Jump to content

Corul de copii "Allegria"


Recommended Posts

Posted

Cinci ani de "Allegria"

Înfiinţată în 2003, corala de copii a Centrului Cultural "Dunărea de Jos" şi‑a aniversat� cu bucurie cei cinci ani de existenţă, ani în care strădaniile şi talentul copiilor au fost apreciate atât în ţară, cât şi în străinătate. Vineri seara, ca o avanpremieră la Ziua Femeii, a mamelor care au ştiut cel mai bine ce a însemnat în aceşti ani munca micuţilor, "Allegria" a susţinut un concert extraordinar, în sala Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii. Părinţi, colegi, prieteni, profesori au fost încântaţi de melodiile interpretate de copiii cu vârste între 7 şi 14 ani, multe dintre piese fiind realizate special pentru ei de către cunoscutul compozitor Virgil Popescu.

Emoţionant pentru toată lumea a fost momentul în care s‑au înmânat diplomele speciale, pentru întreaga activitate şi pentru promovarea culturii dincolo de graniţele României, celor care au crescut odată cu "Allegria", care s‑au format muzical vreme de cinci ani sub îndrumarea extraordinară a Silviei Niţă, dirijorul coralei. Premiată, la rândul său, de către Centrul Cultural "Dunărea de Jos", Silvia Niţă nu şi‑a putut ascunde lacrimile de emoţie, spunând că e greu să povesteşti cât de mult înseamnă să fii "mamă" pentru 30 de copii.

La concertul de vineri, alături de "Allegria" au cântat Teodor Munteanu şi Ansamblul "Doina Covurluiului", iar membrii Clubului de Dans Sportiv "Fantezia" au făcut o demonstraţie de graţie în mişcare. Înainte de spectacol, Răzvan Avram, directorul CCDJ, declara: "Aceşti copii merită ce este mai bun. Sunt foarte talentaţi şi dornici de afirmare. Peste tot pe unde au cântat, au demonstrat lumii că la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" sunt adevăraţi profesionişti, care îşi pun talentul în slujba ­cursanţilor ce ne trec pragul. Sper ca în anii următori tot mai mulţi copii să vină la Şcoala de Arte, iar apoi, de ce nu, să ajungă pe cele mai mari scene ale lumii. Allegria a demonstrat că se poate."

http://www.vlg.sisnet.ro/index.php?page ... l&id=22656

  • 1 year later...
Posted

Alice Silvia Niţă, părintele corului "Allegria"

* A reuşit împreună cu soţul său să pună bazele unui cor de copii celebru, care a concertat la intrarea României la NATO şi cu ocazia aderării la UE

Silvia Niţă a venit în 2003 cu iniţiativa de a înfiinţa corul „Allegria" după ce a ascultat corul italian „Zechino D'oro" la televizor. Dacă nu ar fi avut această idee, Silvia ar fi rămas profesoară de canto la Centrul Cultural şi s-ar fi pregătit să dea o audiţie pentru postul de solist la Teatrul Muzical „Nae Leonard". La acea vreme în Galaţi nu exista nici un cor pentru copii, iar ideea i-au adus notorietatea profesoarei de canto şi soţului său,Teodor Niţă. „Când am organizat preselecţia, au venit 80 de copii din care au rămas 30. Era coadă până la stradă", îşi aminteşte Silvia.

La doar câteva luni de la înfiinţarea corului, au scos primul CD cu cinci piese iar apoi a urmat o suită de premii care vorbesc de la sine despre valoarea profesorilor de canto şi a copiilor din corul Alegria. În 2004 coriştii obţineau premiul de excelenţă la Festivalul Mamaia Copiilor în cadrul spectacolelor conexe. La finele anului 2004 au participat la şedinţa de preaderare a României la UE, în deschiderea căreia au concertat în sala „Yehudi Menuhin" din Parlamentul European. A urmat un alt concert la sediul NATO din Bruxelles şi o nouă premieră: primul cor de copii care a cântat pentru 500 de oficiali europeni. Anul următor urma un nou moment determinant din activitatea corului: concert la sediul NATO din Bruxelles, când România a devenit membru al alianţei cu drepturi depline. În 2007 corul „Allegria" scrie din nou istorie după ce concertează în Franţa la Pessac, cu ocazia aderării României la UE. Trei generaţii de copii au făcut parte până acum prin mâinile Silviei Niţă şi a soţului său. „O parte dintre copii îmi sunt elevi la canto clasic la Centrul Cultural şi îi aştept la Facultatea de Arte din Galaţi, unde sunt asistent universitar", ne declară cu entuziasm Silvia.

O familie de muzicieni

Soţul profesoarei de canto, a marcat la rândul său o altă premieră. A înfiinţat secţia de muzică a Facultăţii de Arte din Galaţi. O familie care şi-a pus amprenta pe muzica canto nu numai la nivel naţional, dar şi internaţional. Cei doi copii ai Silviei urmează tradiţia familiei şi s-au înscris la Liceul de Artă, la secţia pian. Maria, fata Silviei, a fost prima solistă a corului „Allegria" care a cântat la sediul NATO la doar cinci ani. Profesoara de canto îşi doreşte ca în 2010 să participe la Festivalul Mamaia Copiilor, unde să aibă un parcurs de excepţie.

Ce îi place?

Vă mărturisesc cu inima deschisă că apreciez sinceritatea, bunul simţ şi corectitudinea. Îmi plac copiii şi muzica. Sunt două direcţii esenţiale: copiii îmi dau energia să merg mai departe şi muzica îmi hrăneşte şi înnobilează sufletul.

Ce nu îi place?

Cel mai mult detest, categoric, minciuna. Nu îmi plac persoanele care sunt superficiale în muzică. În domeniul muzicii trebuie să te dăruieşti întru totul, nu există jumătăţi de măsură, pentru că jumătatea de măsură înseamnă mediocritate.

Întrebări şi răspunsuri

- De unde pasiunea pentru canto?

- De mic copil, părinţii m-au îndrumat la Liceul de Artă. Cântam bine cu vocea, dar am făcut opt ani de vioară. Cântam la serbări, în tabere pentru că le plăcea colegilor. După ce am terminat liceul, m-am înscris la Şcoala de Artă, la canto clasic.

- Care este cea mai mare satisfacţie: înfiinţarea corului Alegria sau copii?

- Cea mai mare asatisfacţie o am atunci când reuşesc să le insuflu cuiva pasiunea pentru muzică. Am o satisfacţie sufletească atunci când după o muncă riguroasă un concert cu copii iese foarte bine şi când evoluţia în timp a studenţilor mei este evidentă.

Profil

Născută: 31 mai 1970, Galaţi

Studii: Academia de Muzică „Gavril Musicescu" din Chişinău

Familie: căsătorită, doi copii

http://www.adevarul.ro/locale/galati/PORTRET-_Alice_Silvia_Nita-parintele_corului_-Allegria_0_221977902.html

  • 5 months later...
Posted

Desfiinţarea culturii începe cu corul de copii "Allegria”

Consiliul Judeţului Galaţi va aproba în şedinţa de astăzi concedirea a 40 din cei 122 de angajaţi de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos". Printre posturile restructurate se numără şi cel de dirijor la celebrul cor de copii Allegria, care trebuie să se autofinanţeze sau să dispară.

Artiştii de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos" Galaţi sunt în stare de şoc. Conducerea interimară a instituţiei de cultură a decis să dea afară un sfert din angajaţi fără să le explice motivele care au stat la baza acestei decizii. Una din cele mai surprinzătoare decizii este disponibilizarea Silviei Niţă, dirijorului celebrului cor de copii „Allegria".

Corul s-a înfiinţat în 2003 iar de atunci s-a făcut remarcat la nivel naţional, dar mai ales internaţional, prin prestaţiile extraordinare ale micuţilor corişti. În 2004, aceştia obţineau premiul de excelenţă la Festivalul Mamaia Copiilor, iar la finele aceluiaşi an, au cântat în dechiderea şedinţei de preaderare a României la UE, în sala „Yehudi Menuhin" a Parlamentului European. A urmat un alt concert la sediul NATO din Bruxelles şi o nouă premieră:primul cor de copii care a cântat pentru 500 de oficiali europeni. Anul următor, copiii de la Allegria au impresionat din nou, concertând la sediul NATO din Bruxelles, când România a devenit membru cu drepturi depline al alianţei. "Fără steag de cultură un popor este o gloată, spunea Nicolae Iorga. Dacă nu poţi face nimic constructiv, dă-te la o parte. Corul Allegria va continua să existe cu sau fără suportul autorităţilor", ne-a declarat Teodor Niţă, cofondator al corului Allegria alături de soţia sa.

Autorităţile judeţene nu renunţă la ideea de a concedia 40 de angajaţi ai Centrului Cultural "Dunărea de Jos" şi le sugerează soţilor Niţă să se autofinanţeze. "Organigrama a fost făcută de conducerea instituţiei după necesităţi şi respectând Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind reducerea de posturi. În cazul dirijorului de la Allegria, acesta poate intra pe autofinanţare ca persoană fizică autorizată sau ONG", ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac.

Ultima soluţie, un proces

Conducerea sindicatului din Centrului Cultural "Dunărea de Jos" Galaţi susţine că decizia de concediere a angajaţilor s-a luat fără consultarea sindicatului şi fără vreun argument plauzibil. "Dacă Consiliul Judeţului votează această hotărâre, o vom ataca în contencios administrativ", ne-a declarat Adrian Dumitraşcu, liderul sindicatului din Centrul Cultural "Dunărea de Jos".

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Desfiintarea_culturii_incepe_cu_corul_-Allegria_0_315568524.html

Posted

„Allegria” nu va mai fi bugetat de CJ

Corul de copii „Allegria” al Centrului Cultural, nu va mai fi bugetat de CJ, al cărui preşedinte vede aici „o afacere de familie”. Reducerea de personal la Centru afectează şi funcţia de dirijor al corului, deţinută de Silvia Niţă. Chebac a reproşat, în urma unui control care s-a executat la Centru, sume foarte mari cheltuite de dirijoarea corului şi de către soţul acesteia – diurne, obiecte de inventar etc. – şi că nu li s-a cerut taxă copiilor din cor, faţă de copiii de la alte specializări şi că în ultimii trei ani nu au fost realizări.

Pe de altă parte, trebuie spus că „Allegria” chiar a devenit un brand al Centrului şi, odată externalizat, cine îl doreşte ar putea plăti bani grei ca să-l aibă la spectacole.

La rândul său, dirijoarea, care a cerut ajutorul preşedintelui pentru a nu se desfiinţa corul, ne-a declarat că nu a încasat nimic în afara diurnelor şi că, pe lângă copiii din cor, au mers mereu în deplasări tehnicienii Centrului, delegaţii de consilieri judeţeni sau reprezentanţi ai Consiliului Local.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EAllegria%E2%80%9D_fara_bucurie_2.html

  • 7 months later...
Posted

Allegria concertează pentru Biblioteca Franceză

Corul de copii „Allegria”, condus de profesoara Silvia Niţă, va susţine, luni, 18 aprilie, începând cu ora 18.00, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, un spectacol prin care va sărbători 8 ani de la înfiinţare, dar va întinde şi o mână de ajutor Bibliotecii Franceze „Eugène Ionesco”, ajunsă şi ea, tot luna aceasta, la zece ani de activitate. Având în vedere că fundaţia franceză care a ajutat la achiziţionarea sediilor Bibliotecii Franceze nu mai deţine fondurile necesare pentru cheltuielile curente, instituţia are nevoie de ajutor. Banii strânşi din vânzarea biletelor la concert vor fi donaţi Bibliotecii de către copii şi de inimoasa lor îndrumătoare, Silvia Niţă.

Invitaţiile se pot obţine de la sediul Bibliotecii Franceze „Eugène Ionesco”, din strada Basarabiei nr. 14, informaţii la tel. 0745157367.

http://www.viata-libera.ro/articol-Allegria_concerteaza_pentru_Biblioteca_Franceza_2.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.