutiri sunt false, iar medicii care eliberează aceste scutiri ar trebui să fie mai responsabili", ne-a declarat un profesor de sport din Galaţi.

Licee de top şi licee codaşe

În topul liceelor în care sportul se practică la cel mai serios mod sunt Liceul Teoretic Dunărea şi Colegiul „Vasile Alecsandri“. Interesul elevilor pentru sport se datorează, în mare parte, dascălilor, susţine Atanasiu. „Acolo unde profesorul nu se face plăcut, e clar că nici copiii nu sunt foarte încântaţi. Dacă însă profesorul are priză la copii, chiar şi cei care suunt scutiţi medical, nu numai că se prezintă, dar încearcă să facă mişcări pe care le impune profesorul“, spune Atanasiu.

La polul opus în clasament se află Liceul Metalurgic „Aurel Vlaicu“ şi liceul Traian, instituţii unde elevii ignoră aproape total orele de educaţie fizică.

Din cauza acestor absenţe nemotivate, zeci de elevi de elevi au fost exmatriculaţi anul trecut din instituţiile şcolare, în timp ce mulţi dintre şcolarii din clasele V-XII au fost sancţionaţi prin scăderea notei la purtare. De altfel, din calculele celor de la Inspectorat, absenteismul pare să fie principalul factor care a dus la exmatriculări în ultimii zece ani.

Mişcarea făcută în puţinele ore de sport din programul şcolar este, de multe ori insuficientă. Medicii recomandă părinţilor să-şi îndrume copii la cluburi sportive. În Galaţi, copiii pasionaţi de fotbal se pot antrena la Centrul de juniori de la FCM Dunărea sau la Centrul de copii şi juniori de la Oţelul. La FCM Dunărea, nu se precepe nicio taxă. Părinţii trebuie să le asigure puştilor doar treningurile pentru antrenament şi încălţămintea. La Oţelul, fiecare copil plăteşte o taxă lunară de 50 de lei, în schimbul căreia se oferă mingi, echipament şi tot ceea ce este necesar pentru antrenamente şi deplasări la meciuri.

Calculatorul, duşmanul sportului şi al mişcării

Aurelian Drăgan, antrenor federal zonal pentru juniori şi totodată şeful Centrului de juniori de la FCM Dunărea, spune că cel mai important câştig pentru un copil este „smulgerea" acestuia din faţa calculatorului. „Computerul este criminalul sănătăţii. Le ocupă timpul în detrimentul mişcării şi, implicit, al sănătăţii. Dacă în urmă cu câţiva ani, începeam selecţia pe la 9-10 ani, acum este nevoie să începem chiar de la şase ani, ca să prindă plăcerea de a face sport înainte a fi cuceriţi de calculator", a declarat Drăgan.

Potrivit specialiştilor, sportul oferă copilului echilibru emoţional şi le dezvoltă capacitatea de refacere psihică după înfrângeri, o capacitate deosebită de concentrare în momentele decisive. „Chiar dacă numai cei dotaţi genetic ajung la performanţă, toţi au marele câştig de a fi mai sănătoşi”, spune Drăgan.

adevarul.ro

  • 7 months later...
Posted

Cine hotărăşte dacă putem face ora de sport?

Ca să preîntâmpine situaţiile neprevăzute, profesorul de sport trebuie să le ceară tuturor elevilor adeverinţe de la medic ca să se convingă că aceştia sunt apţi pentru a participa la ora de educaţie fizică. Cine nu e apt, trebuie să prezinte scutire.

Întrebarea, în acest moment, este cine trebuie să elibereze adeverinţele de participare la oră şi cu ce costuri? Un cititor ne-a declarat că a plătit 15 lei pentru o astfel de adeverinţă eliberată de medicul de familie. Inspectorul de specialitate pentru Educaţie Fizică, Emilian Pătru, ne-a declarat că a dat 20 de lei pe o astfel de adeverinţă pentru unul dintre copii săi. Ce să mai înţelegem? Unii spun că ar fi de datoria medicului şcolar sau a medicului de familie să completeze adeverinţele, în timp ce alţii afirmă că singurul care poate da calificativul „apt” este medicul de medicină sportivă.

„Nici nu ar trebui să se ceară!”

„Din punctul meu de vedere, nu ar trebui solicitată o adeverinţă care să ateste că elevul este sănătos pentru ora de sport. Se putea lucra doar cu adeverinţele prezentate de cei cărora starea de sănătate nu le permite să ia parte la oră şi care îşi aduceau scutiri. Astfel de adeverinţe ar trebui eliberate, din punctul meu de vedere, doar pentru elevii care participă la competiţii sportive şcolare. Ora de sport face parte din orar, la fel ca toate celelalte. La matematică, spre exemplu, nu-ţi trebuie adeverinţă care să ateste că eşti apt! Oricum, medicul de familie poate da doar o adeverinţă care să demonstreze faptul că elevul este clinic sănătos la momentul consultului. Cum este vorba despre o adeverinţă eliberată la cerere, medicul de familie poate să ceară bani pentru întocmirea actului. Totuşi, elevul poate fi declarat apt pentru participare la oră sau la o competiţie sportivă şcolară doar de către medicul de medicină sportivă. Şi, din informaţiile mele, în Galaţi există la acest moment un singur medic cu această specializare”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

De ce nu se implică medicii şcolari?

De ce nu se implică şi medicii şcolari în această activitate de eliberare a adeverinţelor care să ateste că elevii sunt capabili să ia parte la ora de sport?

Detalii ne-a oferit şeful Serviciului de Asistenţă Medicală a Municipiul Galaţi, dr. Costinela Georgescu. „Potrivit ordinului 1668 din 8 decembrie 2011, medicii şcolari pot doar să elibereze scutiri parţiale pentru elevii care nu pot participa la ora de educaţie fizică din motive medicale. Potrivit legii 69 din aprilie 2004, profesorii de sport au dreptul să ceară adeverinţe pentru participarea la ore. Nu au făcut-o tot timpul în ultimii ani, dar cum s-au mai înregistrat incidente pe alocuri, în timpul orelor, profesorii se folosesc de acest drept pentru a se asigura că nu se poate întâmpla nimic rău cu elevii”, ne spune dr. Georgescu. „Este adevărat că elevul poate fi declarat apt de medicul de medicină sportivă şi că medicul de familie îl poate declara clinic sănătos. Medicul şcolar, însă, potrivit legii, nu poate decât să îi dea scutire, dacă situaţia o impune”, conchide sursa citată.

„Sunt bune şi adeverinţele de la medicul de familie!”

Inspectorul de specialitate pentru Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi ne-a declarat: „Adeverinţele sunt necesare, pentru că sunt mult mai mulţi copii bolnavi decât erau cu ani în urmă. Totuşi, situaţia s-a înţeles greşit de către medici. Cu toţii au posibilitatea să constate că elevul este sănătos şi poate participa la ora de Educaţie Fizică, dacă este cazul.

O poate face şi medicul şcolar şi cel de familie şi cel de specialitate. Urmează să apară reglementări legislative care vor lămuri problema. Momentan, profesorii se mulţumesc şi cu adeverinţa eliberată de medicul de familie care atestă că elevul este clinic sănătos şi nu insistă pe prezentarea adeverinţei eliberate de medicul de medicină sportivă. Totuşi, mie mi se pare anormal ca medicul de familie să ceară bani pentru această adeverinţă. Şi eu am plătit 20 de lei pentru a astfel adeverinţă eliberată pentru băiatul meu”, a precizat Emilian Pătru.

viata-libera.ro

  • 6 months later...
Posted

Sezon deschis la solicitările de scutire la sport

Adeverinţe medicale care să ateste capacitatea de a face sau nu sport de performanţă sau de a participa sau nu la orele de educaţie fizică. Asta solicită acum elevii gălăţeni în cabinetele de cardiologie pediatrică la început de an şcolar. „A început şcoala şi am foarte multe consultaţii deoarece, fiind şi pediatru şi cardiolog, toţi copiii, înainte de începerea şcolii, trebuie să aibă un aviz de practicare a educaţiei fizice sau a sportului de performanţă, după caz. În acest al doilea caz este vorba de copii de la şcoli sau licee cu profil sportiv. Din păcate, unora le spun că trebuie să renunţe la sport deoarece suferă de o afecţiune cardiacă. Şi pentru ei e o dramă deoarece unii fac volei, fac handbal sau alt sport de performanţă şi le vine foarte greu. Dar celor mai mulţi le spun că pot să îşi continue activitatea. Mulţi handbalişti au venit în ultima perioadă la control. În ceea ce priveşte elevii care vin şi solicită scutiri pentru orele de educaţie fizică, de obicei refuz să dau astfel de scutiri dacă într-adevăr nu există o afecţiune cardiacă deoarece sportul este extrem de important în dezvoltarea unui copil. Un copil care nu face sport devine un copil grăsuliu, un copil static, care poate avea şi probleme de învăţat deoarece lipsa activităţii sportive normale la această vârstă afectează şi dezvoltarea intelectuală. Evident că acolo unde există o afecţiune, sportul nu e indicat şi atunci luăm măsurile ca atare”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita de la Spitalul de Copii Galaţi.

Suflul sistolic nu înseamnă neapărat scutire la sport

Există şi afecţiuni cardiace minore, care nu înseamnă însă neapărat interdicţie de a face ore de educaţie fizică sau sport de plăcere. „Sunt şi copii cu anumite afecţiuni, de fapt nici nu le-aş numi afecţiuni, e vorba de cunoscutul suflu sistolic. Dar, din toţi copiii care au suflu sistolic, trei sferturi dintre ei nu au nicio boală cardiacă asociată, în timp ce doar un sfert au şi boală cardiacă. În timp ce acest sfert nu are voie să facă sport, celelalte trei sferturi pot să facă orele de educaţie fizică sau un sport de plăcere, dar nu de performanţă”, a mai declarat dr. Aurel Nechita.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.