Jump to content

Contractele de muncă trebuie înregistrate înainte de angajare


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Contractele de muncă trebuie înregistrate înainte de angajare

Angajatorii sunt obligaţi să înregistreze datele din contractele individuale de muncă cel târziu cu o zi înainte de începerea activităţii de către salariat, potrivit unei Hotărâri de Guvern recente, care intră în vigoare luni şi prevede sancţiuni aspre pentru combaterea efectelor muncii fără forme legale, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat adjunct al Inspecţiei Muncii. "Prin intrarea în vigoare, luni, a Hotărârii Guvernului nr. 37/2010, pentru modificarea şi completarea HG nr. 161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă al salariaţilor, angajatorii sunt obligaţi să înregistreze elementele de identificare a tuturor salariaţilor - nume, prenume, CNP, data angajării, funcţia/ocupaţia conform specificaţiei COR, precum şi tipul contractului - cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză", a precizat Bratu.

O altă modificare importantă introdusă de HG nr. 37/2010 se referă la transmiterea registrului în formă electronică la inspectoratul teritorial de muncă (ITM) în a cărui rază îşi are sediul sau domiciliul angajatorul "cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat".

În cazul încetării activităţii unui salariat, aceasta trebuie trecută în registru "la data încetării contractului individual de muncă" şi în aceeaşi zi trebuie notificat electronic inspectoratul teritorial de muncă.

În mod concret, potrivit Legii nr. 130/1999, care este în vigoare, angajatorul înregistrează la ITM contractele individuale de muncă în termen de cel mult 20 de zile, ca şi până acum, iar pentru notificarea electronică a datelor din contract şi pentru evidenţa proprie se va conforma prevederilor din HG nr. 37/2010.

Actul normativ, care intră în vigoare luni, introduce şi noi contravenţii, respectiv neînregistrarea contractelor de muncă anterior începerii activităţii şi completarea registrului general de evidenţă cu date eronate. Astfel, pentru fiecare contract neînregistrat conform noilor prevederi se aplică o amendă de 1.500 lei, iar pentru completarea registrului general de evidenţă cu date eronate cuantumul amenzii aplicate de către inspectorii de muncă este de la 3.500 la 5.000 lei. Pentru mai mult de 13 contracte individuale de muncă neînregistrate se aplică o amendă fixă de 20.000 lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Economic&articol=9

Link to comment
Share on other sites

O altă modificare importantă introdusă de HG nr. 37/2010 se referă la transmiterea registrului în formă electronică la inspectoratul teritorial de muncă (ITM) în a cărui rază

nemernicii astia ar fi trebuit sa instruiasca angajatorii despre folosirea softului care genereaza contractul de munca in format electronic, respectiv Revisal, si dupa aia sa aiba curajul sa impuna reguli...

Link to comment
Share on other sites

nemernicii astia ar fi trebuit sa instruiasca angajatorii despre folosirea softului care genereaza contractul de munca in format electronic, respectiv Revisal, si dupa aia sa aiba curajul sa impuna reguli...

Stii cumva unde pot gasi acel soft? PM daca nu se permite aici...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.